2010. április 19., hétfő

Káin: Garfield

A mai cikkemben egy olyan képregényhősről és rajzolójáról írok, akit ma már mindenki ismer. Nekem olyan második osztályos koromban került a kezembe a képregény és emlékszem a mamám olvasta fel a kockákat, onnantól kezdve folyamosan vettük vagy 15 éves koromig és héba-hóba ha unatkoztam mindig vásároltam egyet. Mostanában mivel nem tudok aludni és kell valami amitől nem kapok idegrohamot éjjelente újra olvasom a jól ismert képkockákat és megannyi kedves emlék elevenedett fel bennem , hogy anno milyen hatalmas röhögést és élményt okozott az olvasása. Mivel meghatározó alakja volt gyerekkoromnak és a humoromnak úgy érzem róla is érdemes pár szót ejteni, jöjjön hát a halhatatlan és kultikus:

GARFIELD:

Garfield atyja 1945 július 28-án született meg Marionban és rögtön fejre is ejtették, talán emiatt rajzol ennyire jó képregényeket. :D Egy kis farmon élt szüleivel és bátyjával. Mikor a Garfieldot rajzolni kezdte Jon rokonait róluk mintázta meg. Apja tehenek tartott, az anyja háziasszony volt. A családnak több mint 25 macskája volt, így alakult ki Jim véleménye ezekről a remek kis jószágokról.

Gyerekkori asztmában szenvedett és sokat kellett feküdnie így unalmában rajzolgatott és az anyukája segített neki benne, így szépen lassan belejött a dolgokba. Közben a betegsége évekig húzódott és végül naponta mérföldeket utaztak kezelésekre. Nem volt elég baja még dadogott is mellé, de egy tanár szerencsére megtanította hogyan győzze le a "betegséget,,. Ez alatt különböző lapok képregényoldalait böngészte amik szintén nagy hatással voltak rá azokban az időkben. 1963-ban leérettségizett és Egyetemi hallgató lett. Jó sokat bulizott akkoriban , művészet és buisness szakos volt. Ez után két évig egy reklámügynökség prospektusait tervezte. 1969-ben Tom Ryan rajzlóasszisztense lett: háttérrajzokat és feliratokat készített, közben elleste a képregénykészítés technikáit.

Első képregénye a Gnorm Grant volt, ahol már megjelent egy Lyman nevű szereplő (Garfiledben Jon Lymantől kapja Ubult). Gnorm bogarakról szólt és hetente jelentek meg különböző lapokban de nem érte el vele a kellő lelksedést. Gnorm 5 évig futott majd eltaposták és vége lett a sorozatnak. :D

Garfield előtti képregények sorrendben:

-Andy Amoeba
-The domestic squabblers
-Randy Rash

-Crazy Crayfish
-Sid the sperm whale
-J.M Keynes, Kid economist
-Billy the bagman
-Milt the Incontinent hamster

-Gnorm grant
- Garfield


Jim nem adta fel a harcot, töretlenül kereste a magának való képregényhőst és egy négylábúra gondolt végül. Szinte mindenhol kutyák voltak de macska egy sem így megszületett a cinikus, narancsszín macska. Nevét a nagyapjáról kapta aki egy testes cinikus öreg volt. Garfiled az első rajzokon nem volt csíkos, de idővel azzá alakult. Másfél évig tervezett és talált ki humoros jeleneteket míg végül elküldte őket egy sajtóügynökséghez. Sok helyen utasították el, de végül az United megvásárolta a macsekot. 1978 január 24-én mondtak igent de 6 hónap helyett két hetet adtak rajzolásra mert előrébb hozták a dátumot. 1978 június 19-én jelent meg a lapokban , 41 újság hasábján. 3 hónapos próbaidő után valamiért a Times elzárkózott a további közléstől, de rengeteg ember kezdett tiltakozásba 1300 dara ingerült levél érkezett a szerkesztőségbe és folytatást követeltek.

Főbb szereplők:

Most ha nem gond írok kicsit a szereplőkről. Mivel neten alig van ennyi infó fent amire szert tettem megosztom inkább veletek.

-Garfield:

1978-ban született Mamma Leoni olasz vendéglőjében. 1978-ban Garfiled jóval kövérebb volt mint most, szemei kisebbek voltak, fülei hegyesebbek több volt a csík is. 1998-ra nyerte el végső formáját. Kedvenc étele a lasagna. Reggelenként az ő szemében a kávé egy igazi kincs. Utálja a hétfőket, a februári hónapot, a postásokat, a kutyákat, a pókokat, a vekkerét és a mazsolát. Kedvenc időtöltése az evésen kívül az alvás. A hétfőket sokszor átalussza. Általában Jon fogyókúrára fogja és ilyenkor gyakori a látomás Garfieldnál és ez néha bonyodalmat okoz. Pl.: Nyalogatja a szomszéd szobrát, amiről azt hiszi, hogy fagyi. Garfield és Ubul közt nem éppen felhőtlen a kapcsolat, Garfield butusnak találja Ubult, mindig lelöki, és kigúnyolja hosszú nyelvét, és hogy mindenhova odanyálaz. Születésnapja előtt ünnepi képsorok tűnnek fel az újságban. Gazdája Jon Arbuckle.

-Jon Arbuckle:

Ő Garfileld és Ubul gazdája, igazán szerencsétlen. Unalmas és az ízlése igencsak ócska. Nevét egy kávéreklámból kapta . Jon eredetileg képregényrajzoló , patetikus modorral és 70-es évekbeli stílussal. 1978-ban szeme apróbb olt és a haja hosszabb . 30-as éveit taposó férfi, akinek sosincs szerencséje a nőknél. Telefonon hívja fel nőismerőseit, hogy randira hívja őket, véletlen számokat tárcsáz, és minden elképzelhető dolgot megtesz annak érdekében, hogy randizhasson… Sikertelenül. Ha mégis sikerülne randit kérni, a nő vagy nem jön el, vagy nem normális. Legnagyobb női prédája Liz, aki egyben Garfield állatorvosa. Június 28-án van a szülinapja , egy farmon nőtt fel, családját Jim a sajátjáról mintázta.

-Ubul:

Az angol nyelvű változatban Odie-ként szerepel. Először 1978. augusztus 8-án szerepelt képsorban.Bár a filmben Liz ajándékozta Jonnak, a képregénysorozatban Jon ismerőse Lyman (aki Jon volt osztálytársa) "hagyta" Jonnál. Ubul egy elég buta kutya, éppen ezért Garfield legfőbb célpontja. Főleg nagy és csepegő nyelve zavarja a macskát. Mindig lerúgja vagy löki az asztalról . Nevét még egy 70-es évekbeli rádióreklámról kapta amit Jim írt, abban szerepelt Ubul, a falu bolondja. Ubul is sokat változott, anno fekete fülei voltak és rövidebb lábai. Snoopy miatt lettek barna fülei végül.

További visszatérő szereplők:

-Mici (Garfield macija)

-Nermál (Jon szüleinek idegesítő kismacskája)

-Heléna: (Garfiled szerelmi szála)

-Mami, Papi, Doki bátyó (rokonok a farmról)

-Liz (Jon szerelme állatorvos)

-Irma (kávézóba dolgozik)

-Lyman (Jon szobatársa)

Érdekes, hogy rengeteg hasonló vonása van Jimnek, pl ő is szeret golfozni. Kétségkívül a képregények eddigi történetének legnépszerűbb és legsikeresebb figurája Garfield. Maga Davis sem tudja megválaszolni konkrétan alkotása sikerének titkát. Elmondása szerint törekszik a közérthető, általános viccekre, s arra, hogy mindenkinek mondjanak valamit. Két témára nagyon koncentrál, ami valóban minden embert érint, az evés és az alvás, mely jelen esetben Garfield kedvenc „hobbija”. Magyarországon 90-től hozták forgalomba.

-Megjelent könyvek:

  • Garfield Kisokos (120 oldal)
  • Garfield 25 éve – Jöhet a torta! (144 oldal)
  • Garfield Nagy Dobása (társasjátékos könyv)
  • Zseb-Garfield könyvsorozat
  • Garfield és a Zűr Kommandó sorozat:
    1. Baljós kezdet
    2. Patkány Jack visszavág!
    3. K-9 a brutál blöki
    4. A kegyetlen kombinátor
  • Garfield, a kémapó (96 oldal)
  • Garfield és a mérges mágus
  • Garfield és a suli fantomja
  • Garfield és a pincerém
  • Garfield és a titokzatos múmia
  • Garfield karácsonya
  • A teljes cenzurázatlan utolérhetetlen Garfield (Nagy mancs sorozat 1.)
  • Az igazat és csakis az igazat a macskákról (Nagy mancs sorozat 2.)

-Filmek és rajzfilmek:

Jim 1982-től kezdett rajzfilmeket készíteni a képregények alapján. Nekem van egy egész sorozatnyi videokazettám magyarul, amit semmi pénzért nem adnék oda senkinek! :D

Garfiled hangja Lorenzo Music volt aki 2001-ben meghalt így Bill Murray váltotta fel. A mozifilmekben is ő lett a hangja, amiket inkább nem kommentálok. Nekem nagyon visszahatóra sikeredtek az animációk, direkt meg sem néztem őket. Garfiled meséit gyakran jazz és blues kíséri, Lou Rawls énekelte fel az énekelni valót és közreműködött Desirée Goyette is.

Most hogy a cikk végére értem mutatok pár érdekes oldalt.

-Official magyar Garfield oldal:

http://garfield.semic.hu/

-Garfield lap:

http://garfield.lap.hu/

-Garfield paródia oldal :D

http://garfieldparodia.mindenkilapja.hu/

-Alpári Garfield:

http://pitbull-lecso.blog.hu/tags/alp%C3%A1ri_garfield

Remélem tetszett a cikk, nekem anno sok örömet okozott és a két fenti link még többet XD. Bár az alpári Garfiled tényleg vicces míg a paródia oldal inkább közönséges humorra hajt, de végtére is nem rossz.

32 megjegyzés:

  1. Ó Garfield a nagy kedvenceim egyike....
    emlékszem h én is egy ZsebGarfielddal kezdtem... csak sajna mivel nekünk kevés volt apénzünk nekem be kellett érnem azzal az egy példánnyal....
    (mondjuk a kedvencem mikor a suli hulladékgyűjtést rendezett... leltem egy másik ZsebGarfiledot... nah akk ezt gyorsan eltesszük xD
    későbbiekben is hébe hóba vettem... bár mondjuk volt egy év amikor szinte az összeset megvettem a zsebG verzióból, mert volt moneym...
    jah s mikor a Garfiled és barátait leadták a tvben nah az volt a sirály...
    am a filmet is láttam mind a 2 részt. Zérdekes... de a filmadaptációktól nem vártam mást (pölö nemrég néztem meg a dragonball- Evolutiont is) ált a filomek sokszor elcseszik a lényeget... de mindegy így se volt rossz Happy Chapman: Csak vidáman! beszólása tökdurva.. s Lord Dargist is kiiktatták az állatok xD
    Garfieldot sztem Mki szereti :)

    VálaszTörlés
  2. Nekem is meg van videón Garfield :) Meg pár képregény és ZsebGarfield. Én is így voltam a filmmel elkezdtem nézni , de minek alapon ügye. Nekem nagyon nem jön be.
    Bár ált ha könyvből vagy képregényből csinálnak filmet azt el is cseszik. Vagy hosszú és unalmas. Egyik sem a legjobb...
    Amúgy nem vagyok képregény fan , de őt szeressem :).

    VálaszTörlés
  3. -Andrew:

    Én is guberáltam az újságban, az emberek rengeteg képregényt kidobtak anno O__O

    Na én a Dragonballt DIREKT nem néztem meg. :-s Szánalmas volt a trailer is.

    -Black Butterfly:

    Mondjuk a Batman, Sin city és a 300 szerintem , na meg a Silent hill is jól sikerült. :D

    VálaszTörlés
  4. Sin City jó film bár nem olvastam képregényt tehát nincs viszonyítási alapom. Amúgy a Silent Hill az nem játék volt és abból lett a film? Amúgy nekem nagyon tetszett az is. Basszus a 300 nem bírtam végig nézni- Béna voltam , de valahogy nem kötött le.

    VálaszTörlés
  5. -Black butterfly:

    De igen, a Sin cityt pedig a Batman rajzolója alkotta meg. :)

    VálaszTörlés
  6. Miket meg nem tudok itten XD. Na az se rossz akkor :)

    VálaszTörlés
  7. -Black Butterfly:

    Most készül a cikk a Silent hillről :D

    VálaszTörlés
  8. ÁÁÁÁ :)
    imádom ezt a dagadék cicát<3
    egyik haverom "szoktatott" rá, utána le sem bírtam állni :D
    a 300 hozott össze apámmal... mindketten bírjuk azt a filmet :) a paródiáját láttátok? nagyon beteg... :D:D
    a Sin Cityt régen anyukámmal néztem meg, félig a plüss teknősöm mögé bújva, félig a "felszínen" :D
    de azóta már egyedül is merem :D
    a Silent Hillről nem tudok nyilatkozni. ahhoz még bátorodnom kell :)

    VálaszTörlés
  9. -Letti:

    Na örülök, hogy tetszett! ^__^

    Van paródia? Mi a címe?

    VálaszTörlés
  10. Spárta 3. - Spárta a köbön ( Meet the Spartans )

    guglizz rá. :D

    http://hu.wikipedia.org/wiki/Sp%C3%A1rta_a_k%C3%B6b%C3%B6n <- cikk.

    http://tv.animare.hu/i/j/0051/82/a/8.jpg <- Leónidasz & Xerxész :D

    http://m.blog.hu/fi/filmdroid/image/peter/carmenelectra.jpg <- Gorgó, illetve a filmben Margó xD

    mi apámmal gyakorlatilag egymást öntöztük vízzel, hogy lenyugodjunk, annyira röhögtünk. anyu nem egyszer átjött a másik szobába megnézni hogy min röhögünk ennyire xD nagyon durva egy film.

    VálaszTörlés
  11. -Letti:

    Jaj már vágom :DDDD

    THIS IS SPARTAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

    Na majd megnézem. Ezt ismered?

    http://www.youtube.com/watch?v=8YcIQYCkJPI&feature=related

    Ezen rohadt sokat nevettem anno :D

    VálaszTörlés
  12. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ
    egy másik változatát ismertem, de ez is rohadt nagy... :D

    http://www.youtube.com/watch?v=0OpPgA1buC4

    ezt ismered? :D

    VálaszTörlés
  13. Letti: aziggeeeeen. Jóhülyék. Én szerintem 5 Eiffel torony van és muszlim vallásúak a Buddhisták...

    Káin: hétvégenként az RTL en reggel szokott menni Garfield rajzfilm^^. És szeressük Gárfíldóóóót. Amikor megyek tatámékhoz akkor azzal kezdem a beszélgetést hogy leülök és elolvasom a műsorújságban a Gárfíldóóót és a vicceketXD

    VálaszTörlés
  14. Meti :

    és a berlini fal Izraelben van... :D

    VálaszTörlés
  15. Káin: igen igen
    Énis nyugi. csak néha ha kirúg az ágy és nem rögtön a gép elé ülök vagy nem comedy centralt nézek v nem alszom v nem zuhanyzom v nem csinálom a hajam v sorolhatnám akkor nézem. kb fél év alatt 1 szer láttam eddig v 2 szerXD

    Letti: nemis. Jeruzsálemben>.< és nemvitatkozikXD:D vagy egyezzünk meg abban hogy a kínában az a naaaagy hosszú fal az:D

    VálaszTörlés
  16. Jajj, nagyon szeretem ezt a cicust :D A képregény nagyon jó, a film is tetszett, és kövezzetek meg, de nekem Odie a kedvencem :) olyan kis aranyos és Garfield mindig bántja... :(

    A szomszédunkban lakik egy nagy, kövér, vörös szőrű, lusta macska. Elneveztem Garfieldnak. Még a tekintete is olyan, folyton úgy néz rám, mintha hülyének nézne. xD

    VálaszTörlés
  17. -Nightmare:

    Nekem meg Garfield a kedvencem. Halál Odie-ra! :D

    cuki lehet :D.

    VálaszTörlés
  18. Káin:

    Most mért kell bántani szegénykét? *eljátszaanagysértődöttet* Olyan kis aranyos és butus. :) Garfieldot meg az ellenkezője miatt szeretem.
    Am nem tom most ez honnan jött, de engem néha Garfield Dr. House-ra emlékeztet. xD

    Cukinak cuki, de hogy nem egy barátságos típus az is biztos. xD Bár, ha kajával közelíteném meg, lehet még sikerülne is megsimogatnom.

    Nemsokára kapok én is egy cicust, az is vörös, csak fehér csíkokkal. Kis gömböc még, és nagyon apró. *.*

    VálaszTörlés
  19. Meti :

    megegyeztünk. :D

    Nightmare :

    én is House-t látom benne xD lehet, hogy koppintották? :O

    VálaszTörlés
  20. -Letti:

    Egyiket sem koppintották, a cinizmus előbb létezett mindkettőnél. ;)

    VálaszTörlés
  21. Nighmtare: Őőő Vigyázz meg ne egye majd Szotyit:P:D

    VálaszTörlés
  22. Meti:
    Nem fogja, Szotyit nem viszem majd anyáékhoz. :D

    Letti:

    Igaza van Káinnak, de akkor is nagyon hasonlítanak :D

    VálaszTörlés
  23. Szerintem nagyon nem hasonlítanak O__O. Egy poén sem hasonló.

    VálaszTörlés
  24. sztm ja, na mindegy. mindjárt 23.00... :D:D
    *ásít* ajajj...

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: