2010. július 13., kedd

Misantrophe Mandy: Marilyn Monroe halála

Elég erős netfüggőségben szenvedek, amibe beletartozik, hogy sok-sok blogot olvasok. Ezeknek egyike konspirációs teóriákkal, vagyis összeesküvés elméletekkel foglalkozik. Egy ilyen teóriát hozok most nektek, remélem, tetszeni fog.

Marilyn Monroe halála


Marilyn Monroe azok közé a nők közé tartozik, akikről mindenki hallott már legalább egyszer, akiknek a fotóját első pillantásra felismerjük. Vannak, akik művésznek, szexszimbólumnak tartják, vannak, akik a politikai üresfejű bábjának és vannak, akik egyenesen luxusprostituáltnak... Ezt mindenki döntse el magának, én nem kívánok állást foglalni, csak bemutatni a halála körül felmerült kérdéseket.

1962. augusztus 4-én Marilynt holtan találta lakásában a házvezetőnője, Eunice Murray. Ő azonban nem a rendőrséget hívta először, hanem dr. Hyman Engelberget, aki tulajdonképpen Monroe menedzsere volt. A doktor hívta fel végül a rendőröket, akiknek hat (!) óra alatt sikerült kiérniük a helyszínre, ami kb. négy km-re volt a rendőrőrstől... A szobában szétszórva üres altatós üvegeket és leveleket, forgatókönyveket találtak - de nem kizárt, hogy ezeket direkt a későbbi képek kedvéért helyezték el.

A halottkémi vizsgálat során megállapították, hogy a testen elszórva - főleg a nyakon és a végtagokon - valamilyen dulakodásra utaló friss nyomok találhatók. Ezek utalhattak akár idegenkezűségre, de ezt kizárták, akár szexuális aktusra, de hüvelykenetet nem vettek. Végül Nembutal-túladagolással véghezvitt öngyilkosságot állapítottak meg. Érdekes azonban, hogy a túladagolás legfőbb bizonyítéka, az emésztőrendszerből vett minta valahogy eltűnt a vizsgálatok során... (A laborvizsgálatot végzők közül később többen is állították - persze névtelenül -, hogy Marilyn gyomrában a szobájában talált üvegek ellenére alig volt altató.)

Az is eléggé elgondolkodtató, hogy a bejárónő azt állította: az ablakon bepillantva vette észre Marilyn élettelen testét. A színésznő azonban alvási nehézségekkel küszködött, mindig teljesen el kellett függönyözni az ablakait, mert ha egy apró fénypászma is bevetült a szobába, már nem tudott aludni.

A sok furcsaság ellenére a boncolás után egyszerűen öngyilkosságot állapítottak meg és lezárták a nyomozást... (A rajongók nyilván nem nyugodtak bele ennyibe, valószínűleg ezért került napvilágra azóta sok-sok árulkodó részlet - bár egész, kerek, lezárt megfejtés így sincs a mai napig.)

Az öngyilkosság egyébként már csak azért is tarthatatlan, mivel Joe DiMaggio, Monroe egyik exférje azt nyilatkozta, a halála előtti nap beszélt a színésznővel, aki kiváló hangulatban számolt be neki jövőbeli szakmai és magánéleti terveiről. Ez pedig nem épp arra utal, hogy másnap meg akarta volna ölni magát...

Felmerül a kérdés, hogy ki húzhatott hasznot a halálából? Egy pár évvel ezelőtt előkerült FBI-dokumentum tanúsága szerint a Kennedyeknek. John F. (az USA akkori elnöke) és Robert Kennedynek (az USA akkori igazságügyi minisztere) Marilynhez fűződő viszonya már akkor is köztudott volt. Hogy miket suttoghattak el neki a randevúk során, azt már nem tudjuk meg, azt viszont elbeszélésekből lehet tudni, hogy Marilyn némi alkohol befolyása alatt csicsergett, mint a madárka, így nyilván volt félnivalója a két férfinak.

Abban a bizonyos FBI-dokumentumban pedig az áll, hogy Robert Kennedy megígérte Marilynnek: elválik érte a feleségétől, de mint utóbb kiderült, esze ágában sem volt ezt teljesíteni. Ekkor jobb híján filmes szerződésekkel kezdte hitegetni a színésznőt, akinek egy idő után elege lett, és azzal fenyegette meg, hogy nyilvánosságra hozza az afférjukat. (Joe DiMaggio fia, Marilyn mostohagyereke később azt nyilatkozta, hogy a színésznő a halála előtt nem sokkal azt mondta neki, elege van az egészből és mindent nyilvánosságra fog hozni - a Kennedy-fivérektől kezdve egészen más, sokkal vaskosabb disznóságokig. Ugyancsak ő állította azt is, hogy ebben az időben a maffia bevett módszere volt az altatós beöntés, ezért nem találhattak Marilyn gyomrában Nembutalt.)

A fenyegetés miatt Kennedy beijedt, és mivel igazságügyi miniszterként az FBI-ban is igen nagy befolyással bírt, a hatalmával elérte, hogy Marilyn környezetében mindenki neki segédkezzen a színésznő kiiktatásában. "A terv végrehajtásával Peter Lawford színészt bízták meg, akinek egyébként is jó kapcsolata volt Marilynnel. Épp ezért minden gyanú felett állt, és így kereste fel Marilyn pszichiáterét, aki a nyomásgyakorlás hatására utolsó találkozásukkor hatalmas adag, 60 szem Seconal nyugtatót írt fel a színésznőnek. Az álmatlanság kezelésére szolgáló gyógyszert Marilyn hazavitte, amit az összeesküvésbe szintén beavatott házvezetőnője tett az ágya mellé.

Várható volt, hogy a bizonytalan lelki állapotú színésznő - aki korábban már többször eljátszotta, hogy véget vet életének, így próbálván együttérzést és rokonszenvet ébreszteni maga iránt környezetében - nem tud ellenállni a kísértésnek és újból öngyilkosságot kísérel meg.

Kennedy ekkor adhatott utasítást Lawfordnak, hogy beszélje rá a nőt az öngyilkosságra, amit az meg is tett. A névtelen ügynök szerint szándékosan nem került sor Marilyn gyomormosására. Amikor a gyógyszereket beszedő Marilyn Monroe felhívta orvosát, azt a tanácsot kapta, hogy levegőzzön. Az orvos érkezésére azonban csak órákkal később került sor, amikor Marilyn Monroe már halott volt." - írja a mult-kor.hu történelmi portál cikke.

Első blikkre azt lehet mondani, az FBI-dokumentum mindenre választ ad... Azonban azt is tudnunk kell, hogy az évtizedekre titkosított dokumentumban még most is vannak cenzúrázott részek! Ezekben talán szerepel, hogy Robert Kennedy mégis mivel tudta rávenni Lawdfordot és Eunice Murrayt arra, hogy szövetkezzenek vele Marilyn ellen.

Plusz adalék még a történetben, hogy J. Edgar Hoover az FBI emblematikussá vált igazgatója nyíltan gyűlölte a Kennedyeket és többször nyilatkozta azt, hogy hogy ilyen erkölcstelen, liberális és kicsapongó főnökei eddig soha nem voltak. Nem kizárt az sem, hogy az ő keze volt a dologban, hogy a Kennedyeket zsarolni tudja azzal a bizonyos dokumentummal...

Érdekes és a különféle bizonyítékok ellenére is kusza és máig rejtélyes ügy Marilyn Monroe halála. Ti mit gondoltok róla?

8 megjegyzés:

  1. Hát én nem tudom eldönteni.
    Láttam az életéről filmet és hogy miért lehetett öngyilkos.. Elégé depressziós hajlamú nő volt , de szerintem is megölhették vagy valaki nagy nyomást gyakorolt rá és hagyta, hogy beszedje a sok pirulát!
    De akár hogy is volt ezt már soha nem fogjuk megtudni , mert a teljes igazság nem fog napvilágot látni!
    Nagyon sok búg van benne én azt veszem észre!
    Ha már ennyire azt a látszatot akarják kelteni , hogy megölte magát akkor miért nem hamisították meg a papírokat? Senki nem kérdezősködne , hogy vajon mi történt. De ez hogy nem néztek meg egy csomó dolgot azért ez már gyanús!
    Szerintem legalábbis!

    VálaszTörlés
  2. Tuti hogy megölték.

    Amúgy szerintem a filmet nem lehet komolyan venni, lehet a kormányt direkt elültette az eberekben azt hogy depresszióra volt hajlamos, így csendesítve le a kíváncsiskodó tömeget.

    VálaszTörlés
  3. Hova tűntek a cikkben lévő képek? o_O (Meg úgy vettem észre, hogy javítva lettek a netfüggő és a luxusprostituált szavak, de annak ellenére, hogy a Mozilla aláhúzza mint a kettőt, így jó a helyesírásuk. Vagy nem lett javítva, csak én emlékszem rosszul? :D)

    VálaszTörlés
  4. Nahát ez megint egy megoldatlan ügy a sok közül.
    Igazából annyira nincs jelentősége,de kíváncsi lettem volna a titkokra amiket magával hordozott...
    Ja igen én is a gyilkosságra tenném a voksomat mert még a hülyének is feltűnik hogy bizony nagyon zavaros egy ügyről van itt szó plusz a terhelő bizonyítékok amiket eltüntettek közbe!

    Gondolom az illuminátusnak is köze volt a dologhoz...

    VálaszTörlés
  5. Én is a Kennedykre gondoltam eddig is...

    VálaszTörlés
  6. Az illuminátusoknak mi hasznuk származott volna belőle? o_O Ennyire azért ne misztifikáljuk túl, szerintem is a Kennedyk ijedtek be. (Van olyan teória is, miszerint JFK-t meg egy Monroe-rajongó tette el láb alól bosszúból.)

    VálaszTörlés
  7. Hát a túlságosan nagy kuszaság és a rengeteg teória inkább arra utal, hogy megölték...túl sok fejessel volt kapcsolatban és túl sokat tudott. A rendőrség hat órás késése alapesetben rengeteg lehetőséget adott arra, hogy tegyenek vmit a hullával és hogy megváltoztassák a helyszínt.
    Talán majd egyszer kiderül, hogy mi is történt igazából, bár kérdéses, hogy elhiszi-e majd valaki vagy csak egy újabb elméletnek tartják.

    VálaszTörlés
  8. Csupán annyi a hozzáfűzni valóm, hogy ha jól tudom a Kennedyk egyike ügyészként tevékenykedett és a maffia ellenes tevékenységéről híresült el. Nos ha egy állam ügyészről kiderül amerikában, hogy korrupt vagy bűnös, abban az esetben az összes addigi ügyét törvénytelenítik így szabadlábra kerülhetnek általa vezetett és nyert ügyek elítéltjei. Másik, hogy a Kennedy család is szerepel a "lehetséges" Illuminátus vezető családjai között. Mivel a férfi egy "gyarló állat" fajta ezért általában "mindent" megtesz, hogy lenyűgözzön egy általa kiszemelt nőt. Szóval igen valószínű, hogy sok múlhatott Marilyn kiszámíthatatlan hangulat változásai miatt...

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: