2010. április 2., péntek

Káin: Filmajánló

Nos elkezdünk kalandozni a horror műfajban, arra jutottam hogy a klasszikus horror keretein belül kezdek ismeretet terjeszteni mert mostanában több jó film nem jut éppen az eszembe. (Lesznek majd mai filmek is de mostanában nem sok jót vagy érdekeset láttam, amit láttam azt meg már leírtam :D). A mai napon bemutatott film 1920-ból származik, (anno) forradalmian új némafilmek rangsorából való:
Dr. Caligari

Című alkotás. Eredeti német cím: Das Cabinet des Dr. Caligari. Robert Wiene rendezte és Hans Janowitz és Carl Mayer forgatókönyve alapján készült. Ez az egyik legismertebb német expresszionista film ( Az expresszionizmus a belső, pszichikai formákat ábrázolja, a szubjektív "valóságot", érzelmeket vetíti rá a külső, tárgyi (objektív) világra) .

A film az őrült Caligariról szól és alvajáró szolgájáról. Ezt a párost több német gyilkossággal is kapcsolatba hozzák. A film az egyik legkorábbi példája a "történet a történetben" technikának, az eseményeket Francis elbeszélésében mutatja be. A narrátor, Francis és barátja, Alan megtekintik a falu karneválját ahol észreveszik a furcsa párt, orvos a szolgát látványosságként mutatja be. Casare bármilyen kérdést meg tud válaszolni amit feltesznek neki. Alan megkérdezi tőle, hogy mennyi van hátra az életéből, Cesare azt mondja, hogy másnap pirkadatkor meg fog halni, és a jóslat valóra is válik. Francis, barátnőjével Jane-nel elkezd kutatni Caligari és Cesare után, aminek eredményeképp Cesare elrabolja Jane-t. Caligari megparancsolja Cesarének hogy ölje meg Jane-t, de a hipnózis alatt álló szolga megkönyörül Jane-en, akinek szépsége elbűvöli.Cesare elhurcolja Jane-t, aminek következtében a falu lakossága üldözőbe veszi. Francis kideríti, hogy "Caligari" valójában a helyi őrültek házának az igazgatója és hogy megszállottja egy középkori történetnek, amelyben egy Dr. Caligari nevű egyén egy alvajárót használt gyilkosságaihoz.

Cesare a végén meghal és a falubeliek rájönnek, hogy Caligari Cesare bábuhasonmását használta Francis eltérítésére. Miután Caligarit szembesítik asszisztense halálával, teljesen összeomlik és kiderül a mániája minek után a saját intézetébe zárják. Ha-ha. Bocs a spoilerezés miatt :D. A befejezésből viszont kiderül valami, amit nem írok le mert akkor lesz 100%-osan Spoiler.

-Szereplőgárda:

Kiemelendő a film képi világa a korához képest és a mai napig igen beteg élményt nyújt. Arcokra festett árnyékok és festett hátterek igen gyakoriak és a hisztérikusan reagáló karakterek is. Az eredetileg az expresszionizmus jegyében leforgatni szánt filmet - a nézők stílussal szembeni éretlenségétől tartva - végül egy jelentés-módosító kerettörténettel látták el. Sokak szerint azzal, hogy a mű egy elmebeteg látomásaiként aposztrofálta az eredetileg expresszionista látomásokat - komolytalanná tette az alkotást. De bármit is mondunk ez a film volt az alapja a Draculás és Frankeinsteines sztoriknak. Másrészt a Caligari egy tükörképet mutatott a német társadalomról. Hatása nem csak a későbbi filmeket, hanem a gótikus zenekarokat is érintette.

Nem kell messze mennetek, a film itt is megtekinthető :)



Cali Gari nevű japán banda




6 megjegyzés:

  1. Ezt meg kell néznem xD Am. a régi filmek nekem nagyon bejönnek [ horror, természetesen ] :) A mai horrorok nem mind jók, túl "színesek" ha érted mire gondolok. Csak egy-két olyan horror van ami meg is marad bennem..általában a pszihopatások vagy a zombisok :D De azok sem mind..
    :D Pszihopatások közül egyik kedvencem a Magas feszültség [ Haute Tension] :D Zombisok közül meg a Day of the dead xD :D

    VálaszTörlés
  2. -Cukorka:

    Ott van meg is tudod nézni. :D

    VálaszTörlés
  3. Youtubos videó nem jó :D Inkább leszedem :D ;)

    VálaszTörlés
  4. én ezen bealudtam órán xD biztos izgi volt... xD természetesen kötelező volt, de nem néztem meg. nekem túl sok volt belőle :)

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: