2010. február 15., hétfő

Nyarlathotep: Társadalom 1.

Sokat elmélkedem azon, mégis hogyan és mit lehet kezdeni az emberiséggel. Milyen módszerekkel és metódusokkal kellene létrehozni egy új optimális társadalmat, illetve megreformálni a jelenlegit(eddig érdemben semmire nem jutottam, minden gondolat menetnek ugyanott a vége).

Nos... Az új társadalom létrehozására volt egy elméletem, s bár már megcáfolódott, de ezért megosztom. A következő tézisből indultam ki: elméletileg, mind hatást gyakorlunk a körülöttünk lévő világra(példa: kísérleteztek azzal, hogy egy kisebb csoport nem olvasott újságot, nem nézett híradót, nem értesült a világ mocskáról. Ezen alanyok környezetében, nem voltak megbetegedések, sem erőszak stb.). Tehát, 1-2 generációt ebben a szellemiségben, elzártan felnevelni, negatív hatásoktól mentesen, sterilen. Ez akár még működhetni is, de mi lenne a "régi" emberiséggel? Egyrészt, másrészt pedig tételezzük fel, hogy a reinkarnáció, mint olyan egy létező dolog. Az egyes alanyok hiába nőnek fel abban a steril környezetben, ha előző életeik erőszakos élményei hatással vannak rájuk. Ráadásul, minden emberben ott munkálkodik az ősi ösztön, hogy elnyomja a másikat, felül kerekedjen és utat törjön magának(példa: 2 ember még aránylag jól megvan, 3 alany esetén egyet már kiközösítenek, 4 pedig háborúzni kezd). Végül felmerül a kérdés... Az ember valóban eredendően ennyire rossz lenne?

18 megjegyzés:

  1. Szerintem ez a hely egy büntetőtábor, bármit is teszünk nem lehet jó, hiába van steril környezet, ha a kísérletet készítők is bűnösek, vagy a régiekből származnak. Amúgy ilyeneken én is szoktam gondolkodni, ebbe bele lehet őrülni.... O__O

    VálaszTörlés
  2. Lehet, hogy büntető telep, de sokakat azért küldtek ide, hogy ezt megreformálják, netán segítsék az emberiséget. S ne feledjük, honnan is jöttünk, kiknek vagyunk a leszármazottai(lásd atlantisziak).

    VálaszTörlés
  3. De én attól tartok, ez a réteg sosem fog hatalomra jutni. Vagy akkor valami nagyon nagy pálfordulásnak kéne történnie. Továbbra is reménykedek. (Y)

    VálaszTörlés
  4. Nem akarok nagyobb lélegzetvételű hozzászólást írni, csak felötlött bennem egy kósza gondolat, záró kérdésedre reflektálva: alapvetően nem létezik jó és rossz - ezek csak tulajdonságok, a két egyszerűen meghatározható véglet, melyekkel felruházzuk a dolgokat.
    Az ember is árnyalt lény, a rossz között megtalálható legalább ugyanannyi érték is, csak úgy kell nézni.

    VálaszTörlés
  5. Értem, mire gondolsz. Valóban, ezek relatív fogalmak. De szvsz, jeles például ha valaki zseniális író/festő/whatever, emellett pedig egy kegyetlen gyilkos, művészi zsenije nem menti fel ez alól. Nézhetem akármilyen árnyaltan, a tényeken ez mit sem változtat(félreértés ne essék, nem látom fekete fehérben a világot, s ez egy szélsőséges példa volt).

    VálaszTörlés
  6. Bár kicsit szélsőséges példával élsz, teljesen egyet kell értenem.
    Azonban ha belegondolsz, valahol pont ez az emberiség eredendő szépsége - a változatossága és örök kettőssége; az, hogy nem matricázható fel, csupán egy folyton örvénylő-változó, amorf anyaghalmaz lélekkel töltve.

    Bocsánat, ha elvontan írok, néha én sem értem, mit is akarok megfogalmazni.

    VálaszTörlés
  7. Itt nem kell bocsánatot kérni, lesz itt elvont írás bőven!

    Én például nagyon nem örülök, hogy itt vagyok, főleg annak nem AHOGY itt vagyok. Legalább úgy élnék itt, hogy ne tudatosulna bennem annyi minden, ami más NORMÁLIS emberben fel sem ötlik.

    VálaszTörlés
  8. Na igen, előfordul olyan, mikor a gondolkodó elme áldás helyett átok.

    VálaszTörlés
  9. Igen, itt jön az az emberbarát mondás, hogy: Boldogok a lelki szegények... -.- és: TÉNYLEG.

    VálaszTörlés
  10. Szvsz, ők sem boldogok. Meg(ismét szélsőséges példa) akkor, egy tibeti pap vajon mit mondana ránk? xD Csak eszembe jutott.

    VálaszTörlés
  11. ~elszégyelli magát és kussol~ XD Megyek inkább cikket írni... :D

    VálaszTörlés
  12. Most nagyon szélsőséges leszek, elnézést kérek, ha megbántok vele valakit.
    Ezt a "Társadalmat" már csak egy jó kis VILÁGVÉGE teheti rendbe. Szerintem játszunk kihalósdit! Egyáltalán nem lenne kár értünk, és nem ez lenne az első civilizáció aki így járt. Ha jól emlékszem olvasmányaimból ez már a 4. gyökérfaj a földön. /Eva Gostoni: Sohasem vagy egyedül/
    Az emberiség tönkre tett már mindent ami csak lehetséges, kellene pár millió év szünet amíg "Föld Anya" regenerálódik, és utána kezdődne minden előröl. A baj csak az, hogy mindig ez lesz a mese vége!

    VálaszTörlés
  13. -Lilith:

    Persze hogy ez lesz. Az ember ami itt él szerintem büntiből van itt. Amikor lehetnek az elsmosások talán a legalsó réteget likvidálja Isten... Vagy nem? Ha ez büntetőtábor miért van elmosás? Pl az Atlantisziak nagyon bölcsek voltak, őket miért kellett kiíratni???

    VálaszTörlés
  14. Az atlantisziak magukat írtották ki, belső nézeteltérések miatt.

    Az emberi faj, szellemileg és fizikailag determinált, ez igaz. Viszont, ha képes lenne példának okáért más/magasabb létformába átlényegülni, ez megszűnne, szvsz.

    VálaszTörlés
  15. -Nyarlathotep:

    És szerinted azon a marék olyanon kívül, akik látnak ...mi lesz a többivel? :-s

    VálaszTörlés
  16. Az emberben származásánál fogva, ott van a lehetőség, hogy túlélje.

    Egyébként, attól, hogy valaki lát dolgokat, nem fog árnyékból árnyékba sétálni, vagy tárgyakat mozgatni. Pedig, ha tényleg többet használnánk ki az agyunkból, bizony ezeknek működnie kéne. Gyerekek, törődjetek bele, szarok sem vagyunk, kicsit többet elmélkedünk, de ezenkívül... Ellenben van esélyünk rá, hogy kiemelkedjünk.

    VálaszTörlés
  17. Ajánlon a Gyermekkor Vége című könyvet Arthur C. Clarke-tól. Amellett, hogy szerintem a scifi irodalom koronaékszere, pont ezt a témát (is) feszegeti.

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: