2010. március 3., szerda

Neo.Crysis: New wave Generation

Gyermekkorom talán legfőbb meghatározó eleme a new wave volt. Legkedvesebb időtöltésem volt apám bakelit lemezeivel játszani.
Azt hiszem ma már senkinek sem kell magyarázni, mit ölel át ez a bizonyos kor. Igaz, nem azokban az években nőttem fel, amikor még súlyuk volt ezeknek az alkotásoknak, mégis belőlük táplálkoztam, mintha a beérett gyümölcsöket fogyasztottam volna el. Öröm és élvezet vissza-visszahallani ezeket a dallamokat!
A new wave rengeteg remek előadót adott számunkra, mégis öncélúan választottam ki ezeket az alkotókat, akik számomra a legkedvesebbek voltak, hiszen mindegyiküket sajnos akarva sem tudnánk felsorolni-véges végtelen lehetne mazsolázni közöttük.
Persze azt tudni kell, hogy azokban az időkben a new wave külföldön elismert művészeti ágként élvezhették, addig kis hazánkban betiltott volt a kísérletező, lázadó természete miatt, melyet a szocializmus nem tolerált. Ennek tudható be, hogy sajnos magyar hangadóinktól csupán rossz minőségű demo kalózmásolatok maradhattak fenn.

Lássuk hát magyar és külföldi new wave szívem csücskeit!Tudom, hogy remek előadók tömkelegei maradtak ki, de most rájuk esett a választásom, igaz mind külön-külön is megérdemelne egy saját bejegyzést...

Magyarország és a nem wave

Trabant

A kísérletezés, a lélek és az elme szabadsága. Zenélni nem tanultak, önfeledten, saját szórakozásukra alapították a zenekart. Lemezük sohasem jelent meg, kazettáikat baráti körökben terjesztették.


A. E. Bizottság

A Szabadidő-zenekar. Általában performanszokként adták elő koncertjeiket a külvárosban, mivel betiltottak voltak többek között nevük miatt is-ezért vették fel később a Bizottság elé az Albert Einstein nevet.


Tudósok

Performansz, zene és költészet különös összhatása egy meglehetősen progresszív formában.Humor és önirónia jellemzi. Szerintem kétféle ember létezik: az egyik aki szereti őket, a másik aki pedig falra mászik tőle.




Torma


A KFT előzenekarként járták az országot, különös előadásmódjuk és szövegeik egyedisége megragadta a közönséget. A mai napig vannak kazettáim tőlük..

Igen, igen ez egy őskori mágneses bevonatú
műanyag szalag, létezett ilyen is..



KFT
Országunk legendás new wave zenekara, folyamatos fejlődéssel és megújulással még mindig alkot. A Bábu vagy c. számukkal robbantak be a köztudatba, mikor merészen orron fricskázták a szocialista rendszert.





A nagyvilág és a nem wave

The Cure
Depresszív hangvételű dalaik mellett a mára már igazi őrületet kiváltó banda is bizony-bizony egy igazi új hullámos klasszikus.





Men at work
Az ausztrál banda sorra dobta ki a slágergyanús szinti-pop számaikat. Íme egy!




Tears For Fears
A '80-as évek egyik legnagyobb brit bandája egy szimpla iskolai zenekarból nőtte ki magát.
Filozofikus tartalmak és intellektuális elektronikai hangzás emelte ki őket a kor hangjai közül.





Martin Gore
A Depeche Mode alapító tagja, később szövegírója.



Elvis Costello

A new wave egyik elindító alakja, mai napig is aktív tagja a zenei világnak.





Remélem találtatok kedvetekre valót és jókat mosolyogtatok ezeken a régi ismerősökön!

4 megjegyzés:

  1. mellesleg...hajszál pontosan ugyanolyan a szemüvegem mint ELvis Costellonak...XD
    --O.O--

    >.< jeje

    VálaszTörlés
  2. Jesszusom... most már tudom miért vagy ennyire deviáns :DDDDD

    VálaszTörlés
  3. Káin:
    :D
    Deviánsnak deviáns vagyok a javából..XD soha nem is tagadtam :D

    De nem értem a "most már tudom miért vagy ennyire deviáns" kifejezést XD azért ahhoz rengeteg hatás kell, művészetek, zene, irodalom, kultúra..:D

    Azon gondolkoztam tegnap, miről is írhatnék zenehallgatás közben, aztán rájöttem hogy pont arról..hiszen manapság a fiatalok sajnos már nem igazán ismerik ezeket a "klasszikusokat" én ellenben pont hogy ezeken nőttem fel!
    Élmény ezeket visszahallgatni^^
    :P

    ..vagy a szemüvegemre céloztál????? :D:D:D
    Az is megy a deviáns f*sz imidzsemhez....>.< XD

    VálaszTörlés
  4. -Neo:

    Bóknak szántam :D

    Igazából én ilyeneket sosem hallgattam leszámítva a Cure-t meg a Depeche Mode-ot, a magyaroktól sikítva rohanok 3 kört a házunk körül :D

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: