2010. március 9., kedd

Káin: Film és Könyv ajánló

Nos a hétvégén megnéztem az én nagy kedvencem új filmjét. Minden blogon ajánlót írnak róla, így én is bele vágok, csakhogy az új generáció nem tudja, hogy ez a film egy könyvből indult el, ami nem mai darab! Így kis ismeretterjesztő körútra fogunk indulni úgy ahogy:


ALICE CSODAORSZÁGBAN

Nos bele is vágok, kezdjük csak a könyvvel:

Lewis Caroll írta aki 1832-1898-ig élt. Alice a kisiskolás lány aki álmában egy nyuszi után eredve egy lyukon át Csodaországba jut és abszurd beszélgetéseket folytat különböző lényekkel. A könyv műfaja már magáért beszél. A meghatározása nonszensze mese. Jöjjenek érdekes kis idézetek a könyvből:
  • Már reggeli előtt gondolj hat lehetetlenre!
  • Az álló óra is naponta kétszer a pontos időt mutatja.
  • Ha nem tudod hová mész, oda bármilyen úton eljuthatsz.
  • Mindenben van tanulság, csak meg kell találni.
  • A cicák egyik igen kellemetlen szokása, hogy bármit is mondunk nekik, ők mindig dorombolnak.
  • Jó modor az, amikor átgondoljuk, amit mondani akarunk. Ezzel időt spórolunk.
  • Az élet tényleg egyfajta iskola, alkalom a gyakorlásra.
    Elsősorban a jellem felépítésére és a szellem nevelésére való.
  • A képesség, hogy azt lássa az ember, amit a többiek nem látnak,
    sokkal fontosabb, mint nem látni azt, amit mindenki lát.
Lewis Caroll eredeti neve Charles Lutwidge Dodgson volt. Álnéven írt regényeket. Angol író és költő , matematikus, pap (anglikán) , fényképész volt. 30 évig tanított matekot az Oxfordban és két könyvet írt a logikai játékokról. Több klasszikusa is van a legkedveltebbek : Alice csodaországban, Alice tükörországban. Nem csak a gyerekek és a művészek nagy kedvence az Alice hanem a tudósoké is, hiszen tele van mögöttes utalásokkal pl: Vörös királynő hipotézis de már van Alice csodaországban szindróma is. :) Akit érdekel a klasszikus darab, azoknak nagy meglepim van!

-Alice magyarra fordítva fullosan a neten (könyv):

http://mek.niif.hu/00300/00348/html/

A Könyv rengeteg művészt megihletett, több feldolgozása is létezik, mese és filmben is, sőt még játékok is készültek belőle. Az egyik ilyen jó feldolgozás a 75 perces 1951-es Disney rajzfilm feldolgozás:



A másik érdekes darab, pedig az 1999-es 129-perces angol feldolgozás. Lewis Caroll klasszikusnak számító műve új feldolgozásban látható, briliáns trükkökkel, fantasztikus látképekkel, hihetetlen kalandokkal és felejthetetlen karakterekkel. A megbántott kislány Alice megszökik szülei házából. Egy nyúlüreget talál, bemászik és hirtelen a kalandok, hihetetlen és varázslatos világában találja magát. Számtalan teremtménnyel, figurával találkozik, köztük a bűbájos Cheshire Catel, a gömbölyded Tweedle-Dee és Tweedle-Dummal és a gonosz Caterpillarral. Bonyodalmak és izgalmak sora várja, összemegy, majd ismét megnő, beutazza Csodaországot, megismerkedik a Szívek Királyával és Királynőjével a Fehér Nyúllal, aki a Király kamarása az esküdtszék tizenkét guineai malacával és még számtalan fura szerzettel. A hosszú utazás végén aztán újra hazatér, és boldogan meséli szüleinek Csodaország végtelen világát.



Amiről beszélnék az az új verzió, azaz Tim Burton féle adaptáció! A film egy groteszk formában mutatja be Csodaországot és akik nem ismerik az alaptörténetet azok nem is fogják teljesen érteni az utalásokat. A történet arról szól, hogy Alice kiskorában ellátogatott ugye Csodaországba aztán serdülő korba lép és hirtelen újra ott terem új kihívásokkal ... Tehát ezért keresik a Karakterek az igazi Alice-t és azért torzul be az összes szereplő még jobban :). A Gonosz szívkirálynő uralma alá hajtja csodaországot mert a húga elszerette tőle a szívkirályt és még sorolhatnám :D. A várárokban vizihullák, a táj helyett elszáradt fák, igazán megkapó a hangulata na és nem feledhetjük a szokásos Depp és Helena párosítást sem. Szerintem zseniális lett, mi több, olyan ismerősömmel néztem meg a filmet aki utálja a tündérmeséket és Tim Burtont (mégis rávettem há-hááá) és: TETSZETT NEKI!

Tehát mindenkinek ajánlom, de csak az után hogy megismerkedtek az alaptörténettel! Már eldöntöttem hogy a macskát magamra varratom mert gyönyörű szemei vannak. Egy fotó realisztikus tetkóhoz pont megfelelő alany lesz! :) Na de nem is tépem tovább a számat beszéljen inkább a trailer:



Szót ejtenék még az 1907-es Aliceról is, ami a könyv után 37 évvel került bemutatásra. 12 perces alkotásól csak 9 percet sikerült megmenteni, akkoriban ez a mű számított a leghosszabbnak. XD



Nemcsak mesék és filmek készültek, hanem video játékok is! Az egyik nagy kedvencem a Kingdom heartsban felmerülő kis Alice világ :) Nagyon kedvesen csinálták meg a pályát, élvezet volt vele játszani:



A másik alkotás pedig Alice horror verziója :D. rettenetesen beteg számítógépes játék, minden Alice rajongónak csak ajánlani tudom!






Alice itt igazából őrült és egy képzelgés áldozata lesz. Csodaországba kerülünk ahol kb. a történet alapja megvan csak minden sokkal másabb. :D A karakterek nem éppen a kimondott szeretetre méltó alakok akikkel a mesékben találkozhattunk.

-Bővebben a játékról:

http://www.gamestar.hu/the-return-of-american-mcgees-alice-kedvcsinalo-kedvronto-elo-elozetes.html#

Remélem megjött a kedvetek a Könyvhöz és a játékokhoz is, szerintem az összes kihagyhatatlan darab főleg a Tim Burton féle. (Y)

11 megjegyzés:

  1. Áááá, én is meg akarom nézni a Tim Burton-féle feldolgozást, de még nem jutottam el odáig... majd ráveszek vkit h kísérjen el :D

    Az alaptörténetet ismerem és láttam a Disney és a horrorszerű feldolgozást is :D szeretem csodaországot :D

    A macsek szemei tényleg gyönyörűek. A játékokra nagyon kíváncsi vagyok, főleg az őröltebb verzióra. A könyvnek pedig lehet nekilátok, mert még nem olvastam. :)

    Azt tudtátok, hogy már a Tim Burton verzióhoz is van videó játék? //Még nem töltődött le, de alig várom, hogy kipróbálhassam :)//

    Köszi a cikket, érdekes volt és hasznos számomra. :)

    VálaszTörlés
  2. Az Alice Csodaországban egyébként megjelent már Magyarországon hivatalosan? Valahogy ez a mese nem tudja magát beírni nálunk a köztudatba valamiért. Talán túl bizarr. Ó igen, Tim Burton pedig zseniális, Johnny Depp-pel kombinálva méginkább. Én is meg akarom nézni.

    VálaszTörlés
  3. hmm én is kíváncsi lennék rá,de csak Depp miatt. egyébknét meg a trailer nem fogott meg. valahogyan nem szeretem a mű filmeket, ami félig animációból, féligm meg rendes szereplőkből áll. számomra nem hiteles. ezért sem fogott meg az avatar sem. én már csak ilyen vagyok. :$

    VálaszTörlés
  4. Andreya Von Tosh: Az Alice Csodaországban már nagyon rég megjelent a könyvesboltokban, mint ahogy a Tükörországban is, úgy tudom, mindig kiadják újra meg újra, úgyhogy keresd a fehér nyulat, és megtalálod! :D Nekem speciel megvan több kiadásban is (az egyik legalább 20éves könyv).

    Am láttam a filmet, és tetszett, de nem lesz a kedvencem, jobban örültem volna az eredeti történetnek, mert ez már kicsit sok volt nekem. Arról nem beszélve, hogy olyan volt, mintha Tim Burton megpróbálna nyitni a nagyközönség felé, így volt benne pár sablonos és kicsit amerikaias poén (pölö Kalapos tánca), néha elveszett az az érzésem, hogy ezt a filmet ő készítette..

    VálaszTörlés
  5. A Tim Burton féle Alice-re kíváncsi volnék. Szeretem Alicet, bár csak a Disney változatát láttam még anno.
    Viszont a horrorjáték majdnem tíz éves, nekem elég régóta megvan, és nem lehet megunni :D Ez a számítógépes játék az ami nagyon megfogott :D

    VálaszTörlés
  6. -Nightmare:

    Örülök, ha tetszett és hasznos volt! ^^ Nem is tudtam, bár esélyes volt hogy csináljanak hozzá is egy játékot :D

    - Andreya:

    Pedig megjelent! De még ehhez hasonló az Óz a nagy varázsló. Na majd akkor arról is írok :D

    -Florielle:

    Megértem, én az avatart meg sem néztem XD

    Viszont Tim Burtont imádom és nagyon feelinges lett az egész! (L)

    -Pepita:

    Igen , de sajnos a Disney-vel összerúgta anno a port azért mert túl durva lett a egyik meséje (erről írtam cikket is) és ugye a pénz beszél kutya ugat alapon mesefilmet kellett készítenie.

    A tánc viszont nem sablonos, nem tudom emlékszel -e Beetlejuicera aki ugyan így dancelt a levegőben és forgott a feje ^^

    -Misu-chan:

    Igen és rohadt nehéz is :D

    VálaszTörlés
  7. -Káin:
    csak a fő-fő-fő főellenség legyőzése XD az még nem sikerült xD

    VálaszTörlés
  8. Nekem az Alice tükörországban könyvem megszökött :(
    viszont én is Vigyor Kandúrt akarok magamra varratni csak a Disney formájút vagy valami ahhoz hasonlót :D

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: