2010. március 7., vasárnap

Nyarlathotep: Neon Genesis Evangelion

Nos, mivel ilyen még eddig nem volt(ha mégis, elnézést), gondoltam itt az ideje írni egy anime ajánlót.

Neon Genesis Evangelion


Anno Hideaki 26 részes animéje 1995-ben látott napvilágot, a Gainax gondozásában. Műfaját tekintve mecha, komoly pszichológiai gondolatokkal és nem kevés mitológiával átszőve(az alkotó a kabbalát használta fel).

A történet 2015-ben játszódik, 15 évvel a Second Impact(hivatalosan egy meteor csapódott be) után, melyben az emberiség fele elpusztult és föld tengelye is elferdült. Ám az emberiség alig tér úgy ahogy magához, történetünk színhelyét, Tokyo 3-mat különös idegenek, úgynevezett Angyalok támadják. A normál haderő hatástalannak bizonyul velük szemben, az egyetlen hatásos eszköznek egy félkatonai szervezet, a NERV által létrehozott úgynevezett EVA biomechanikus robotok tűnnek. E gépek első szembeötlő furcsasága az lehet, hogy csak a Second Impact után született, 14 éves gyerekek képesek mentálisan, szinkronizálva irányítani őket(másik érdekesség, hogy valaki annál jobban képes elvezetni az EVA-t, minél inkább nincs valódi kapcsolata a külvilággal).

Egy hétköznapi poszt apokaliptikus animének indul, de fokozatosan áttevődik a hangsúly a szereplők, legfőképpen Ikari Shinji lelkivilágának bemutatására és analizálására. Az alkotó hosszú ideig súlyos depresszióban szenvedett, a sorozat ezen és a pszichoanalízissel kapcsolatos tapasztalatin alapszik, ezért a szereplők egyéb mentális betegségek széles skáláját vonultatják fel(Rei pl. már már katatón és képtelen az életre, Asuka pedig megalomániás). Emellett érdekes téziseket állít fel az emberi kapcsolatokról, épp ezek miatt érdemes figyelmesen és értő szemmel nézni a sorozatot. Sőt, ez is azon mozgóképi alkotások közé tartozik amit ajánlott többször megnézni, már amennyiben tényleg érteni szeretnénk a mondanivalóját.

Az utolsó két rész idő, de leginkább pénz hiányában nem a terveknek megfelelően készült el, "kissé" értelmezhetetlenre sikeredett. Ez nagy visszhangot keltett a rajongók közt, így 1997-ben engedve a nyomásnak újra rendezték az utolsó két részt, mozifilm formában, End of Evangelion címen. Ambivalens érzéssel fogadták világszerte, az erőszakos és szexuális tartalmú jelenetek miatt cenzúrára kényszerült. Gyenge idegzetűek ne nézzek meg semmi szín alatt! Ez saját tapasztalat, ismerőssel szerettük volna meg tekinteni, ám ő az első durva csata jelenet után rohant ki hányni.

Mint azt fentebb említettem, az anime mitológiai háttere a kabbala. Innen erednek az utalások a holt-tengeri tekercsekre és az angyalok neve szintén innen származik, kis módosításokkal(pl. Tabris- Tarribs, Sachiel-Sachael stb.).

Főbb szereplők:

Pilóták:

01. Ikari Shinji/Third Child


02. Rei Ayanami/First Child/Lilith .


03. Asuka Soryu Langley/Second Child.


04. Kaworu Nagasi/Fifth Child/Tabris.

Felnőttek:

Gendo Ikari:

Katsurage Misato:

Ritsuko Akagi:

Ryouji Kaji:
Akinek esetleg felkeltette az érdeklődését, mind a nagy filmeket, mind a sorozatot itt
megtekintheti.

7 megjegyzés:

  1. Nagyon szép ajánló lett, így tovább! Még több ilyen jöhetne!

    Én láttam a sorozatot és annyira nem volt durva (a hányásos jeleneten röhögök XD) nem rossz de mivel az Elfen Lied után láttam nem tett rám olyan nagy hatást.

    (Ismeretségünk pont ezen téma alatt kialakuló vitából született meg XDDD)

    VálaszTörlés
  2. Nem a sorozat ami annyira brutális, az End of Evangelion lett eléggé súlyos(ez a "nagy film", vagyis az utolsó két rész újra feldolgozása).

    Köszönöm egyébként, és igen, emlékszem. x)

    VálaszTörlés
  3. -Nyarlathotep:

    Azokat mondjuk nem néztem meg :D

    VálaszTörlés
  4. Hmm, az Elfen Lied nem is annyira brutális (legalábbis abszolút elhanyagolhatóan a lényegéhez képest).
    Ezt a művet pedig már régóta ajánlgatja egy barátom, de mecha-iszonyom miatt eleddig nem néztem még meg.
    Talán most megteszem.

    VálaszTörlés
  5. -Damien:

    Nekem maga a történet nagyon nagyon bejött, jobban mint az Eva, de ízlések és pofonok, mondjuk én is utálom a mecha-kat de itt tényleg el lehetett vonatkoztatni, nem Power rangers meg ilyenek :D

    VálaszTörlés
  6. Nyarlat: Csak csendben megjegyezném, hogy én a megveszekedett ellentáborból lettem fanatikus rajongó... xD

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: