2010. április 6., kedd

Darkness: Filmajánló

Nemrég akadtam rá a 80-as évek egyik kultuszfilmjére. Az internetnek hála már hallottam róla, és amikor megláttam meg kellett vennem. Ez a film pedig a

Cannibal Holocaust

Ha esetleg valaki még nem látta volna, az nagyon sűrgősen pótolja.

Ruggero Deodato alkotását 50 országban tiltották be. Először Olaszországban, 10 nappal a bemutató után. A rendezőt egyébként életfogytiglani börtönbüntetésre is akarták ítélni, mivel az emberek túlságosan bekajálták, hogy a film valóban megtörtént (persze ez volt a cél.:D). Sőt még ma is hallhatunk olyan hangokat, melyek meg vannak győződve, hogy márpedig ez igaz...:D Végül nagy nehezen sikerült bebizonyítani, hogy mindez fikció. A helyzetet bonyolította, hogy a színészekkel aláírattak egy szerződést, miszerint a forgatás után 1-1,5évig nem mutatkozhatnak a nyilvánosság előtt. Se reklámok, se más filmek.

Ruggero végül is nem került börtönbe, de egy négy hónapos felfüggesztett börtönbüntetést kapott az állatgyilkosságok miatt. Egy pézsmapatkányt kibeleznek, egy teknősbékát darabokra szednek és egy kis majmot megskalpolnak. A készítők "a művészi munka hevében elkövetett meggondolatlanságra" hivatkozott. A megbánást csak a társadalom nyomása váltotta ki.

Történet:

4 dokumentumfilmes érkezik a Dél-Amerikai dzsungelbe (zöld pokol), kamerákkal felfegyverkezve. Majd nyomtalanul eltűnnek. Hat hónap múlva egy amerikai érkezik, hogy felkutassa az eltűnteket. A kutatás eredménye azonban elborzasztott mindenkit...

A sorozatos betiltásoknak köszönhetően az évek során kultuszfilmmé nőtte ki magát. Deodato az emberi naivitást használta fő reklámnak. Játszott az emberekkel, mint valami bábokkal. Azok meg kajálták amit láttak.:D A hiperrealista felvételek hitelességét az is fokozta, hogy a film második felét, teljes egészében a kutatócsoport által készített filmkockák teszik ki. Na ezeken a kockákon tényleg van egy két gyomorforgató jelenet.

A film nyíltan kritizálja a nyugati civilizációt, a médiát, az úgynevezett civilizált embert. Technikai szempontból korszakalkotó mű. A mondanivaló még ma is megállja a helyét.

Deodato rengeteg elemet pakolt át filmjébe a 60-as évek ál dokumentarista mondo filmekből. Zeneszerzőnek felkérte Riz Ortolani-t, ami nagyon jó húzás volt. Ortolani egyébként úgy írta a zenét, hogy tulajdonképpen nem is tudta milyen filmhez készül. Csupán annyit tudott, hogy a Mondo Cane (a zenéjét szintén ő jegyzi) című film zenéjéhez hasonlót alkosson. Ez a zene aztán a film egyik fő hatáseleme lett. A lágy és dallamos zene kontrasztba állt a durva, brutális jelenetekkel. A szép zene keveredik az emberi elme sötétségével, hogy aztán jól tökön rúgja a nézőt.





A film sikerének másik eleme a reklám volt. Ez két részre osztható: az egyik a tudatosan felépített PR munka volt, amivel elhitették a nézővel, hogy mindez megtörtént eset. Ebben nagy szerepe volt az operatőri munkának, valamint a színészek által aláírt szerződésnek, melyben vállalják, hogy eltűnnek a színről egy kis időre. A másik része, pedig a negatív reklám volt, amit a botrányok és bírósági perek biztosítottak.

Ez az a film, melyet ebből a kultusz státuszból egy hálívúdi remake sem fog letaszítani.

Információk a filmről:

Eredeti cím: Cannibal Holocaust
Rendezte: Roggero Deodato
Származási hely: Olaszország
Szereplők: Robert Kerman (a hetvenes évek pornó királya:D), Francesca Ciardi, Perry Pirkanen, Luca Barbareschi, Salvatore Basile, Carl Gabriel Yorke

11 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszett a cikk, csak így tovább!

    VálaszTörlés
  2. tetszett a cikk :D És láttam a filmeet!! :D imáádtam :D Én is csak azt tudom mondani annak, aki még nem nézte meg , hogy sürgősen tegye meg, mert írtóó jóó!!!!
    Darkness várom a következő cikkedet, szívesen olvasnék ate előadásodban valamilyen gyilkosról, pszihopatáról xD

    VálaszTörlés
  3. Mondjuk xD De az elééég brutál, pedig nagyon keveset tudok róla xD Annak még a szeme sem áll jól xD

    VálaszTörlés
  4. Én nem tudom. Lehet én vagyok béna , de nem bírtam végig nézni.
    Pedig horror rajongó vagyok főleg ha beleznek , meg gyilkolják egymást. Fröcsög a vér meg ehhez hasonlók , de ezt nem vette be a gyomrom. Pedig láttam hulla baszós horror '95-s, gyerekek na azt ne nézze meg senki az nem embernek készült.
    Na kiderül a végén ,hogy kákabelű vagyok... XD.

    Amúgy tényleg jó volt a cikk , csak így tovább :).

    VálaszTörlés
  5. -Black Butterfly:

    Juj csak nem az amikor egy szerelmespár kefél hullát!!!! Hát az kurva vicces volt X'D

    VálaszTörlés
  6. Káin:
    Necrophobia asszem ez a címe. Istenem nagyon beteg az egész... Komolyan nem tudom ezt minek kellett megcsinálni. XD

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm a dícsérő szavakat.:) Igyekszem továbbra is. Na, a pszichopaták, sorozatgyilkosok a kedvenc témám. Albert Fish-ről elég sok mindent tudok. A google ugye a barátunk.:D Csodálkozok, hogy róla még nem csináltak filmet.
    Én is nagy horror fan vagyok, főleg a 80-as évek filmjei jönnek be. Abban az időben készült jópár kultuszfilm. Ezért is írtam a Cannibal Holocaust-ról. Valahol valami olyasmit olvastam, hogy vagy megcsinálják a második részét, vagy pedig remake... Hát egyiknek sem örülnék.

    Ennek a Necrophobiának utánna nézek.:D

    VálaszTörlés
  8. Huhuhúú, ezt a filmet 11 évesen láttam először, azóta vagyok belezős-horror rajongó :D apum kedvenc filmje, bár nem örült mikor leültem megnézni. eszméletlen jó, nagyon élethű, és akkoriban én is bekajáltam h eredeti xD.
    Grat a cikkhez. :) Sok ilyen jó filmet. Ez alap mű.

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: