2010. április 9., péntek

neo.Crysis: Zene és filmajánló


Björk Guðmundsdóttir

Bemutatom nektek az egyetlen női előadót, akit szeretek..Nem tudom miért van ez, de egyszerűen nem szeretem a női énekeseket..legyen akármilyen jól felépített és profi az elkészített munka, valamiért nem bírom a női énekeseket..az a folyamatos nyekergés nekem nem jön be valahogy. És elnézést is kérek a női előadó művészektől és mindazoktól, akik szeretik őket-de én valahogy egyáltalán nem találok megnyugvást vagy szórakozást egy női énekhangban. Kivéve ez az egyetlenegy eset. Szeretem mindazt amit csinál, persze nem azt mondom hogy ő a sérthetetlen és tökéletes női előadó..közel sem. De munkássága mindenképpen figyelemre méltó, érdekes és közel sem hétköznapi sem természete sem pedig hangja.

Persze minta a legtöbben, ő is az elektronikus zene felé terelődött el elég erőteljesen. Belegondoltam a cikk megírása előtt, hogy mikor is figyeltem fel először rá, mi az ami megragadott benne és eléggé meglepődtem..a legelső szám, amit hallottam tőle, az pedig nem volt más, mint az Army Of Me...iggen igen..biztosan mindannyian emlékeztek a robosztus ijesztő autóra és annak hatalmas szájára..ez egy 1995-ben íródott dal..ez sem ma volt..ha belegondolok, ez 15 évvel ezelőtt volt! Ilyenkor jövök rá, hogy bizony öregszem, és nem is mondhatni, hogy lassacskán, hisz olyan mintha tavaly lett volna..vagy azelőtt..de nem 15 évvel!!

Szóval a gyerekkori első, biztosan emlékeztek mind rá:



Persze mondhatjuk, de rég volt-nekünk- de meglepő Björk '77-ben is zeneileg aktív volt már és elég tetemes hanganyagot hozott már össze az azóta eltelt idő alatt! Nekem összesen 26 lemezem van tőle, de ez közel sem az összes! Úgyhogy ne is várjátok, hogy bemutassam a diszkográfiáját, inkább jöjjön néhány nagy kedvencem:


Nos az egyetlen női előadói hang, amit elviselek.. lehetne ennél szebb és tökéletesebb bármi is??



Már-már klasszikus:



És a kedvenc Björk számom, egy igazán beteg és sajátos klippel.Érdemes megnézni-hagyományos és számítógépes animációval készült-eléggé sajátos a képi világa:




Filmajánló:

Az egyik kedvenc filmem egy Lars von Trier film, a Táncos a sötétben (Dancer in the Dark) egy külön filmajánlóban szerettem volna erről írni, node hamár Björknél járunk, nem hagyhatjuk ki. Sajnos ezúttal nem találtam nektek online nézhető verziót, de biztosan könnyen letölthetitek. Mindenképpen megéri megnézni azoknak, akik szeretik az elmélyült és elgondolkoztató, ámde szemnek-léleknek gyönyörködtető filmeket, amelyek szépen bele is taposnak az ember lelki világába!A film maga 2000-ben került bemutatásra, én tucatnyiszor láttam, sőt még egy művészmoziba is elmentem, hogy ott is megnézhessem. És képes vagyok még nagyon nagyon sokszor megnézni, az biztos. A film egy musical-dráma, a sztori naiv kegyetlenséggel mutatja be a főszereplő viszontagságait, Björk főszereplésével!

Az általa alakított nő, Selma egy cseh emigránsnő, aki egy gyárban dolgozik nap mint nap, hogy elegendő pénzt tehessen félre gyermeke szemműtétjére. Selma tudja, hamarosan meg fog vakulni, és önmagát okolja a fiú tőle öröklött betegségéért. Egy lakókocsiban élnek, Selma egyetlen öröme a fia, a hétköznapok elől pedig ábrándokba menekül. Ehhez viszont zene kell, amit a hétköznapi zajok tompa monoton lüktetésébe épít, és önmagát egy musicalbe képzeli. A képek oly valóságosak és oly zordak, Selma mégis egy musicalban érzi magát! A pénz már majdnem összegyűlik, amikor is egy addig jóbarátnak hitt szomszéd bankszámlája igencsak kiapad, amit nem akar elmondani a feleségének, aki folyton a pénzükkel dicsekedik. A férfi elmondja ezt a titkát, cserébe Selma is elmondja, hogy műtétre gyújt. A férfi kihasználja Selma látáskárosodását, és ellopja a pénzt..amit Selma gyilkossággal szerez vissza. Elkeseredett lassúságú gyilkosság, óriási küzdelem önmagával, e kegyetlen lopás és a végkifejlet egyszerűen letaglózza a nézőt.
A történet folytatását nem mondom el, legyen ez csak ízelítő, de elárulhatom, hogy amikor először láttam szinte lesokkolt ez az alkotás. A kezem a szám előtt volt, és előrehajolva hatalmas szemekkel figyeltem az eseményeket a letaglózottságtól. Sőt be kell valljam, akkor legelőször még el is sírtam magam.
És hiába tudod a történet végét, újra ás újra képes vagyok megnézni, egyszerűen annyira tökéletes és megragadó.




A képi világ hihetetlenül el van találva, a színészek a zene minden. Egyszerűen csak annyit tudok róla mondani, hogy REMEK! Egy igazi MESTERMŰ! Björk pedig hatalmas húzóereje a filmnek, nemcsak hangja, hanem alakítása miatt is. A forgatókönyvet Trier írta, a dalszövegeket pedig Björk. A kameraállás pedig olyan, mintha szimpla kézi kamerával vennék, de aki figyel észreveszi, hogy a musicales részeknél kimerevedik mindig a kép, valahogy ez is rádob a reális-irreális érzetre.


Remélem felkeltette az érdeklődéseteket, megtaláljátok és meg is nézitek, mert garantálom, felejthetetlen filmélményben lesz részetek, olyanban, amilyenben talán még sohasem.

7 megjegyzés:

  1. Hello, Bjork es a Dancer in the Dark nekem is nagy kedvencem, nehany eve lattam a filmet es hihetetlen hatassal volt ram...
    ...
    Egy szivszorito reszlet a filmbol meg itt is megtekintheto: http://www.youtube.com/watch?v=yu5f_T2wcRI
    Neo, ha gondolod hogy ezzel tul sok mondandodik el a filmrol, torold le nyugodtan ezt a kommentet...

    VálaszTörlés
  2. Melinda Matyas

    fuhh de imádom ezt a filmet..
    nekem a kedvenc jelenetem a vonatos, amikor ott énekli, hogy mi mindent látott már a világból, meg amikor a halott rendőrrel énekel..:D mekkora ahogy táncolnak, meg festi a falat tovább..:O a feleség meg mondja hogy megbocsájtok neked, de sietned kell..:O
    jahh és mégegy..a bíróság és Oldrich Novi :D:D ahogy elkezdenek táncolni az esküdtekkel..:O

    Mert mindig elkap valaki egy musicalben....:(

    De tényleg sírtam, amikor először láttam..:) És többször is megnéztem más barátaimmal is már, és volt egy lány aki már a felétől zokogott..:D:D és több srác is elpityeredte magát a legvégén :D persze az éretlen barmok szerint unalmas volt, vagy pedig röhögtek rajta......lol

    VálaszTörlés
  3. Durva, nekem is van pár kedvencem tőle, mondjuk én nekem Madonna az igazi énekesnő XD

    A filmet kiskoromban láttam HBO-n és csak egy jelentre emlékszem belőle, de majd megnézem a filmet újra!

    VálaszTörlés
  4. En ketszer lattam, es bevallom az elso utan fel orat ugy bogtem mint meg egy filmnel sem...
    ...Amugy Neo, ami klassz Bjorkben eppen az, hogy o Bjork, nem egy mar meglevo stilusba tartozik mint az osszes tobbi enekes, o sajat maga stilusa... kulonkategoria... En mindig ertekeltem azokat, akiknek nincs szukseguk egy "csordara" vagy egy "nyajra" ahhoz hogy elotunjenek...
    ...
    (megegyszer bocs a magyar karakterek hianyaert)

    VálaszTörlés
  5. Melinda Matyas:

    oda se a karaktereknek..ugyan..

    De mondom, hogy tényleg ő az egyetlen női énekes akit szeretek..valamiért nem bírom elviselni őket..na jó, meg a Portishead-et is szeretem..na bakker..az már 2! de tuti nincs több :D:D
    Igen mert teljesen egyedi..mindent úgy csinál, ahogy ő szeretné..nem pedig klisés tucat..és így az egész összességében valami megfoghatatlan varázzsal vonja be az egészet..

    Káin:
    ááááh Madonna..ja állati volt a tüllszoknyás, dzsekis időszakában..de mára áááhhh..
    De elismerem a munkásságát, ténylegesen is ő az egyik legnagyobb énekesnő aki valaha élt ebben a popszakmában.
    :D emlékszem a régi filmjeire..hidrogénszőke haj, bakancs, tüll, sötét rúzs, óriási szemöldök, 20 kiló kiegészítő a nyakban és a karon, rágógumi és az állandó reménytelen szerelmek..:D:D XD

    VálaszTörlés
  6. Még nem láttam ezt a filmet de mostmár kíváncsi lettem! Vasárnap este ezt meg is nézem. Úgyis a tv a választásokkal lesz tele.:D

    VálaszTörlés
  7. Most néztem meg a filmet, kb. 2 perce végeztem vele, és asszem a könnycsatornáim lassan be fogják adni a felmondásukat, kegyetlenül kivégeztem egy százas zsepit.
    Nem semmi, jézusom, áh erre nem lehet mit mondani. A film felétől én is bőgtem. Tényleg olyan jó kis lélekbetaposós.

    </3

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: