2010. július 25., vasárnap

Káin: Freakshow és a tini hülyeség

xray.jpg

Ebből lehetne pár cikksorozatot írni, valószínűleg végtelen hosszúra nőne a témában megjelenő postok száma. Részeg tinik már jó párszor kioltották önmaguk és társaik életét vagizásból, ez a történet egy hasonlóan durva ám nem halálos kimenetelű szerencsétlenséget dolgoz fel. A linket Neo küldte nekem a mortemes címre (kívánságládánk) , hogy írjak belőle cikket, szóval köszönet neki a segítségért. Nem tudom, hogy ez is sorozat lesz-e, majd meglátjuk. Minden esetre lehet ezekből a történetekből tanulni az fix (legalábbis elrettentő példának teljesen jó) .

A SZÉTLŐTT ARCÚ NŐ TÖRTÉNETE

Nem tudom emlékeztek-e a Világháborús sérülésekkel foglalkozó cikkre meg az arcprotézisekre, anno még Neonak köszönhettük azt az érdekes munkát. Most egy hasonló esettel van dolgunk, de sajnos ez napjainkban történt meg.

Chrissy Steltz tiniként vesztette el arcát, a szeme és orra helyén csak egy gödör tátong. Végül is orvosi csoda hogy túlélte a "balesetet,, , történetesen közvetlen közelről lőtte arcba egy részeg társa poénból (szerinte nem volt megtöltve a fegyver) . Orvosok több éves munkája és egy protézis segítségével próbál teljesebb életet élni, 80 ezer dolláros műtétsorozatnak köszönheti mostani alakját. A vicc az egészben, hogy a biztosító nem finanszírozta a műtéteket mert :

szerintük az, hogy valakinek nincs arca, merőben esztétikai probléma.

Ez most kb. olyan mintha kicsit Mo-n lennénk, nem? :D A lány 27 éves korára kapta meg az "arcát,,. 16 éves kora óta egy mély üreggel élt a fején. A durva hogy mégis született kisfia.

A lány 16 évesen egy buliban volt akkori barátjával, amikor egy részeg haverjuk kezében elsült egy sörétes puska. Steltz közvetlen közelről kapta a lövést: épp azzal fordult a sráchoz, jobb volna, ha eltennék a fegyvert, mielőtt még lelő valakit; utolsó emléke az estéről ez:

„Nyugi, nincs is töltve!”

Az orvosok úgy vélték, hogy a lány túl sem élheti a nagy balesetet, mert szemgolyóit és orrát elveszítette. 6 hétig kómában volt, mikor felébredt nem tudta mi történt vele. Végül az orvos közölte, hogy elveszítette orrát és az arcközép-csontjait, és olyan súlyosan károsította a jobb szemgolyóját, hogy azzal sem fog látni többé. Emellett a szaglását és az ízlelését is elveszítette, a hallása is súlyosan károsodott, és a sörétek nagy része élete végéig az agyában marad, mert annyira mélyen vannak, hogy életveszélyes volna az eltávolításuk. Nagyon fasza buli lehetett mondhatom.

A lány 11 évig élt egy fekete maszkkal az arcán, ami a hiányzó részeket takarta. Így nyilatkozik a helyzetéről a lány:

"Sajnálhattam volna magam, vagy választhattam azt, hogy megpróbálom kihozni magamból, amit lehet"

Speciális, vakokat képző iskolában fejezte be tanulmányait, itt ismerkedett meg – szintén nem látó – későbbi férjével és nemsokkal rá megszületett a kisfiuk, Geoffrey. És hogy miért érdekli egy vak nőt, akinek a férje is vak, hogy hogyan néz ki? Steltz azt állítja, azért, mert hiába nem látta, mindig érezte magán a külvilág elborzadt pillantásait, fia születése után pedig még jobban vágyott rá, hogy gyermeke egyszer láthassa az arcát.

A BEAVATKOZÁS:

Mivel a koponyájából alig maradt valami az orvosok megkísérelték újraépíteni az arccsontokat. A baleset után a lánynak eleve egy egész sor műtéten kellett átesnie: eltávolították a roncsolódott szöveteket, bőrátültetéssel fedték be az arca közepén tátongó nyílt üreget, később pedig kialakítottak egy légzésre alkalmas nyílást az orra helyén. Az elmúlt pár évben aztán a jobb lábából vett csontok, fémpántok és csavarok segítségével megépítették azokat az alapokat, melyekbe végül orvosi fém implantátumokat ültettek, ezek tartják a helyén mágnesek segítségével a most elkészült arcprotézist.

A protézishez Stelznek a baleset előtt készült utolsó, tinédzserkori fotóit vették alapul, melyeket szoftveres eljárással öregítettek 27 évesre, így modellezve, milyen lenne ma, ha nem történik meg mindez. Maga a protézis bőrhatású szilikonnal bevont műanyagból készült, benne két kék porcelánszemmel – ezek színét Steltz eredeti szemszínéhez igazították, ahogy a szilikont is gondosan a nő bőrszínéhez hangolták. A szemhéjakon még szempillák, sőt enyhe, finom smink is van, hogy minél természetesebbnek hasson a látvány. A protézis a felső ajaktól a szemöldökéig fedi Steltz arcát, ahol eddig csak egy üreg volt, és két protéziskészítő szakorvos közös munkáját és önzetlenségét dicséri. Dr. Larry Overnek és dr. David Trainernek időben és pénzben mérve közel 20 ezer dollárjába (kicsit több mint 4 millió forintjába) került, hogy segítsenek a fiatal nőn, akinek hiányzó arcát a társadalombiztosítás „esztétikai jellegű problémának” minősítette, és nem finanszírozta a helyreállítást .

Ez a történet egy szimpla példája annak, hogy mennyire felelőtlenek és hülyék tudnak lenni a gyerekek. Csodálom ezt a lány a lelki erejéért, mert én valószínűleg megöltem volna magamat hiúságból és tehetetlenségből. Sajnos arról nem találtam infót, hogy a sráccal mi lett aki arcon lőtte. :-/ De remélem jól megszívta. :-/

18 megjegyzés:

  1. Megrázó történet pedig nem ez az első ilyen dolog amit ezen a blogon olvasok,de mégis O_o
    Rögtön a csaj helyébe képzeltem magamat és ugyanarra az elhatározásra jutottam mint te is hogy bizony a lehető leghamarabb kinyírnám magamat!!! Akkor mi történik ha például fejbe rúgják véletlenül egy labdával? Szilánkokra törik a protkó? Mindenesetre borzasztó ez az egész a gyereket meg aki szemközt lőtte lazán fel kéne akasztani-.-

    VálaszTörlés
  2. Aztakurva... Mindig meglepődöm, mennyire hülye emberek vannak. :S Pedig milyen csinos lány volt a lövés előtt! Esztétikai probléma, hogy hiányzik a fél arca, pff... Menjenek a picsába. :P

    VálaszTörlés
  3. -Skinny:

    Szerintem én sem éltem volna túl ezt.

    -Mandy:

    Nekem a Magyar dolgok jutottak erről eszembe, Itt is tuti ilyen magyarázatokat kapnánk :-/

    VálaszTörlés
  4. istenem, ez most lesokkolt...
    ez nagyon durva, basszameg.
    hihetetlen hogy milyen hülyék az emberek.
    erre most nem tudok mit mondani.

    bocs, hogy mostanában nem kommentelek, csak minden összejött, haverok is most vannak itthon, balatonon voltam, satöbbi...
    bepótolom, ígérem :D :P
    szeretlek titeket(L)
    *nagyonszeretethiányos*

    VálaszTörlés
  5. Megrázó ez a történet.A biztosítóra nem tudok mit mondani..esztétikai probléma..kurva anyjukat.Ha mindez velem történik meg akkor én is megöltem volna magam.Nem lenne ennyi lelki erőm.

    VálaszTörlés
  6. Grrr...elképesztő, hogy mik vannak. Egyik pillanatról a másikra tönkre tenni valakinek az életét. *sóhaj*
    Csak tisztelni tudom a lányt!
    A biztosító meg no comment....:-s


    Letti:

    *ölel*

    VálaszTörlés
  7. -Letti:

    aranyos vagy! :D

    -Wonderland:

    Egyetértek :-s

    -Charlotte:

    Kíváncsi vagyok milyen lehet a srác élete...

    VálaszTörlés
  8. :S Ez tényleg nagyon megrázó volt. Minden tiszteletem a lányé, hogy mindezt kibírta, ráadásul tiniként... az olyan korú lányok (akkor ugyebár 16 volt) a leginkább hiúak és hangulatingadozásosak.

    Nem tudom, én mit tettem volna. Belegondolva, az ilyen emberek legtöbbször küzdenek tovább. Lehet valami abban, hogy megváltozik az élethez való viszonyulásuk. Vagy nem tudom. Lehet mi sem szaladnánk egyből vonat elé.

    Tetszett a cikk, és lehetne több ilyen. Túl sok a vadbarom fiatal. :S

    (Y)

    VálaszTörlés
  9. -Nightmare:

    Ja amúgy... lehet.... bár ha a helyébe képzelem magamat akkor kb. a halálra tudok gondolni. :-/

    VálaszTörlés
  10. Káin:

    Sajnos nekem is. :/ Csak próbálom az Ő szemükkel nézni, hogy nekik mégis hogyan ment. :)

    VálaszTörlés
  11. Nagyon durva :S
    Én nem tudom mit csinálnék a helyébe, de énis kb öngyilkos lettem volna :S vagy nemis tudom.. végülis rengeteg munkája volt az orvosoknak vele, lehet hogy pofátlanság lett volna az öngyilkosság xD

    Egyébként én sem vagyok mostanában valami aktív, elnézést. rohangálok a kórházba meg ilyesmi, nemsoká nyaralás is meg minden :P

    VálaszTörlés
  12. ez nagyon durva történet... Jacqueline Saburido esetéhez tudnám hasonlítani, bár ő még többet szenvedhet....
    ~ ditti

    VálaszTörlés
  13. Azért csodálom , hogy ilyen lelkiereje volt a csajszinak! Soha nem tudhatjuk , hogy mi mit csinálnák a helyébe! Szerintem az életösztön nagyobb ennél , de remélhetőleg ezt nem tudjuk meg mi lenne , hogy ha...
    Azért pozitív , hogy családja van már és "normálisan" tud élni!
    Szerintem lehetne ebből egy cikk sorozat , de majd látod :)

    VálaszTörlés
  14. -Black Butterfly:

    remélem én is... :-s

    Áh elég ez így, legfeljebb előveszek több ilyen történetet. A Freakshow alapból cikksorozat :D

    VálaszTörlés
  15. És ahogy öregszik mindég öregebb protkót kap vagy arca örökké 26 marad?

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: