2010. március 28., vasárnap

Káin: Szabadkőművesek II.

No folytatjuk az idilli kis témánkat, jókedvvel ülök a második rész elé és legbelül remélem, hogy nem fogok beleőrülni a kutakodásokba :D. Tehát folytatom a Szabadkőművesek felvázolását, leírok mindent amit találtam róluk meg majd jönnek a saját gondolatok is szépen sorban! Ha valaki szeretne cikkeket olvasni olyan témákról amikre nem talált magyarázatot vagy szeretne többet tudni, bátran írjatok a kívánságládába! (oldalt látható mortemes freemail cím) .

Régen a szabadkőművesség a nyílt színen zajlott, minden titokzatosság nélkül. A templomokban szabadkőműves Istentiszteleteket is tartottak, utcákon szabadkőműves felvonulások is voltak és a két világháború között húzódtak vissza és kezdtek hihetetlenül titkolózni. Ezt Stephen Knight egyik könyve zilálta szét, nagy balhé is volt miatta a médiában de legalább alábbhagytak az elzárkózó magatartással. Ekkor rádiókban és más műsorokban nyilatkoztak és egy kiállítást is rendeztek a kincseikből. 2 népszerűsítő videó készült róluk, egyik a Nagypáholy megalapítására készült évfordulós videó. Egy következő könyv sokkal rosszabb indulattal íródott meg, Martin Short által...

Ami undorító és valós tény, hogy a tagok általában rendőrök, ügyvédek, bírák és parlamenti képviselők és gyakran tesznek egymásnak szívességet így a korrupció az bevett szokás köreikben. A városi tanácsosok azoknak adnak munkát kik pl a páholyban vannak, ilyen kéz kezet mos alapon működik az egész. Tehát egy szabadkőműves bíró nem fog elítélni egy szabadkőműves vádlottat. Az első nagymester Anthony Sayer volt, majd őt követte Montagu herceg. 1730-ban már több mint 100 páholy tartozott a nagypáholy alá.

" Náluk rejlik az új tudományok felfedezésénes titka, és ezt saját hasznunkra fordítják; tudják, hogyan kell titkot tartani, így a világnak nem marad előttük titka. Náluk rejlik a varázslatok előidézésének tudománya, az eljövendő dolgok látásának tudomány azért, hogy ugyanezeket a tudományokat a gonoszok ne használhassák ártó céllal. Náluk rejlik az átváltozások tudománya is, hogy hogyan juthatunk a varázsszó birtokába; hogyan válhatunk jóvá és tökéletessé a félelem és a remény segítsége nélkül; valamint a szabadkőművesek egyetemes nyelve is. ,,

1753-ban már létezett ez a dokumentum , hasonló írásokat találhatunk benne például ezt is:

" A szabadkőművesség a világ kezdetéig visszavezethetjük. Amióta szimmetria létezik és harmónia feltárta a bájait, Rendünk azóta működik."


A legendákat Salamon királytól számítják kinek korából már szabadkőműves történeteket írtak. De manapság a 2 nagy kiindulópont a középkori kőfaragó céhek, és a 17. századi ezoterikus filozófia iránt való érdeklődés. Érdekes még, hogy a Templomos lovagrendet amit a pápa 1312-ben feloszlatott úgy vélik csatlakozott a szabadkőműves rendhez. A 18. században Skócia és Franciaország szorosabb kapcsolatban állt , így a szabadkőműves rendjeik is. Skóciában 1769-ben esik szó először templomos szabadkőművesekről. 1861-ben a francia okkultista Eliphas Levi azt állította, hogy a szabadkőműveseknek céljuk volt Jeruzsálemben újjá építeni Salamon templomát , ez mint tudjuk a Templomosok hadiszállása alatt fekszik.

Sokan úgy érzik nem csak a Templomosokkal állnak kapcsolatban, hanem a Rózsakeresztesekkel és valóban vannak hasonlóságok. Anno a Szabadkőműves és Rózsakeresztes mozgalmak vezetői cserélődtek a két név alatt, így sok a hasonló eszmei összeköttetés. Sokszor a Szabadkőműves szertartások erős hermetikus vonásokkal vannak telítve és a Szabadkőművesség nem sokkal a Rózsakeresztesek megalakulásával jelentek meg. A Szabadkőművesség volt a társadalmilag elfogadott külső udvara a Rózsakeresztesség belső udvarának, sokan gondolják így. Tagok csak meghívásos alapon érkezhettek be a klubba. A Rózsakeresztes rend ezt nyilatkoztatta ki:

" Hogy valódi céljaikat jobban elrejtsék, a Rend elöljárói felállították az alacsonyabb fokozatokat amelyek szabadkőművesség néven tartanak nyilván. Ezek szemináriumai vagy előkészítői a Rózsakeresztes rend magasabb stúdiumainak: szellemi pro legomenonként a szabadkőművesség a rózsakeresztesség felkészítő iskolája. ,,

A Londoni szabadkőműves könyvesboltjában kapható egyik könyv ezt írja, nevezeten a Szabadkőművesség szelleme:

" Minden ember, bármely fajtából való bármilyen hitet vall, az egyetlen isten gyermeke . A szabadkőművesség emberemlékezet óta tudja és tagjainak tanítja... A szabadkőművességet gyakran nevezték szellemi útkeresésnek. Ha nem így értelmezik nem több ősi ám üres buroknál.,,

" Megeshet, hogy mi, a huszadik századi szabadkőművesek a régi mágusok vagy Kelet bölcseinek modern képviselői vagyunk, bár formátumra sajnos csak zsugorított másai ama nagy és tehetséges embereknek. A titkok és misztériumok, amelyeket ők tudtak és értettek, számunkra szabályokba öntött szavak csupán, amelyek belső , ezoterikus jelentését csak ritkán sejtjük meg,,

(Khm..faszt khm...)


A középkori kőművesek gyakran vándoroltak a katedrálisok építései közben. A vándorló kőművesek egymástól lesték el a fogásokat és tanították a másikat, így bejárva egész Európát. Egy helyen dolgoztak és aludtak, így lassan egy szorosan összefüggő testvériséget kezdtek alkotni. A szabadkőműves az angol: Freemason fordításból született meg, a freestone mason összevonásából keletkezhetett. A freestone a könnyen alakítható terméskövet jelentette. A jellegzetes kézszorításuk Skóciában alakulhatott meg és így különböztették meg a kontárokat a rend kőművesektől (jellegzetes kézfogás kódolta a hovatartozást). A mai napig a Szabadkőművességet történelmileg is sötét homály fedi. A könyvtárakban számos könyvet találhatunk a pontos rituálékról (gondolom a lényeget azért tutira kihagyják :D ) ezek a: Látható sötétség-Walton Hannah, Az el nem zárt titok-James Dewart, és a: Szabadkőműves képek és szertartások.

Mint tudjuk bekerülni nem elég, a páholyon belül különböző tisztségek vannak . A fokozatok sejthetőek: inas, legény és mesterfok. Igazából rengeteg idő és pénz a szintlépés így sokan azzal is megelégszenek ha már bent lehetnek a klubban. Kézszorítási módokat, fokokat és titkos nyelvet sajátíthatnak el, az inas fokán pl: Boáz, a köztes fok: Sibolet, a legény fokán a szent szó: Jakin és a jelszó Tubalkain, a mesterszó: Machaben. A szavak többsége ótestamentumi. Boáz és Jakin pl Salamon templomának két oszlopára volt felírva. Nagy Britanniában körülbelül 600 000 jelmester él és 16 000 szabadkőműves templomos lovagrend működik saját rituálékkal jel és képrendszerekkel, öltözettel. Akik általában belépnek azoktól elvárják hogy jártasak legyenek a természettudományban, teozófiában és ezekből tanulmányokat jelentessenek meg. Van ahol felvételi dolgozatként India, Egyiptom és görög vallási kultuszokból vizsgáztatják az embert. Írországban pl a bárdikus költészetben kell jártasnak lenni, ha be akarunk kerülni.

Eliphas Lévi (A mágia Története c. könyvben ) úgy írja le őket, kiknek dogmája Hermészé és Zarathusztráé (ezekről bővebben később). Kiknek a Templomosok példaképek, Rózsakeresztesek az atyjuk, Johanniták pedig az elődök. Minden vallási irányt megtűrnek csak 1 a lényeg: igazságot keresnek, valóságot tanítanak. Az ész és hit segítségével akarnak egy új hierarchiát megépíteni, de ezzel szemben létrejött egy ortodox ellenes szabadkőművesség és Francia forradalom lett az eredménye. Hiram a szabadkőművesség szent legendája amit sajna nem fogok leírni,a lényege az végül is, hogy Hiram a tudás és bölcsesség által uralomra került embert szimbolizálja. A rendszerben minden intelligencia szintnek van egy jelszava , a 3 fokozat a Templomban található 3 kapura utal, a három sugárra a fényben és a három erőre a természetben. A brutális ösztönök fellázadnak a bölcsesség hierarchiája ellen, ezzel a 3 erővel fegyverzi le magát és fordul el a harmóniától: természet ellen lázadó, tudás ellen lázadó, igazság ellen lázadó: ez a rebellisek három típusa Cerberus három feje a bibliában: Core, Dathan és Abiron jelképezi őket. Manapság nagy számban tartják magukat szabadkőművesnek az emberek de nem tudják mit jelentenek a szertartások. Hiram legendája szinte majdnem a legtöbb szimbólumot megmagyarázza csak nem írom le mert rohadt hosszú és nem a titkaik kiteregetésén van a hangsúly. Aki tudni akarja vásárolja meg Eliphas Lévi könyvét.

Egy másik tézis szerint: Fónagy Iván Mágia és titkos tudományok története című könyvében azt írják , hogy a Szabadkőművesség egészen Ádámtól ered, sőt van aki a teremtésig is visszavezeti. George Oliver doktor szerint még a teremtés előtt a naprendszerben létezett:

Jahal , Henoch fia a geometria és hét művészet feltalálója építette az első színházat még a vízözön idején. Tudta hogy isten haragja elárasztja a világot és minden tudásokat 7 oszlopba fektették egyiket a vízözön után Hermes Trismegistos a másikat Pythagoras találta meg. Ő hozta nyugatra kelet bölcsességét és fektette le a Szabadkőművesség alapjait. Bábel tornya történetében van a szabadkőműveseknek nagy szerepe. De sokan a Liba és Nyársas fogadós történetet tartják valósnak... ~röhög~. Érdekes hogy szabadkőműves jelképeket még a pompei mozaikokon is felfedeztek így valószínűleg nem a kilöttyenő sör és libacomb zabálás közben húztak sorsot angol férfiak és döntötték hogy rittyentenek egy klubbot. A szabadkőművességről fennmaradt 1400-as dokumentum amúgy vicces egy példány, mert 1830-ig érintetlenül figyelt a British múzeumban : A geometria törvényei Euclides szerint, 794 soros versről senki sem hitte hogy Szabadkőműves dokumentum. Manapság a szabadkőművesség már nem mágia hanem politika. Érdekesség még hogy Goethe is szabadkőműves volt, de sok más kiváló német irodalmár. Ez az osztrák magyar monarchiában is gyorsan terjedt bár Mária Terézia letartóztatta az egész bagázst kiderült kb majdnem mindenki tag volt a bécsi magyar testőrök közül így szabadon engedte őket. :D Tag volt pl : Bethlen József, Bethlen Pál, Teleki Sámuel, Kazinczy Ferenc, Fráter István,

No legközelebbi részben még inkább lerágom a csontot! Nagyon nehéz találni róluk bármit is szóval tessék értékelni... :-s


11 megjegyzés:

  1. Tetszik, meg értékelem is, amúgy tudomásom szerint sok irodalmár, vagy bárminemű művész is benne van,ám legtöbbjük nem több, mint "image", ők nem sok vizet kavarnak ott...
    Tetszett az, hogy a "Szabadkőművesség egészen Ádámtól ered, sőt van aki a teremtésig is visszavezeti"...ezek szerint Isten is szabadkőmüves, meg mi is mind, kik hasomlatosságára készültünk...
    ...:)...feeling good....

    VálaszTörlés
  2. -Melinda:

    Én kicsit úgy érzem ők minden használható dolgot kisajátítottak maguknak, de lehet nincs igazam.

    VálaszTörlés
  3. Melinda Matyas

    Ott a pont!!


    A cikk után msn-en is pont ezt kérdeztem, hogy akkor elviekben minden az, minden művészeti, kultúra és tudományos alap, amit nap mint nap használunk!

    "...ezek szerint Isten is szabadkőmüves, meg mi is mind, kik hasomlatosságára készültünk..." LOOOL XD kurvajó XD


    Káin:

    hát én nem merültem el eddig ebben a témában.és azt hiszem nem is fogok- persze érdeklődő vagyok és maradok-de ez a téma nekem is itt csúszik el..mert kisajátítottak mindent..de hogyan? mivel?hiszen ezek a dolgok általánosan érintenek mindenkit..most biztos hülyének néznek a témában járatosak, de nekem akkor sem vili ez a szabadkőműves sztori..nekem az jön le hogy pár tag elkezdett tobzódni, és hogy legyen mire arcuk, kialakították ezt az imázst, hogy mindent mi találtunk ki, minden szent tan XY műve és ZQ is megmondta 30 ezer évvel ezelőtt..WTF?? a tudomány+költészet+matematika+irodalom és mindennemű művészetek ERGO mind az ő találmányuk???? én úgy gondolom ezek az emberiség fejlődésével arányosan alakultak...azaz az emberiség maga a szabadkőművesség?? persze vannak kiemelkedő alakok-hol nem?-akik mégis inkább maguknak vallják ezt az egészet?? és akkor ki nem szarja le a szájhősöket? mi az hogy mindent ők vesznek át és irányítanak?? kik is? a cionisták?? és ők miért butítanának el egy ilyen fajt, akikkel megosztották eddigi tudásukat?? hogy felemelkedjenek?? és miért?? eddig nem ők voltak az überfaszák meg eddig is uralkodtak és ilyen dolgok fölött döntenek, hogy ki mivel butítható??akkor minek a további? Humánus fejlövés kellene nem pedig 10 ezer évig tartó susmus a pajtában hogy gecire ledúrunk agyilag mindenkiiiit!!

    Ez nekem elég visszás ez a szabadkőműves sztori..örülök ha vannak olyanok akiknek ez tiszta-nekem pl nem. Rengeteg fatális kérdésem van, amik miatt pl Káin vállból megfejelnél :D:D

    Érdeklődve elolvasom az erről szóló cikkeid, de mindegyik után csak egyre több kérdés merül föl bennem..:D
    Mennyire hiteles és valós ez az egész? Olyan sok a kérdés és a kétely..ennél már csak a szcientológia a nagyobb balfaszság!!!!!

    Megalapítom a csimpokomom egyházat vagy az ericcartman segge nagy egyházat és mindenkire sanda szemekkel fogok nézni minden emberre, hogy azon az estén kinek kell elkenni az arcán egy vajas-lekváros kenyeret az egyház nevében...ja és a vajas lekváros kenyeret is a csimpokomon egyház találta ki még krisztus előtt 4856-ban!!!

    VálaszTörlés
  4. -Neo:


    Hidd el nekem is hasonló érzéseim vannak a Szabadkőművesekkel kapcsolatban de sajnos semmi biztosat nem jelenthetek ki mert alig tudunk róluk valamit XD

    VálaszTörlés
  5. :D Persze, hogy alig tudunk róluk, hisz némiképp titkosak..:) Tetszett a cikk, értékelem én is :) Köszönöm, hogy áldozol rá időt :) Hehe... mostmár azért veszekedhetek nagybátyámmal, mert én is eleget tudok róluk xD :)) Eddig mindig mondta, hogy nem kérdezek, nem ismerem őket nagyon :D Na de most.. :D XD
    Nagyon jó lett :) Elég érdekesek ezek is, ahogy egyre többet tudok róluk, annál érdekesebbnek találom :D XD Mit tehetek? :D Én bírom őket :D XD
    Tetszett, tetszett :D És én kíváncsi vagyok a te véleményedre :D Neo.Crysis-ét már megismerhettük, ugyebár xD
    u.i. : Újabb meglepetés nálam :) Most személyekre szabott [ bocsi, muszáj volt ] xD
    puszii, Evelyn

    VálaszTörlés
  6. -Cukorka:

    Még lesz szerintem két rész tuti lesz róluk ! ^^

    Juj máris nézem! :)

    VálaszTörlés
  7. Neo:
    Nincs értelme mérgelődni ezeken a kőmüveseken, szerintem az egész egyfajta politika semmi több, s mivel abból a szarabb fajtából való(habár a politika minden fajtája szar), épp ezért elbújnak szépen a misztika mögé, s igy vigan lehet űzni a kétes ügyeket...

    VálaszTörlés
  8. -Melinda:

    Én inkább úgy érzem a misztikummal irányítják a Politikusokat a háttérből. Nem mögé bújnak. Nagyon nagy disznó dolgokat működtetnek mágiával ám... :-s

    VálaszTörlés
  9. Üdvözletem!

    Ha van egy kis szabadidőtök a városligetben sétálva a Magyar Művészek Háza (ha jól emlékszem) főbejáratától balra. A felső címerek között található egy érdekes is (háromszög vonalzóval, körzővel... de lehet csak én vagyok paranoiás).

    VálaszTörlés
  10. -Kamupók:

    Nem vagy, a következő részben kirakom az elrejtett jelképeket :D

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: