2010. március 24., szerda

Káin: South park

Nu! Kedves hölgyeim és uraim ma az egyik nagy kedvencemről lesz szó mert a kívánságládába is jött levél hogy kéne róla írni meg itt kommentekben is rágtátok a fülemet. Anno 9 évesen suttyomban néztem a HBO-n, amikor anyámék nem látták, majd mikor lett végre tv-m az Mtv-n vártam minden este, utána a Cool tv-n követtem figyelemmel majd végre valahára elérkezett ide a Balkán seggére is a Comedy central és most ott vagyok rágyógyulva minden este. Nem baj ha már a bizonyos részt láttam 4x, megnézem újra ugyan olyan rajongással és jókedvvel. Tudjátok miről van szó? Igen? Na hát ha nem akkor kiírom főcímnek is mert az olyan hatásos:

SOUTH PARK


A South park egy szituációs komédia és szatíra. Sajnos sok embernek még mindig nem jön át, hogy a káromkodásokon és a vulgáris üzeneteken kívül komoly témákkal bír. Egyik ilyen kedvencem pl a szcientológusokkal foglalkozó rész ami nagyon durva társadalom kritikát ad na meg a szcientológus egyház is megkapja a méltó büntetését... de erről később! Most belekezdek az official dolgokba:

Amerikai animációs vígjátéksorozat Trey Parker és Matt Stone ötletéből született és 1997 óta él. 4 alsó tagozatos fiú életét mutatja be akik a Coloradói South parkban élnek. Körülbelül 188 epizódot ért meg, a szinkront a készítők csinálják jórészt .. A nagyobb sikerek után egy mozifilm is készült: A nagyobb, hosszabb és vágatlan címmel (szerintem az annyira nem volt jó) . A South park már 4 Emmy díjat nyert!

Trey és Matt az egyetemen ismerkedtek meg és The Spirit of Christmas rövidfilmet készítették el elsőként . Papírból kivágott alakokat és stop motion technikát alkalmaztak. A South park szereplőinek korai változatai szerepelnek bennük. Megfigyelhető egy Eric Cartmanre emlékeztető, Kenny nevű fiú, egy névtelen szereplő, aki Kenny McCormickra hasonlít és két, majdnem teljesen egyforma szereplő, akik nagyjából megegyeznek Stan Marshsal és Kyle Broflovskival. Brian Graden a Fox vezetője megérte a fiúkat egy karácsonyi üdvözlőlap elkészítésére így született meg a második animáció. Hogy a két azonos nevű rövidfilmet megkülönböztessék egymástól, az elsőre gyakran Jesus vs. Frosty, míg a másodikra Jesus vs. Santa néven utalnak. Graden a filmről másolatot küldött a barátainak és a neten is megjelent, így lett a LEGELSŐ MEGOSZTOTT VIDEÓ! Amikor a Jesus vs. Santa egyre népszerűbbé vált, Parker és Stone tárgyalni kezdett a rövidfilm sorozattá bővítéséről.



A Fox vezetősége elutasította ezt az ötletet, mert nem akartak olyan műsort sugározni, melyben szerepel Kula bácsi a beszélő szar :D. Ekkor fordulat az MTv-hez és a Comedy centralhoz , és a Comedy centralnál rábólintottak a filmre. Egy kis alkotógárda segítségével 3 hónap alatt elkészítették az első részt ami Cartman anális beültetéséről szólt , de próbavetítéséken rosszul teljesített , viszont a neten még mindig sikeresek voltak így rendeltek 6 részt. Innentől már adott volt hogy egymás után érkeztek a rendelések. Egy 2007. augusztus végén kötött megállapodás értelmében Trey Parker és Matt Stone a sorozat résztulajdonosa lett, és az epizódok ingyenesen hozzáférhetővé váltak, interneten és mobiltelefonon egyaránt.

A korai epizódokban a Monty Python féle humor van túlsúlyban,de a szatír és társadalom kritika végig volt. A későbbi évadokra tehető az aktualitás mint terrorizmus és vallás illegális bevándorlás. Sőt, egyes filmsorozatokra több epizódban is utalnak. Ilyen például a Star Trek (Vackor néni busza), a Star Wars (Séf bácsi visszatérése), a Family Guy (Rajzfilmek háborúja 1-2., Kanada sztrájkol), a Knight Rider (A kísértethal, Dekoltázsőrnagy). A 4 főszereplő 5-re emelkedett a nagy kedvencemmel: Butters-el :D. South Parkban (pár kivétellel, például a Nyár egy szívás szinte minden epizódban tél van, a szereplők öltözete is ehhez igazodik.

Főszereplők:

-Stan Marsh
-Kyle Broflovski
-Eric Theodore Cartman

-Kenny McCormick

-Leopold Butters Stotch

-Tweek

Kyle-t és Stant az alkotók személyesítik meg, akik bár sokszor helytelenül cselekednek normális értékrenddel büszkélkedhetnek. Általában minden rész végén van egy tanulság és Cartman képviseli a negatív oldalt. A főszereplők is jelentősek hiszen erősítik a szürrealizmust pl: a fű függő törölköző és az éneklő szar :D. Sokszor jelennek meg hírességek is, pl az önmagukat alakító Korn akik megoldottak egy Scooby-Doo rejtélyt :D. Séf hangját Isaac Hayes énekes adta addig amíg a szcientológiával foglalkozó műsor meg nem született (mivel ő is az egyház tagja volt :P) 2008-ban halt meg. Vicces az is, hogy régen Corellel dolgoztak :D.

Előszeretettel használnak más részek szereplőit, pl: Simspones, Family guy. Nagy hatással volt rájuk a Monty Python által papírból kivágott rajzok . Egy rész 4-5 nap alatt születik meg így tud mindig naprakész lenni.

A sorozatot rengeteg kritika és botrány övezi, mivel csúnyán beszélnek és szóba kerül a vallás , politika szex, melegek jogai na meg gyakran híres embereket pocskondiáznak. Kritikusai szerint a sorozat túlzottan leegyszerűsített módszert választott a társadalmi kötöttségek és tabuk megjelenítésére; ennek eszközei a közönséges, durva beszéd, a gondolkodást nem igénylő történetek, az erőszak és gyilkosság rendszeres bemutatása, néha dicsőítése. Több szóvivő is tiltakozott már a South Park ellen, mert a sorozatot támadónak és károsnak vélték; az „Action for Children's Television” nevű gyermekvédő szervezet alapítója, Peggy Charen szerint a sorozat egyenesen a demokráciáit veszélyezteti. Nos szerint pont nem éppen hogy elősegíti csak a segglyuk és prűd emberekhez nem jut el az üzenet mert csak a "mocskot,, látják. A South parkhoz igenis intelligensnek kell lenni , hogy megízlelhessük és felfoghassuk azt a humort amit felénk sugároznak. Ronda beszéd (amit direkt túlzásba visznek) is csak egy kifigurázása a társadalomnak . Más vélemények szerint ez csupán paródia – a sorozat hangulata jól jellemzi az amerikai fiatalok egy részének erőszakos, primitív világát, melynek kifigurázása nagy mértékben hozzájárul a műsor óriási sikeréhez.
A South Park – Nagyobb, hosszabb és vágatlan mozifilm 2002-ben bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mint a legtrágárabb animációs film, összesen 399 darab káromkodással (ebből a „fuck” szó 146 alkalommal hangzik el). 2005-ben a Szcientológusos részben a követőket tették nevetségessé, amikor Stan lekicsinyli Tom Cruise színészi képességeit, az bezárkózik a fiú szekrényébe és az epizód végéig nem hajlandó kijönni onnan. XD A jelenet utalás arra is hogy a színész meleg mert a : „kijönni a szekrényből” („come out of the closet”) kifejezés egyben a homoszexualitás bevallását is jelenti. Ebből rengeteg meghurcolás következett. A készítők nem törődtek bele a vereségbe és több szcientológia-ellenes honlapon is elérhetővé tették az említett részt. Azóta Emmy jelölést kapott a részt :D. Séf bácsi hangja is emiatt a rész miatt hagyta ott a brigádot. A Séf bácsi visszatér című rész már kifejezetten Hayes távozását dolgozza fel. A történet szerint Séf bácsi elhagyja South Parkot és egy olyan klub tagja lesz, mely agymosást hajt rajta végre. Miután az epizód legvégén a szereplő életét veszti, Kyle Broflovski tart gyászbeszédet, melyben emlékeztet: nem Séfet kell okolni a történtekért, hanem az őt megrontó klubot (ezzel egyszerre utalva Isaac Hayes távozására és a szcientológia egyházra). A vérző seggű szűz máriás rész is nagy botrányt kavart de azt sem vonták szerencsére vissza.

Az eredeti sorozattal ellentétben a magyar nyelvű változatban szinte minden szereplőnek saját szinkronhangja van. Nekik legtöbbször hivatásos szinkronszínészek kölcsönzik a hangjukat.A fordítás során több szereplő is magyar nevet kapott, például Mr. Furkó (eredetileg Mr. Slave) vagy Vackor néni (Miss Veronica Lee Crabtree). Butterst a negyedik évadig néha „Bucsek”-nek hívták társai, ami feltehetőleg egy elvetett magyarítási kísérlet volt a fordítók részéről. A legtöbb kritika a magyar nyelvű szinkront és a fordítást éri, mivel az sokak szerint trágárabb, mint az eredeti. A kritikusok szerint egyes epizódok több félrefordítást is tartalmaznak, amelyek gyakran a történet rovására mennek. Ez általában akkor történik meg, amikor egy több jelentéssel bíró angol nyelvű kifejezés nem ültethető át tökéletesen magyarra (például a szcientológiát tárgyaló bekezdésben már említett kétértelmű kifejezés vagy a „semen” és a „seamen” szavak hasonló hangzásából adódó komikum a Csúcsszuper barátok – Istenségek és A Simpsonék már megcsinálták… epizódokban). Ezen vélemény ellenzői általában a magyar nyelv kifejezőbb voltával és az amerikaitól eltérő társadalmi viszonyokkal magyarázzák a durvább nyelvezetet. A félrefordítások ellenére sokak szerint a magyar szinkronos epizódok élvezhetőbbek és hangulatosabbak, mint az eredeti angol nyelvűek, nagyrészt a magyar szinkronszínészek munkájának köszönhetően. Ez szerintem is így van mert egyáltalán nem tetszik hogy angolul mindenki hangja olyan mint az Alvin és a mókusoknak :D.

-South park játékok:

http://www.jatekstart.com/jatek_kategoria/jatek/south-park-j%C3%A1t%C3%A9kok

http://joflash.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=100&Itemid=1

http://www.jatekozon.hu/flash/10_south_park_jatek

-South parkkal foglalkozó oldalak:

http://southpark.lap.hu/

-South park letöltés:

http://southparkingyen.hupont.hu/

-Egy nagyon nívós South park fan és letöltő oldal frissülő hírekkel stb:

http://sp.hoff.hu/main/?welcome=1


17 megjegyzés:

  1. Nyarlat: Zseniális iromány. x) Jómagam is megveszekedett fan vagyok, minden évad minden részét láttam. xD

    De azt nem tudtam, hogy Séf bácsi hangja meg is halt. xS

    VálaszTörlés
  2. :D Wáá köszii Káin :D Imáádom őket :D Régebben egy csomó játékom is volt velük gépen :D xD A FILM valóban nem olyan jó, mint maga a sorozat, szerintem :D XD Nekem megvan egész éved ^-^ Úgyhogy akkor nézem amikor akarom :D xD:D

    VálaszTörlés
  3. Ááá ezt a cikket végig mosolyogtam. Egyszerűen imádom őket. Amikor kicsi voltam én is néztem , de akkor még nem értettem. Aki szidja az tényleg nem tudja ,hogy ez a világunk kifigurázása. Igen a magyar változat az azért trágárabb ,mert mi igen cifrán tudunk anyázni ha arról van szó. Azt tudom,hogy Kula bácsi hangjáéért versengtek a szinkronszínészek :).
    Butters a legnagyobb arc, szegény gyerek.
    Azért az is elmond valamit ,hogy a legtöbb embernek Cartman a kedvence. Vagy is nekem ő a tuti befutó!
    Ááá nem is tudok már mit írni , Éljen a South Park öröké :)

    VálaszTörlés
  4. -Cukorka:

    Nincs mit :D

    - Black Butterfly:

    Bakker iszonyat jó ahogy van és aki nem érti felnőtt fejjel az egy vadbarom.

    Nekem Cartman és Butters XD

    VálaszTörlés
  5. Látom Cartmen nagy sztár :D Még szép, hogy Ő [ majdnem] mindneki kedvence:D az enyém is, de ezt már tudják páran :D XD

    VálaszTörlés
  6. ÁÁÁÁÁ
    köszikösziköszikösziiiii :D:D
    gyors voltál :D
    iszonyatosan imádom :D
    a vérző seggű szűz máriás rész xD hát az nagy befutó :D meg amikor az idősektől el akarják venni a jogsit :D:D nagyon állat :D:D
    személy szerint kenny a kedvencem, de butterst is bírom. ( én hát! xD )
    köszi mégegyszer<3
    cuppp.
    letti.

    VálaszTörlés
  7. Amúgy anyámnak is tetszett az a rész mikor elvették a idősektől a jogsit... Neki is csak az nem tetszik benne ,hogy sokat káromkodnak , de kell ez bele! De magyarázhatom neki...

    VálaszTörlés
  8. imádom a South Parkot:Dazon nőttem fel:)Kenny és Cartmen a legjobb:DÉn azt a részt szeretem amikor Cartmen beöltözik Hitlernek:D

    VálaszTörlés
  9. -Letti:

    Nincs mit :D

    - Black Butterfly:

    Jaj az én anyám is bírja bár ő inkább Family Guy-os :D

    -Wonderland:

    Na akkor rossz embör nem lehetsz :D. Nekem a Törcsis rész XD

    VálaszTörlés
  10. Nekem Butters a kedvencem:D
    Olyan nagy arc.ááááá.
    Pl Indiana Johns-os rész:D
    Mindenki ott sír h végre bezárták azokat akik megerőszakolják erre ő :" Én csak azt nem értem mert kellett őket bezárni. Tök szper kis film volt..."


    U.I: Névváltozás!!!

    VálaszTörlés
  11. -Metigec:

    Milyen név ez jóember? :D

    Jaj az nagyon nagy rész volt, de nekem akkor is a Törcsis Oprás a kedvencem :D

    VálaszTörlés
  12. Káin:
    Butters nagyon külön showja:D

    Fantasztikus Húsvéti Különkiadás: az még nagyon beteg egy rész:D

    "Gyerekek ez itt a PlaneÁrium"

    VálaszTörlés
  13. -Meti:

    A Butters is jó...

    HISZ MINDENKI TUDJA, HOGY BUTTERS! XD

    VálaszTörlés
  14. "Ő Hát"
    :D meg a 13. évadból a gazdasági világválságos:D
    "...az dobja rá az első Mókust aki bűntelen köztetek!!... PUFF...":D

    és a Pip-es részt ki látta?:D
    South Park klassikusok-a címe ha jól tudom:D
    "És boldogan éltek míg meg nem haltak. Kivéve Pocket-et aki meghalt Hepatitis B-ben

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: