2010. március 23., kedd

neo.Crysis: Filmajánló

Mint ahogyan azt már említettem előző ajánlóm alkalmával, az olyan filmeket kedvelem, amelyeket megnéz az ember és nincsenek benne agymosó tanítások, célozgatások, fölösleges okoskodások. Nos nem meglepő-egy újabb sci-fi - dráma- thriller ötvözetét hoztam! A filmet közel 2 hónappal ezelőtt láttam, ma mégis eszembe jutott, miután felébredtem és a filmen gondolkoztam.

The Road
Az út

A film maga mindenkiből mást vált ki. Sokan nevetségesen üresnek tartják, míg mások az eddigi legtökéletesebb és legreálisabb poszt apokaliptikus filmnek. Cormac McCarthy könyvadaptációja, de sajnos nem tudom pontosan, hogy megjelent e már magyar fordításban is, de angolul lehet kapni .


Eredeti cím: The Road
Bemutató (USA): 2009. október 16.
Magyar cím: Az út
Műfaj: Sci-fi, Dráma, Thriller
Rendező: John Hillcoat
Forgatókönyv író: Joe Penhall, Cormac McCarthy (regény)
Szereplők: Viggo Mortensen, Robert Duvall, Charlize Theron,
Guy Pearce, Kodi Smit-McPhee





Az előzményeket nem ismerjük, csupán a halott Amerikát. Nukleáris robbanás puszította el. Minden állat és növény kipusztult. Az népesség szinte teljesen kihalt, a megmaradottak pedig hordákba tömörülnek és az élelem hiányában kannibalizmusra adják a fejüket- ők a Rosszak.

Az ég sötét és szürke hó hullik az égből- beáll a nukleáris tél. Ebbe a világba születik bele a Fiú, az Anya legnagyobb fájdalmára, mivel nem akar egy ilyen világra gyermeket szülni. Néhány évig még kihúzzák a házukban, felélve a tartalékaikat, majd amikor arra kerül a sor, hogy elhagyják addigi otthonukat és elinduljanak, Anya minden reményét elveszti és öngyilkos lesz. Apa és gyermeke nekivágnak a déli part felé vezető útnak, abban a reményben, hogy ott talán még van élet és melegebb van. Éheznek, elhagyatott házakban, autókban, hidak alatt keresnek menedéket, szemétben turkálva szereznek maguknak élelmiszer maradékokból ennivalót. Halottak ruháit, takaróit, cipőit veszik el a saját túlélésükért. Az Apa mindent megtesz a Fiúért, megvédi mindentől, hiszen ezen a halott világon már csak ők vannak egymásnak. Ők a Jófiúk-akik sohasem esznek embert. Az vándorlásuk gyötrelmes és veszélyekkel teli, és ki kell mondani-reményvesztett. Ahogyan egyre messzebbre érnek, teljesen világosan láthatjuk a helyzetet: egyáltalán nem biztos, sőt valószínűleg a déli part is ugyanilyen sivár, mint mindenhol máshol, de nem is a cél fontos, hanem az Út. Amit ketten megtesznek, Apa és Fia, hogy menniük kell tovább, ez adja az egyetlen reményüket. Nem adhatják fel, nem adják fel a harcot az életükért, nem adják fel önmagukat. Mert már csak ez maradt nekik, hogy ők a Jófiúk.

A film erről az útról szól. Rengeteg pozitív és negatív kritikát kapott, hogy mennyire üres és cselekmény nélküli. Persze ez tudatosan ilyen, hiszen egy halott világban mi történhetne? Hiszen alig élnek emberek, azok is mindig a következő napért harcolnak az életben. Az üresség a világ ürességét szimbolizálja, hiszen már nincs értéke az emberi életnek, nincs egyáltalán semmi. Az Apának a fiú életben tartása, a szeretete adja az egyetlen kapaszkodót ebben a világban, hogy eljussanak délre. Csak ő van, a gyermeke és egy pisztolya egy tölténnyel, amivel a Fiút akarja megölni, ha úgy hozná a sors.

Aki szereti a posztap filmeket, és helyesen fogja föl a mondanivalót, remek élményben lesz része! Hogy sikerül-e eljutniuk, nem árulom el, de lesz pár szomorú fordulat a történetben.

Jó szórakozást hozzá!

Online nézhető, magyar felirattal LINK!

vagy akik regelve vannak moovie.hu-n ITT!


Linket rakok a trailerre, mert szétkúrta a videó az oldalt..:S

10 megjegyzés:

  1. Üdvözletem!

    Gondolom az álmod miatt jutott eszedbe ennek a filmnek az ajánlója. Mint említetted itt is és az előzőben is a kilátástalanság, mint életérzés... Megnézem.

    VálaszTörlés
  2. Hú. Ez jó durván hangzik! nem is tudtam a filmről, szerintem meg is nézem! :O

    VálaszTörlés
  3. kamupók:

    :D nem. Tök spontán jutott ma reggel eszembe..elég rég nem néztem már filmet, és épp azon gondolkoztam egyáltalán mi volt az, amit legutóbb láttam és tetszett is. Nem megszokott felépítésű film, de szerintem abszolut élvezhető.

    Káin:
    Hmm valójában a film maga nem durva...maximum csak abban, hogy tényleg a realitásra törekszik..nincsenek megmentő helikopteresek, sem robbantások és felemelkedő hatalmak..mindenki egyszerűen túl akarja élni...megélni a másnapot.
    Nincsenek benne hősök, akik mindenkit levadásznak és nem váltja meg senki sem a világot..
    Mint a való életben..mi is csak mennénk és próbálnánk magunkban valami kapaszkodót találni, egy utolsó vékony kis fonalat, ami a régi életünkből megmaradna..de ehhez is nagyon sok erő kellene..gyávák lennénk azt hiszem ilyesmire..
    persze mindenért megdolgozunk ma is keményen..az ételért, a holmijainkért..de belegondolni egy ilyen világba, ahol nincs SEMMI...csak hideg és kopárság..az kemény.

    VálaszTörlés
  4. Ilyen pont a Stephen King féle Mobilok is!

    VálaszTörlés
  5. Káin:

    áááá de imádom..
    de nem mert ott vége lesz az "inváziónak"..az egyetlen kérdés, hogy felgyógyul-e valaha a gyereke..
    Meg azért ott a a társadalom bomlik fel a jel miatt..de itt pusztulás van..nincs még étel sem..és ugye ott ideig-óráig "szabad" vagy a napszakok miatt..de ebben a másik világban lényegtelen hogy éjjel vagy nappal van-e..nem lesz jobb soha sem..ugyanakkora veszélyben kell élned..:(

    Mikor lesz már Mobil film!!! >.<

    VálaszTörlés
  6. -Neo:

    Ne legyen belőle film, úgysem lesz olyan mint a könyv :-s

    VálaszTörlés
  7. Köszi az ajánlót. Megnéztem a filmet! Egész este meg ma is azon filóztam, hogy vajon mit tennék az Apa helyében... Nagyon tetszett a film amúgy. Nem szeretem az unalmas giccses hálivúdi filmeket, amiknek az alap sztorija (egy két apró változtatással) ugyanaz. Még egyszer köszönet érte.

    VálaszTörlés
  8. Tabu666:

    Örülök hogy tetszett!
    hát igen...Apát is sokszor kísérti a fegyver és hogy befejezhesse és véget vethessen az egésznek..:( Nagyon nehéz, ha belegondolunk, hogy ez akár a valóság is lehetne..ami bármelyik nap megeshetne bárhol a világon..

    Jut eszembe...minden egyes atomerőműnek megvan a maga hatósugara, hogy ha esetlegesen valami miatt felrobbanna, akkor mi az a távolság, amin belül ekkora hatalmas károkat okozna..és amerikában egy egy ilyen erőmű hatóköre "beleér" több másikéba is...magyarul, ha az egyik fölrobbanna láncszerűen robbanna a többi is, ergo Észak Amerika helyén egy szép lyuk lenne...ezt már halottam többször is, sőt dok.filmet is láttam erről régebben...megpróbálom majd megkeresni..talán rálelek..:S:S
    De azért durva...meg a folyamatos csernobili szivárgás is..mivel nem szigetelték ugye rendesen azt a "védőmagot" vagy "szarkofágnak" is nevezhetnénk- amiben van az erőmű-több mint 100 tonna plutónium, uránium meg mindenféle radioaktív cucc van, ami szépen szivárog és közelít a talajvíz felé....és ha azt eléri és reakcióba lép akkor bizony jön a nagy PUKK!!!! és újabb robbanás lesz..nem is lehet tudni mikor..lehet holnap, lehet 3 hét vagy akár 10 év múlva.....

    nagyon durva

    VálaszTörlés
  9. Júúj pont a héten láttam egy könyvesboltban magyarul, meg is szerettem volna venni de túl drágának tűnt..úgyis le lesz akciózva nyáron,no meg ott a film

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: