2010. április 19., hétfő

Darkness: Sátánizmus I.

Egy több részes cikk sorozat következik az én részemről, amivel be szeretném mutatni a Sátánizmust, amit sokan félreértenek, hála az ostoba, bigott, "üljünkatemplombanmindenvasárnapésbűntelenekleszünk" keresztényeknek.

Az első rész, ki másról szólhatna, mint az egész modern sátánizmus atyjáról:

Anton Szandor LaVey

1930 április 11.-én született Howard Stanton LeVey néven Chicago-ban. Családjával hamarosan átköltöznek San Francisco-ba. Életrajza szerint ősei, zsidó, francia, német, román, orosz és elzászi eredetűek. Több hangszeren is játszik és ebben a szülei is segítik. Kedvencei a billentyűsök voltak, főleg az orgona. Erdélyből származó nagyanyjától számos babonát hallott vámpírokról, fekete mágiáról. Kora gyerekkorától kezdve vonzották ezek a dolgok. A II.Világháború kapcsán ráébredt, hogy nem igaz az az állítás, miszerint a szelídek, gyengék öröklik majd a földet. Csak az erős élheti túl.

A középiskolát otthagyva cirkuszokhoz, karneválokhoz szegődik, ahol először, mint segédmunkás, majd zenészként dolgozik. Szombat esténként pedig sztriptíz show-kon muzsikált. Itt figyelt fel arra, hogy ugyanazokat a férfiakat látja vágyakozó tekintettel a táncos lányokat nézni, akik vasárnap reggel könyörögnek az istenüknek, hogy oldozza fel őket.

„Szombat esténként a félmeztelenül táncoló lányokra vágyakozón bámuló férfiakat láttam, vasárnap reggel pedig, amikor a karnevál túlsó végén a sátorban tartott Istentiszteleteken orgonáltam, ugyanezeket a férfiakat láttam a padokon a feleségeikkel és gyermekeikkel, könyörögve Istennek, hogy bocsásson meg nekik, és szabadítsa meg őket testi vágyaiktól. És a következő szombat éjjel ugyanezek a férfiak ismét a táncosnőket lesték vagy a karneválon, vagy más hasonló, testi örömöket ünneplő helyen. Ekkor jöttem rá, hogy a keresztény egyház álszent dolgokra épül, és az ember ösztönös testi vágyai a felszínre törnek, bármennyire is tisztogatja vagy pusztítja azokat akármelyik fény-vallás.”

Később Los Angeles-ben kabaré műsorokban zenélt, ahol állítólag Marilyn Monroe-val is kapcsolatba került.

Majd visszaköltözött San Francisco-ba, ahol bűnügyi fotósként dolgozott a rendőrségen. Megvette a híres-hírhedt "Fekete Házat", ahol haláláig élt. Első felesége Carole Lansing, akitől egy gyermek született 1952-ben, Karla LaVey. A házasság azonban tönkrement egy Diane Hegarty nevű nő miatt. Sosem házasodtak össze, mégis hosszú éveken át társak voltak. 1964-ben született második lánya Zeena Galatea LaVey.

Paranormális kutatásai miatt helyi híresség lett. Szerette az egzotikus állatokat. Háziállatként tartott egy fekete párducot (Zoltan) és núbiai oroszlánt (Togare).

1966. áprili 30.-ról május 1.-re virradó éjjel rituálisan leborotválta a haját és kikiáltotta a Sátán Egyházának (Church Of Satan) megalakulását. Korábban is léteztek különböző csoportok, de ez volt az első, ami mindenki számára elérhető lett. Nemsokára esküvőt, beavatási szertartást és temetést is tartottak. Az újságírók "fekete pápaként" emlegették. 1967-től az Egyesült Államok hivatalosan is elismerte a Sátán Egyházának létezését, és a sátánizmust, mint vallást.

1969-re több, mint tízezerre nőtt az egyház tagjainak száma. Ebben az évben jelentette meg legjelentősebb könyvét a Sátáni Bibliát (The Satanic Bible).

1997 október 29.-én halt meg szívelégtelenségben. De a Sátán Egyháza azóta is fennáll, Peter H Gilmore, Peggy Nadramia és Blanche Barton irányításával. Mások szerint azonban LaVey halála után az egyház összeomlott.

Érdekességek:

-Blance Barton önéletrajzi könyvet írt Lavey-ről, melyben sok érdekes dolgot írt. Számos forrás azonban tagadja, hogy ebben a könyvben elhangzott dolgok igazak. A legfőbb vádló éppen Zeena, LaVey második lánya, aki megtagadta az apját. Azóta a Temple Of Set (1975-ben a Sátán Egyházából kilépett ördögimádók által alapított, a sátánizmussal összeegyeztethetetlen elveket vallanak.) papnője. LaVey szerette a titokzatosságot. Élete számos mozzanatát homály fedi. És igyekezett ezt meg is őrizni. Ezt a homályt halála után sem sikerült átlátni.

De ezek a rejtélyek semmit sem vonnak le munkásságából, írásaiból, mert az általa létrehozott modern filozófia a mai napig él és virul.

„Amikor egy sátánista valami rosszat tesz, felismeri, hogy hibázni természetes – és ha igazán sajnálja, amit tett, figyelni fog arra, hogy többé ne kövesse el ugyanazt a hibát. Ha tettét nem bánja szívből, tudja, hogy újra meg fogja tenni, és eszébe sem jut, hogy meg kellene gyónnia a bűneit vagy bocsánatért kellene könyörögnie. De pontosan ez történik mindig. Az emberek bevallják bűneiket, hogy felszabadulhassanak a bűntudat alól – és nyugodtan bűnözhetnek tovább, többnyire ugyanazokat követik el újra és újra.”

Lavey a Lavey féle sátánizmusról

Könyvei:

- The Satanic Bible 1969
- The Compleat Witch, or, What to do When Virtue Fails 1971
- The Satanic Rituals 1972
- The Devil's Notebook 1992
- Satan Speaks! 1998

Ezek a könyvek magyar nyelven sosem jelentek meg. A neten található pár fordítás, de ezek általában hibásak, pontatlanok. Külföldi könyveket (is) árusító könyvesboltokban megvehető illetve megrendelhető.

23 megjegyzés:

  1. LOl... a harmadik képen a gyerek még hasonlít is rám X'D

    Remélem fogsz majd írni az elvekről is.

    Igazság szerint Lavey féle sátánizmus kb 16 éves koromig volt érdekes, utána rájöttem hogy nem éri meg és ez is korlátolt a maga módján. Bár felöleli a szexmágiát is, de melyik ilyen páholy nem? :D

    VálaszTörlés
  2. A harmadik képen a gyerek, az Manson.:D

    VálaszTörlés
  3. Manson??? fel nem ismertem volna xDDD [főleg hogy olyan kicsi a kép]
    __
    amúgy érdekes cikk. :)
    a pirossal írt rész ami az egyházról szól az tagadhatatlan :)

    VálaszTörlés
  4. Ühhümühhüm,tényleg sokan keverik a sátánizmust az ördögimádással.

    Amugy fiatalabb koromban engem is érdekelt a sátánizmus,vagyis inkább a Lavey által leírt filozófia,és az amin alapult, csak sose fordították le a könyvet amit írt,akkor meg még lusta voltam angolul elolvasni,most meg már nem érdekel annyira,hogy időt szánjak rá.

    Mansonrol meg csak akkor tudtam meg,hogy sátánista,amikor láttam a Baphometes tetoválását :D

    VálaszTörlés
  5. Nekem ez az egész túl mesterkélt. Szóval az elvek, amiket vallanak, abban semmi sátánista nincs. viszont mégis tartanak rituálékat, ahol ördög jelmezbe, meg tőrrel koponyával szórakoznak. Meg azért a név is szerintem csak a polgárpukkasztás miatt van, hát a sátánizmus.. egy -izmus, akkor ezzel az erővel mondjuk a hitlerizmusra is mondhatjuk hogy semmi köze Hitlerhez?XD
    Tehát ha annyi lenne, amennyit a törvényeikben leírnak, akkor nevezhetnék mondjuk új-humanizmusnak vagy valami, csak azon senki sem háborodna fel.

    Egyébként ez a blog valami hihetetlenül fantasztikus, most találtam meg! Nyáron átolvasom elejétől csak az érettségin legyek túl.
    Szóval nagyon nagy gratuláció és hála a készítőknek, láttam már jó blogokat de ez valami hihetetlen és zseniális!

    Alexander

    VálaszTörlés
  6. Alexander:
    -A többiek nevében is köszönet a dícsérő szavakért.:D
    Minden vallás mesterkélt szerintem. Vannak a túlságosan átmosott agyú keresztények akik esküsznek a bibliára, akár a szívüket kitépnék érte, holott az egész biblia egy jó kis mese.
    Csak egy példa: Ezen nemrég kezdtem el gondolkodni. A családomban nagyon sok kegyetlenül vallásos emberke van. És beszélnek, hogy isten hamarosan eljön, érzik, hogy közeleg az idő. De egy kérdés: egy Jézus nevű figura anno itt járt, ugye. Tudjuk, hogy végezte. De mivan ha már a történelem során volt itt? Nem egyszer, nem kétszer. Főleg ebben az időkben, amikor az emberek bizalmatlanok egymással. Megjelent egy fickó (bármelyik országban) és elkezd papolni a mennyországról, istenről, angyalokról meg többi cuccról. Legjobb esetben elhajtják. Vagy jól meg is verik.:D Ezért értek egyet azzal, hogy a kereszténység képmutató dolog. Nem vagyok amugy sátánista. Csak a LaVey féle dologgal egyetértek. Te magad vagy önmagad istene. A habzó szájú keresztények, ha kihúznák a keresztet a seggükből (ez nem bálványimádás?) és jobban utánna járnának a dolognak, akkor észre vennék, hogy a LaVey által alkotott filozófia nem olyan veszélyes, mint amilyennek beállítják. A következő részekben jobban belemegyek a sátánizmusba, ez még csak ilyen előszó volt, az alapítóról, az egész kitalálójáról. A java még csak most jön.:D

    Na jó hosszú lett!:D
    Kedves keresztények lehet anyázni.:D

    VálaszTörlés
  7. Ja, ezt majdnem elfelejtettem.:D LaVey iwiw-en is fent van.:D http://iwiw.hu/pages/user/userdata.jsp?userID=13647562

    VálaszTörlés
  8. -Darkness:

    Jó kicsi kép. X'DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

    ~visszavon mindent~

    -Alexander:

    Üdv a blogon!

    Szerintem az elveik pont hogy Sátánisták. Ha mágiát meg tudást nem arra fordítasz hogy fejlődjön a lelked és kitörj ebből a világból, hanem a földi javakra akkor az színtiszta sátánizmus és butaság,főleg a mai fogyasztói társadalom.

    Azért elfogadott amit írnak mert valóban a mai ember legtöbbje sátánista. Csak a jelenlegi létére, testére koncentrál és kizárja a szellemi és spirituális felemelkedést. Nekem végül ezért lett kiábrándító az egész, na meg a fent leírt ördögruha kán-kán miatt is.

    Nem megmérettetés rossznak lenni meg halmozni az élvezeteket egy ilyen egyházban nincs kihívás és ellustít. De kiemelkedni, fejlődni és jobbnak lenni, na a mai világban az a nehéz.... Talán csak ez jó a szabadkőművességben.

    Valószínűleg a szexmágia is lehet egy rész a annak amit művelnek pl fekete tantra címszó alatt, bár nem tudom hogy erről írtak-e. Mondjuk azt én is csinálom tehát nem szidhatom őket emiatt. :D

    Nagyon örülök, hogy tetszik a blog, ezért öröm igyekezni meg éjjel hullafáradtan cikket írni munka után! Reméljük nem fogsz csalódni bennünk!

    Szeretettel várjuk további hozzászólásaidat is!

    VálaszTörlés
  9. -Darkness:

    Ha "Isten,, vagy bármelyik hírnöke lejön a földre valószínűleg nem a keresztények által kialakított Isten és angyali formában lesz itt. Lehet olyanok mint Én vagy esetleg Te. Nem tudni.

    Én is utána néztem a sátánizmusnak és egy ideig annak vallottam magamat. De ettől eltunyulsz és állítólag azért vagy ember hogy küzdj.

    A Sátánisták önhittsége csak az ellustulást és a fogyasztói társadalom gerjedését okozza. Ha megnézed az alapkövét, ami a mai testedre való koncentrálást jelenti akkor az egész az okkult értelmét veszti.

    És Ő annak tudatában nyilatkoztatta ki a szavait, hogy látott mint én és érzett mint én. Tudta nem csak ez az élete van és meglapított egy faszságot. Ez a főben járó bűn.

    Nem a mennytől vágta el magát vagy Istentől, hanem attól hogy ne fetrengjen itt ezen a mocskos szánalmas síkban vagy még 10 leszületésen át.

    De nehogy magadra vedd amit írtam, várom a folytatást továbbra is, csak ez egy nagyon vitatható és érdekes téma.

    VálaszTörlés
  10. -Darkness, Káin:
    Szinte már vártam ezt a témát.:)
    Én is olvastam már régebben egy kicsit LaVey-ről, meg arról, amit gondolt és végülis el kell ismerni, hogy egészen reális és elfogadható dolgokat írt, pl. sátánizmus 11 törvénye + kilenc sátáni bűnben. De mondom nem merültem el nagyon a témában.
    Én ezzel úgy vagyok, hogy hiszek valamiféle Istenben,olyanban aki számomra fontos és némileg én formáltam.Inkább kapaszkodó és nem büntet meg ilyesmi.Én a vallás+a hit terén leginkább azt érzem, hogy szét van szakítva a dolog katolikusra, sátánistára, buddhistára stb.Lehet, hogy jobb lenne ha lenne köztük egy kis keveredés és akkor nem lennének ilyen megbélyegzések, hogy hűű sátánista stb...Lényeg, hogy nem kell túlzásokba esni és ezért bántani a másikat.Szerintem. :) (na ezt jól megmondtam)
    Várom a cikk folytatását!!!

    VálaszTörlés
  11. Hát..én meg nem hiszek semmiben:D:D

    Az izmusok nem érdekelnek filozófiai téren, csak művészetkedvelő lévén, a művészeti izmusokkal foglalkozom. Lehet az én hibám, vagy saját károm, hogy elsiklok olyan dolgok fölött amik nem érdekelnek..

    De a cikk jó volt! :)

    VálaszTörlés
  12. Joemberek! A satanizmus es a keresztenyseg (meg a tobbi izmus) nem mas mint ikertestverek!!!!!!!
    Alapjuk a "nyaj-szisztema"... ami aztan visz amerre o akar... csak magad fele nem...
    Na,jo ejszakat!

    VálaszTörlés
  13. -Charlotte:

    Valahol az igazság az összes keveréke közt van....

    VálaszTörlés
  14. Köszönöm a kedves fogadtatást, :)

    "Azért elfogadott amit írnak mert valóban a mai ember legtöbbje sátánista. "

    Ez érdekes megközelítés, de teljesen igaz.
    Hát nem tudom a mágia-dolog is érdekes náluk, hiszen ne felejtsük el ez a fajta "sátánizmus" gyakorlatilag egy ateizmus. Na most egy ateista hisz a mágiában? áh, végülis mindegy...

    "Valahol az igazság az összes keveréke közt van...."

    Ez a lényeg. Ennél közelebb nem is juthatunk.

    VálaszTörlés
  15. Viszont Anton bácsinak nem kevés pénzt hozott ez is nyilván, tehát neki mindenképp megérte, üzlet ez is. A kis dörzsölt, hiába, azok a jó gének XD

    VálaszTörlés
  16. -Névtelen:

    Zsidó kurva anyját Anton bácsinak magyarul. :D

    ~röhögve félrevonul~

    Itt mindig ilyen a fogadtatás! ^_^

    VálaszTörlés
  17. Egész kicsi koromban már azzal nyüsztettem anyámékat, hogy igazságtalan dolog, hogy a keresztények ha valami bűnt követnek el, elmennek, meggyónják, elmondanak 120 Miatyánkot és letudva.Én meg,akit ateista szellemben neveltek bármi rosszat teszek, nekem kell megküzdenem a lekiismeretfurdalással és helyrehoznom. Nagyon jó kis írás, bár én nem hiszek sem az emberarcú, szubjektíven gondolkodó Istenben,sem pedig Sátánban. A Földön "jó"nak és "rossznak" titulált dolgokat maguknak az embereknek tulajdonítom (pőersze a szerintem rohaggggyonmeg sorozastgyilkos nekem rossz, a 4 éves kislányának meg lehet,hogy a legtutibb imádnivaló apuka,de mindegy) és pozitív vagy negatív, oda-vissza ható energiaként fogom fel a legfőbb hatalmakat (energiákat) mindkét oldalon. Mindenestre LAvey szemlélete még mindig közelebb áll hozzám ,mint a képmutató kereszténység. :)
    „Amikor egy sátánista valami rosszat tesz, felismeri, hogy hibázni természetes – és ha igazán sajnálja, amit tett, figyelni fog arra, hogy többé ne kövesse el ugyanazt a hibát." ez oké. Ami miatt én nem illek bele a képbe az az,hogy igyekszem helyrehozni, mindamellett,hogy lehetőleg nem követem el még egyszer :)
    Jók az írásaitok, így tovább
    (egy háromgyerekes ex-sátánista :D)

    VálaszTörlés
  18. -Muttertájgör:

    Üdv itt a blogon!

    Erről nekem pontosan ugyan ez a véleményem! Ha gondolod olvassad el a Káin szava I-et, oldalt ki is van rakva a post kiemelten! Szerintem tetszeni fog!!!

    Köszönjük szépen, továbbra is várjuk a hozzászólásaidat!

    (Az igen :D)

    VálaszTörlés
  19. szia! elolvastam, tényleg nagyon jó kis írás. egy személyes véleményt odabiggysztettem;)

    (jó hát ebből kettő hozott anyag, egy saját ördögfióka hordozza az elvetemült génálományomat, a többi max példát vesz rólam és csináltat egy egész hátas tetkót :) )

    VálaszTörlés
  20. -Muttertájgör:

    Köszönöm, hogy elolvastad én is válaszoltam! ^^

    :D El sem hiszem, hogy Magyarországon is vannak ilyen emberek!

    VálaszTörlés
  21. Káin: a sötét kis pötty vagyok a Jin-Jang jelben, de nélkülem a fehérek is baszhatnák :D

    VálaszTörlés
  22. -Muttertájgör:

    Lol!X'D


    Eddig amúgy nem úgy tűnt, hogy az lennél :D

    VálaszTörlés
  23. Elolvastam a cikket és érdekesnek találtam :)

    De én úgy vagyok vele, ahogy már itt többeknél is felfedeztem a gondolatot, hogy a vallások egymásból erednek, ugyanaz az alapjuk és csak be akarják határolni/keríteni a szabad akaratunkat.

    Bár abban látok igazságot, hogy az erősek maradnak csak életben, és Isten nem oldoz fel, meg nem élhetünk le egy életet teljesen bűntelenül (jó persze, azon is lehetne vitatkozni mi a bűn) ... például szerintem a vágyak, a 7 főbűn mindegyike azért van, hogy megízleljük, legalább egyszer, ez nem bűn, ez emberség... ;)

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: