2010. július 10., szombat

Misantrophe Mandy: Filmajánló

Ezúttal hűvös skandináv vizekre evezünk. Egy svéd film lesz most terítéken, ami nem is olyan régen hódította meg a kritikusokat és megjelenése után egyből bezsebelt nem kevesebb, mint húsz díjat.

Engedj be!

A - John Ajvide Lindqvist kisregényéből íródott - történet látszólag végtelenül egyszerű, egy Oscar nevű, magányos, tizenkét éves kisfiúról szól. Oscart rendszeresen megalázzák az iskolában, otthon az anyja - aki egyedül neveli őt - nem igazán foglalkozik vele, így titokban sorozatgyilkosokról szóló újságcikkeket gyűjt és véres fantáziákat dédelget magában. Ám egy nap belép az életébe egy kislány, Eli, aki apjával költözik a szomszédba. A történet a lassú egymásra találásukról, egy finoman kibontakozó gyermekszerelemről szól. Ennyire azonban nem egyszerű a dolog, mivel a környékbeliek idegeit titokzatos gyilkosságok borzolják, később pedig kiderül, hogy Eli borzalmas titkot rejteget...

Kivételesen lelövöm a poént, mert nem annyira a rejtély a fontos eleme a történetnek, mint inkább a két gyerek egymásra találása. Eliről kiderül, hogy vámpír, akit pedig látszólag az apjaként ismerünk, az valójában inkább egy előző szeretője lehet, aki most járja vele a világot, hogy áldozatokat találjon neki. (Egyébként még ezen kívül is van benne egy csavar, azt már nem mondom el, tessenek megnézni! :))

Azt hihetnénk, hogy több bőrt nem lehet már lehúzni a vámpír-kliséről, de ez a film valami teljesen újat mutat. Azt gondolom, a korábbi vámpírfilmekhez képest ez jeleníti meg leginkább a magányt, az elszigeteltséget. Ehhez pedig remekül asszisztál a nyolcvanas évek sivár, sötét Svédországa, ahol a finom porhó ropogásán kívül semmi életre utaló jel nincs, mintha megállt volna az idő. (Egy netes kritikából idézek: "ha valahol szar vámpírnak, halhatatlannak lenni, akkor az ez az a hely" :D)

Akik az akciódús filmekhez szoktak, ne nagyon próbálkozzanak vele, mert azokhoz képest nagyon lassan kibontakozó alkotás, de ugyanakkor tényleg remek. A horror címkét is rá-ráaggatják időnként, de erről szó sincs. Vannak ugyan véres jelenetek, de ezeknek a jelentősége eltörpül. A két gyerekszínész abszolút hihetően hozza a szerepét, megkapóan szép de szomorú is az, ami és ahogyan lejátszódik közöttük. Ha különleges élményre vágytok, mindenképp ajánlom a filmet.

A végére pedig a hivatalos adatok:

Eredeti cím: Låt den rätte komma in
Megjelenés éve: 2008
Rendező: Thomas Alfredson
Szereplők: Kare Hedebrant (Oskar), Lina Leandersson (Eli), Per Ragnar (Hakan - Eli "apja")

12 megjegyzés:

  1. Nahát ez ígéretes alkotásnak tűnik szóval tuti megnézem a közeljövőben! Mikor megláttam a vámpír szót a cikkben egy pillanatra elment a kedvem részben a Twilight baromság miatt,de már most látszik hogy a két film között ég és föld a különbség;)

    VálaszTörlés
  2. Ezt már én is ajánlottam régebben :D Amúgy nagyon jó film (Y)

    VálaszTörlés
  3. Közben megtaláltam azt a régi cikkedet, amiben említed. Hát... Legalább biztos, hogy többen megnézik. :D

    VálaszTörlés
  4. Én imádtam ezt a filmet. Bár tényleg lassan indul , de megéri végig nézni!
    Én nem is tudtam mit kezdek el nézni csak néztem szóval így még jobb volt , mert nem hallottam róla se jót se rosszat!
    Ha jól tudom megint megakarják csinálni! Csak nem tudom , hogy lehet ezt bemutatni még!
    Na mindegy!

    VálaszTörlés
  5. Én is úgy tudom, hogy már készül a remake, de hogy minek? :P

    VálaszTörlés
  6. -Mandy:

    Az biztos XD amúgy nagyon jó film, nekem nagyon tetszett!

    VálaszTörlés
  7. Érdekes, én is azért néztem meg, mert mindenki annyira dicsérte. Nekem mégsem jött be....ha vámpírok, akkor az Interjú a vámpírral. :)

    VálaszTörlés
  8. Egyébként aki látta a filmet és maradtak benne kérdések Elivel kapcsolatban, az ezen az oldalon (http://kritikustomeg.org/filmvel.php?fid=24256) olvassa el 61-es számú komment spoiler feliratú részét (ki kell jelölni, akkor mutatja a szöveget), amiből rengeteg plusz infó derül ki róla.

    VálaszTörlés
  9. Tetszett. Bár elég szerencsétlen, vagy csak a karakterek teszik azzá. Például Eli 'gondozója' :D na azon röhögtem. A spoiler alapján a könyv durvább. És ha nem olvasom, akkor 1-2 dolog tényleg tisztázatlan marad. Pl Eli neme, ott csk néztem.

    VálaszTörlés
  10. Egyébként szerintem tök izgalmas, hogy a filmben megválaszolatlan marad a kérdés és lehet találgatni... De azért egy idő után jó elolvasni azt a spoilert, hogy megtudjuk, most akkor mi is ez az egész pontosan. :D

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: