2010. április 22., csütörtök

Darkness: Zeneajánló

Mai posztom hőse:

Marilyn Manson

Azért is választottam őt, mert a mai napig hihetetlenül sokan el vannak tévedve vele kapcsolatban, ami nagyban köszönhető az akkori média, ostoba keresztények áskálódásainak (eskü alatt vallották, hogy látták, ahogy Manson és bandája gyerekeket erőszakol meg a színpadon, valamint szüzeket áldoznak és erre buzdítják a koncerten levőket.), és az emberi hiszékenységnek.

Vágjunk bele.:D Ahogy Józsi Bharat szokta mondani.:D

1969 január 5.-én Brian Hugh Warner néven született az Ohio beli Canton-ban. És mily meglepő teljesen normális, emberi testben.:D Szülei: Hugh és Barbara Warner. Az apa vietnam-i veterán, minden éveben orvosi vizsgálatokra kellett járnia, ahova Brian-t is vinnie kellett. A ledobált vegyi fegyverek miatt. Mindig csodálkozott, hogy ő az egyetlen normális gyerek. Az anya pedig hirtelen haragú ápolónő. Valamint a házban lakott még a szintén perverz nagypapi az animal pornós gyűjteményével és a női fehérneműivel amiket szívesen hordott.:D

A helyi keresztény iskolába járt, ahol hamar megtanulta, hogy az egész kereszténység a félelmen és a képmutatáson alapszik. Lázadásként tiltott zenéket kezdett hallgatni (Iron Maiden, KISS stb.) és másolt kazettákon árulta ezeket. Első színpadi megjelenése is ekkor történt. Egy iskolai előadáson ő játszotta Jézust. Nem volt rajta más, csak egy lepel. Ez a lepel pedig lehullt.:D A folyosón rohangált meztelenül a srácok előtt akik gyűlölték és akiket szintén gyűlölt, valamint a csajok előtt, akik tetszettek neki. Saját bevallása szerint azóta neheztel Jézusra.:D

Miután elvégezte az egyetemet, a szüleivel Fort Lauderdal-be költözött. Ekkor különböző novellákat, verseket, cikkeket jelentetett meg a helyi lapokban, más-más nevekkel. Felolvasóesteket is tartott egy helyi klubban. Itt azt tanácsolták neki, hogy mivel jó hangja van, alapítson inkább zenekart.

1989

Megszületik a Marilyn Manson and the Spooky Kids. A felállás: Brian Warner ének, dalszövegek, Scott Putesky gitár, dobprogramok, szinti, basszus. Mind ketten művésznevet választanak maguknak. Így lesz Brian-ből Marilyn Monroe és Charles Manson keresztezése után Marilyn Manson. Scott-ból pedig Daisy Berkovitz.

Nem sokkal később sor kerül az első koncertre is a Churchill's Hideway-en, Miami-ban. Ekkor a felállás: Manson-ének, Daisy-gitár, dobgép, Zsa Zsa Speck-szinti, Olivia Newton Bundy-basszus. A nyitónóta az énekes kedvenc saját szerzeménye, a Telephone. A koncert után hősünk lerobban az úton. Egész éjjel szétkenődött sminkkel ült a kocsiban a vontatóra várva.

Nemsokkal később Zsa Zsa Speck és Bundy kiléptek a bandából. Helyükre Gidget Gein-basszus és Madonna Wayne Gacy került. Gacy-t Pogo-nak kezdték becézni. Hűséges olvasók emlékezhetnek még John Gacy-ről szóló posztra. Róla kapta a nevét.:D Egyébként Pogo bandába kerülése elég érdekes. Hiszen ekkor nem volt hangszere, sőt nem is tudott szintin játszani. Egyszerűen szimpi volt Manson-nak, aki korábbról már ismerte őt. Így a koncerteken Pogo a színpadon egy külön neki elkerített helyen ücsörgött és játékkatonákkal játszott, amíg a többiek nyúzták a húrokat. A színpad ezen részét Pogo játszóházának nevezték el.:D

A színpadi előadásoknak köszönhetően egyre több koncertet adtak és a rajongók száma is egyre nőtt. 1990 nyarán a Nine Inch Nails elő zenekara voltak. Ez fontos lépcsőfok volt a banda számára. Ez év júliusában egy élő dobos váltotta fel Daisy dobgépét. A neve Freddy Streithorst aki a Sarah Lee Lucas nevet vette fel. Ezekben az időkben ismerkedett meg egy Jordie White nevű fickóval, aki egy lemezboltban dolgozott. Mellette pedig Amboog-A-Lard-ban zenélt. 1990 őszén és '91-ben két újabb demót készítettek, "After School Special" és "Lunchbox" címmel. Valamint elkészültek az első matricák és pólók.

Létrehoztak egy telefonos forródrótot, ahol telefonon adtak információkat a rajongóknak. Erről a forródrótról az első bemutatkozó albumon (Portrait an american family) van is egy részlet az utolsó szám után. 1991-ben megjelent egy válogatás CD rajta a White Knuckles, és a Same Strange Dogma. Ez a CD kizárólag Európában jelent meg 5000 példányban. 1992 nyarán az év bandája és a legjobb hard és alternatív díjra jelölték őket a Dél-Floridai Slammie-n. Ezen a díjátadón az Amboog-A-Lard is fellépett. Jeordie-t az év ritmusgitárosa díjra jelölték. (Végül meg is nyerte) 1992-ben a banda neve Marilyn Manson-ra rövidült. Utolsó demójukat "Refrigerator" címmel jelentették meg. Ez 1993 elején jött ki. Ebben az évben a Slammie-n két díjat is bezsebeltek. A legjobb dal (Dope Hat) és az Év Bandája. Ekkor haverkodta össze Trent Reznorral (Nine Inch Nails) aki szerződteti a zenekart a saját kiadójához, a Nothing-hoz (az InterScope része.)És megkezdődtek a az első album munkálatai.

Portrait of an american family

De nem megy minden simán. Az első felvételek, melyet Miami-ban vettek fel és producere Roli Mossiman volt, csalódást okoztak a zenészeknek. Ezért a produceri munkálatokat Trent vette át és átcuccoltak Los Angeles-be a híres Sharon Tate házba. (Charles Manson és haverjai ebben a házban végezte ki Sharon-ékat.) Ebben a házban Trent lakott.:D Az albumot eredetileg 1993-ban szerették volna kihozni, de átcsúszott '94-re a kiadós arcok pöcsölése miatt. Először a fotók miatt (A gyerekkori Manson meztelenül lett volna a borító belső részén), majd a dalokba is belekötöttek. A My Monkey nem aratott nagy sikert a fejeseknél. Ez a dal egy Charles Manson dal átirata. Az album előtt egy kislemez jelent meg: A Get Your Gunn. Az addigi basszer, Gidget Gein drog függősége már olyannyira elfajult, hogy eltávolították a bandából. A helyére Jordie White került, aki a Twiggy Ramirez nevet vette fel.

A megjelenés július 12.-e. A következő Slammie-n Manson megkapta a legjobb énekesnek járó díjat, a banda pedig az év zenekara titulust. Lemezbemutató turnéra indulnak a NIN, a Hole (Courtney Love bandája. Állítólag Twiggy-vel és Trent-el is kavart.) társaságában. A koncertek vadak és kaotikusak voltak. A színpadi háttérképek mára már legendássá váltak. A szekér beindult. Egész Amerika megismerte a nevüket. Az angliai album megjelenés egyházi körökben példátlan felháborodást váltott ki, mintegy részeként a későbbi "Antichrist Superstar" album és koncerteknek, a "Dead To The World" turnénak.

Balhék egész sora követte a zenekart. Széttépett mormonok könyve, a Salt Lake City beli koncert, Utah. A koncertek előtt keresztények tiltakoztak, tüntettek a "sátáni banda" ellen. Néhány helyen sikerült is betiltani a koncertet.

Nagy hatással volt énekesünkre a találkozás a Sátán Egyházának alapítójával, Anton Szandor LaVey-el, aki ezután az egyház tiszteletesévé szentelte.A rendőrség is felfigyelt a bandára. Többször is letartóztatták a "Felnőtt szórakoztatási Törvény megsértése" miatt.

Twiggy belépése után Manson-ék nekiláttak a kettes album megírásának. Egy 13 számos demót mutattak meg a kiadónak és Trent-nek is. Azonban nekik nem jött be az új irány. Ők szerették volna folytatni a Portrait of an american family-vel megkezdett irányt. Ennek a gyümölcse a Smell Like Children EP lett. Tele remix-ekkel, feldolgozásokkal, beteges intrókkal. Már persze ami átment drága kiadós szűrőn. Az CD-n már új dobossal szerepeltek. Ginger Fish.

A kiadó emberei az EP kiadása után is próbálták mutatni a zenekarnak a "helyes" utat. Manson-ék a Sweet Dreams című Eurytmics feldolgozás nótából szerették volna a klippet elkészíteni, de a fejesek az "I put spell on you-t". De ekkor Manson-ék nem engedtek. Elkészült a Sweet Dreams videója, ami azonnal az MTV-be került, meghozva ezzel a világméretű ismertséget a bandának.

1996- Az Antikrisztus szupersztár

A készülő kettes album munkálatai közben Daisy kilép a bandából. "Annak a kis köcsögnek ez volt életében az első férfias tett."-vázolta Manson. Helyére egy Zim Zum nevű gitáros került Chicago-ból. Ő törte meg azt a "hagyományt", miszerint a tagok egy híres sorozatgyilkos és egy szexszimbólum név kombinációját használják a színpadon. A felvételek New Orleans-ban zajlottak. A produceri munkát ismét Trent látta el. Szabadidejüket pedig szervezett önkínzással töltötték.:D

A nagy munka közben Manson barátnője (Missy) terhes lesz, a gyereket pedig elveteti. Ezután kapcsolatuk megromlik, és elválnak útjaik.

Az album október 8.-án kerül a lemezboltokba. A sajtóban pozitív kicsengésű kritikák jelentek meg. Mindenkiegyetértett abban, hogy a lemez sötét de kidolgozott alkotás, érettebb, mint elődje. Az USA-ban heves reakciókat is kiváltott a megzenésített apokalipszis. "Sokkolni túl könnyű, én gondolkodásra akarom késztetni az embereket. Remélem, hogy a zeném hatással lesz kreativitásukra és fokozni fogja azt." A régi, még a Spooky kids-es időkbeli rajongók nem voltak megelégedve a lemezzel. Sajnálták az erős, sötét hangzás eltűnését, valamint a fanyar humort, ami jellemezte a szövegeket. Voltak olyanok is akik vadul nekiálltak elemezgetni a CD-t található motívumokat, jeleket, képeket. Ámulatba ejtő Dean Karr fotósorozata, amin Manson látható féreggyermekből, diadalmas rovarszárnyú angyallá változik.

Ezután a banda egy 18 hónapos turnéra indult (Dead To The World). Tele mesterségesen generált botrányokkal. Egy VHS kazin meg is örökítették.

A történet azóta is íródik. Az kétségtelen, hogy az 1996-os évben megjelent Antichrist Superstar albummal megkezdett trilógia (Antichrist Superstar, Mechanical Animals, Holy Wood) volt Manson eddigi pályája csúcsa. Az azóta elkészült albumok... Ki-ki döntsön a saját íze szerint.

Diszkográfia

1994 – Portrait of an American Family
1995 – Smells Like Children (EP)
1996 – Antichrist Superstar
1997 – Remix & Repent (EP)
1998 – Mechanical Animals
1999 – The Last Tour On Earth (koncert album)
2000 – Holy Wood (in the Shadow of the Valley of Death)
2003 – The Golden Age of Grotesque
2004 – Lest We Forget (The Best Of)
2007 – Eat Me, Drink Me
2009 – The High End of Low


Videográfia

- Get Your Gunn
- Lunchbox
- Dope Hat
- Sweet Dreams(Are Made Of This)
- The Beautiful People
- Tourniquet
- Cryptorchid
- Man That Your Fear
- Long Hard Road Out Of Hell
- The Dope Show
- I Don't Like The Drugs(But The Drugs Like Me)
- Rock Is Dead
- Coma White
- Astonishing Panorama Of The Endtimes
- Disposable Teens
- The Fight Song
- The Nobodies
- Tainted Love
- mOBSCENE
- This Is The New Shit
- (s)AINT
- Personal Jesus
- This Is Halloween
- Heart-Shaped Glasses(When The Heart Guides The Hand)
- Putting Holes In Happiness
- Arma-Goddamn-Motherfuckin-Geddon
- Running to the Edge of the World


The Beautiful People



The Fight Song



Antichrist Superstar (live)

16 megjegyzés:

  1. The Golden Age of Grotesque az egyetlen használható albuma szerintem.

    Amúgy írtam a másikban ahova beírtál a postod miatt, máskor mit kell csinálni!

    VálaszTörlés
  2. Bakker ti aztán nem szaroztok kb 5 percenként írtok egy újabb cikket:DDD
    Alig bírlak titeket követni XD

    Nekem szinte az összes lemeze tetszik,de leginkább a korai alkotások amik még a zenekar fénykorában készültek! A mostaniak se rosszak,de azokból már hiányzik az elszántság és lázadás...

    VálaszTörlés
  3. Ez off lesz,de a chat szobába hogy kell belépni pontosan? Nehogy már lemaradjak az év nagy eventjéről :DDDD

    VálaszTörlés
  4. Én imádtam Manson-t, de komolyan , szerintem a Hollywood volt az utolsó album ami még hallgatható volt. Hát igen a csúcson kellett volna abba hagyni.
    Anno én is voltam koncertjén amikor itt játszottak Magyarországon. Komolyan mondom nagy csalódás volt. Azért jó volt látni őket ezt is elmondhatom , de semmi botrány. Manson pufin a színpadon szenved. Nem szól szinte semmit a közönséghez, aztán egyszer csak lelép a színpadról és annyit nem mond csá... Így érdekes volt, de akkor is láttam élőbe :).
    Ekkor is volt botrány meg tűntetek , de gagyi szar volt az egész...
    Amúgy köszönöm a cikket jó volt róla olvasni megint :)
    Néha napján azért még hallgatom amikor olyan hangulatom van , mert imádom a hangját :)

    VálaszTörlés
  5. Bennem Manson keltette fel a sötét oldal iránti érdeklődést :) nekem a zenéi bejönnek, a kedvenc számom pedig a Long hard road out of hell xD *láwolja*

    VálaszTörlés
  6. Hogy lehet a vhathez nevet be írni vagy atomatice ki rakja ha be vagyok jelentkezve? Help

    VálaszTörlés
  7. A lányom elvitt a Cola, puska, sültkrumpli című filmre. Nem tetszett a címe, de bíztam a gyerekemben és érdekelt, hogy őt mi érdekli. Nem bántam meg, mert ez olyan film, amit mindenkinek látnia kellene.
    Mikor a színészek nevét kérdeztem, kiderült hogy Menson is szerepel, meg Charles Heston is. Persze engem az utóbbi jobban érdekelt.
    De a film megdöbbentett. Heston elásta magát jó mélyre, de Menson minden szavával egyet tudtam érteni.
    Újra megerősített: nem a külső alapján kell ítélni, hanem a belső tartalom a lényeg.
    (Soha nem árt a saját gyermekünktől is tanulni!)

    VálaszTörlés
  8. -Krasznai V. Magdolna:

    Üdvözlet a blogban!

    Én is láttam, még anno az iskolában mutatta meg az angoltanárnőnk. :) Szerintem is nagyon jó volt!

    Nagyon örülök, hogy így látod, egyáltalán nem számít a stílus, hanem az ember ki az álarca mögött van!

    Igazából szerintem a saját gyermekedtől lehet a legtöbbet :)

    Reméljük még fogsz nekünk írni, további kellemes olvasást!

    VálaszTörlés
  9. Manson-tól nem sokat számot ismerek:/
    De nagyon szeretem a Tainted Love-ot meg a This is Halloween-t xD

    VálaszTörlés
  10. nem tehetek róla, de én mansont nem tudom igazi, megragadó, őszintén tehetséges zenésznek tekinteni. persze ízlés válogatja, mint a jó szaftos pofont. viszont már vagy jó 6 éve tanulmányozom az alternatív zenéket, de amit ő csinál sohasem került képbe nálam. sokan voltak és vannak oda érte és engem valahol meglep. én mensont a tini bandák közé sorolom és a fiatalkori lázadás első fokának tekintem. azaz tőle már csak feljebb lehet lépni.
    a másik, hogy iszonyat pénz szaga van...

    VálaszTörlés
  11. Káin:
    -Tegnap miután kikapcsoltam a gépet, jutott eszembe, hogy tényleg már több poszt is íródott. Majd legközelebb megcsinálom. Bár inkább mostmár ha belekezdek egy posztba akkor befejezem, csak ez a hét... Rohadt meló...

    Sztem a Golden Age Of Grotesque után kezdett szétesni. Az előtte való albumoknak volt valami mondanivalója.

    krasznai V. Magdolna:
    Üdv itt.:) A kóla, puska, sültkrumpli nekem is bejött. Na, ilyen a jó szülő aki beismeri, hogy tanult a saját gyerekétől.

    A 2005-ös koncerten én is voltam. A Volt-os koncerten nem, sajnos. Bár ez az új album, meg ahogy a színpadon vonaglik... Vicc. Sztem ráférne már egy drogelvonó, mint Trent Reznorra. Azóta, hogy Trent tiszta, milyen albumokat adott már ki a NIN. Mondjuk Twiggy visszatérésének örülök. Ő a példaképem.:D Miatta kezdtem el basszusgitározni.:D

    Állítólag nekiálltak már az új albumnak. Remélhetőleg az előzőtől valamivel jobb lemezt dobnak össze. És már nem az Interscope-nál vannak. Manson szerint túlságosan irányítani akarták mindenben.

    VálaszTörlés
  12. Én nagyon imádom Mansont és miatta kedveltem meg a sötét oldalt:)És nekem Manson a példaképem..^^

    VálaszTörlés
  13. Én először nem is tudtam, hogy a Sweet Dreams az feldolgozás>.<:D de kicsit később értesültem róla:D

    VálaszTörlés
  14. Én csak néhány számát ismerem de pl. a Coma White sztem nagyon jó. Én voltam a VOLTos koncertjén, mondjuk csak oldalról a kivetítő előtt figyeltük, de élőben eléggé szét volt esve+olyan érzésem volt mintha nem bírná végigénekelni a dalokat.Ettől függetlenül jó volt. :)

    VálaszTörlés
  15. 9-10 éves koromban hallgattatta meg velem apám, s azóta imádom. :D Azt hiszem, h neki és az Interjú a vámpírral-nak köszönhető az elborult gondolkodásom és a természetem. xD :D

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: