2010. július 3., szombat

Kaedrin: Codex Gigas - A Sátán Bibliája

A kódexóriás A Codex Gigas, azaz a Sátán Bibliája a legnagyobb méretű fennmaradt európai kézirat a középkorból. A lapok hossza kevés híján eléri 90 centimétert, míg az oldalszélesség az 50-et. 22 centiméter vastag, és 75 kilogrammot nyom. Az impozáns könyv elkészítéséhez 160 bárány bőrét használták fel. Az eredetileg 640 oldalas könyvből 8 lapot eltávolítottak (nem tudni, miért, engem érdekelne, mi lehetett rajtuk) így jelenlegi formájában 624 oldalas a Sátán Bibliája. Az elnevezést egyébként a 290. oldalon található hatalmas(fél méteres) ördög-illusztrációnak köszönheti.


A legenda

A Codex Gigas keletkezéséhez egy legenda is kapcsolódik: 1230 táján a csehországi Bohémia tartományában egy a rend regulája ellen vétő bencés szerzetest élve akartak befalazni. Ő félelmében ígéretet tett, hogy egyetlen éjszaka alatt megírja az emberiség összes akkori tudását összegző könyvet. Éjfél táján rádöbbent a feladat teljesíthetetlenségére (nohát, így éreztem én is minden egyes érettségi előtt), s ekkor megjelent neki a Sátán, és ajánlatot tett: ha ábrázolja őt, akkor segít neki befejezni a könyvet. A szerzetes így szövetségre lépett vele, s így tudta befejezni a kódexet.

A valóság

A kézírás, a festékanyag és a papír elemzésével Christopher de Hamel Biblia-szakértő, Michael Gullick paleográfus, Peter Stanford ördögszakértő (jóféle foglalkozás lehet O.o) és Anna Wolodarski, a Svéd Nemzeti Könyvtár munkatársa alátámasztották, hogy a hatalmas kódex egyetlen ember munkája. Számításaik szerint ( lemásoltak egy sort, az időt mérték közben, és annak alapján számolták ki, mennyi ideig tarthat egy hasáb, egy oldal, így nagyjából az egész könyv, ha valaki folyamatosan írja, majd ezt annak megfelelően módosították, hogy tudvalevőleg mennyi időt töltött egy szerzetes kódexírással a rengeteg egyéb teendője mellett) a mű elkészítése minimum 25-30 évet vett igénybe.

Tartalma

A kódex tartalmazza az Ó- és Újszövetséget, Sevillai Szent Izidor enciklopédiáját, az Etymologiaet, Josephus Flavius Antiquitates Iudaicae című művét, Prágai Kozma Cseh krónikáját, értekezéseket, kalendáriumot, történeti, etimológiai és fiziológiai tárgyú értekezéseket, kolostor frátereinek listáját, varázsigéket, ördögűzés menetének leírását és szellemidéző szövegeket is.

Sorsa

1594-ben Prágába kerül a német-római császár és cseh király, II.Rudolf gyűjteményébe. A harmincéves háború végén zsákmányként került Svédországba, 1649 óta pedig a Svéd Királyi Könyvtár gyűjteményében őrzik. 2007 szeptemberében a Svéd Királyi Könyvtár kölcsönadta Prágának kiállításra a dokumentumot. 2008. januárjáig volt ott megtekinthető. A csehek voltak olyan kedvesek és az egészet bescannelték, így digitalizált formában megtekinthető a képre kattintva.



Szép példány, meg kell hagyni. Szívesen lapozgatnám, ti nem?

14 megjegyzés:

  1. Egyetértek! Érdekelne hogy valójában miről is írnak benne pontosan! Viszont az ördögöt normálisabban is ábrázolhatták volna mert ez így olyan klisészerű...

    VálaszTörlés
  2. Ejj, ez a tizenharmadik századi képzőművészet, olyan klisészerű... xD Szerintem a szerző mindent bevetett, hogy rémisztő legyen a figura: szarvak, nagy, kiguvadt szemek, karmok, van itt minden, ami csak kell. :) Arra lennék kíváncsi, vajon miért pont ezeket a tartalmakat szerkesztették egybe és miért ilyen hatalmas ez a könyv? Bár, ha azt vesszük, a korban egy-egy kódex milyen értékes volt, talán ez vmi korabeli befektetés. :)

    VálaszTörlés
  3. Kedves skinny,
    "Érdekelne hogy valójában miről is írnak benne "
    Erre a cikkemből vett idézettel válaszolnék -.-

    "A kódex tartalmazza az Ó- és Újszövetséget, Sevillai Szent Izidor enciklopédiáját, az Etymologiaet, Josephus Flavius Antiquitates Iudaicae című művét, Prágai Kozma Cseh krónikáját, értekezéseket, kalendáriumot, történeti, etimológiai és fiziológiai tárgyú értekezéseket, kolostor frátereinek listáját, varázsigéket, ördögűzés menetének leírását és szellemidéző szövegeket is."

    A kliséről meg annyit, hogy a 13. században klisészerű? Ez az egyetlen korabeli kézirat, amiben egyáltalán ábrázolták az ördögöt, és ez csak később vált klisészerűvé...
    Kaedrin

    VálaszTörlés
  4. Én megfestettem ezt az ördögöt már rég mikor láttam műsort a GIGAS CODEX-ről, mert annyira multságos és krampusz-szerűnek találtam...Ime:
    http://punkfesto.wordpress.com/art-alkotasaim/satanbibliaja-2/

    VálaszTörlés
  5. Nem tom működik e a link igy ,ha nem, rámentek a http://punkfesto.wordpress.com/-ra, ott az art gallery-ben megtaláljátok!(nem az art-gallery 2010-ben, a másikban)

    VálaszTörlés
  6. OFF:
    egyébként, a + 18-as blogomat megszüntettem mert nem tetszettek már a széttrancsirozott horrorbabák, a mondanivalójuk nem reklámoz valami szépet, emiatt az összeset átdekoráltam ,igy most sima vámpirbabák meg testfestett-tetkós piercinges punkok stb.
    Pornót sem festek már, persze pár képem megmaradt /pl.akasztott/ de külön + 18-as blogot nem igazán akarok.
    Épp elég a világon aZ erőszak minek szaporitsam még én is. A vámpirok meg egyéb "antilények" meg nem olyanok hogy 18 felettieknek való blog kéne nekik....betettem őket a rendes honlapomra a garden-art részlegbe.
    BOCS azoktól akik szerették de ez van!
    Titeket napi szinten olvaslak amúgy.

    VálaszTörlés
  7. :) Codex Gigas==> Sátán Bibliája...az ember azt várná, hogy csupa ördögi dolog van benne, de nem!Ó- és Újszövetség stb. stb. :)

    Mindenesetre lenyűgöző a könyv...el tudnék rajta csámcsogni napokig. =)

    VálaszTörlés
  8. Ez tetszett, érdekes volt! Kíváncsi lennék mi szerepelhet a kitépett lapokon. :D

    VálaszTörlés
  9. Hú de jó lenne nézegetni az eredetit a kitépett lapokkal együtt.

    Szerintem tök jó lehet ördögszakértőnek lenni izgalmasnak hangzik és jó lehet rengeteg dolgot tudni a témáról.

    MSE

    VálaszTörlés
  10. Ez egy jó Natgeo rész volt:) nagyon megkapó a legenda, hogy a jó nevében indult, és határidő miatt a sátántól kicsikart szívességgé változott. és milyen abszurd, hogy bebizonyosodott, hogy mindössze arról volt szó, hogy a szerzetes egész életét erre tette fel, és engedéllyel irt éjjel-nappal

    VálaszTörlés
  11. Ó de gyönyörűséges lehet. *__* Én is kíváncsi lennék, mit tartalmaztak a kitépett lapok. O__O Húh *akönyvhatásaalattvan* Am tetszik a legendája. Szeretem az "adjuk el a lelkünket a sátánnak" történeteket. ;D

    VálaszTörlés
  12. áhh.O: ez kell nekem *______* demosst!:D

    VálaszTörlés
  13. engem a varázs igék érdekelnének benne ha egyáltalán tartalmaz olyasmit,de lehet éppen a kitépet lapok tartalmaznak fekete mágiát mely veszélyes lenne annál ki fel használná emberek ellen vagy ilyesmi XD de ez csak feltételezés.

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: