2010. április 22., csütörtök

Káin: Pin Up stílus és a Rockabilly

Nos mivel Magyarország valamilyen szinten fejlődőképes örömmel láttam, hogy elkezdtek kis hazánkban is Pin up lányok rohangálni. Bár ez már kint vagy 50 éve divat a kommunizmust csak nem tudott kibaszni velem és az utóbbi pár évben szépen lassan ide, a Balkán seggére is bekígyózott ez az életmód (jó volt a szocializmus alatt is de az pfff) . Ez a cikk első sorban magukat kereső lányoknak szól, mivel rengeteg sminkes és hajkészítő videóval fogok szolgálni, na meg fiúknak akik szeretik ezeket a lányokat csak fogalmuk sincs, hogy honnan ered az egész és kb ennyit tudnak ha látnak egy ilyen csajt :

-Ammeg mi?

Na tehát ezt nem akarom így próbálok erről egy hosszabb és kimerítő cikket írni. Remélem nektek is tetszeni fog a stílus, én inkább a jampipikre koncentrálok, mint a jampikra (de róluk is lesz majd szó). :)

PIN UP STÍLUS

A stílus bizony egy kultúra része, 40-50-es évek ruhái, hajviseletei, sminkjei, kiegészítői jellemzik. Ma már sokszor keverik punkosbb elemekkel. A stílus Amerikából ered, Elvis idejéből, a hot rod járgányok és körömcipők korából. Sajnos Magyarországon a pin up girl ruhák nagyon drágák, vicces hogy Amerikában nem túlzottan magasak az árak. Csak Magyarország sajátja a zsidózás (na jó nem csak .D).

Az első termék amihez nőt használtak, az egy halcsontos fűző volt az XIX. században. A ruhákat színésznők vagy rokon hölgyek, rajzok mutatták be. A változás a II. világháború után kezdődött, megjelent a pin up girl, a pin up annyit jelent: kitűzni.

Vékony derék, széles csípő és dús mellek jellemezték a hölgyeket akárcsak: Brando és Monroe esetében. Ezt a 60-as években fiatalabb csábos, flörtölős, miniszoknyás ám erényes lányok váltják fel. A 70-es évek nője azonban már teljesen felszabadult lesz, aki dolgozik és családot is kiszolgálja (Káin megvetően a sarokba hány.... vagy ez, vagy az... nem? A férfiak meg csak egy dolgot csinálnak és döglenek, vagy mi? :P) . A 80-as években új mítoszt teremtenek: visszatér a klasszikus, hideg, tökéletes szépségideál. A modellek mind Romy Schneidert és Catherine Deneuve-t utánozzák. 90-es években pedig újra a természetesség dukál köztük.

Na de ezt mi zárta közre? Mert ugye ezek a lányok nem a földből nőttek ki tök hirtelen (akármennyire is szeretnénk :D). A stílus főbb vonala a Rockabilly , ez a legmeghatározóbb és legkorábbi rock műfaj. 1950-es évek Amerikájában bukkant fel és Elvis az atyja. A 70-es 80-as években a stílus feltámadt és a mai napig él mint szubkultúra. Az egész a blues és country zene kapcsolatával kezdődött, Jimmy Rodgers (Blue Yodeler), az első igazi country sztár a legtöbb slágerét blues stílusban adta elő, bár ez nagyban különbözött hangszerelés és hangzás tekintetében a fekete kortársak (Blind Lemon Jefferson, Bessie Smith) alkotásaitól. 30-as 40-es évekre a country fekete elemekkel keveredett, új zenei műfaj kezdett születni. Bob Wills and his Texas Playboys nevű zenekar híres előadója volt a western swing stílusnak, amely ötvözte a country éneklést és a gitárt a nagy zenekaros jazz zenével. Miután a rhythm and blues zenészek (Meade Lux Lewis és Pete Johnson) elindították az országos boogie-woogie őrületet, a country zenészek (Moon Mullican, The Delmore Brothers, Tennessee Ernie Ford) a később "Hillbilly Boogie" névre keresztelt műfajt. A bluegrass szerzője Bill Monroe volt, acountry eme új stílusa nagyon ódivatúnak tűnt, mivel a dalok többségét blues, népi ballada esetleg szalondal formájában adták elő. Monroe egyik bandájának bendzsósa, Earl Scruggs kifejlesztett egy olyan gyors pengetési technikát, amely félelmetes lendületet és energiát adott a zenének.Ez a tempó meghatározó lett később a rockabillyben.Végül az 50-es évek elejére a kocsmai zenegépekben Hank Williams és Lefty Frizzell nevével fémjelzett Honky Tonk (magyarul: lebuj) stílus dominált.



A zenék bulizásról, csalódottságról és silány életről szóltak. Az olyan emberek zenéje volt kik bárokban keresték a szerelmet. Hank Williams 1953 első napján halt meg autóbalesetben, pár hónappal azelőtt, hogy Elvis először járt a Sun Records stúdiójában. A rockabilly stílus legfontosabb arca Elvis volt, ez kétségtelen. Újításával a 10-en évesek új hősévé vált.

" A rockabilly zene a lázadás, a szexualitás és a szabadság keverékéből álló életérzést kultiválta. Elsősorban fehér zenészek játszották, így olyan kulturális forradalmat idézett elő, amelynek hatásai a mai napig érezhetőek.,,

Mikor Elvist elkezdték játszani a rádiókban, rögtön sláger lett. Senki sem tudta, hogy mi a neve ennek zenének, így Elvisnek a Hillbilly Cat és a King of Western Bop neveket adták. A rockabilly kifejezés csak később jelent meg, de egyből rá is ragadt a műfajra. A következő évben Elvis további négy kislemezt vett fel a már bevált stílusban. Jellemző stílusjegyek a csattogó nagybőgő, a gyors gitár, a "go man go" ordítás, csuklások, dadogások és a hangmagasság hirtelen megváltoztatása.



-Híres előadók a Sun Recordstól:

Carl Perkins – A rockabilly "himnusz", a Blue Suede Shoes szerzője.

Jerry Lee Lewis – A Gyilkos, Az apja farmján termelt tojásokból származó bevétel segítségével utazott Memphisbe és tett próbát a Sun Records stúdiójában. Zongorajátéka és színpadi megjelenése egyedülálló volt. Gyakran a lábával zongorázott, dobálta a széket a színpadon, megrohamozta a közönséget és meggyújtotta a zongorát. Feleségül vette 13 éves unokahúgát.

Johnny Cash – Cash egy country énekes volt és ő írta a Rock 'n' Roll Ruby című rockabilly dalt társának, Warren Smithnek.



Akadtak női előadók is (Wanda Jackson, Janis Martin, Jo Ann Campbell, Alys Lesley), akik kisebb sikerek elértek, de hatásuk a későbbi műfajokra inkább csak a rockabilly feltámadásakor megjelenő énekesnőknek (Becky Hobbs, Rosie Flores) volt.

-A rockabilly feltámadása:

A fiataloknak a 70-es években elegük lett az artrockból, így megalkották a 3 akkordból álló punkrockot. A gyökerekhez, azaz a rockabilly-hez tértek vissza. Igazi népszerűsége a 80-as években vált érezhetővé.

The Cramps azért kiemelkedő mert ők alkották meg a psychobilly zenei stílust. Punk bandának indultak, a legprimitívebb riffeket alkalmazták , a szövegek meg az autós mozikban vetített horrorokat idézték :D.

Family Guyban is felcsendülő Surfin bird feldolgozása :D





-Rockabilly napjainkban :

Méretes szubkultúrát tudhatunk neki. Fesztiválok, fanzine-ok, saját kiadók: Mindenük van. Bár senki sem lett a rockabilly zenészek közül olyan népszerű, mint a Stray Cats a 80-as években, a közösség jelentős mértékben megnőtt az utóbbi években. A rajongók sokszor készítenek hot rodot: házilag épített járművek :D .Önálló portálok, webáruházak. Európában (főleg Nyugat-Európa) is népszerű a rockabilly, ahol nemcsak az új előadók, hanem a klasszikus 50-es évekbeli zenészek dalait is szívesen hallgatják a rajongók.

-Rockabilly Magyarországon

80-as években volt egy Komár László és Fenyő Miklós. Igen nekünk ők jutottak, előre is bocsánat a megjegyzésemért a fanoktól, de nem tudtam valahogy azonosulni a szocialista rockabilly-vel. Ezek akkoriban ugyanis beutazták Szovjetuniót meg az egész NDK-t míg a legtöbb underground magyar zenekar fel volt jelentgetve. Elég érdekes, hogy pont nem egy rockabilly banda ne lett volna volt rebellis:P ~köp~.

-Külső:

Stray Cats nagy hatással volt a ruhára és a hajviseletre. Az Egyesült Királyságban leginkább a Teddy Boy kinézetet preferálják, amíg az Egyesült Államokban főleg a greaser kinézet van divatban. Mindkét öltözködési stílusra jellemző a barkó, a szűk felhajtott szárú Farmernadrág, a vastag talpú creeper cipő, különböző övcsatok, és az Elvis vagy másképp pompadour frizura (Madame de Pompadour kurtizánról kapta a nevét), amelyet a waxhoz hasonló krémszerű pomádéval fésülnek be. Az amerikaik gyakran viseltek még bowling és cowboy pólót valamint hawaii aloha inget. A motoros bőrdzsekinek eleinte gyakorlati haszna is volt, mert a greaserek gyakran motoroztak és például kedvenc szórakozásuk volt egy bizonyos táv oda-vissza megtétele, mielőtt lefutna az általuk választott szám a kocsmai zenegépben.

A nők esetében is beszélhetünk az 50-es évek divatjához (petticoat, bő szoknyás ruhák, tűsarkú és balerina cipők.) való visszatéréshez, illetve a rossz lány vagy másképp pin-up stílus (Bettie Pageről mintázva) is egyeduralkodó. A jellegzetes viselet a neccharisnya, a szűk farmer, tornacipő, lófarok, virágos csat illetve hajgumi, klipszek, gyöngysorok.

Véleményem szerint, ha egy lány tetovált és alternatív attól igenis legyen nőies és szép. Fektessen nagy hangsúlyt a sminkre ne pedig anyu szemceruzájával kenje össze a száját. Ez a stílus az egyik legjobb módja az extrém szépség kifejezésére (meg még más is van de ez kiemelt). Mivel a Pin up stílus lassan már bármelyik zenéhez köthető rengeteg altípusa van, tehát bármilyen zenét is hallgatsz lehetsz pin up, ugyanis van:

suicide girls


psychobilly punk

horror

cheesecake

hotrod


military



Fetish



Steampunk


viktoriánus pin up

Mindenki a neki tetsző stílusban Pinuposkodhat egy a lényeg: nőiesség, sexy cuccok és a folyamatos motívum: a smink na meg a haj. Ennek megfelelően pár videóval ajándékozom meg az eltévedt jányokat.

A Pin up girl leginkább címlaplányt jelent, de vonatkozik rajzokra és festményekre is ami ezeket a fotókat emulálja. Gondolom a legtöbb nagypapánál még lehet találni a régi szoci Pin up lányos römikártyát, na nekem van XD. A kifejezést először 1941-ben használták az angolban, jóllehet a gyakorlat legalább 1890-ig megy vissza.
  • Vera Lynn lett az angol "haderők szive hölgye"
  • Rita Hayworth - a legművésziesebb talán - az ő képét ragasztották "Fat Boy"-ra, a hiroshimai atombombára 1945-ben.
Jöjjön pár híresebb Pin up lány a történelemből! Remélem a kíváncsi lányok majd tudnak belőlük ihletet meríteni!

-1910-es és 1920-as évek

-1930-as évek

-1940-es évek

-1950-es évek

1960-as évek

1970-es évek

1980-as évek

1990-es évek


2000-es évek


-Pin up lap, összegyűjtött linkekkel a témában!

-Pin up fodrász oldala, tessék ötletet meríteni

-Magyar rockabilly oldal

-Magyar pin up lány oldal ami a témával foglalkozik, fotózást is vállalnak és folyamatosan frissülő bloggal, képekkel jelentkeznek !

Na és most jött el az amikor kinevel titeket Káin Pin up lánnyá! Tessék figyelmesen nézni a videókat és gyakorolni!!!!

Hogyan készítsetek Pin Up hajat, hosszú hajból?









Rövid hajra is egy haj és feltűzési technika ! (több részes)





És a feltűzése:



Pin up sminkek készítése:









Szóval lányokat tegyétek boldoggá Káin retinámat, lehet sexyn és nőiesen is lázadni, fogadjátok meg a jó tanácsokat és lehet egyik nap még leszólítalak titeket! :D

22 megjegyzés:

  1. hát szerény véleményem szerint én túl pasis csaj vagyok ehhez x)))

    VálaszTörlés
  2. Vazze ne már. Néhány napja szórakozok egy poszttal. Ma befejezem. Kirakom erre nincs itt.

    VálaszTörlés
  3. A címkék közt meg ott van.:D Most akkor hogy is van ez?:D

    VálaszTörlés
  4. -Misu:

    Hogy érted?

    -Darkness:

    Igen mivel már felette van X post.

    Nyiss egy újat a legtetején és másold bele az egészet aztán illeszd be ide, aztán töröld a régit.

    VálaszTörlés
  5. :D

    A sminkes videoidbol sajnos nem sok ujat tudtam meg...:)

    VálaszTörlés
  6. Részemről bocs, de még a kedvedért sem :D Nem túl bejövős. Smink még elmegy, meg egy két fűző, amit láttam, de azokat se hordanám utcán.
    Szeretem az extremitást, de ez már nem az én világom. Másokon visz szép ^^

    VálaszTörlés
  7. Ajj de szépek is ezek a lányzók :D
    Magassarkú,szoknya,harisnya meg a többi (L) XD
    áá még bő 1 óra és már most idehánynék a fáradságtól :(

    VálaszTörlés
  8. -Melinda:

    Mindjárt gondoltam, elég csak meglesni a képedet :D

    -Madame Curieuse :

    Nem csak fűzőkben vannak :-s Minden egye stílusnak van saját ruhatára. Van ami póló farmer, van ami régi amcsi divat szerint stb

    -Eszter:

    Akkor nem leszel chaten? :-s

    VálaszTörlés
  9. Tudom és értem :) nem is erre akartam kilyukadni..

    VálaszTörlés
  10. Eszter:

    Na itt meg már 11 óra van,és kéne menjek nemsokáraxD.Képzelheted milyen agyrémeim vannak most.

    VálaszTörlés
  11. @Káin:

    Nem vagyok (legalábbis nem mindig) valami nőies, és ezt már sokan mondták xD hogy konkrétan miért? Kinézetre még talán-talán, de a viselkedésemről sokan azon a véleményen vannak hogy olyan vagyok mint valami lezbi :P nem úgy értem hogy bunkó paraszt vagyok vagy ilyesmi, hanem mitté' ha örülök sem tapsikolok örömömben hanem kb úgy mint a fiúk lerendezem az örömujjongásomat xD
    na mostmár abbahagyom mielőtt el nem ijesztek mindenkit magam mellől és meg nem kapom a "Misu a Fiús" nevet xD

    VálaszTörlés
  12. Nahát nahát nem hittem volna hogy egy ehhez hasonló blogon majd a rockabilly-ről és társairól fogtok cikkezgetni,de félreértés ne essék nekem tetszik hogy ennyire nyitottak vagytok különböző szubkultúrák felé ;)
    Egyébként ez a stílus sokkal jobban áll egy nőnek mint egy férfinak...

    Ha már ennyire szerettek kalandozni különböző zenei stílusok között nem tennétek meg a kedvemért hogy egyszer majd valamikor írtok a glam rock-ról? :DD

    A chat-et meg már nagyon várom jelenleg itt ülök egy szál köntösbe,de bezzeg ilyenkor az idő nem akar haladni XD

    VálaszTörlés
  13. Hát meglátjuk,sírna a pici szám ha lemaradnék :D

    VálaszTörlés
  14. -Madame Curieuse:

    Értem, értem

    -Misu:

    Az nem baj, de attól még lehetsz Pin up :D

    - Skinny:

    Miért nem? Itt mindenről írunk O__O Már volt Steam punk is :D!!! Meg írtuk hogy minden felé nyitottak vagyunk, csak inkább hangulatfüggő hogy mik a témák :D

    írunk ígérem :D

    VálaszTörlés
  15. Leszek egy kicsit chat-en!!A laptopot a takaró alá tuszkoltam,és holnap zombi leszek,de nembaj!xD

    VálaszTörlés
  16. Jajj nagyon tetszett a cikk, már teljesen be voltam punnyadva itt a tanulástól és ezzel felébresztettél! :D

    Imádom a Pin up stílust, meg sminkelni is nagyon szeretek. :) És mivel fekete a hajam rászoktam a vörös rúzsra is, ami külön passzol is ide. :D
    Két éve volt egy rucim, ami nagyon pin up-os volt, de már nem tudom hol van a másik meg hogy nem tudnám felvenni, akkor kb. 7 kilóval kevesebb voltam :( De emlékszek, hogy táncoltam benne a Candy Man című számra a szülinapi bulimon :D

    Köszi a videókat, elleszek a kipróbálgatásukkal, bár azt hiszem nekem sem kell túl sokat tanulnom. :)

    Am grat a cikkhez, nagyon jól összeszedted minden részletét :) És ösztönzően hatott a nőies énemre :D

    Misu:

    Én simán elmegyek suliba is magassarkúban meg erős sminkben. Egyik tanárom még meg is dicsért, hogy mennyire jól áll a vörös ajak, meg a nőiesség. :) Próbáld ki, biztos kapnál sok bókot ;)

    VálaszTörlés
  17. Nekem is nagyon tetszik ez a stílus. Smink az hétköznapra, mert hétvégén ált ennél durvábban szoktam kifesteni magam. A ruhák is szépek meg nőiesek.
    Bár én sem vagyok az a nőies fajta ált feketébe vagyok , bár ezen próbáltam változtatni , de nem sok sikerrel XD. A rúzzsal meg az a gondom ,hogy én nem szeretem, néha felrakok magamra , de 10 perc múlva nyoma sincs , mert lenyalom...
    Nekem azért a videók mutattak újat , de még nem néztem végig, mert pont chat idő lett :).
    Nekem még van egy gondom magassarkút nem tudok felvenni , mert eltörtem a lábam még anno és nem bírja... Hogy is mondjam elég instabilan állok a lábaimon XD.

    Amúgy nagyon jól éreztem magam tegnap :)

    VálaszTörlés
  18. -Nightmare:

    Na akkor örülök, ha tetszett és ihletet ad!!! Hajrá lányok!

    -Balck Butterfly:

    Örülünk neki, mi is ^^! És mi lett az eredménnyel?

    A Pin up stílusban nem csak a magassarkú dominál, hanem a lapos babacipők is, pl pöttyös, leopárdmintás, masnis.

    VálaszTörlés
  19. Jóó kis stílus ez, nőies és szexi. Kifejezetten tetszenek ezek a formás modellek. :)

    VálaszTörlés
  20. Káin: Nincs semmi gáz. Mondta a doki ,hogy a műtét meg kellett csinálni, szóval lehetett volna hónapokon belül nagyobb gáz. De nincs elváltozás vagyis daganatos sejt :) Szóval már meg is ittam egy sört ennek örömére :)
    Amúgy köszönöm azoknak akik szurkoltak nekem aranyosak vagytok :)

    VálaszTörlés
  21. -Black Butterfly: Jehejjj!!Dejó, hogy jól vagy!!! :)

    -Káin: Hát ha valaki jól néz ki az Dita von Teese!! Majd megnézem én is a sminkes videókat, sztem én még bőven tudnék belőlük tanulni, máskérdés, hogy nem tom mikor tudnék ilyenben járni-kelni anélkül, hogy anyám rohamot kapna. xD

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: