2010. április 25., vasárnap

neo.Crysis: Egy kis franciázás-Film és zene

Sajnos a napokban nem írtam sem posztot sem semmit, ugyanis elég nagy magánéleti problémák környékeztek meg újra. Hogy valahová meneküljek, egy régi de lelkemnek oly kedves filmet hoztam el nektek, bár valószínűleg már sokan láttátok. Rengetegszer láttam már ezt a filmet, mégis újra és újra megnézem, ha egy kedves, elbűvölő és bájos filmet szeretnék látni, ami szinte simogatja az ember lelkét.

Le Fabuleux destin d'Amélie Poulain


Ezt a filmet tényleg csak ajánlani tudom, mert ennél varázslatosabb filmet keresve sem találhatna az ember. A magyar címe Amélie csodálatos élete. Én tanultam franciául, bár engem maga a nyelv nem varázsolt el, bár lehet betudható annak, hogy iszonyatosan nehéz megtanulni. Sajnos a nyelv megtanulására kapott idő alatt makacs mód kedvenc mondatom a je ne comprende pas-volt, ami azt jelenti hogy nem értem a kérdést!
Visszatérve a francia kulturához, mely megannyi szépséget rejt magában, mégsem voltam soha nagy híve, főleg nem a francia romantikus filmeké-mégis ez a film örökre belopta magát a szívembe és örök nagy kedvencemmé vált, és ahányszor csak újra és újra megnézem, annyiszor bűvöl el megint. Így remélem nektek is szerzek néhány léleksimogató percet-órát míg megnézitek ezt a filmet.

A film már 9 éves..én még moziban láttam először 13 évesen. És itt, ahogyan ezt leírtam, újra csak eszembe jut, hogy hogyan is repült el fölöttem ez a 9 év..milyen furcsa visszagondolni. Szóval azokban az időkben, amikor az emberek még jártak moziba és elvétve talán akadt is normális és nézhető film is. Ma már be nem tenném a lábamat moziba, 18 évesen voltam utoljára egy művészmoziban egy olyan filmen, amit már amúgy is ismertem...

Visszatérve a filmre, talán ki is írhatnám, hogy Vigyázat! Csajos tartalom! vagy Figyelem! Francia romantikus film! De nem hiszem, hogy ez a film csak csajoknak készült volna, vagy hogy egy romantikus filmet nem nézhetne meg egy fiú. Például nekem a kedvenc filmjeim egyike, mert hihetetlen jó érzéssel tölti el a szemlélőt. A film képi világa és az aláfestő zene is egyszerűen elragadó. Úgyhogy maradjunk a Nem csak csajoknak!!! kifejezésnél.

Audrey Tautou sohasem volt a kedvenc színésznőim egyike, és nem is lesz az, de ebben a filmben valami hihetetlen varázs veszi körül, a szerepet mintha rá szabták volna. Szóval Audrey játssza a főszerepet ebben a filmben-egy pincérnőt alakít aki a Montmarte környékén nőtt fel, és egy kávézóban dolgozik. Gyermekkora óta egy fantáziavilágban él, mivel nincsenek barátai és magányos. Napjait ugyanúgy éli meg, míg egy nap meghal Diana hercegnő, és ez megváltoztat minden addigi megszokottat-ugyanis Amélie rátalál egy titkos rejtekhelyre a fürdőszobájában, melybe évtizedekkel azelőtt egy kisfiú rejtette emlékeit és gyermeki kincseit. Amélie felkutatja a dobozka gazdáját-egy addigra idősödő urat- akinek titokban visszajuttatja a dobozkát. Ez olyan boldogsággal tölti el, hogy elhatározza, a környezetében élők életét is meg fogja változtatni, hogy boldogabbak lehessenek.

Viszont míg mások életét teszi boldogabbá, a sajátjával nem tud és nem is mer mit kezdeni. Majd megismeri Nino-t aki a lelki társa, de nem mert neki szerelmet vallani, hiszen a saját életének megváltoztatásához nem elég bátor.

A film tele van érzelmekkel, magánnyal és szerelemmel, romantikus bájjal és humorral. A nézőt egyszerűen elvarázsolja és egy olyan világba repíti, ahol az érzelmek és a szeretet dominál, és az hogy oda kell figyelnünk egymásra. Ahogy a filmben peregnek az események, mi is úgy érezzük, jobb kedvre derülünk..mára ezért is választottam ezt a filmet, mert rám is rám fér egy kis hangulatjavítás. Remélem nektek is tetszeni fog!
A filmet két részletben meg is nézhetitek magyarul!

Első részért klikk ide!

Második részért meg ide!


A film zenéjét Yann Tiersen készítette, érdemes utána nézni munkásságának, hiszen léleksimogató dallamok tömkelegét alkotta már meg!


Filmtrailer




Yann Tiersen

Yann Tiersen néhány felvétele. Élvezetes hallgatni. Láthatjátok, hogy akár hegedűvel a kézben is lehet zúzni vagy zongorajátékkal vagy akár harmonikával elvarázsolni a lelkeket. A legelhíresültebb francia avantgarde művész az egész világon, aki a hírnevet éppen a Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain-nek köszönhette 2001-ben!


Leghíresebb száma, melyet talán mindannyian ismerhettek a La valse des Monstres-azaz a szörnyek keringője!











Remélem ma is újdonságot mutattam számotokra, vagy legalább néhány kellemes percet csempésztem ebbe az elmúló vasárnapi délutánba.

13 megjegyzés:

  1. Én is kb annyi idősen láttam először moziban,de nem is gondoltam arra sose,hogy milyen rég volt,pedig olyan sok dolog történt azóta.
    A zenéi meg minden..jaj este megnézem,és tuti eszembe jut,hogy mennyire más volt akkoriban minden körülöttem..
    Köszönöm.

    VálaszTörlés
  2. Eszter

    Fu nagyon szeretem ezt a filmet, Yann Tiersen zenéi meg egyszerűen zseniálisak..régebben R'n'R-ban nyomta..nagyon durvák az élő koncertfelvételek..:O

    Örülök, hogy örömet szerezhettem neked! :)

    VálaszTörlés
  3. *széles vigyor*
    Én lemaradtam a vetítéséről, de mindig is meg akartam nézni a filmet. Nemrég sor is került rá, azóta a kedvenceim listájára került ^^
    Én azt mondanám, h a csodálatos világa...
    -engem is elvarázsolt-.

    Madame Curieuse

    VálaszTörlés
  4. Na most már tuti megnézem, egyik ismim már 1 ideje rágja a fülemet :D

    VálaszTörlés
  5. Olvastam 1-2 ismertetőt erről a filmről,de nem tudtam most nézzem meg vagy ne.
    Köszönöm,meggyőztél:D!

    VálaszTörlés
  6. Orulok ennek a cikknek, a filmet nem lattam de en imadom a francia kulturat es magat a nyelvet is, habar a suliban nem tanultam...csak magankezdemenyezesbol egy kicsit...

    A Yann Tiersen fele zenet ugyszinten szeretem, a klasszikus harmonikatol a durvabbig is... de az is lehet kisse elfogult vagyok mindennel mi francia...

    Egyszoval orultem...:)

    VálaszTörlés
  7. a filmet még nem láttam, de most már tuti megnézem :) régen az HBO reklámozta nagyon sokat, és csak elvétve láttam belőle részleteket, de most beindította a fantáziámat :) na, leülök és megnézem :D
    Yann Tiersen<3 :)

    VálaszTörlés
  8. Én is rengetegszer hallottam már róla,úgyhogy most végérvényesen felkerül a "sürgősenmegnézendő" listára. :)Csak legyen rá időm...:S

    VálaszTörlés
  9. Ha lesz időm (ami leghamarabb júniusban eshet meg)megnézem :) felkeltetted az érdeklődésemet :P

    VálaszTörlés
  10. Oh, annyit hallottam már erről a filmről, de sosem néztem meg. Viszont most talán lesz rá időm és az érdeklődésemet is felkeltetted, nagyon szép a története. Úgyis rám férne valami jókedvcsináló. :) A zenék is tetszenek, pedig ezt a stílust eddig nem kedveltem. O.o

    Ez a színésznő nekem sem a szívem csücske, de van még egy filmje, ami szerintem szép. A címe: Hosszú jegyesség
    Nekem az is tetszett. :)

    *öleléstküld* Minden rendben lesz. Remélem sínen van a költözés. :)

    Melinda:

    Én is szeretem a Francia kultúrát, de igazán a Moulin Rouge korszakával/stílusával fogott meg. :)

    VálaszTörlés
  11. Naháát!

    Örülök hogy ennyi embernek felkeltettem az érdeklődését, pedig azt hittem be leszek oltva, hogy mi ez a nyálas sz*r..pedig tényleg egy jó kis film ez kéremszépen..:)

    Nightmare
    Köszönöm jókívánságod és az ölelést is! ^^

    hát..most úgy néz ki, minden rendben lesz! ^^

    VálaszTörlés
  12. Neo:

    Ennek nagyon örülök. :) *szurkol*

    VálaszTörlés
  13. Nightmare:

    Naná, hogy a Moulin Rouge!!!

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: