2010. július 11., vasárnap

Darkness: Hany Istók

Valamikor általános suliban hallottam Hany Istók legendáját. Ma van egy kis szabad időm, 12 óra helyett csak 8-at kellett ledolgozni, így gondoltam ideje lenne már írni. Hazafele bealudtam egy kicsit a buszon és eszembe jutott Hany Istók, pedig nagyon régóta töröm a fejem ezen a neven. Egyszerűen nem jutott eszembe.:D

A Hanság a Fertő-Hanság Nemzeti Park része. A népnyelv Hanynak nevezi ezt a területet, ahol gazdag lápi és mocsári növényvilág alakult ki. Erről a mocsaras vidékről a nép sajátos mondavilágot alakított ki, a láp fölött titokzatosan, hol itt hol ott megjelenő sárgás, kékes fénycsóvák köré. Ezek a fények a lápban kialakuló gázok öngyulladásával keletkeznek. A tévhit szerint a felvillanó fények a kapzsi embereket csalogatták a halálba, akik azt hitték, hogy kincseket rejt a mocsár.

1749

Ez év márciusában egy különös emberi lényt fogtak ki a halászok a Hanság lápi világából. 8-10 év körüli kis srácnak látszott. Kettős szemhéja volt, a kéz és a láb ujjai között úszóhártya nőtt.


Tény

1749. március 17-én a kapuvári templomban megkereszteltek feltételesen (feltételes megkeresztelés??? Ilyenről még nem hallottam. Csak feltételes szabad-lábról.:D) egy 8 év körüli fiút, akinek az István nevet adták. A keresztelőről latin nyelvű bejegyzés készült. A fordítás:

„Március 17-én feltételesen megkereszteltetett egy talált eszelős fiú, István, körülbelül 8 éves. Keresztszülői Hochsinger Mihály és Meznerné Anna Mária.”

A fiú az Esterházy kastélyba került Rosenstingl Pál várnagy gondozta. A várnagy feljegyzéseiből maradt fent néhány adat, amiből ismerhető a srác további sorsa. Beszélni nem tudott, nem is lehetett megtanítani, csupán állati hangokat adott ki. Félt az emberektől. Rúgott, harapott ha a közelébe mentek. Füvet, nyers halat és békát evett. Megpróbálták tanítani, de sikertelenül. Ezért vízhordást és pecsenyeforgatást bízták rá. A hajdúk durván bántak vele. Többször megverték és többször megszökött. Ilyenkor kutyás csapatok indultak megkeresésére és mindannyiszor vissza is vitték.

A kastélyban egyetlen pártfogója volt: a várnagy Juliska nevű lánya. Juliska 1751 körül férjhez ment. Hany Istók kedveskedni akart, ezért egy tál békát öntött a lakodalmas asztalra. Ekkor megverték ismét. Másnap megszökött és nem találták meg. Évekkel később halászok ismét látták a mocsárban, de a víz alá bukott, s többé nem látták.

Érdekességek

- Néhány helyen Rosenstigl Pál lánya Piroska néven szerepel.
- Jókai Mór "Névtelen vár" című regényében így írt Hany Istókról:

"
- Marie! - kiáltá a férfi megrémülve, s fél kezével megkapva a leánynak
a derekán az övét, kirántotta őt a hullám közül, s az ölébe vette.
- Mi lelt? Mi üldöz?

A leány úgy reszketett, úgy vacogtak össze a fogai, hogy nem tudott felelni; a lélegzete is elállt, el volt fulladva egészen. Csak a nagy szemeit mereszté iszonyatra. Lajos körülbámult, és nem látott semmit. De néhány perc múlva felmerült előtte valami. Hanem mi? Ember, vagy állat? A fej, az ábrázat emberé volna: férfié talán, hanem a sima arcot rőt, kurta szőr fedi, s a koponyát a haj helyett is csak vidraveres csömbölék takarja, két hosszú füle hegyesen mered fel, az alak szája úgy össze van szorulva, hogy semmi ajka nem látszik, orrcimpái össze­lapultak, alig kivehetők; hanem a szemei, mint a halnak mereven, karikára kinyílva. Az egész arcon semmi indulatkifejezés. A rejtélyes szörny egészen ott a csónak közelében merült fel. Lajos két kézre kapta az egyik evezőlapátot, hogy szétzúzza a csodának a fejét; - de súlyos ütése csak a puszta habot érte. A szörny egyszerre lebukott, s látszott a mélyen áttetsző holdsugárittas hullámban, hogyan szökellt tova, nem embermódra úszva, hanem szeszélyes zegzug szökellésekkel, mint egy ősvilági csoda, lökve magát odább, s eltűnve a vízmélység homályában, hol ember szeme nem lát többé, csak a halé. És aztán nem látta őt Lajos felmerülni többet."

9 megjegyzés:

  1. Durva még sosem néztem utána mi is igazából a Hanyi istók :D Tetszett a cikk! ^_^

    VálaszTörlés
  2. Káin:
    -Visszatértem.:D Ma filózgattam néhány poszt ötleten. Elég szép kis lista gyűlt össze. Jövő héttől nekiállok. Elég volt az inaktívitásból.:D
    Egyébként engem mindig is érdekelt ez a Hany Istók legenda. A Hanságban élő öregek még mindig tényként beszélnek Istókról, hogy ő valóban létezett.

    VálaszTörlés
  3. Kicsit olyan, mintha Kaspar Hauser figurája lenne egybegyúrva a Poe-fél Bice Békával. Érdekes.

    VálaszTörlés
  4. Csatlakoznék nekem is tetszett a cikk! Manapság miért nem születnek ilyen lények? pedig úgy megvizsgálnám őket közelebbről:D

    Amúgy poén,de már nekünk is megvan a saját Loch ness-i szörnyünk ami nem is szörny hanem inkább valami mutáns^^

    VálaszTörlés
  5. -Darkness:

    Pont jókor mert jövőhéten elmegyek 1 hétre.

    VálaszTörlés
  6. Skinny, biztos lehetsz benne, hogy ma is születnek, csak nem szövődnek köréjük babonák, mert a legtöbbjük genetikai betegségét már ismeri az orvostudomány. (És persze azért sem szövődnek, mert a szüleik már nem babonásak, nem hiszi, hogy mittomén, az ördög csinálta fel az asszonyt, azért lett ilyen a gyerek, ezért nem is dobják ki őket mindenféle elhagyatott helyen...) Legalábbis gondolom én. :)

    VálaszTörlés
  7. Nem is biztos, hogy azért nem tudták tanítani, mert nem volt meg hozzá az értelmi szintje, hanem mert talán életének első éveit nem emberek között töltötte. Bizonyított tény, ha egy gyerek nem kap társadalmi nevelést az első éveiben, utána már mindegy mit csinálnak vele.

    VálaszTörlés
  8. Misantrophe Mandy:

    Most hogy mondod tényleg ma is születnek ilyen gyerekek jó példa erre a Chupacabra és Jake az aligátor ember XD

    VálaszTörlés
  9. Ez de durva. Nem is tudtam, hogy nálunk is vannak ilyen legendák! :O Nekem Maugli jutott róla az eszembe. xD
    Érdekes cikk volt, tetszett nagyon. :)

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: