2010. április 13., kedd

"kamupók": Ellenőrnek, de jó lenni... I.

Gondoltam leírom néhány tapasztalatomat erről a felettébb idegesítő és kellemetlen munkakörről.

Hol is kezdhetném. Talán ott, hogy kényszerből kerültem bele még pár évvel ez előtt. Tanfolyam meg egy kis terep munka az ottani veterán kollégákkal. Az elején jópofának tűnt, de a végén már kezdtem unni és undorodni az egésztől. Az első hónapban kint voltunk 1-2 hetet a kollégákkal, amíg az előttünk lévő csoport levizsgázott. Utána következtünk mi az 1 hónapos képzésben. Szó szerint be kellett magolni a szabályzatot. Húzós volt. Nem ment egykönnyen. Miután átmentünk a rostán bedobtak a mély vízbe minket. Gyakorlott ellenőrök mellé kerültünk először. Nekik kellett minket értékelniük a munkánk alapján. A történeteik voltak elképesztőek, egyesek "munka végzését" leszámítva. Kényelmes egy munka amúgy ha tudja, hogyan dolgozzon az ember.


A ránk leselkedő veszélyek: Ember, embernek farkasa (mind az utasok, mind a kollégák részéről), különböző betegségek (engem nagyon csúnyán megviselt), időjárás, balesetek.Kezdjük az embereknél, kollégáknál.

A frissen oda került "kollégáikat" rögtön letámadják azok akik szakszervetekben vannak benne és ők maguk a szervezet vezetője értelemszerűen a nagyobb létszámra és tagdíjra hajtanak. Minél nagyobb egy szakszervezet a bértárgyalási egyezkedésnél annál magasabb fizetés emelést tud magának kicsikarni a BKV-tól (értesülhettünk belőle a hírekből is). Lehúzás és a pénzedért semmit nem kapsz.

A következők a besúgók és a főellenőrök. Kétféleképpen lehet valaki főellenőr. Besúgó vagy munkával érdemli ki. Általában a kettő egyvelege. Hogyan lehet valakit beárulni? Például nem mindig van kedve a csapatnak dolgozni ezért hamis adatokat írnak a jegyzékükre amit a nap végén beadnak. Hamis/bemondásos adatokat írnak maguknak, mert figyelni kell a teljesítményre is. Elcsatangolnak másik vonalakra (más járatokra) a kiadott helyett. Egyedül dolgoznak, hátra hagyva csapatukat. Zsebre dolgozás. Szóval van miért egy másik csapatot felnyomni, jó pont a főnököknél. Előrébb lépési lehetőségek.

A másik ember típus az utas. Ezek fajtája változó. Lényeg, mindig a leggyengébbet, legbecsületesebbet találd meg magadnak. Beszélj lyukat a hasába. Hass rá a törvényre vagy bármire hivatkozva. Csak szerezd meg az adatait, de a legjobb ha helyben fizet (helyszíni pótdíjazás, nem pedig büntetés- akkor én miért érzem annak) .
Vannak olyanok is akik tisztábban vannak vagy a jogkörükkel vagy az erőviszony mellettük áll (ezért nem mennek sűrűn a nagyobb, hangoskodó csoportok közelébe). Velük nem sok mindent lehet kezdeni. Viszont vannak olyan ellenőrök akik a kemény maghoz tartoznak. Ők nem riadnak vissza egy kis dulakodástól vagy verekedéstől sem. Az ügyeik rendszerint el vannak tusolva, mivel a főnökök barátai/velük kezdték még az ellenőri "szakmát". A kemény magba tartoznak azok akik rendszeresen megszegik a szabályzatokat. Zsebre dolgoznak, érthető módon (65-75 ezer forint az átlag fizetésük, nekem volt 80 is a pótlékok miatt).Zsebre dolgozás. A lényeg, hogy helyben fizessenek az ellenőrnek.

Használt jegy eladás vagy új jegy eladása. A használt jegyek értékesítésénél az ellenőr nem mutatja a riadt "utasnak", hogy a jegyek már hamisak. Az utas kifizeti őket az ellenőr pedig eltépi őket, 5-10 darab árát kéri el egyszerre. Nyugta nincs róla és természetesen csekket sem kap az illető. Mindenki megy a dolgára. A másik a drágábban eladott érvényesíthető jegy.

Általában a helyszíni pótlékok beszedésével szerzik napi bevételüket. De az igazolást (a valódi igazolást) nem adják ki az utasnak hanem vagy nem kapnak cserébe semmit vagy írnak valami "hivatalosnak" tűnő papírfecnire, hogy átvették a pénzt. A valódi igazolás olyan, mint egy nagyobb méretű vonaljegy. "Helyszíni pótdíjfizetés" felirattal.

Ezek a személyek rendkívül jó ember ismerők és ránézésre megmondják ki fog nekik fizetni, 10-ből 9-szer nem tévednek.

A hírekbe általában nem kerülnek be az utastámadások, de rendszeresek. Általában a legjámborabb ellenőrök esnek áldozatul. Volt olyan akire kést rántottak (már írtam példának), kikészült idegileg. Visszajött a táppénzről és egy hét múlva ismét rátámadt valaki ezúttal a torkának szegezték a fegyvert. Minden naposak a dulakodások, a személyi szabadság korlátozásának kimerítése amikor körbe állnak többen is. Patt helyzet (az ellenőr előnye, hogy ráérnek). Volt rá példa, hogy a kemény mag néhány tagja leszállított pár embert azok nagyon be voltak sózva és hergelték az ellenőröket. Több sem kellett nekik egymásnak estek az utcán vagy egy kis kergetőzés után egy eldugottabb helyen. Jól helyben hagyva a "bliccelőket". Hiába a feljelentés ha nincs kellő számú tanú.

Nem felhőtlen a kapcsolat a felszínen dolgozó ellenőrök és a metróban dolgozók között sem. Ők az elitek közöttük. Fentebb hordják az orrukat, jobban vannak fizetve és könnyebb is a dolguk csupán annak a pszichológiai ténynek köszönhetően, hogy az emberek bezárva érzik magukat a föld alatt. Úgy érzik szabadulniuk kell bármi áron, könnyebben fizetnek vagy adják ki valós adataikat a pillanatnyi bizonytalanságuknak köszönhetően (én is átéltem már, fizettem akkor fiatalabb koromban).

Még egy adat hozzájuk. Mivel "egész" nap lent vannak a metróban ezért fémport lélegeznek be nagy mennyiségben. Egészségtelen munka körülmények. Valami pótlék is jár nekik ezért.

A következő emberek a buszsofőrök/villamos vezetők. Bár a legtöbbjük rendes, de vannak köztük akik rühellik az ellenőröket a múltban történt események miatt (általában egy családtagjuk pótdíjazása vagy bántalmazása). Ezek a járművezetők gyakran direkt gyorsan hajtanak, kanyarognak vagy bejelentik előre, hogy a következő megállónál ellenőrök fognak a buszra felszállni (bár ilyet már évek óta nem hallottam, de volt rá példa).Folytatás következik, mert elnyúlt, az már rövidebb lesz...

6 megjegyzés:

  1. kamupók:
    Hello kamupók:D
    Engem kb 2-3 hete büntettek meg buszon mert nem írtam rá a bérletre valamilyen iratnak a számát:/
    2000 Ft ra büntetett...

    VálaszTörlés
  2. -Devil:

    Az zsebre is ment.


    Fú de geci undorító ez az egész! Nem tudom hogy bírtad Kamupók!!!!! :-s

    VálaszTörlés
  3. LittleDevil | Meti

    ez gyanúsan úgy hangzik mint a diákigazolvány szám..:D:D ja azért tényleg megkúrnak
    én rá szoktam írni a diákbérletemre.....kár hogy 3-4 éve nem vagyok már diák XDDDDDDDD

    VálaszTörlés
  4. Üdvözletem!

    Köszönet a szerkesztésért! Ilyen az amikor flashel az ember és csak úgy kiömlik minden a fejéből.
    Nos amúgy mostanság szoktak belekötni csak a diákigazolvány számba és mindenbe amibe csak lehet. Ennek oka a kevés 'esemény' szám. Micsoda bűvös, mágikus szó is ez. A kiadott csekkeket és helyszíni pótdíjazást takarja aznapra. Akkoriban amikor még én is köztük lógtam szemet hunytunk ilyenek felett vagy pótoltattuk a hiányosságokat.

    VálaszTörlés
  5. -Kamupók:

    Nincs mit, bocsi, hogy belenyúltam :D!

    Durva :-s...

    VálaszTörlés
  6. Neo:
    Igen diákigazolvány számot na:D
    Csekket adott ki szóval szerintem nem.
    vagy ha már csekken is belehet neki fizetni, hogy zsebre menjen akkor már nagyon nagy gáz van...:/
    Szép kis húzás ez a diák bérlet így:D

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: