2010. április 15., csütörtök

Káin: Filmajánló

Ma este ismét egy klasszikus horrorral ismertetlek meg titeket, remélem tetszeni fog. :D Szerintem muszáj az ilyen darabokat is megnézni, hiszen nagyon sok horrorfilm ezekből született, no meg ők tették le az alapokat az iparban! Jöjjön hát 1920-ból a klasszikus:

GÓLEM:

A gólem eredetileg egy héber szó, alaktalan élettelen tömeget jelent. Varázsigékkel és agyagból álló emberi alak ami parancsokat teljesít :D. A Gólem (héber szó, jelentése: alaktalan, élettelen tömeg) idomtalan, varázsigék segítségével agyagból készült emberi alak. A zsidó folklór szerint az 1500-as években egy prágai gettóban Maharal rabbi a kabbala segítségével a Moldva partjainál agyagból és vérből gyúrt műemberbe életet lehelt, aki szombatonként minden munkát elvégzett neki. A maradványait a legenda szerint a prágai zsinagógában őrzik. A gólem sumer legendákban is jelen volt.

Ez tehát az 1920-as német némafilmnek. Jöjjenek az official paraméterek, aztán a többi finomság:

rendező: Carl Boese, Paul Wegener
író: Gustav Meyrink
forgatókönyvíró: Paul Wegener, Henrik Galeen
Szereplők:

Paul Wegener (a Gólem)

Albert Steinrück (Loew rabbi)

Lyda Salmonova (Miriam, a rabbi felesége)

"Borzalom, fantasztikum, bűntény: ebből állnak az expresszionista filmek...tudatosan vagy akaratlanul a háború utáni Németország zavaros kuszaságát ábrázolják, amely a valóságban is borzalmas szörnyetegeket hívott létre... Wegener darabjában a gólem már nem is a zsidó nép felszabadítására hivatott emberformájú báb, inkább automata-zsarnok, aki szembefordul teremtőjével...(e filmek) költői formában vetítik előre Németország sorsát." (Georges Sadoul: A filmművészet története)

A 17. századi Prágában lefolyó zsidó legenda első filmváltozata , expresszionista szintén, egy évvel Dr. Caligari után készült. Előtte már két változat készült, de az 1920-as változat tört be a filmművészet történetébe. Löw rabbi meg akarja védeni a gettóban élő zsidó népét a keresztények támadásától, és ezért elkészíti a Gólemet. A monstrumot misztikus varázsigével életre kelti. A Gólem eleinte mindenben engedelmeskedik a rabbinak, mint egy jó óriás, ám egy szép napon pusztító szörnyeteggé válik: felgyújtja Löw rabbi házát, romba dönti az épületeket. Miközben kitör a pánik, a monstrum kisétál a városkapun túl játszó gyerekekhez. Mind ijedten futnak el előle, kivéve egy kislányt... Miriamot. Miriam a rabbi lánya , akit el is rabol. Minden mögött egy Astarot nevű démon áll, aki a rabbinak segített létrehozni a gólemet, aztán a gólemet felbujtja a rabbi ellen (ezeka démonok már csak ilyenek :D) . A szokásos eltúlzott díszletek tarkítják a filmvásznat ahogy Caligari estében is. Ez inspirálta állítólag Frankeinstein történetét is.

A film 7 részletben megtekinthető a Youtube-on is!!!!


Remélem mindenkinek tetszeni fog! Próbáljátok ki! :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ezeket is ajánljuk: