2010. április 21., szerda

Káin: Filmajánló és Játékajánló

Hm. Mivel rég írtam nektek ilyet, gondoltam már itt az ideje. Most nem a klasszikus horror túránkat folytatjuk, hanem egy mai filmről (még ha nem is dátumilag mai) lesz szó. Az egész egy játéksorozatból készült és mikor felröppentek a hírek hogy megfilmesítik... hát előre rettegtem hogy majd az összes többi adaptációhoz hasonlóan elbaltázzák ahogy van. Mikor megnéztem a végén örömmel nyugtáztam: NEM EZ TÖRTÉNT.

A zene, a hangulata képi világa hihetetlenül megfogott és a budis jelentnél rendesen kiakadtam. Most egy kis játék visszatekintővel szeretnék filmajánlót írni ha nem baj, hiszen ez a világ egyik legbetegebb japán játéka. Jöjjön hát a rettegett:

SILENT HILL

Első sorban a játékról érdemes írnom. Kevés olyan van amivel nem merek a sötétben játszani, na ez ilyen. Rendesen félek tőle. A hangulata, zenéje, látványvilága, mindene olyan amitől kiborulok. Itt nem a zombik meg a féktelen riogatáson van a hangsúly, hanem mély undorkeltésben és pszichológiai hadviselésben. :D

Ez egy túlélőhorror videojáték, természetesen japán. 2006-ra már 5 rész látott napvilágot, mindegyik jó eladással és kritikával bírt. A játékmenetben az akció mellett a fejtörőknek is jelentős szerep jut, kidolgozott környezettel, valamint történettel, aminek egy részét a játékban beugró bejátszásokban ismerhetjük meg. Mindegyik játék filmre emlékeztető kibontakozású, amit csak fokoz az a jelenség, hogy több befejezés is lehetséges; ez a játékos döntéseitől függ. 2006-ra, a Sony Pictures kiadta a Silent Hill alapján elkészített filmet és most az egyszer nem ért csalódás. A Silent Hill játékokban és az annak alapján kiadott filmben gyakori a szimbolizmus használata, és a történet elemei pedig híresek arról, hogy többször erősen összefonódnak valamivel vagy valakivel. Ezzel a hatással érték el a készítők azt, hogy a főszereplőt (és a játékosokat/nézőket) egy nagyon is személyes, ám vérfagyasztó horror kalandba repítsék el, gyenge idegzetűeknek a játékot nem nagyon ajánlom!

A cím egy elszigetelt üdülővárosra utal, ami az USA környékén van. A környéken torz lények bukkannak fel, mivel a város kapcsolatban áll egy másik síkkal. Az első két játékban a főszereplők egy ránézésre elhagyatott városba érkeztek, de a harmadik és negyedik részben a város elér már olyan szereplőket is, akiknek volt ezzel a hellyel valami kapcsolata. Silent Hill pontos helyét bonyolult lenne meghatározni. A játék Silent Hillt egy magányos kisvárosnak állítja be, amit köd borít, és jó néhány méretes domb vesz körül, valamint egy tó helyezkedik el a környékén. Az első részhez mellékelt kézikönyv Silent Hillt egy kisebb, angolok által benépesített üdülővárosnak mutatja be, és a várost körülvevő környezet, köztük a köd, mindig is jelen voltak.

A második részben az autók rendszáma Michigani származásra utalnak.

A negyedik rész egy Ashfield nevű városban játszódik, ami Massachusettset ábrázolja ami a híres Lizzie Borden (baltás gyilkos) otthona volt. Silent Hill elhelyezkedését bizonyíthatja az is, amikor az első részben Harry átkutatja az iskolát. Egyes osztálytermekben a falakon levő röplapokon a "Chicago News", vagyis "Chicagói Hírek" van nyomtatva.

A város a Toluca tó közelében van, így végül arra következtethetünk hogy valahol Dél Kaliforniában lehetünk XD. Ezt az is megerősíti, hogy Dougles autója a Silent Hill 3. részében kaliforniai rendszámmal van ellátva, de végül is az is igaz, hogy a Silent Hill 3 nem csak Silent Hillben játszódik, ezt a helyet csak a játék felénél éri el a játékos, miután Dougles és Heather, az ott levő főszereplő egy hosszú, éjszakai kocsikázás után megérkezik oda. Nem csoda hát, hogy rengeteg a félreértés a helyszínnel kapcsolatban.

A Silent hill zenei Cd-n egyik zene egy Hill-i sztriptízbárhoz kapcsolódik amiben szerepel Maine, így sokan Main-nek gondolják Silent hill, ami azért vicces mert Maine Stephen King folyamatos helyszíne a könyveiben. (Róla anno volt cikk, keressétek meg!) Vicces, hogy a 2006-os filmben már Nyugat Virginiában játszódik minden. O__o Ráadásképpen pedig, mialatt a városnak ott van az "üdülőváros" része, ott van még a "másik oldala" is, amelybe a főszereplők többször is belekerülnek (a lüktető falakkal és a különös lényekkel, amelyek a másvilágot járják), ami indok a főszereplők elméjében levő félelmek fizikai megnyilvánulásainak. Egyszerűen szólva, a várost ezeknek az embereknek az elméje is alkothatja.

Silent Hill különféle elemeinek a kutatását követően a hírhedt forgatókönyvíró, Roger Avary bejárta Centraliát, Pennsylvániában. Silent Hill helyszíneinek a listája között szerepel Ashfield is, ami a várostól egy félnapos utazás távolságára van. Centralia térképét megtekintve, van egy Ashland nevű kisváros nagyjából egy mérföldre, Centraliától délre. A listában még említve van Portland városa is, és Silent Hill egy másik része, amit South Vale néven tartanak számon, és a Toluca-tó déli partjain található. Vicces, hogy a fent említett helyszínek a GTA3-ban is ott vannak! :D Érdekes, hogy Centraliaban is szerepel egy tűzvész ami elérte a kőszénbányát a város alatt. Silent Hillben Alessa Gillespie rendkívül megégett, és a szén, amellyel felgyújtották, az egész várost felégette. Úgy tűnik, hogy a filmben levő történeti verzióhoz az ötletet a Centralia városába visszanyúló gyökerek adták.

A játék képi világát csakis dicsérni lehet, a köd ami mindent ellep, minden korhad és rohad. A hangok rendkívül természetellenesek és hirtelen jönnek, ezt megspékelik rohadt undorító és szürreális lényekkel. Van ami még csak meg se támad, csak mentálisan hat rátok. A zeneszerző, Akira Yamaoka látta el a játékot megfelelő atmoszferikus és érzelmű zenékkel, amik egészen az első részben hallott, fémszerű hangot kiadó hangszerektől, és érdekes zajokból álló zenétől kiindulva a melankolikus zongorázástól a nehéz rockig kiterjeszthető. Sok rajongó és cikkíró tartja úgy, hogy Silent Hill minden idők legrémisztőbb játékai között helyezkedik el.

A látótávolság maximum három láb és használhatunk egy rádiót is, ami akkor kezd el recsegni ha jön felénk valami. Gondolom ez olyasfajta fehér zaj akar lenni. Ez erős paranoia érzést nyújthat a játékosnak, és a félelem előtörését. Mivel hogy a játékos nem látja őket, ezért rá van kényszerülve arra, hogy a főszereplőt vagy biztonságba helyezze és elmenekítse a környékről, vagy pedig reménykedik abban, hogy a lény nem a főszereplő felé halad. Ez az a játékelem, ami a sorozatot megkülönbözteti a többi horrorisztikus játéktól, amik általában a szörnyetegek hirtelen rajtaütésével igyekeznek megijeszteni játékosokat pl: Resident evil stb.

-Az első rész:

1999-ben jelent meg Playstation 1-re. A történet főszereplője Harry Mason volt, a szerencsétlen Silent Hillbe látogatottés lányát kereste.


-A második rész:

Előtte gameboyre jött ki egy rész, de a rendes official második rész a folytatása volt az 1-nek és 2001-ben jött ki Playstation 2-re. James Sunderland volt a főszereplő, aki levelet kapott a halott feleségétől , hogy menjen el hozzá Silent hKözépre igazításillbe :-s...


-Silent hill 3:

Playstation 2-re jött ki 2003-ban, egy tini lányról szól a történet és leginkább az első részhez kötődik.



-Silent Hill 4:

Eredetileg nem a sorozat része. 2004-ben jelebnt meg Ps2-re. Kicsit a második részhez kapcsolható, Henry Townshend a hős. Bezárva tartja magát amíg a x. bezárt nap után egy rohadt nagy lyuk nem lesz a fürdőszoba falán. :D



Kissé beteg Intro



-Silent 5-6:

Nem teljesen kötődik a játékmenethez, az egyik a szálakat dolgozza el a másik egy lányról szól.

-Silent hill 7 vagy európában 6:

Alex Shepherd katona visszatér a háborúból, öccse Joshua pedig ez alatt eltűnt, anyja beteg és az apja Josht keresi. A játék Ps3-ra és Xbox 360-ra jött ki egyaránt.


A FILM:

A filmet Christophe Gans rendezte aki a Farkasok szövetségét alkotta meg. A film az első, 99-es játék menetét követi, de egyéb részekből és saját ötletekből is merít.

A főszereplő most pl egy anya lesz, aki az életében egy hirtelen fordulatot tesz Silent Hill városába, abban reménykedve, hogy felfedezheti az adoptált lánya, Sharon beteges rémálmainak okozóját. A férje, Chris Da Silva (Sean Bean) tiltakozása ellenére Rose elindul Sharonnal egy útra, hogy bejussanak Silent Hillbe. Az útjuk keresztülvezet Brahams városán is, ami Silent Hillel szomszédos. Az első előzetes kiadása után a rajongók örömmel várták a film érkezését, már csak azért is, mert jó néhány képkocka kísértetiesen az első rész egyes jeleneteire emlékeztette az embereket. Ráadásul pedig a film zenéjét Akira Yamaoka készítette, aki a játéksorozatét is előállította.

-Készítők:

rendező:
Christophe Gans
író: Nicolas Boukhrief, Christophe Gans
forgatókönyvíró: Roger Avary, Roger Roberts

-Szereplők:

Radha Mitchell (Rose Da Silva)
Sean Bean (Christopher Da Silva)
Laurie Holden (Cybil Bennet)
Jodelle Ferland (Sharon Da Silva/Alessa Gillespie)
Deborah Kara Unger (Dahlia Gillespie)

A film 2006 április 21-én lett kiadva, minden kapcsolatba állt mindennel ezért nem okozott csalódást a rajongóknak, na meg nekem is nagyon tetszett! Silent Hill témában képregények is készültek, Scott Ciencin írta és Ben Templesmith rajzolta. Az "eredeti,, képregényt 2000-re készíetette e a Com.X, de még sosem került kiadásra. Sok Artbook és novellás kötet is kijött a témában.

-Érdekesség:

Mind a 6-7 rész merít Jákob lajtorjája c. filmből, pl a szörnyetegek feje és a képi világ. A város ami purgatóriumként szolgál. A metrómegálló motívuma is nagyon hasonlít. David Lynch filmjéből is kiemeltek elemeket: Útvesztőben c.

"Egy gyógyíthatatlan beteg kislány édesanyja Rose (Radha Mitchell) képtelen beletörődni az orvosok diagnózisába. A gyógyulás útját keresve megszökteti lányát, férje (Sean Bean) minden tiltakozása ellenére. A szökés során balesetet szenvednek és Silent Hill elhagyatott, hátborzongató városába jutva szem elől veszítik egymást, ami nem csoda, hiszen a városra állandó köd telepedik. Silent Hill nem csak ebben különbözik a többi várostól: furcsa lények lakják és időről időre az élő Sötétség telepedik rá, megfertőzve mindazokat, akiket megérint. Rose gyermeke keresése közben egyre többet tud meg a város történetéről és rá kell döbbennie, hogy lánya eltűnése csupán apró porszem egy sokkal komolyabb játékban.,,

-Rengeteg infó még itt, magyar rajongói oldal:

http://www.silenthill.hu/

Remélem tetszett a beszámoló, igazából nem akartam eg sima filmajánlót írni, mert sokan nem tudják, hogy ez a nagyszerű alkotás igazából egy játékon alapul. Bizonyos részek Pc-re is kijöttek így ne legyetek restek megszerezni őket! ;)

Film Trailer:



nővérkék :D


41 megjegyzés:

  1. Ok, tudom ennek most semmi koze a lenyeghez, de pillanatnyilag az elso resz zeneje "tetszett"... Valahogy jol hangzott a mifelenk eleg suru ejszakaban...
    (bocs ezert a hulye velemenyert, de gondoltam legyen mar 1 komment itt is... :)

    VálaszTörlés
  2. -Melinda:

    Lol, köszi :DDDD

    De van köze. :)

    VálaszTörlés
  3. Hát ez egy hatalmas film! Nekem anno tesóm mondta ,hogy játékból készült. Én megnéztem a filmet és én is játszani akartam , de bátyó mondta nem nekem való XD. Nem csoda nem szeretek játszani , mert felbasznak agyilag , nem tudom miért...
    A wc-s jelenttől én is beszartam, kibaszott jó az egész amúgy is. Legalább ezt nem baszták el azoknak akik a játékot is ismerik :).
    (bocsi a sok káromkodásért , de ezt hozta ez most ki belőlem!)
    Amúgy jó a cikk ! :)

    OFF: Mi lesz ez a Doktor ügyeletet tart? Kíváncsi vagyok reá :) Bár kamasz már nem vagyok XD.

    VálaszTörlés
  4. Black Butterfly

    Ismerema játékot, de mivel nem vagyok ezek híve, nem tudok róla véleményt mondani xD
    Majd ha megjön Káin bácsi..mellékesen, ha nem lenne benne ennyi káromkodás, talán Káin fel sem fogná..:D:D nem értené azokat az ismeretlen esztétikus szavakat..:D:D xDD

    A DOKTOROK:
    Az ügyelet időtartama alatt lesz az oldal tetején egy chatszoba, ahol lehet velünk beszélgetni :)Tegnap hajnalban már le is teszteltük ketten..:D
    Csak félek, hogy óriási lesz a fejetlenség és rengeteg kérdés lesz, amire nem tudunk majd egyenként válaszolni..Én azt gondoltam először, hogy jókat beszélgetünk, de aztán eszembe jutott, hogy Káinnal majd elszalad a ló és megőrülnek a népek :D:D és óriási röhögvefetrengés lesz az egészből..:D :D
    Persze ez csak ilyen meglepi nektek, kedves állandó olvasóink-azon gondolkoztunk, mivel lephetnénk meg benneteket..^^

    Persze ez csak ideiglenes chatszoba, utánna maradnak a kommentek..de ha jók lesznek a tapasztalataink és a tiétek is, ergo jót szórakozunk, akkor esetlegesen időközönként be lehetne egy egy ilyet iktatni..na de ez majd eldől a csütörtöki rendekés után a Mortem lélek-és nemibeteg gondozójában!
    :)
    Várunk benneteket!

    VálaszTörlés
  5. -Black Butterfly:

    Hát a játékkal én sem tudok játszani. A filmnél vagy 15x betegebb :-s

    -Neo:

    ~Neot tarkónbassza. ~

    Mi az hogy én káromkodok bazdmeg? :DDDDDDDDDDDD XDDDD

    Ja igen még valami:

    Mikor beléptek oda nyomni kell egy a betűt, és akkor tudjátok utána beírni a neveteket. Lesz egy kis chat ablak, aminek lent a szélén lesz egy alig észrevehető nyíl, arra rá kell kattolni, mert akkor az ablak szélesebb lesz!

    VálaszTörlés
  6. Nekem anno PS1-en volt meg ez a játék és emlékszem akkor nem is mertem vele játszani ha egyedül voltam otthon sötétben meg pláne nem annyira brutális volt XDXD
    Az biztos hogy az aláfestő zenék nagyot dobnak a hangulaton mert ahányszor csak meghallottam egyből libabőrös lettem:)
    Maga a sztori is tetszett hogy adott egy ember akinek meg kell találnia a kislányát egy ködös zombis városban^^

    A csetnek szintén örülök viszont remélem nem lesz tömegnyomor és mindenki tud majd normálisan társalogni az oldal készítőivel;)

    VálaszTörlés
  7. A játékról sokat hallottam,mindig is meg akartam szerezni,bár most ha jobban belegondolok,lehet jobb lenne békén hagyni,ha ti mondjátok hogy fostatok tőle akkor kemény lehet:D.
    De egyszer úgyis kipróbálom,ez a sorsa a horror-buziknak:).

    VálaszTörlés
  8. Jujjj dejó ez a chat ötlet!!!!Csak kár,hogy csütörtökre raktátok és nem péntekre,anyám tuti kivág a gép elől... :(
    De azért remélem tudok jönni!!! (wíííííí *örül mint állat*) Baszki de várom!

    VálaszTörlés
  9. -Skinny Sixx:

    Nagyon durva, főleg a mostani szép grafikával :D

    Hát én is remélem. Nehéz lesz számon tartani, de remélem hogy megvárják amíg válaszolunk és kész. :D

    VálaszTörlés
  10. -Galaxya:

    Nagyon tuti, szóval uccu :D Legjobb ha nappal többen játsszátok... XD

    - Charlotte:

    Kérd meg anyudat!... akartam mondani mutassad meg az oldalt neki, de inkább ne. XD

    VálaszTörlés
  11. -Káin:
    Csakhogy vmit a cikkhez is írjak:én még nem láttam a filmet, csak hallottam róla,de most néztem youtubeon pár részt és tök jónak tűnik!

    Jjajjj legyen csütörtök este!!!!Wááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá!!!

    (énkérekelnézést xD)

    VálaszTörlés
  12. -Charlotte:

    Örülök, hogy ennyire várod :O

    VálaszTörlés
  13. -Káin:
    Jobb ha nem mutatom meg neki...megkapnám érte a magamét asszem. :( :S De remélem 11-re elalszik és nem veszi észre, hogy még mindig a gép előtt ülök. xD
    És most megyek és tanulok előre péntekre is, hogy holnap ne kelljen annyit és végezzek időben. :)
    (legyen csütörtök!)

    VálaszTörlés
  14. -Charlotte:

    De aranyos vagy! Szurkolok és várunk!!!!

    VálaszTörlés
  15. Sikerült gyorsan letöltsem az első részt:D.
    Úgy kezdtem neki hogy annyira szörnyű nem lehet,csak egy pasas keresi a lányát,csak nem raknak ijjesztő dolgokat az elejére.
    Most kénytelen vagyok szünetet tartani amíg lelki erőt gyűjtök a következő nekifutásnak:)).

    VálaszTörlés
  16. -Galaxya:

    Na igen. Ne is beszéljünk a 2. részben arról a jelentről amikor a Piramisfejű megerőszakolja az egyik szörnyet -.-...

    http://www.youtube.com/watch?v=aHxd0TCSzdE&feature=related

    VálaszTörlés
  17. -Káin:
    Uff xD
    Ebben a játékban van minden:)).

    VálaszTörlés
  18. -Káin:

    Jah,annyi különbség,hogy ebben a játékban kellemes(valamilyen szinten) a megrökönyödés:D.

    VálaszTörlés
  19. a film sztem megvan :) majd előkotorom, és ha lesz merszem, megnézem xD

    A játékokat is igyexem majd beszerezni:P
    ___
    Várom már a csüt. estét [pont a névnapom, yee xD] :P fent maradok ha törik ha szakad. és ha hozza mindenki a formáját valszeg én is szakadni fogok [a röhögéstől xD].

    VálaszTörlés
  20. -Misu:

    annyira nem durva a film, mint a játék! :D

    Jaj de jó! Várunk titeket!!!!

    VálaszTörlés
  21. Doktorok:

    Ez a csutortoki dolog arrol szol, hogy kozosbe megy a kezeles, vagy mindenki kulonpaciens?

    VálaszTörlés
  22. -Melinda:

    Hát mivel egy embedes chat lesz aligha hiszem lehet külön ablak :( Tudod ilyen gagyi chat :(

    VálaszTörlés
  23. huhúúúú. csütörtök nekem nem annyira jó:/ tudod másnap suliiiXDXD (most lebuktamXD)
    megpróbálok fennmaradni. anyámat elküldöm vmi koncertre XD Szeritem leszek, de lehet h csak 10 percig leszek az elején:S
    Esetleg visszalehet majd vhol olvasni a csetszöveget?:$ vagy ez személyiségi jogokat sért?

    VálaszTörlés
  24. -Meti:

    Hát kár :(

    Remélem itt tudsz majd időzni :D

    Megpróbálom majd kimenteni a legjobb aranyköpéseket. :D

    VálaszTörlés
  25. Pont ajánlani akartam, ha esetleg nálam is korán pizsiosztás lenne, legalább tudjam miből maradtam ki xD

    VálaszTörlés
  26. :d nemlehetne 2 nap egymásután?>.< mondjuk holnap meg pénteken?>.<

    Najó. nemproblémázok. fennmaradok:D

    VálaszTörlés
  27. -Meti:

    Nekem már a hétvégére programom van, sajna nem leszek :D

    VálaszTörlés
  28. Káin:

    Huhuhúúú, a kedvenc filmem, a legjobb, imádom! Ha 30-szor nem néztem meg eddig, akkor egyszer sem, és minden nálam alvós pizsiparty-n beraktam, hogy az összes barátnőm halálra rémüljön :D meg utána magyarázhattam a végét, mert azt senki sem értette...

    Mondjuk hiába vagyok agy horror fan, egyszerűen képtelen vagyok megijedni. Néztem a filmet, csodáltam, izgultam, pislogtam meg minden, de nem féltem.
    Viszont a játék azért tényleg más, igazán ott sem paráztam, pedig éjszaka játszottam, de ott jobban beleéltem magam, szóval az igazi izgalom megvolt, hogy mi jön a sötétben meg stb.

    Amit nagyon szeretek még az a zenéje (fimé meg játéké is), órákig tudnám hallgatni :D szerintem nagyon jó és azzal igazán lehet hatni az idegrendszerre, meg valahol a lélekre is.

    +Reggelente rengetegszer keltem arra a tipikus silent hill-es harsonaszóra (vagymiaz), mert benne maradt a lejátszóban a DVD és folyamatosan a menü-t játszotta újra :D


    Offtopic:
    Én is jövök ám holnap chatelni :) tényleg jó ötlet :)

    VálaszTörlés
  29. -Nightmare:

    Én is többször láttam, szomorú ha a végét nem értik, mert annyira nem ördöngös. O__O

    Várunk Téged! ^^

    VálaszTörlés
  30. Káin:

    Hát igen szomorú, de nem mindenkinek vannak jó logikai képességei xD Nah jó, nem bántom őket. :D

    VálaszTörlés
  31. A játékot rettegve fogom folytatni.Mindig félek ,hogy valami elémugrik,olyankor mindig kiugrok a székemből T.T

    VálaszTörlés
  32. Nightmare:
    Általában én sem ijedek meg, de néhány filmet épp azért nézek meg hogy halálra rémüljek. bnőm szerint ez valami kezdetleges mazochista hajlam lehet, hogy szeretem ha rettegek. xD szerintem meg csak lusta adrenalinfüggő~

    VálaszTörlés
  33. Misu:

    Akkor egy cipőben járunk!:D
    ~pacsit ad~

    VálaszTörlés
  34. Misu:

    Én pedig keresem a filmet, ami meg tudna ijeszteni. Ha tudtok ilyet írjátok meg nekem! :) Annyit láttam eddig, de egy sem érte el a hőn áhított hatást...

    VálaszTörlés
  35. Szerintem az emberek imádnak félni. :D

    VálaszTörlés
  36. Káin:

    Imádnának... én félni akarok!!!

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: