2010. március 30., kedd

Káin: Filmajánló

Ma egy kedvenc filmemről lesz szó. Sokaknak tündérmese, nekem inkább hatalmas tragédia volt. Mindenki úgy értelmezi a filmet ahogy az egyén számára a legmegfelelőbb, nekem rettenetesen szomorú volt és majd le is írom miért (ez az én verzióm , nem official értelmezés ezért nem lesz spoiler így nem baj ha leírom, hogy mit éreztem a filmből). No tehát jöjjön a mai filmajánlónk:

FAUN LABIRINTUSA

-stílus: színes, feliratos, mexikói-spanyol-amerikai fantasztikus thriller, 16 éven aluliak számára nem ajánlott

-rendező: Guillermo Del Toro

-forgatókönyvíró: Guillermo Del Toro

-szereplő(k): Ivana Baquero (Ofelia), Ariadna Gil (Carmen), Sergi Lopez (Vidal kapitány)

" Spanyolország, 1944. A polgárháború véget ért, de a hegyekben még harcolnak a gerillák. Carmen (Ariadna Gil) kislányával, Oféliával (Ivana Baquero) új férjéhez, a hideg, kegyetlen és autoriter Vidal (Sergi López) kapitányhoz költözik, aki Franco seregében szolgál. Ofélia nem szenvedheti az új életét, így a ház mögött felfedezett rejtélyes labirintusba menekül. Pán - védelmezője és vezetője - egy mesebeli figura meggyőzi, hogy a kislány egy mágikus királyság rég elveszett hercegnője. Hogy az elveszett igazságot megtalálja, Oféliának három próbát kell kiállnia, olyanokat, melyekre senki nem készítette fel.,,

Szerintem a film rettenetesen beteg. Én úgy fogtam fel az egészet hogy bár eleinte eléggé valós minden a kislány csak képzelődik. Mindent amit lát az az agyszüleménye mert nem akarja elfogadni a körülötte lévő valóságot és saját magának generálja a problémákat. A látványvilága nagyon tetszetős főleg mikor a gyerekevő szörny barlangjába megy. Végül is a végén eset le nekem vagy vált bizonyossá hogy minden csak illúzió, mert ugye a film elején a próbák elvégésének feladatát vállalja magára hogy kiderüljön tényleg ő-e az elveszett világ Hercegnője, majd mikor baleset éri az utolsó amit látunk, az, hogy a földön fekszik és hirtelen a királyságban találja magát, no de az illúzió csak egy észrevehetetlen mozzanatból látható meg: a lányt a vágás után mutatják amint elernyed a teste és meghal. Nekem elég volt ennyi jelzés, hogy arra gondoljak az egész csak az ő fejében született meg. Mert ha a mese a valóságot sugallta volna akkor a halál beállta után került volna a királyságba szerintem. Ezen családtagjaimmal és ismerőseimmel is összevesztem már párszor :D. Minden esetre nézzétek meg és vonatták le a tanulságot, következtetést stb-t.

-A film 3 Oscart nyert, további infók még itt:

http://hu.wikipedia.org/wiki/A_Faun_labirintusa

Trailer

4 megjegyzés:

  1. Hogy a csudába találod el mindig a kedvenceimet?:D
    Alice csodaországban,Tim Burton,Ady,Takashi Miike és most ez is :D
    Imádtam,és igazad van a legkevésbé sem tündérmese,ahhoz túl valóságos..
    Amugy az rendezőnek van egy másik hasonlóan beteg filmje Az árvaház,láttad? :)

    Eszter

    (hogy tudom megváltoztatni a nevemet,hogy ne névtelent írjon ki?:D)

    VálaszTörlés
  2. -Eszter:

    Szia!

    Regelj egy fiókot és akkor lesz profilos képes neved :D!

    Igen láttam ^_^ és tetszett is!

    Nagyon örülök hogy így tetszik a blog! Na majd próbálok a témákban aktívkodni ;)

    VálaszTörlés
  3. Remélem nem nagy baj, hogy ilyen régi posthoz írok, de megláttam a címkék közt és muszáj volt...
    Nekem is nagyon tetszett ez a film (le is verte az első helyről az Ollókezű Edwardot), hatalmas nyomot hagyott bennem. Egy hétig szinte teljesen depis lettem, mert átfutott az agyamon, hogy én is hasonló helyzetben vagyok (voltam). A sok egyedüllét miatt kitaláltam magamnak egy világot, amiben élhetek. Néha még ma is elkalandozok benne.
    A végén én nem igazán tudtam megállapítani,-még ma sem tudom-, hogy az most tényleg csak egy álomvilág, vagy a valóság. Például nem értettem, hogy mikor bezárta a mostohaapja a szobába, onnan hogy jutott ki, meg amikor a labirintusban üldözte, akkor ott kinyílt előtte a fal. De azzal is egyetértek, amit te írtál a végéről.

    VálaszTörlés
  4. -Lady Snow:

    Dehogy baj! :)))

    Jaja máig nem vágom melyik verzió állja meg a helyét de tuti direkt! Amúgy szerintem nem baj ha valaki kitalál magának egy álomvilágot! :)))

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: