2010. július 2., péntek

Darkness: Bermuda háromszög

Érdekes mendemondák, mesék szellemekről, egy másik világról, óriás vízi lényekről látnak napvilágot erről a helyről. A Bermuda Háromszög Miami, Bermuda és Puerto Rico által határolt terület. Pontos adatokat nem tudok (illetve senki sem tud) de számtalan hajó, majd később repülő tűnt el nyomtalanul a személyzettel és a legénységgel együtt. Sosem kerültek elő és a mai napig nem lehet róluk tudni semmit.

A múltban sok furcsaságot jegyeztek fel erről a területről, mely 1964-ben kapta a nevét, amikor egy újságíró 5 eltűnt repülőgépről írt. 5Grumman TBM-3R Avenger torpedó bombázó, 14 fős legénységgel tűnt el, miközben a Bermuda Háromszög fölött repült el. Sok misztikus elmélet született arról, hogy hova és hogyan is tűnt el az 5 gép. Így születtek meg olyan mendemondák, miszerint egy másik dimenzióba kerültek, UFO-k vitték el őket, hogy tanulmányozzák az emberiséget, tengeri szörnyek és sok elképesztő-hajmeresztő mese, melyek a filmeseket is megihlette.

E mesék tüzét (hű, de költői vagyok, nem?:D) csak táplálják az olyan tények, mint az, hogy itt található a legmélyebb mélytengeri árok. A roncsok több km-re is lesüllyedhetnek, így egy háborítatlan hullámsírba kerülve. A tengerfenék amúgy 5 km mélyen fekszik, Puerto Rico-nál pedig 8,2 km. A másik dolog az időjárás. Legfőképpen a hurrikánok okoznak gondokat. A Golf áramlat a Bermuda Háromszög nyugati részén húzódik. Az áramlat egy 70-80 km hosszú folyó az óceánban, melyet meleg levegő kísér. Ha a viharban a hullámok 4 méter magasak, akkor az áramlaton belül, ezek a hullámok akár a 3-szorosára is nőhetnek.

A legenda születése

Fel lehet sorolni egy csomó racionális magyarázatot még, de a legfontosabb talán az, ahogyan megszületett a legenda. Egy Charles Berlitz nevű író, aki arra vállalkozott, hogy feldolgozza a kb 200 dokumentált(?) esetet, és megpróbál magyarázatot adni minden kérdésre: az eltűnésekre, az intenzív UFO tevékenységre, a víz alól sugárzó fényekre. 1973-ban jelent meg a könyve, melynek címe, Bermuda Háromszög (mi más:D), ami alapműnek számít. A téma kutatói ma is hivatkoznak a könyvre és írójára, vagy csak egy-egy fejezetére. Az ő könyve alapján terjedt el végleg a Bermuda Háromszög elnevezés.

A cáfolat

És aki megcáfolta Berlitz-et, Lawrence David Kusche. 1979-ben jelentette meg a Bermuda Háromszög rejtélye (megfejtve) című könyvét. Azonban Berlitz könyve és az övé közt túl sok idő telt el, így a Bermuda Háromszög minden természetfeletti dolgával együtt bevonult a köztudatba.

"Egyáltalán nem lehetséges olyan elmélet, amely a rejtélyt megoldja. A Háromszögben történt valamennyi szerencsétlenség és eltűnés közös okát keresni ugyanis semmivel sem logikusabb próbálkozás annál, mint ha például feltennénk, hogy egyetlen közös okra fogjuk visszavezetni az összes autóbalesetet, ami Arizonában valaha is megesett."

Lawrence David Kusche

Az állítólagos eltűnések

-Mary Celeste és a Dei Gratia nevű hajók eggyütesen. 1872 decemberében az angol Dei Gratia New Yorkból indult Gibraltár felé, amikor szembetalálkozott a Mary Celeste-vel. A jelzésekre nem válaszoltak, a kapitány ezért csónakot küldött a hajó átvizsgálásra, azonban egyetlen embert sem találtak a hajón.

-1918 az amerikai haditengerészet Cyclops nevű 19 000 tonnás szállítóhajója 309 fős legénységgel eltűnt.

-1948 január 29-én a Star Tiger négymotoros repülőgép 6 fő legénységgel és 25 utassal. A földi központból azt az információt kapták, miszerint minden kitűnő. Aztán nyomtalanul eltűntek.

Ezek az esetek Berlitz könyvéből valóak, melyek állítólag dokumentáltak. Forrásmegjelölés nincs. Érdekes még, hogy a Berlitz féle könyv óta egyetlen eltűnés sem történt. Mindenféle adatolás nélkül bestseller lett és senki sem várta el az írótól, hogy bármiféle magyarázattal szolgáljon a könyvben tényként leírt esetekkel kapcsolatban. Azonban Kusche könyve megjelenése után mindenki, szinte minden mondatát kielemezték és forrást vártak el. Kusche próbált kutakodni, de csak addig jutott el, hogy feltegye a kérdést: valóban léteztek-e azok a járművek amikről Berlitz beszélt.


Tény

A Berlitz féle könyvben leírt eltűnések kitaláltak, a hajó, repülők nem is léteztek/léteznek. A lényeg a lényeg: Berlitz megtalálta a biztos megélhetés kulcsát.

3 megjegyzés:

  1. Honnan veszed hogy tény? Én nem egy filmet láttam a National Geon meg a Discoveryn ahol dokumentált eltűnéseket meséltek el és köztük volt a Mary Celeste ami nem urban legend. O___O

    A bermuda háromszög mindmáig felfedezetlen rejtély, vagy ha nem akkor ott valamit durván titkol a kormány.

    VálaszTörlés
  2. Káin:
    -Történtek eltűnések az oké, de a könyv megjelenése óta nem történt semmi. Mindenhol lehet összeesküvés-elméleteket találni. Lehet van valami ott, nem tudom. Majd ha elmegyek arra és visszaérkezek épen egészségesen elmesélem, ok?:D
    A Berlitz féle könyvben főleg olyan esetek vannak amik kitaláltak illetve köze nincs a bermuda háromszöghöz.
    Ja, és a Mary Celeste eset. Berlitz kapcsolta össze a Bermuda háromszöget és a hajó eltűnését. Addig senki sem gondolt erre.

    http://www.fullextra.hu/modules.php?name=News&file=print&sid=1137

    VálaszTörlés
  3. -Darkness:

    Hát nem tudom, majd utána nézek én is ennek jobban, ha nem baj. :)

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: