2010. július 18., vasárnap

Misantrophe Mandy: Filmajánló

Bár nem magyar film következik most, de azért Európában maradunk - egy francia rendező filmje lesz terítéken ezúttal.

Vidocq

Pitof rendező filmje nem annyira a történet, mint inkább a látvány miatt lenyűgöző. 1830-ban járunk, a forrongó Párizsban, ahol az amúgy is feszült légkörben különös gyilkosságsorozat borzolja az emberek kedélyét. Vidocq, a bűnözőből lett nyomozó - egyébként valóban élt alak - kezd nyomozni a különös, tükörálarcos gyilkos után, aki végül vele is végez, de halál előtt még felfedi az arcát a nyomozó kérésére. Itt indul a film.

Étienne, a fiatal újságíró kezd nyomozni Vidoqc halála után - ő hírhedt detektív életrajzírója, aki a gyilkos nevével szeretné befejezni a könyvét. Segítségül két társa is akad: a sátáni arcú Nimier, Vidocq hű segédje és a gyönyörű ál-kínai táncosnő, Préah, Vidocq kedvese.

Ahogy a nyomozás folyik, a három főszereplő egyre mélyebben merül egy sötét és beteges világba, ahol ártatlan lányokat tesznek ki a kábítószernek és perverz gazdag urak kénye-kedvének...

Akik sok detektívtörténetet láttak már életükben, azoknak talán nem lesz nagy meglepetés a végkifejlet, de azért mindenképp ajánlom nekik is a filmet. A színészek alakítása nagyon hiteles - én Depardieau-t előtte csak vígjátékokban láttam, de jól hozza a nyomozó figuráját is. A látvány pedig magáért beszél... A különös kamerakezelések - gyakoriak pl.: a közeli felvételek az arcokról - mellett a színek egyszerűen lenyűgözőek. Minden kép olyan, mintha egy festő ecsete vitte volna vászonra, tényleg gyönyörű.

Hivatalos adatok:

Eredeti cím: Vidocq
Megjelenés éve: 2001
Rendező: Pitof
Operatőr: Jean-Pierre Sauvaire és Jean-Claude Thibaut

Főbb szereplők: Gérard Depardieu (Vidocq), Guillaume Canet (Etienne Boisset), Inés Sastre (Préah), Moussa Maaskri (Nimier)

Francia nyelvű trailer
(sajnos más nyelven nem találtam, de a látvány és a hangulat talán így is elég megkapó lesz)


2 megjegyzés:

  1. Mandy: Ismét köszönet, évek óta az egyik kedvenc filmem. :) Régen még Étienne-t is rajzoltam xD

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: