2010. április 8., csütörtök

neo.Crysis: Freakshow: Polymelia és a Litopedion











Mára két fölöttébb különös gyermekbetegséget hoztam nektek, melyek meglepő módon igen gyakoriak még napjainkban is. Hiába a fejlett orvostudomány, rengeteg gyermek születik betegen. Épp ma olvastam egy kimutatásban, hogy minden tizedik kínai gyermek betegen születik, ezek 40 %-a így is nő fel, 10 %-ukat kigyógyítják, a maradék pedig többnyire a születés után meghal. Kvázi minden 30. másodpercben születik egy beteg gyermek Kínában, és kezelésükre hihetetlen pénzösszegeket fordítanak.

A mai két betegségem a Polymelia és a Litopedion. Az előbbiről valószínűleg már mindannyian hallottatok, míg a másik egy kissé bizarrabb. Mindkettő betegség nemcsak az emberek között, hanem az állatvilágban is megtalálható... lássuk hát őket!


A polymelia, azaz más néven a sokvégtagúság, melyben szenvedők több végtaggal rendelkeznek, mint normális társaik. Ezek a végtagok csökevényesek és deformáltak. Általában a sziámi ikrek fejlődési zavara okozza, mely során az elhalt iker a másik testében szívódik fel, kivéve azt az egy-kettő végtagot, esetleg testrészt. Ezt hívják még esetlegesen fetus in fetu-nak, azaz magzat a magzatban a szó szerinti jelentése, vagy pedig ikerszarkóma néven is ismerhetjük. Rengeteg gyermek születik így, többségüket műtéttel próbálják kezelni, akár már a születést követően is.


Mégsem hallunk ezekről a gyermekekről...hogy miért? Mert a legtöbb ilyen magzat halálát a csecsemőgyilkosság okozza. A ma is megölt legtöbb csecsemő a polymelia miatt kell hogy meghalljon. Egyedül Indiából hallunk olyan híreket, miszerint újabb és újabb ilyen gyermekek születnek, mivel ott a hindu többkarú istent, Visnu-t látják benne, ezért tiszteli és csodálják ezeket a gyermekeket. Sokszor egész családjuk nekik köszönheti a megélhetésüket, mert a csodájukra járó indiaiak gyümölcsöket, ételt és ajándékokat hoznak számukra.

A másik különös betegség a litopedion, melyet úgy szint már az ókortól is feljegyeznek, mint betegség. Ez a nők méhen kívüli terhessége esetén jöhet létre vagy egy szimpla terhességnél is akár. Mindkettő esetében ugyanaz a kiváltó ok: a magzat elhalálozása. De az olyan előrehaladott állapotban, hogy azt már a test nem tudja kilökni magából. Több fajtája is van, például a magzat lágy részei felszívódnak, és egyedül csak a csontjai maradnak, melyek egyenként elhagyják a testet. Ami viszont a legfurcsább, amikor az elhalt magzatba kalcium szivárog és bizonyos sókat felszabadítva elmeszesíti a magzatot. Igen a litopedion magyarul kőmagzatot jelent! Az ókorban 400 év alatt az orvosok 300 feljegyzett esetet regisztráltak. Ma minden 20.000 terhességből egy ilyen. A mumifikálódott magzatot a test néha évekkel később idegen testnek érzékeli, így kerülnek a nők kórházba fájdalmakra panaszkodva..De sokszor a hasfalba ágyazódva élnek együtt vele a nők, sőt, még egészséges terhesség is kialakulhat mellette, újabb gyermeket is szülhet mellette az illető.

De kérdezem én, ugye a tudósok állítják a méhen belüli fejlődésben nagy szerepe van a hangoknak, a méhen belüli környezetnek, az ottani "kényelmes" nyugalmi állapotban alakul ki a gyermek agya..milyen lehet egy ilyen kezdeti fejlődés annak az állítólag már a méhben aktív szellemi munkát végző magzatnak, ha mellette beágyazódva egy rég halott testvéred mumifikálódott, megkövült maradványa figyel téged kilenc hónapon át? Egy sötét megkövesedett gyermek sziluettje mered rád centiméterekről a puha és oltalmazó méhben? Hát a halál szomszédságában kezdeni az életet biztosan felemelő...képzeljétek csak el....


Sok sok orvosi feljegyzés nőkről..egy egy példa. Volt olyan 80 éves nő, akit egy tumor miatt műtöttek meg...egy 34 hetes magzatot találtak benne, majdnem két kilós mumifikálódott testet. A nőben 40 évig volt a test. Egy másik eset egy 75 éves asszonnyal történt, aki 46 évig hordozta a magzatát...Egy mongol nő 5 gyermeke mellé szülte volna újabb gyermekét, de hosszas fájdalmak után elment egy orvoshoz, mely kiműtötte halott magzatát- a nő azt állította, már 3 éve terhes, és azt állította, azt hitte, nem akar megszületni még a gyermeke! Vagy több daganatos betegségek miatt kezelt nő műtéte alatt is kerültek elő halott magzatok. Persze volt olyan eset is, hogy az illető tudott a magzat még korai haláláról, de nem volt pénze a műtétre, s az orvosa is azt javasolta, hogy ha nem akar több gyermeket, nem is kell eltávolítania, mert a magzat még apró és felszívódik.. Persze évekkel később a megkövült 12 centis gyermekét láthatta viszont...Képzeld el, bemegy valaki egy ciszta miatt, és megtudja, a műtét után, hogy 30 éve egy halott mumifikálódott gyerek volt méhében..Már nincs ciszta, de van egy halálig tartó tudatállapot, a meg nem született gyermeked emléke, és az hogy a te testedben volt mindvégig holtan!
Egy kimúlt apró test, egy hulla, egy saját kis Dzsószer egy kis Tutanhamon!

Szerintem ez elég bizarr..és ténylegesen is abban az esetben, ha a litopedion mellett teherbe esik az illető..élő és holt egymás mellett..micsoda romantika! Micsoda fertő és mily kegyetlen.



Azt hiszem a litopedionokról mindenképpen írnom kell majd egy rémmesét...

20 megjegyzés:

  1. Szerinte is írj, ez nem rossz ötlet!

    anyámban találtak hasonló cuccot, csak abba egy fog volt és egy hajcsomó O__O

    Na még egy ok hogy ne legyen gyerekem...

    VálaszTörlés
  2. Barátom orvosis, ő mondta, hogy az ilyen betegségek (leginkább az első, a másodikról nem tudom) a nyugati országokban annyira nem gyakoriak, mert ultrahanggal tudják szűrni őket, és errefelé legtöbbször művi abortusszal intézik el a dolgot (vagy hagyják, hogy megszülessen a gyerek, mert úgyis a legtöbb életképtelen, és kis ideig él csak.) Indiában meg nincs lehetőség szűrésre, ezért szülik meg a gyerekeket és azért nem ölik meg, mert szentként tisztelik...

    Én azért egyszer szeretnék majd gyereket (jó soká :D), de az ilyen esetek mindig nagyon elbizonytalanítanak. (És van még jó pár szörnyű magzati rendellenesség ezek mellett is... Ezért nem nézhetek bele az ember fejlődéstan tankönyvébe, mert az tele van ilyenekkel. Nem beszélve az anatómia tanszék folyosójáról, ahol az egyik vitrin van tele mindenféle formalinban úszkáló halott gyerekkel - és legutóbb ott kellett várnom, amikor anatból vizsgázott a drága. :S Nem is tudtam, hova nézzek, annyira undorító volt.)

    VálaszTörlés
  3. Koszonet megint ezert a realitassal teli cikkert, nekem tetszett...
    ...

    VálaszTörlés
  4. Nekem tetszett a cikk, elég brutál az ilyesmi.
    Amúgy valóban fura élmény lehet, hogy ott van a gyermek a méhben mellette meg egy megkövesedett hulla xD Szép látvány...
    Mintha a temetőben, egy sírban lennél egy halottal :D Ez a gyerek ha megszületik nem sírni, hanem röhögni fog , és örömtáncot jár, hogy végre kijöhet xD
    Jól indul annak is az élete :D
    Neo amúgy tényleg írhatnál egy rémmesét evvel :D Kíváncsi vagyok :)

    VálaszTörlés
  5. Hát kemény. De tényleg szinte csak Indiából hallunk ilyen gyerekekről akiknek több végtagjuk van. Érdekes.
    Kés/Alatt-ba volt egy rész ,hogy a nőnek a vállába volt beágyazódva a tesója. Bár nem végtag meg semmi ilyen nem volt, de látszódott ,hogy valami nem oké. És a nő nevet adott neki meg beszélt hozzá.
    Na a lényeg ,hogy kiműtötték belőle és megbánta ,azt akarta rakják vissza , mert így nem teljes ember... Csak kicsit beteg a nő szerintem.

    Kínaiak azok meg menjenek a francba. Legtöbbször azért ölik meg a gyerekeket , mert valami rendellenességgel születtek vagy nem tudják eltartani.
    Nem tudom a hetekben volt a híradóban ,hogy több , mint 20 csecsemő holtestet találtak egy folyóban. Rajtuk volt még a kórházi karszalag. Ebből kiderítették ,hogy melyik kórházból valók... A poén nem azt mondták nem az övék hanem , ők a szeméttelepre vitték és valahogy be estek a folyóba...(és azért dobták ki őket , mert aki megszülte nem tudta őket eltemetni)Sztorihoz hozzá tartózik elméletileg halva születtek. Na persze. Pff milyen már ez? Ja és ha jól tudom a legtöbb kórháznak van kemencéje(nem tom hogy hívják pontosan) És ott el tudnak égetni ezt azt...

    Ez Litopedion ez borzalmas. Ahogy írtad , ha egy másik gyerek megfogan és ott szemez a tesójával aki már múmia. Nem hiszem ,hogy egészségesen fejlődik majd. (Bár én úgy hiszem ,hogy nem emlékezünk a méhben eltöltött időre. Lehet én vok tudatlan.)
    Bocsi kicsit hosszúra sikeredet... Tényleg a kínaiakról is írhatnál milyen gusztustalan egy nép és miket tesznek meg ami szerintük normális.
    (remélem érthető voltam)

    VálaszTörlés
  6. Black Butterfly:
    LÓÓl ez a folyóba dobós...hmm nem tudom hogy mindegyik kórháznak van-e, de központiak biztos vannak, ahol elégetik a végtagokat stb..de képzeld...ülsz a Dunaparton és egyszer csak kifordul a vízből egy felpuffadt csecsemő...:D
    kemény..

    Káin:
    igen..viszonylag elég sok nőben találnak fogakat!! több barátom is mondta, hogy találtak ezt azt az anyjában..:O

    Cukorka :
    volt egy jóbarátom, aki mikor megszületett, nem felsírt hanem felnevetett..és mindenki kb O.O nézte hogy mivan..:D:D a szülei is megerősítették :D bár ez a sztoritól független, csak érdekes :D

    Tímea:
    wowww nekem kiesett volna a szemem, úgy bámultam volna a vitrint..ezektől nem kell undorodni..hiszen ugyanolyan test, hús és vér mint mi. Egy fejlődési állapot..persze ha etikailag belegondolsz..egy test egy hulla egy szekrényben egy üvegben....de másrészről meg a tudomány és a természet egy kis darabkája.

    Melinda Matyas:
    Örülök neki! És annak is ha csak érdekességet vagy új információkat tudok veletek megosztani!


    :)

    VálaszTörlés
  7. ÁÁÁÁÁ
    na nekem nem lesz gyerekem!
    nem azért, szeretem a gyerekeket, meg a babákat, de félek hogy ilyen kis csökött babautánzat lesz belőlük. szóval... :S de ráérek még ezen rágódni.
    a Litopediont nem tudtam végigolvasni, egyszerűen ... durvák a képek. de tényleg! írhatnál róluk egy rémmesét (:
    amúgy érdekes cikk volt.
    érdekes, de félemletes.
    csak így tovább.
    letti.

    VálaszTörlés
  8. Háh jézusom. Szegény anyukák. :S Azért milyen már azzal a tudattal élni, hogy bele volt kövülve meg mumifikálódva a babája? áhh meg amit te is írtál, a halott csecsemő mellett fejlődő magzat O_o kész ideglelés. Ha valaki így születik és utána megtudja, lehet bekattan a hírtől.

    A kétfejű babáról láttam műsort amúgy. Nem volt halott a hozzánőtt kis csonka gyermek, csak nagyon beteg. De reagált, sírt, mosolygott, volt szopóreflexe. És a tesója meg tök egészséges volt.
    Mikor leműtötték róla a beteg bébit, az egészséges baba agykárosodást szenvedett és azóta egyszer sem mosolygott vagy nevetett többet. :S

    Arra kíváncsi lennék, hogy a kétarcú babával mit kezdtek.

    Black Butterfly:

    A kínais dolog nagyon durva O_o egek miket nem csinálnak. Teljesen meggyalázzák a pici holtesteket.

    Neo:

    Nagyon jó cikk lett. Sok grat hozzá és még több ilyet:D
    Várom azt a rémmesét.

    VálaszTörlés
  9. Neo:
    Wááááá xD

    VálaszTörlés
  10. LittleDevil | Meti2010. április 8. 15:26

    Mondtam Én h utálom a kínaiakat:/
    Rabszolgaság van náluk. Felpakolják egy hajóra saját társaikat és ott szinte semmi pénzér rakatják össze azokat a cuccokat amiket mi használunk...

    Én láttam egy olyan részt Nat.Geo.-n h 2 csaj "nőtt" össze és tulajdonképpen két mellkas és két fej. Alul tök normálisak voltak és asszem pont az volt h jogsit csináltatnak mer kb 17 évesek voltak.

    Na de gondoljatok bele! Először megszül egy csont kezet aztán egy lábat aztán 1 fejet és így szép sorban ha darabokban jön ki:S ez nagyon szar érzés lehet:S

    Káin: tényleg még1 ok h majd ne legyen gyerekem:S

    VálaszTörlés
  11. LittleDevil | Meti:
    ááá ne úgy képzeld el hogy megszüli, hanem elhagyja a testét..mondjuk valószínűleg észreveszi a nő, de lehet hogy nem..mert ha méhen kívüli, akkor a testéből akár a végbelén át is távozhat, és akkor fel sem tűnik neki..

    most jutott eszembe, hogy volt egyszer egy kövér nő, aki beleült a nagy hátsójával egy csontdarabba a vacsijából..az meg beleszúródott, beleállt, és mivel nem érezte a hájtól a nyomást, az a csont szépen elkezdett vándorolni benne...évek múltán valamiért megműtötték, talán a csont okozta fájdalmak miatt nem tudom, de a nő nagyon meglepődött, mert évek óta nem evett bordasültet xDDDDD vannak furcsa kis vendégek a testben amikről nem is tudunk......:D

    VálaszTörlés
  12. LittleDevil | Meti2010. április 8. 19:28

    Neo:
    Ja ahha.:O Most is okosabb lettem. Akkor a Testén keresztül szüli meg na:S

    Szép...aztnemértem h ülhet bele:/ Földön ülve eszik v annyira habzsol h repkednek a csonttok?:/

    VálaszTörlés
  13. LittleDevil | Meti:

    :D repkednek :D:D
    gondolom beesett-leesett..:D

    Hát ja..de nem szüli meg mert ha a végbelén távozik az közel sem szülés..:D egyszerűen eltávozik a testéből..

    ^^

    VálaszTörlés
  14. Repkednek a csontook ? O.o Hát ezen jót nevettem xD

    VálaszTörlés
  15. Szerintem a litopedion mellett esetlegesen felnövekvő magzatok nem érzékelik a halott testvérüket, úgy semmiképpen sem, ahogyan le van írva - a magzat nem fogja fel, mi az hogy halál, az érzékelése a legalapvetőbb ösztönökre korlátozódik, és mivel nem tudja önmagát behatárolni, a másikat sem tudja, nem tudja azt sem hogy ők ketten hasonlítanak vagy egy vérből valók. Egy gyerek nagyjából 9 éves korában kezdi csak el felfogni a halál mibenlétét.

    VálaszTörlés
  16. Állatoknál tök arik az ilyen torzellák, én pl.szivesen tartanák 2 arcú vagy 6 lábú kutyust....
    Embereknél elég undi bár tán azért mert eleve nem szivlelem az embereket, irtózom attól hogy egy idegen hozzámérjen,stb.

    VálaszTörlés
  17. Neo: Jóvvanna. akkor kiszarja na.
    V a testén keresztül távozik.

    azér azmilyen lenne már 3 kezed lenne és azon 18 ujj összesen, és 5 lábad:S

    VálaszTörlés
  18. jajaxĐ


    -Milyen a néger polip?
    -???!
    -A faszom tudja de biztos rohadt gyorsan szedi a gyapotot...

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: