2010. március 2., kedd

Káin: Tim Burton újratöltve

Nahát-nahát. Megint csak cikk lesz róla, bár még a blog legelején volt egy anno, de Én is szeretnék írni róla mert jórészt miatta lettem az aki vagyok. Olyan 5 éves lehetettem mikor láttam a Karácsonyi lidércnyomást, majd nagy szerencsémre az HBO-n folyamatosan adták a Beetlejuice nevű mesesorozatot. Ezek az alkotások teljesen más érdeklődési kört alakítottak nekem mint az átlag gyerekeknek, na meg a világnézetem is meghasonlott. Én úgy érzem, hogy még egy olyan művész mint ő az életben nem fog születni: legyenek mesék, filmek vagy versek, amiket csinált egy olyan sötét hangulattal és látványvilággal rendelkező, szomorkás ám vicces dimenziót nyitnak meg, amit kevesen értenek meg és kevesen tudnak produkálni. Úgy érzem nagyon hosszú cikk lesz ez, mert nagyon nagy rajongója vagyok, de szerintem ez senkit sem fog zavarni hiszen érdemes megismerni jobban varázslatos személyét. Első körben írok a róla és a pályafutásáról, lépésről lépésre haladunk a végkifejletig! Jó szórakozást hozzá!

TIM BURTON ÉLETE ÉS PÁLYAFUTÁSA:

Timothy William Burton teljes nevén úgy érzem történelmet írt. Rendező, producer , festő és egyben forgatókönyv író is. 1958-ban született Kaliforniában, felesége pedig Helena Bohnam Carter aki több filmjében is szerepelt már ( Sweeney Todd, Alice csodaországban) . Tim egy unalmas külvárosban élt, klasszikus horrorfilmek nézésével ütötte el az időt, ez nagyban befolyásolta őt. Miután befejezte a gimit, a California Institute of the Arts-ban tanult tovább, Disney felfedezte magának. Tim megcsinálta a Fox and the hound-ot, de rettenetesen unta az animátorkodást, viszont legalább el tudta készíteni a saját stop-trükkös filmjét a Vincentet. Már bent volt pár nappal ezelőtt, de emlékeztetőül itt egy link hozzá:

http://www.youtube.com/watch?v=fxQcBKUPm8o

Az 1982-es kisfilm ihletője a saját gyerekkora és Vincent Price volt (Amerikai színész aki számtalan korai horrorfilmben szerepelt, ) aki elvállalta a narrációt és szoros barátságot kötött Timmel. 1984-ben lehetőséget kapott egy élőszereplős rövidfilm elkészítésére, a Frankeinstein-t értelmezte át, minek címe Frankenweenie lett. A Disney ezt túl rémisztőnek találta így elváltak útjaik egy időre, ekkor készült el a Karácsonyi Lidércnyomás is.





Rám az utóbbi film olyan nagy hatással volt, hogy kiskoromban legalább hetente ki kellett venni a videokölcsönzőből , hogy megnézzem. A film szépen lassan elfelejtődött, éppen a Kingdom Hearts I-el játszottam (Playstation II-re készült két részes játéksorozat melyet a Squaresoft és a Disney készített, különlegessége, hogy egy olyan világot alkotott meg amelyben az összes Disney és Final fantasy karakter egy közös világban él, különböző kis bolygókon :D) , amikor hirtelen a karaktereim Halloween földre kerültek és felelevenült az összes mesével kapcsolatos emlékem. Ekkor meg is szereztem a filmet, aznap 3x néztem meg egymás után és végig bömböltem. A zenéje olyannyira megkapó, hogy valami hihetetlen. Danny Elfman készítette a zenét és énekelte fel, róla majd bővebben írok. Ő például Tim Burton majdnem összes filmzenéjét készítette, ez a kedvenc jelenetem belőle, hihetetlen ahogy a hangjával játszik:



Nem kell mondanom ez a történet olyan ikonná nőtte ki magát a goth és más alternatív szubkultúrákban hogy rengeteg ajándéktárgy, ruhanemű készült a figurák képeivel, mi több: egy olyan projekt is született melyben különböző rockénekesek dolgozták fel a Nightmare before Christmas nótáit (Korn, Rise against, Marilyn Manson stb) , íme pár nagy kedvencem:









Igen tényleg fanatikus vagyok. XD Na de menjünk is tovább! Aki a több zenét is meg szeretné hallgatni youtube-on kell csak kicsit ácsingózni és mind meg lesz, de letölteni még könnyebb. Na de: miután Stephen King látta a Frankenwenie-t beajánlotta őt Paul Reubensnek aki éppen direktort keresett az éppen készülő filmjéhez. Így született meg Pee Wee nagy kalandja , s ekkor találkozott Danny Elfmannal is. 1988-ban elkészítette a Beetlejuice kísértethistória történetet, ami akkora sikernek örvendett hogy a Warner Bross felkérte a Batman képregény film adaptációjának rendezésére.






Nos meg kell jegyeznem, hogy a fentiekben is Danny Elfman húzta a nótát, nem kellett sokat várni, hogy a Beetlejuiceból mesesorozat legyen, így bemutatom a gyerekkorom egyik legmeghatározóbb darabját !:



Akit érdekel szintén könnyen letudja tölteni a seasonokat. Van belőle pár fent! (Y) Nos a Batman után igencsak felfelé ívelt a karriere ami mindmáig tart is. (Hála istennek). Bemutatom a filmjeit itt egy lista.

-Filmjei:


Még pár szót szeretnék írni a Sweeney Todd-ról. Tim egy musicalt vitt filmvászonra ami magában gyönyörű, de az ő látványvilágával hát...nem akarok vulgáris lenni de összefostam a bokámat. Jhonny Depp sosem tetszett kinézetre de itt frigyre lépnék vele, olyan szinten eljátssza az őrült gyilkost (és a szemszögéből teljesen logikus minden) hogy az maga a gyönyör. A film arról szól, hogy a város bírója szerelmes lesz egy borbély feleségébe és ezért a borbélyt kitörli a képből úgy, hogy börtönbe záratja. Visszatérve a férfi felveszi a Sweeney Todd nevet, régi házukhoz vissza térve megtudja (Helena Bohnam Carter-től :D) hogy felesége meghalt. Ekkor vérbosszút fogad és megpróbálja becserkészni a bírót. Ezt egyre több bonyodalom nehezíti, a végén mindenki meghal és nincs happy end. Zseniális, erre vágytam! A film előtt nemsoká egy tetoválással fogok tisztelegni. amúgy miután megnéztem anyámmal is megnéztem még aznap újra :D. Itt egy kis ízelítő:



Kedvenc jelenet:

Itt kicsit bekattan mert nem tudta megölni a bírót. :D Egyébként ha megnézitek ajánlom hogy angol nyelven felirattal, mert a magyar szinkronban a hangok nem olyan jók mint angolul, pl Sweeney nem ordít benne ilyen hörgősen. Senkit se riasszon el az, hogy éneklős mert bizony nagyon jó! Nekem ez még a Karácsonyi Lidércnyomásnál is nagyobb műalkotás!

Ajánlom még az Álmos völgy legendáját, ott a Női karakter szintén játszik a Sweney Todd-ban és naná, hogy Jhonny Depp a főszereplő. Ja igen: Vicces, hogy a bíró a Sweeneyben Piton a Harry Potterből, így eleinte röhögtem rajta mikor megláttam a filmben. Nagy kedvenc volt az Olló kezű Edward is. Egy csalódásom volt tőle csapán, az a Charlie és a csokigyár. Mert bár Jhonny Depp szerepelt benne akkor sem adta vissza Tim világképét, túlságosan Disney mese lett. Nem voltak hullák, senki se halt meg és az Umpalumpákat legszívesebben felrúgtam volna. Végül is átvettük nagyjából az átvehetetlent, de azért még szeretnék írni egy kis érdekességet. Már nálunk is megvásárolható Tim Burton két munkája:

Szerintem mind két könyvét érdemes megvásárolni, én egyikben sem csalódtam. Még az anyám is elolvasta őket! (Y) Saját rajzaival illusztrálta, ezért is izgalmas. Akit még jobban érdekel Tim Burton és művészete ajánlok pár weboldalt a témában:

-official oldala:

http://www.timburton.com/

-Tim Burton lap:

http://timburton.lap.hu/

Remélem tetszett nektek is a cikk és megnézitek a filmeket, meséket amiket ajánlottam. Én nem lennék az aki vagyok, ha nem ismerem meg a műveit! Ha ő meghal a világ egy zsenivel kevesebb lesz! :(


5 megjegyzés:

  1. Íhhhh, Ő az isten (elnézést minden hívő kereszténytől stb.) Új vallás egy őrült világban, a Tim Burtonizmus *bőszen hajlong az új világot megteremtő Úr előtt*

    Köszönöm ezt a cikket, élvezet volt olvasni, egyszerűen alig van dolog ezen a világon, amit nagyobbra értékelnék, mint az Ő munkássága és művei O.o ez már fanatizmus T.T betegek vagyunk xD

    A látványvilág, a gondolatok, a zenék, a szereplők... áááááh, mindet imádom *.*

    ///háh, elképzeltem a mi Bibliánkat...

    Tim Burton szólt: Legyen sötétség és zűrzavar! És Tim Burton látta, hogy ez jó.
    Tim Burton újra szólt: Legyen Jack Skellington! És Tim Burton látta, hogy ez jó, ez elképesztő és még sorolhatnám ♥.♥
    Tim Burton szólt (nem unja még): Legyen Edward! És Tim Burton látta, hogy *oups* a keze lemaradt...

    A 4 evangélium

    Vincent Evangéliuma
    Jack evangéliuma
    Edward Evangéliuma
    Sweeney Todd Evangéliuma

    agymenés vége... bocsi xD///

    ♥ The Nightmare Before Christmas ♥

    VálaszTörlés
  2. -Nightmare:

    Ne izgulj, nem hiszem hogy olvasnának minket hívő keresztények. :D Meglátják a fejlécet és kikapcsolják a gépet. XD

    Nagyon örülök, hogy ekkora örömet okozhattam! ~pattog az ágyon~


    X'DDDD áááááá

    VálaszTörlés
  3. a születési évéhez nem 1958-at akartál írni? :)

    VálaszTörlés
  4. jah és egyetértek a Charlie és csokigyár tényleg gagyi volt, még Jhonny Depp is, pedig őt aztán imádom! (L)

    VálaszTörlés
  5. -Florielle:

    Hupsz elírtam, javítom.

    Köszi :D

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: