2010. április 20., kedd

Káin: Zeneajánló

No ma az egyik nagy kedvencemről írok! Már gimnázium I-ben is a rajongójuk voltam és mindmáig az vagyok. Azért tetszik mert szimplán metál zene, hanem van benne csomó plusz és a szövegeik is kegyetlen jók! Kemény metál sokszor átcsap törzsi zenékbe, megmozgatva az emberben rejlő primitív érzelmeket és ösztönöket, nem ugye mint tudjuk ez a mániám, az a féle ritmus és dob ami képest ezt az emberből kiprovokálni. Nem húzom tovább a mézesmadzagot, jöjjön egy számomra hallhatatlan banda a :

SEPULTURA:

Hozzá hasonló még a Soulfly, de arról majd egy másik cikkben írok, mert nagyon hosszú lenne megint az irományom. A Sepultura egy brazil trash és death metál együttes, azért kiemelkedőek mert a 3. világból sikerült világszinten ismertté válniuk. Az ütemek és a dobok meg a törzsi betétek ugye a brazil származásukból ered, ezért is olyan különlegesek. 1983-ban alakultak meg, Belo Horizonte nevű helyen.

Az együttest köztudottan egy testvérpár alapította, 14-15 évesen. Akkor még nem Max Cavalera énekelt, hanem Wagner aki 84-ben kikerült a bandából. A Sepultura egyébként a az angol sír portugál megfelelője. 1985-ben a Cogumelo kiadón keresztül a Sepultura megjelentette első anyagát egy másik helybeli csapattal az Overdose-sal közös lemezen. Ez volt a Bestial Devastation. Ezt két nap alatt rögzítették és 5 szám volt rajta, rendesen fel is hívták vele magukra a figyelmet , de az országos ismertséget a Morbid Visions album hozta meg 1986-ban. Itt már sikerült valami maradandót is összehozni a Troops of Doom képében. Ez a dal évekkel később is felbukkant a koncerteken. Ez alatt székhelyüket Sao Paulo-ba rakták, a gitáros Jairo viszont úgy döntött, hogy kiszáll a csapatból. Helyére a Andreas Kisser érkezett, akinek valószínűleg komoly szerepe volt abban, hogy a Sepultura zenéje ezek után ugrásszerűen fejlődött lemezről lemezre.

1987-ben jelent meg a Schizophrenia . A tagok tudása rohamosan fejlődött, Igor egyéni dobolása itt kezd alakot ölteni, Andreas Kisser szólói és Max riffjei pedig már ekkor egész egyszerűen gyilkosak. A holland Roadrunner kiadó lemezszerződést ajánl nekik.

Innentől jöttek ki a kedvenceim (a régi albumokon nem találtam fogamra valót, de a Beneath the remains valamit elindított amit onnantól a tökélyre fejlesztettek és már inkább volt trashmetal. Az Inner Self, a Stronger Than Hate vagy a Mass Hypnosis dalok tekinthetők csúcspontoknak.

Innentől turnézni kezdtek és rendszerint előzenekarként léptek fel. Majd átköltöztek az USA beli Phoenixbe. Az Arise album még erősebb, mint a Beneath the Remains. Talán a hangzás, talán a több középtempós riff miatt, de súlyosabbnak hat, mint elődje. A dalok is komplexebbek, technikásabbak, mint korábban.Első vidóklip a Dead embryonic cells -t és az Arise-t: AMERIKAI MTV LETILTOTTA ŐKET. X'D

Sajnos az Arise turnéján egy rajongót megkéseltek és megöltek. Majd eljutottak a távol keletre is. Érdekes zenéjükbe nem csak trash és feath metál hanem hardcore, industrial hatások és dél amerikai törzsi motívumok jelentek meg (imádom!!!) Sőt néhány számuk punkosabb. A brazil gyökerek leginkább a kultikus Roots albumon emelkednek ki. Brazil és dél amerikai hangszereket használnak .

A Roots turné keretében a Sepultura ismét meghívást kap a Monsters Of Rock fesztiválra, de végül trió felállásban kénytelenek játszani, mert Max Cavalera fogadott fia néhány órával a fellépés előtt autóbalesetben életét veszti, Max és Gloria pedig az első géppel azonnal hazautaznak. Röviddel a temetés után folytatódik a turné. Időközben az együttes többsége úgy határoz, hogy nem kívánják megújítani a menedzser lejáró szerződését. Gloria kirúgását férje, az amúgy is rossz passzban lévő Max Cavalera, nem tudja elfogadni. Mivel a másik három taggal nem tudnak közös nevezőre jutni, a gitáros/énekes/alapító úgy dönt, hogy kilép a Sepulturából, és a még hátralévő bulikat törlik. A válás nem fájdalommentes. A két sértődött fél hónapokon keresztül üzenget egymásnak a sajtón keresztül. A rajongók pedig kétségbeesetten figyelik, ahogy kedvenc együttesük egy pillanat alatt atomjaira hullik szét és a Sepultura jövője több mint kétségessé válik. Max Cavalera lép tovább hamarabb. Már említettem a Soulfly zenekart nemde? Nos az volt Max következő lépése ami szintén hasonló hangzással és hangulattal bír. :)

A Sepultura magára maradt három zenésze úgy dönt, hogy nem adják fel, és a vezér nélkül is folytatják. Végül egy két méter magas Clevelandi néger csávó lett az énekes :D. (Aki egyébként nem rossz de sok fanatikus rühelli). Az új felállású Sepultura első lemeze 1998 októberében lát napvilágot, de a fogadtatása elég hűvös. A rajongótábor megosztott, így a lemezeladások értelemszerűen visszaesnek, meg sem közelítik a korábbi lemezek mutatóit. A Soulfly bemutatkozó albuma kétszer annyi példányban kelt el, mint az új frontemberrel készült Against.

-Tagok:

  • Andreas Kisser (gitáros 1986- )
  • Paulo Xisto Jr. (basszusgitáros 1983- )
  • Derrick Green (énekes 1996-)
  • Jean Dolabella (dobos 2006- )

Korábbi tagok

  • Max Cavalera (énekes/gitáros 1983-1996)
  • Igor Cavalera (dobos 1983-2006)
  • Jairo Guedz (gitáros 1983-1986)
  • Wagner Lamounier (énekes 1983-1984)
  • Roy Mayorga (helyettes dobos, 2006)
-Max korszak lemezei:

  • Bestial Devastation (1985 – Cogumelo)
  • Morbid Visions (1986 – Cogumelo)
  • Schizophrenia (1987 – Cogumelo)
  • Beneath the Remains (1989 – Roadrunner)
  • Arise (1991 – Roadrunner)
  • Chaos A.D. (1993 – Roadrunner)
  • Roots (1996)
  • Under a Pale Grey Sky (1996)

-Derrick lemezei

  • Against (1998 – Roadrunner)
  • Nation (2000 – Roadrunner)
  • Roorback (2003 – SPV)
  • Revolusongs EP (2003 – SPV)
  • Live in Sao Paulo CD/DVD(2005 – SPV)
  • Dante XXI (2006 – SPV)
  • A-Lex (2009 - SPV)
-Official oldal myspace és youtube linkekkel:

http://sepultura.uol.com.br/v6/

Na most hogy átrágtuk a történetüket szeretnék jó pár kedvencet bemutatni. Szerintem érdemes meghallgatni őket, mert nem csak a zene hanem a szöveg is zseniális és mutatok pár meglepő zenét, amit nem is gondolnánk, hogy ők csináltak. Az első szám egy érdekesség, a Public enemy és Sepultura közös munkája:



Ez a szám egy jótékonysági fellépésre készült és igazi. Pavarotti és a Sepultura közös akciója:



Most hogy forma bontottam jöjjenek a kultikus és nagyon fain számaik. Jó pár kedvencem fog most megjelenni, de nem zavartatom magamat tessék zenét hallgatni!Sajnos nem volt eredeti felvétel de ez számomra halhatatlan.

Valtio



Igazi misztikus törzsi



Nagyon törzsi Kamaitachi



Pár zúzós klasszikus







Igen beteg :D





Iszonyat jó a szövege:



És a nagy klasszikus:



Remélem nektek is tetszett és meghallgattátok őket. Próbáltam direkt a formabontó számaikat összeszedni. Rengeteg jó zene nem került ki, mert nincsenek fent youtube-on. 81 teljes album hiányzik onnan). Töltsétek le mindkét énekes albumait!!!


14 megjegyzés:

  1. Höhö tőlük csak a Roots Bloody Roots-ot ismertem ezidáig,meg a Pavarotti-sat is hallottam már.
    De egyébként tök jó számaik vannak,bár nem lesznek a kedvenceim:D.No mindegy,kösz,hogy felraktad őket,már csak ezért is jó idejönni,körülöttem mindenki annak a kislányos fiúnak(nem jut eszembe a nevexD)-fanja,ha még egyszer hallom a napokban agyonlövöm magam:)).

    VálaszTörlés
  2. -Galaxya:

    Kinek???? XD

    Nézzél régebbi ajánlókat is, hátha lesz kedvenced! :)

    VálaszTörlés
  3. -Káin:

    Beugrott a neve!A kislyány neve Justin Bieber xD.Hallgasd a számait:D garantált agyhalál:)).

    Már van kedvenc,tegnap óta Korn-t hallgatok:D!

    VálaszTörlés
  4. -Galaxya:

    Na Hála az istennek! :D

    Az se tudom kicsoda. Ha nem baj nem nézem meg XD

    VálaszTörlés
  5. Én csak annyit fűznék az egészhez hogy: ROOTS BLOODY ROOTS !!!!!

    Amúgy kemény 2 számot ismerek tőlük az egyik ugye naná hogy a Roots a másik meg a Ratamahatta;)

    Ezekben is pont az ősi motívumok azok amik bejönnek! Az új Sepu-ba is belehallgattam nem rossz,de az már túl lájtos nekem:DDD

    VálaszTörlés
  6. -Skinny Sixx:

    Nekem az összes albumról van kedvencem. Mondjuk a zene ízlésem elég érdekes.... XD

    VálaszTörlés
  7. -Káin: Ó kérem szépen zenei ízlésről beszélhetnénk mert én sem vagyok egy mindennapi eset ha erről van szó:D

    Apropó Sepultura: Van egy magyar banda név szerint Ektomorf akik gyakorlatilag egy az egyben koppintják Max Cavaléráékat! Ajánlom nézz utána mert igencsak meg fogsz lepődni:DDD

    VálaszTörlés
  8. .Skinny:

    Nem lepődök meg, anno egy koncertjükön azt hittem Seput játszanak és kiderült saját szám. Ráadásul az énekes cigány. És a Grupie-ját suttyomban az én haverom dugta :'D

    VálaszTörlés
  9. Én csak annyit mondok: ROOTS BLOODY ROOTS!!!! *és itt térdreborul*

    VálaszTörlés
  10. Emlékszem, ált. sulis koromban találkoztam először velük. Egy haverom faterjától kaptam kölcsön a Roots-t egy trágya minőségű másolt kazin. Mekkorákat zúztam rá a szobában... :D (könnyes szemű nosztalgia feeling, haha)
    Aztán persze később beszereztem tőlük mindent, amit lehetett, meg a Soulflytól is. Nálam mondjuk a Max-féle felállás volt mindig is az igazi :)
    Úgyhogy jó volt olvasni ezt a cikket is, a zenékből is kiválogattad a javát, a kevéssé ismert cuccaik különösen jól jöttek. Csak így tovább!

    VálaszTörlés
  11. -Thomas:

    LOL XD El is képzelem XD

    Köszönöm!!!!

    ~ösztönzött hangulat~

    VálaszTörlés
  12. Király a cikk :D nem sűrűn írok a zeneajánlókhoz, legalább is nem emlékszek rá, hogy sokat szóltam volna a témához, de ez most nagyon tetszett. :)

    A szövegek tényleg marhajók, és nekem személy szerint a törzsi számok tetszenek a legjobban. :D

    VálaszTörlés
  13. -Nightmare:

    Pedig írhatnál :P :D

    Örülök, ha tetszett!

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: