2010. március 28., vasárnap

neo.Crysis: A Szellemváros

Припять - Pripjaty
A Szellemváros

Mindig is érdekelt ez a szörnyű ballépése az embereknek. Szeretném ezt megosztani veletek, főként azért, mert a mai fiatalok közül azt hiszem nincsenek igazán tisztában vele, mi történt 24 évvel ezelőtt, ami azért eléggé sajnálatos. Persze erről nem feltétlenül tehetnek, hiszen egyre több dolog mellett sétálunk el manapság. A múlttól nem elfordulnunk kellene, hanem tanulni belőle. A cikkem kissé hosszú lesz és próbálok benne minél több információt átadni számotokra! Ne gondoljátok, hogy ugyan-fátylat rá- ez már a múlté! Közel sem! Napjainkban is megtörténhet újra, ott, vagy a világ bármely részén.

1986. április 26.
Чорнобиль
A Csernobili-atomkatasztrófa

Igaz én sem éltem még akkor, hiszen majd két évvel az eset után születtem. Tudni kell rólam, hogy gyermekkoromat a Tiszán-túlon töltöttem, igazi alföldi gyerek vagyok. Magyarországon pedig ott volt a legnagyobb mérhető sugárszennyezettség, ugyanis azon a napon a légmozgás Európa felé terelte a radioaktivitást, az akkor élők elmondása szerint eső is esett aznap, sőt másnap is, melyben tisztán mérhető volt a sugárzás... Az idősebbek néha beszéltek róla nekem is. A gyümölcsökből nem ettek akkoriban, a gyerekeknek megtiltották, hogy bárhol is legyenek- ne egyenek a fák terméseiből! A terményt nem aratták le. A házi állatok, a baromfiak elhullottak, a haszonállatok pedig halott borjakat, fiakat ellettek vagy pedig életképtelen, beteg, mutálódott kölyköket hoztak világra. A bátyám abban az évben született, igaz ő is egészséges, némi veleszületett szívproblémákkal, amit nem ennek tulajdonítok persze és a saját problémáimat sem. De az ő csoporttársai között és korosztályában voltak testi fogyatékkal élő gyerekek. Mint említettem, korombeliek között nem egy nyúlszájú és farkasnyakú jó barátom volt, ezért nem szívlelem, ha gyermekkori betegségekben szenvedőket hurcolnak meg azzal, amiről nem tehetnek. Persze ezek a betegségek ma is jócskán előfordulnak, de kissé feltűnő, hogy a ma már 22-25 éves gyermekkori ismerőseim/ barátaim között mennyi genetikai betegségtől szenvedő élt.

Lássuk hát mi is történt: Mi okozta ezt a szerencsétlenséget?

Először is tisztázzuk, miért fontosak életünkben az erőművek? Idézek a Paksi Atomerőmű Zrt. oldaláról:

"
Egyetlen ország sem képes egyfajta energiaforrásból kielégíteni az igényeket, ezért próbálják a legkedvezőbb felhasználási arányt, az úgynevezett energiamixet összeállítani. Bár sok szempontból a megújuló energiaforrások lehetnének a legideálisabbak, de a hazai földrajzi és meteorológiai viszonyok miatt ezekből nem lehet fedezni az évről évre növekvő energiaigényt. Egyrészt nem függünk a külföldi, főleg orosz gázszállítástól (LOL??- neo.C a szerk.) másrészt a nukleáris energiatermelésnek nincsen olyan klímaváltozást okozó kibocsátása, mint a hagyományos, fosszilis energiahordozókra alapuló erőműveknek. Továbbá a nukleáris energiatermelés ma a legolcsóbb az összes energiahordozót figyelembe véve."-nos azért ezzel az oroszos-gázos mondattal valahogy nem értek egyet, vegyük például a minden évben eljátszott gázbotrányokat..de való igaz, hogy környezetkímélőbb, de ne feledkezzünk meg a szélenergiáról, ami befektetések hiányában kiaknázatlan országunkban.

Visszatérve az eredeti témához, a csernobili erőmű az ötvenes években épült, amikor is az emberiség a nukleáris őrület határán élt, ezért fontos volt, hogy egy egy erőmű fegyver-tiszta plutóniumot termeljen, mivel abból nukleáris fegyvereket tudtak készíteni. Főként két ország volt ennek a híve, ugyebár az USA és a Szovjetunió. Mindkét nagyhatalom tisztában volt az előnyökkel és a hátrányokkal is. Persze akkoriban a szigorú katonai irányítás és felügyelet mellett szinte lehetetlennek tartották, hogy egy ilyen erőmű hirtelen meghibásodjon.

Csernobil volt a jövő blokkja- de tudjuk, hogy ami elromolhat, el is romlik.

A Csernobil-típusú erőmű működésének fő lényege az elgőzöltető, vízhűtéses reaktor volt, melynek a kívánt hőmérséklet növekedése külső beavatkozás nélkül nem csökkenne. Ez volt a potenciális veszélyforrás, mellyel tisztában is voltak, és úgy gondolták megfelelően tudják azt kezelni, de mások nem tudnák betartani a szigorú előírásokat. Épp ezért nem exportálták az új technológiát, de abban az időben maguknak 16 ilyen blokkot üzemeltettek és a szerencsétlenség bekövetkezte előtt még újabb 12 építését tervezték, kettőt pedig épp akkor építettek. Keringenek történetek, melyek szerint a baleset a gyatra elektromos rendszer miatt történt, de ez nem igaz, ugyanis épp a baleset előtt volt egy nagyobb karbantartási hullám, mellyel kiiktattak minden ilyen jellegű problémát.

Az egész világot érintő szerencsétlenség egy kísérlet miatt történt!

Azt akarták megtudni, hogy az erőmű a teljes feszültség elvesztésekor az erre a célra szolgáló generátor táplálja-e még kb. 40 másodpercig az üzemzavari hűtőszivattyúkat és az energiát generáló turbinát. Ennyi idő kellene, amíg a dízelgépek újra felélednek és elegendő energiát adnak az erőmű biztonságos leállításához. A cél a biztonsági rendszer ellenőrzése volt. A kísérlet tragédiába torkollott.
Hajnali 1 óra 24 perc 2 másodperc

A robbanásEbben az időpontban robban fel az erőmű, a több órai kísérleti előkészítés után. A reaktorban nőtt a nyomás, majd emiatt megindult a gőzfejlődés, és a hirtelen nagy mennyiségű gőz miatt szétrobbantotta a környező berendezéseket, és az így felszabadult víz reakcióba lépett a fűtőelemekkel. Hidrogén és szénmonoxid keletkezik és a levegő oxigénjével keveredve felrobban. A radioaktív anyagok a környezetbe jutnak, a gázokat pedig a szél tova fújja...A kiérkező csernobili tűzoltók vízzel kezdik oltani az izzó üzemet, persze ezzel csak táplálják azt. Ez is amiatt történt, hogy a kormány nem tájékoztatta az embereket, mi a teendő ebben az esetben. Példának okáért a tűzoltóparancsnok 3 nap elteltével kapott megfelelő tájékoztatást arról, mivel olthatják el a tüzet! A kiérkező sorkatonák mindennemű védőruházat nélkül kézzel gyűjtik be a még meleg uránium törmelékeket! Napokig ég a reaktor, majd helikopterekről homokkal oltják, végül nitrogénnel hűtik. Ma a reaktort vasbeton szarkofág veszi körül-ugyanaz melyet 1989. július végén fejezték be- melyben mérőeszközök vannak. Ezen közel 150 repedés található már, de a felújításához több száz millió dollárra lenne szükség. A reaktorba beszivárgott már a talajvíz is, mely egy esetlegesen fellépő reakcióhoz csatlakozva újabb robbanást is okozhat. A felújítást többen is vállalnák, de sajnos nincs rá keret, mivel az Ukrán állam csak egy részét tudná állni-de a hiányzó összeget a többi országnak kellene nyújtania.

Az alábbi videón a belteret láthatjátok, hogyan olvadt meg az üzem, valamint hogyan áll benn a talajvíz, hogyan csöpög be az esővíz, és a rozoga szigetelésen be-besüt a napfény...az üzem mai állapota!Kutatások szerint a világon a csernobili robbanásnak tudható be 270 ezer rákos megbetegedés és 93 ezer a sugárzás egyéb hatásai miatt. Egy kimutatás szerint csupán 15 év statisztikai megfigyelése alapján a hajdani Szovjetunió területén közel 200 ezer rák miatti haláleset történt a sugárzás miatt. A sugárzás miatt közel két tucat országot is érintett, Magyarországot is és közel 46 ezer négyzetkilométer föld fertőződött meg! Állítólag a sugárzás mégsem volt akkora dózisú, hogy bármiféle utóhatása lenne, akár kis hazánkban. Persze nem kérdezték a több százezer haldokló sugárfertőzöttet szerte Európában. Ma is rengeteg dolog nem tisztázott, az adatokat és a kutatási eredményeket hamisítják, hiszen ellent mondanak egymásnak. Legutóbb azt nyilatkozták, hogy csupán 4 ezren haltak bele a sugárzás szövődményeibe..ez az adat már csak azért is nevetséges, hiszen a robbanást követő 3 napban védőruházat nélkül közel 90 000 ember próbálta megfékezni és megelőzni a további pusztítást! A mai napig titkok övezik Csernobil pusztulását!

Vajon ezeknek a gyerekeknek ki mondja azt meg, hogy nincsenek következményei a robbanásnak, és minden a legnagyobb rendben van?


Az evakuált, úgynevezett elidegenített zóna mára igazi vadonná vált, a természet hihetetlen módon alkalmazkodott a fertőző környezethez és az atomsivatag húsz év alatt virágzásnak indult nyüzsgő állatokkal és több olyan faj szaporodott itt el, melyeket már a kihalás fenyegetett. A radioaktivitás még legalább 400 ezer évig jelen lesz. Az itt élő állatok minden csontja és izma sugárzástól átitatott.


A Google Earthon a csernobili üzemet a 51°23' 23" N 30°05'59" E koordinátákon találhatjátok meg! Az erőmű közvetlen közelében a Pripjaty nevű városka található. Itt készült a megannyi elhíresült kép. A Google Earthon kalandozva rengeteg képet találhattok a környékről! Tudtommal a környező 30 kilométerről evakuálták teljesen az embereket annak idején, valamint a közvetlen 10 kilométeres sugárba tilos volt a belépés. Nem tudom ma mennyire megközelíthető a hely, de szerintem biztosan valamilyen engedély kell hozzá, hogy oda utazhasson az ember.


A "szellemváros" és Csernobil elhelyezkedése (katt a nagyobbért)Az üzemi terület és a 4-es blokk

Pripraty városa- Google Earthon a kis kék négyzeteken újabb helyszíni képeket találhattok az épületekről, a környékről és a közeli tájakról isEgy magyar kutatócsoport érkezett a fertőzött területre néhány évvel ezelőtt. A 45 perces dokumentumfilmet 5 részben követhetitek nyomon. Az elsőben magáról a robbanásról hallhattok, valamint a tervezett korszerű új szarkofágról, és lehet látni több kidolgozott makettet is az erőműről. A harmadik részben Pripjaty városába kalauzolnak el minket, a lakosságról és a városról kapunk információkat!

1. rész
, 2. rész, 3.rész, 4. rész, 5.rész

A jövőbeli tervezett szarkofág


A jelenlegi, rossz szigetelésű szarkofág
A mai napig sem tisztázott minden dolog Csernobillal kapcsolatban. Talán három éve kerültek ki azok az információk is, hogy az aznap onnan érkező vasúti szerelvényeket a határon hogyan mosták le mindennemű védőfelszerelés nélkül magyar munkások vízsugárral titokban, hiszen sem a szovjet, sem a magyar rendszer nem akarta a nyilvánosságra hozni a történteket. Miután az azon a napon ott dolgozó utolsó munkás is meghalt valamilyen rákos szövődményben, akkor mertek nyilatkozni a családtagjaik. Még anno a XXI. század c. műsorban láttam azt a riportot.

Képzeletbeli sétára hívlak benneteket Pripjaty városába!
Előre elnézés a sok képért, de azt hiszem érdemes és tanulságos végignézni őket.
(katt a nagyobbakért)És a legvégére egy valós séta dokumentációja a lezárt terület határától egészen az erőműig, lakásokban, egy sportcentrumban, iskolákban, a vidámparkban.
Remélem szolgáltam nektek jó pár eddig nem ismert információval a katasztrófával kapcsolatban. Újra csak bebizonyítottuk, hogy az emberi felelőtlenségnek iszonyatos következményei vannak és hogy szép lassan kipusztítjuk a fajtánkat.

15 megjegyzés:

 1. Nagyon tetzsett!

  Anno láttam egy filmet a Csernobili övezetben kivirágzott természetről és nagyon cuki állatkák élnek ott. Volt egy cicacsalád is akiket egész sokáig vettek :D

  Amúgy meg... a többi inkább no comment.

  VálaszTörlés
 2. Nos, nagyon jól megszerkesztett cikk volt, én örülnék ha a "szórakozós" cikkeitek mellett még sok ilyen informativ adatra kerülne sor...
  ...Amúgy én már meg voltam születve ekkortájt ...és kis kölyökként is nagyon megmaradt bennem a katasztrófát követő kép, az a nyugtalanság, zűrzavar, ami a felnőttekbe kavargott...
  Nagyon köszönöm e cikket, nagyon tanulságos...

  VálaszTörlés
 3. Nos, Káin, ezt majdnem egyszerre irtuk...:)

  VálaszTörlés
 4. Melinda Matyas

  Én örülök..szeretem az informatív és tájékoztató cikkeket.
  Hát igen..biztos nagy volt a félelem az emberek között akkoriban, hiszen túl voltak Hiroshimán és még jó néhány robbantáson és tudták mik a következmények. De nagyon rossz lehetett csöndben várni, hiszen nem kaptak semmiféle tájékoztatást, csak szórványhíreket.

  Mellesleg a cikkben azt nem említettem, hogy ugye a 4-es blokk robbant fel..de mindemellett a lezárt szektor mellett a többi még napokig üzemelt! De több szektorban felütődött tűzvész után végleg bezárták! Ha az egész erőmű felrobbant volna és nem csak a 4-es, akkor egész Európa úgy nézne ki most, mint Pripjaty!!! És hová telepítették volna ezt a több tíz-százmillió embert?? Akkor már te is éltél..hová mentetek volna?? Északra nem, Keletre sem..marad hát dél azaz Afrika, vagy Nyugat, azaz Amerika..Egyértelműen a legtöbben utóbbiba mentek volna..Vajon a gazdaság képes lett volna eltartani őket?? Kétlem! Nem is beszélve az ottani lakosok és a bevándorlók közötti kialakuló viszályokról..az étel és a víz megint nagy kincs lett volna..és szerintem az egész egy sivár és kipusztult, felélt Mad Max-es világhoz vezetett volna..de ez csak az én elméletem..mi lett volna, ha..:S

  VálaszTörlés
 5. És a legdurvább szerintem ez a 90 000 ember..hiszen mindannyian tisztában voltak azzal, hogy védőruha nélkül meghalnak! Puszta kézzel rakodták konténerekbe az urániumot!!
  ez volt az egyetlen lehetőség arra, hogy megakadályozzák a további katasztrófát! Munkások, tűzoltók, rendőrök, sorkatonák. A kérdés csupán az, ki az aki önszántából csinálta, és ki az aki parancsot teljesített..Önként választották a majd biztos halált, vagy kényszerítették őket??
  Egyébként haláluk után 40 százalékuknál kimutatható volt az agykárosodás és immunhiányosok voltak mind! Nem csak a testük épségét veszítették el..

  Nagyon kemény dolgok ezek..

  És mondom, egyszer egy beszélgetésben utalást tettem a katasztrófára...és egy velem egyidős megkérdezte, miért mi volt ott?? És fogggalma sem volt az egészről addig, soha nem is hallotta..ez hogy lehet?? Az embereket nem érdekli az őket körülvevő világ? Ennyire érdektelenek lennénk, ennyire tájékozatlanok? Elkeserítő, hogy könyvet sem vesznek a kezükbe a fiatalok...főleg meg ha kevés benne a kép.......-.-

  Lassan ott járunk, mint az amerikai fiatalok, akik még a büdös életükben nem látták a földrajzatlaszt kinyitva, sőt nincs is rá igényük. Nekik elég, ha van pénzük, autójuk, mű pasijuk és mű csajuk egy mű életben...miért kell a világnak is e felé haladnia?? Amerika a kulturális és értelmi fertő..miért erre vevőek a mai fiatalok???

  szánalmas.

  VálaszTörlés
 6. A Média agymosása miatt szarják le az emberek a dolgokat. Ha nincs elégszer a tv-ben nincs min szörnyülködni...

  VálaszTörlés
 7. Igazán tanulságos cikk volt..:) Szerintem kényszerítették az embereket :|
  azért csak volt annyi eszük, hogy tudják milyen veszélyes,szóval ép eszű lény nem megy oda, csak ha kényszerítik, szerintem
  Ezt csak azok tudják, akik ott voltak..:|
  Tetszett a cikk, kéne még több ilyen :)

  VálaszTörlés
 8. szerintem is tuti kényszerítették...
  azért durva, hogy 90.000 ember...
  nem tudok mit mondani.
  én tíz évvel utána születtem, és örülök neki!
  csak így tovább.
  letti.

  VálaszTörlés
 9. Huh pont múlt héten szerdán néztünk meg egy dokumentumfilmet, ami erről szólt. Azt hiszem a National Geographic készítette.

  A film végére sokkolva ültem a helyemen ( a többiek mind mozgolódtak és unták az agyukat, jellemző -.-').
  A tűzoltókat tájékoztatás nélkül küldték ki és nem számított a vezetésnek, hogy hányan haltak bele, pedig szinte mind meghaltak az oltást követő 2 hétben.
  Akik a sugárzó anyagot összeszedték ólomruhát kaptak és védőmaszkot meg stb. de azt hiszem ez sem sokat védett.
  A parancsnok, aki az akciót vezette azt mondta, hogy hihetetlen nehéz volt kiküldeni oda az embereit. Szóval igen, parancsot teljesítettek.
  A sugárfertőzöttek sérülései eszméletlenül szörnyűek voltak, a fertőzött sebek csontig hatoltak, néha végtagvesztéssel, gyakrabban halállal jártak és egyéb szépségek :S

  Épp jókor jött ez a cikk, ugyanis dolgozatot fogok ebből írni. köszönöm :)
  hihetetlen mire képesek az emberek...

  VálaszTörlés
 10. Nightmare

  Remélem ötöst kapsz és találtál esetleg némi új infót is! ^^

  jahh és akkor nézd meg a kutatócsoport dokfilmjét, mert ott is mindent elmondanak rendesen, tudományosan magáról a robbanásról, csak én direkt nem úgy akartam leírni a kémiai folyamatokat, hogy így érthetőbb legyen mindenkinek.
  Hát igen..az utóhatások és a betegségek is egy egész posztot kívánnának ki..elég sok mindent érint ez sajnos.

  VálaszTörlés
 11. Neo:

  Köszi :) meglesz az az 5-ös :)

  Egyébként a kémiai és egyéb részeit ismerem a katasztrófának, a film előtt két óra annak az elemzésével ment el. :D meg azzal, hogy utánanéztünk mennyi mindenben hazudott, és mennyi mindent titkolt el az orosz kormány.
  Voltak érdekes hantáik, mikor pl. egy részletről kitaláltak egy hazugságot és azt utána több verzióban sikerült a lakosság felé közvetíteni (áá nem rítt le róluk hogy hazudnak).

  VálaszTörlés
 12. Én tizenhárom éves voltam a csernobili katasztrófa idején. Tudom, hogy eleinte nagy csend volt, aztán később kiszivárogtattak mindenféle félinformációkat, majd kitört a pánik. Tonnaszámra dobták ki a nagylevelű zöldségeket, mint a salátát és a káposztát, nem engedték hogy frisset együnk, csak azokat, amiket már a robbanás előtt feldolgoztak. Akkoriban nagyon sok ismerős családban vetéltek el a terhes asszonyok. Nem értettük, hogy miért, aztán megértettük....
  A témában ajánlom Frederik Pohl Csernobil című dokumentum-regényét. Nagyon pontos és olvasmányos könyv a katasztrófáról.

  VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: