2010. február 28., vasárnap

Káin: Vámpírok a történelemben , irodalomban, okkult szempontokból III.

Igen, újra itt vagyok, megpróbálom ebben a részben most már tényleg letisztázni a néprajzi részleteket és legendákat, kitérek a SUNDS jelenségekre is (amiért már oly régóta rágjátok a fülemet ) és írok saját tapasztalatokat, gondolatokat is vele kapcsolatban. Bele is kezdek, mert kb. sosem lesz vége a dolognak.
MÉG EGY KIS NÉPRAJZ, LEGENDA, MÍTOSZ:

Én úgy gondolom , hogy az incubus succubus "démonok,, és a SUNDS jelenség az egyetlen egy fajta entitásnak a hatása. A két dolgot külön választották, de mivel rengteg saját élményem volt úgy érzem az is tekinthető egy ilyen lény próbálkozásának, bár nem kizárt a rosszindulatú szellem sem (SUNDS-nál). 1486-ban kiadott Malleus maleficarum (Boszorkányok kalapácsa) könyv a 15-17 sz. legolvasottabb kézikönyve volt. Jacob Sprenger és Heinrich Kramer nem csak az eljárásokat és kihallgatásokat írta le, de kirészletezi a boszorkányok aktusait az ördöggel. :) Úgy hitték a nőkhöz folyamatosan beosonó ördög aktusra lép , így alakult ki az incubus szellemalakja, a férfiakat csábító másik formája ennek a: succubus. A szerelem gyümölcse általában valami torz lény volt. Mint tudjuk már az első részben írtam, hogy ők Lilith nemzetségéből származó ivadékok akik az emberek álmait kísértik meg. Érdekes, de kutakodásomnak gyümölcse is lett, mert bár Lilith babilóniai és zsidó kultúrában szerepelt, egyszer a Biblia is említi őt!

" Vadmacskák találkoznak ott hiénákkal, szőrös lények kiabálnak egymásnak. Ott vesz menedéket Lilith is magának.. ,, (Iz 34,14)

Lilith neve hasonlít a héber lilatu szóhoz ami éjszakát jelent. Jezsajás könyvében (34,14 ) később pedig varázskönyvekben szerepel sokat. Későbbiekben vihardémonná avanzsálódott, Goethe Faustjában is felbukkan, mint Ádám első neje. Leginkább a kabbalista legendákban bukkan fel mint női démon. A vámpír szó pedig a görög eredetű szláv netopir szóból ered. Érdekes, hogy még Indiában is éltek vörös, kicsi, nagy fogú csattogó rémek, amik embervért ittak. Ezeknek oltáron virágáldozatot adtak, hogy ne bántsák a halandókat a nevük: virika volt.

Érdekes az a régi néphit is, miszerint a gyilkosok és öngyilkosok is vámpírrá váltak a haláluk után. De pl a Lengyel vámpírok vérrel teli koporsóban lebegtek, az oroszok csakis a szívből ittak. Érdekes, hogy míg Magyarország és Kínában a vámpíroknak kimondottan fizikai teste volt, más kultúrákban alaktalannak és álomba szivárgónak képzelték őket, így erősödött a SUNDS-ba vetett hitem a vámpírok részéről. Bizonyos vámpírok a friss hullákat is megtámadták, mi több egy típus áldozatait kékre zöldre verte :D, volt ami húst evett. Végül is bárhonnan nézzük már az ókori görögnél is voltak olyan rettegett lények amelyek az élők vérét szívták . Angliában 1300 után nem hallunk a vámpírokról, de a Balkánon azért még ezerrel ment a buli. Orosz országban a vámpír: vieszcy-ként ismerték, saját kezét és lábát rágta a sírjában (bizonyára uncsi lehetett nappal ott fetrengeni egy fadobozban, pláne, hogy akkor még nem volt PSP) majd mikor előjött, teheneket gyilkolt és templom harangot kongatott :D. A bolgároknak a vámpír az első 40 évben test nélküli és tanuló fázisban van, majd később lesz csak régi önmaga, csak 1 orrlyuka volt és hosszú éles nyelve :D. Németországban 3 féle vámpír létezik: neuntoter, aki katasztrófát terjeszt, sebhelyes volt és büdös.

A dracul egy olyan test amit démon keltett életre és a nachzehrer volt a legérdekesebb, Ő az egyik ujját a kezében fogva, fél szemét nyitva tartva röfögött a sírján mialatt a halotti leplét rágcsálta. Nem tudom ismeritek-e a Maszkabál-t, de szerintem ebből születhetett meg a Malkavita vérvonal XD. A romániai murony nevű vámpír kutya, macska és bármilyen vérszívó rovar alakját fel tudta venni. A sírban fekve hosszú éles körmei voltak, orrán, száján, fülön, szemén keresztül vér szivárgott. Érdekes , hogy a mai temetkezési szokásokba is beleszól a régi vámpírkultusz. A virágot a lélek megkötésére tették a sír tetejére, főleg vadrózsát, azért temették jó mélyre, hogy ne tudjon kimászni.~lol~ Anno a koporsóba szegezték a hullát, de volt, hogy a lábcsontokat is eltörték, hogy ne tudjanak sétálgatni. Akkoriban a Pestissel is a vámpírokat okolták. Érdekes, hogy a mexikói civatateto-k mennyire hasonlítanak Lilithre. Ők gyerekeket és terhes nőket gyilkoltak és keresztutaknál tömörültek, állítólag a szülés közben elhunyt nők szellemei voltak. Az asszír ekimmu-k is vért ittak, a nem megfelelőn eltemetett emberek nem tudtak nyugodni és szomjasak és éhesek lettek, így jártak vissza az élők közé.

Kevesen tudják de Kínában rengeteg vámpírlegenda létezik. Legtöbbször az eredeti lelkük a P'o keltette őket újra életre. Sokszor képesek voltak repülni és hullákat is ettek. A japán vámpír a dupla farkú macska volt, ami a vérengzése után felvette az áldozata alakját. A malajziai lngsuir bagoly alakját vette magára, külön érdekes hogy Lilith egyik szimbóluma és familiárisa a bagoly volt.
Vissza térve rengeteg formájuk van, mindenhol , minden kultúrában meg lehetett őket lelni. Az Incubus és Succubus a késő ókorban is léteztek már, kéjes álmokat idéztek elő. Incubus neve a lidérc, a Succubus (ami a női alak) annyit jelent mint : valami alatt feküdni. :D Sokan elemi szellemeknek is tartják őket, a középkori hit szerint emberi spermát gyűjtöttek, és így váltak nemzőképessé. Az Incubusok a középkori források szerint olyan nőket szerettek akiknek szép a hajuk (tehát scene és emos kislányok ne féljetek, legalábbis azok akiknek már a hidrogén szénné égette a haját XD) . Minden esetre egy vámpír legendában sem tűnik fel a vámpír úgy mintha dekoratív lenne, leszámítva az incubus és succubusokat, a többi már csak az irodalom és a romantika befolyása.

A vicces az, hogy a folklórbeli vámpír nem arisztokrata volt, hanem csak sima paraszt. Szláv országokban egyébként abból is vámpír lett, akinek pl macska ugrott a sírjára. Mi több, bizonyos helyeken szokás volt a folyamatos temetés utáni exhumálás, csak úgy ellenőrzésképpen. Nem tudom emlékeztek-e de úgy 10 éve a híradóban volt is egy botrány, hogy egy román faluban "sírgyalázás történt,, meg tömeghisztéria vámpírtámadás miatt :).

A fizikai valójukban való megjelenésük kevésbé elterjedt mint az, hogy egy puha ködszerű anyagból vannak, ez leginkább a görög vámpírokra jellemző, akik lassacskán elkezdenek csontokat növeszteni, ha eleget tápoltak hozzá (A 40 napos történet). Az a nézet, hogy 1 vámpírt könnyű fémmel és fénnyel megsebezni az az éteri mivolta miatt alakult ki (erről mindjárt többet írok) . Érdekesség: szlávoknál a hullákat hasra fordították, hogy a vámpírok ne ki, hanem egyre mélyebbre ássák magukat :D Végül is ez józan paraszti ésszel igencsak furmányos megoldás :D.

Sokan a vámpírok történelmét Egyiptomból eredeztetik, ami érthető is, mert az ő életük másról nem szólt, minthogy készültek a halálra. A 2 lélek (Ká és Bá) ma tejesen megfelel az éteri és asztrál test fogalmának. A Bát nem korlátozza semmi és bárhova képes eljutni így lett az emberfejű madár a szimbóluma. A Kát életképes állapotban tartották az a fizikai halál túltelését jelentette, így alakult ki a mumifikálás művészete is. A folyamatos étel és ital ellátásból nyert éteri energia által nem szenvedte el a Második halált, így készültek Ká szentélyek , ahova minden nap friss áldozatokat vittek. Ha a Ka nem kapott áldozatot az éjjel kiment a sírjából és azt ette amit talált: vizeletet, ürüléket. Ezek a lények halványan világítottak így Khu-nak azaz Világítónak nevezték el őket. Volt hogy élők házaiba törtek be ahol fizikai vagy elmebetegséget okoztak. A Halottak könyvének egyik fejezte arra utal, hogy megtámadják fizikailag az embert és a vérükkel táplálkoznak.
Végül is bárhogyan is nézzük a vámpír kultusz lényege, az hogy a személyes halhatatlanság elérése törekedjünk , avagy: kilépjünk a reinkarnáció körforgásából (nem lenne rossz mert én már igencsak unom). A kínai csiang sí (karmos vámpír) nagyban eltér az európai típusoktól, de mégis vért iszik, így azt is bizonyíthatjuk hogy bár különböző fajták is vannak, de pl ő is érzékeny a fokhagymára mint az európai változata, ergo sokban egyeznek.

A mai mágusok szerint a vámpírság nem más mint az arra való törekvés hogy éteri kísértetek legyünk és kikerüljük a Második halált, míg a szellemek véletlenül kerülnek ebbe az állapotba, a vámpírok direkt. Vannak akik különböző gyakorlatokkal edzik és sűrítik az éteri testüket, ezzel cselezik ki a reinkarnációt. Van olyan szellem aki halála után, ha elég erős rájöhet arra hogyan tartsa épségben az éteri testet, hogy ne bomoljon fel. Amíg ez a test egyben marad addig nem következhet be a Második halál. Ezt az energiát élő emberek éteri testéből pótolják. Úgy vélem szexmágia által mi is fogyaszthatunk ebből az anyagból, így tartósítva magunkat, több energiát nyerve a másiktól, ( az I. részben ezt elég alaposa kitárgyalom, előre kell majd lapoznia blogban) de ez a másik embernek betegséget és komolyabb esetben halált okoz.

Amit én tettem betegséget és halált nem okozott, ellenben rosszullét és gyengeség fellépett a próbálkozásaim során. Én pörögtem mint a villanyóra a partnerem meg fetrengett. :) Volt aki egyszer közben az arcomat látta változni, bár csak egy kék hangulatfény világított, ő minden esetre rettenetesen megijedt, külön vicces volt, hogy sosem hitt az ilyen dolgokban de utána nem is "párosodtunk,, tovább :D .
A napfény egyébként elpusztítja az étertestet, ebből ered a hagyomány is, hogy nappal pihennek. A fokhagymában lévő allicin is pusztítja az éteri testet, így káros rájuk. Érdekes az is, hogy pl az olaszok folklórjában a vámpír teljesen ismeretlen :D (a konyha varázsa) . A hit miszerint a mag földre szólva a vámpírt megzavarja abból ered, hogy a csírázó növénynek magas az éteri energiája így leáll ott zabálni.

Nem csak én gondolom azt hogy a vérivászat csak félreértése az energiaszomj-nak, hanem a John Michael Greer által megírt Mágikus lények kalauza is. Az hogy fizikailag kikel a sírjából pedig a kereszténységgel magyarázható hiszen ott nagyon nyomják a fizikai értelembe vett feltámadást. Tehát vámpírok vannak emberi testben (amikor nem sima hanem éteri energiát zabálunk szexmágia segítségével) és halál utáni éteri testben, ami ugyancsak éteri energiát eszik, de jóval kártékonyabb mint a fizikai vámpír. Most valószínűleg sokaknak kidurrantottam a lufiját, de sajnos muszáj volt írnom erről, mert rettenetesen bosszant az egyre több, olcsó vámpírregény ami a Twilight kiadásával megkezdődött. Már olyan könyvet is láttam ami egy Vérfarkas modellről szólt, aznap írtam az első cikkemet a témában annyira felhúzott a dolog. :D

Lényegében a halál után az éteri testnek kapcsolatba kell maradnia a holtesttel amit a balzsamozás és az égetés gyorsan tönkre is tesz. A legendák miszerint a testek nem rohadtak a felnyitás után, abból ered, hogy az éteri energia késleltette a bomlasztó folyamatokat. Érdekes, de a vámpírtámadás ebben az olvasatban a SUNDS más néven "Vén banya ,, jelenségre hasonlít a legjobban. A Tükrök II. című cikkben felsoroltam pár ilyen esetemet, keressétek vissza őket, mert fontosak a témánk szempontjából is!

ŐK NEM VÁMPÍROK:

Gondolom mindenkinek ismerős az energia vámpír kifejezés, a média igencsak felkapta a témát és az Édesvíz kiadó is eléggé rágyógyult :P . Nos ezek olyan emberek akiknek valamiért kevesebb energiájuk van az átlagnál és a negatív viselkedésükkel és folyamatos figyelemhiányukkal, panaszkodásukkal mások energiáját zabálják. Sokan azt hiszik, hogy ha ezt tudatosan csinálják attól már "igazi,, vámpírok lesznek :D (sok gót ismerős). Ismét lufit durrantok: az emberek sima energiája olyan mint egy pocsolya vize, nem fogható az életenergiához, így aki büszke arra hogy energiavámpír és ez által vámpír, el kell keserítsem, de kb olyan benyomást keltenek bennem mint a Mekinél kukázó csövesek. Erről a témáról majd külön írok, hogy lehet ellenük védekezni és ehhez hasonló egyéb dolgokról, de most nem ez a téma. Általában idegességet, rossz közérzetet okoznak és kimerültséget. Van aki még csak nem is tudatosan csinálja. Legtöbbször idős és beteg emberek produkálják ezt. Az olyanok mint én, ha ez az egész ténylegesen létező dolog, hogy életerőt szívunk különböző gyakorlatok által nagy esélyt ad arra hogy halálunk után ne reinkarnálódjunk és ez is lenne a cél. De akkor mindenképpen végrendeletet kell írni arról, hogy ne hamvasszanak és balzsamozzanak be. A koporsón ne legyen semmilyen fém, hanem fából készüljön és esetlegesen vásárolhatunk egy kriptát is, mert az a legbiztonságosabb ilyen szempontól. A testet napfény, fém és ehhez hasonló tárgyak elől kell védeni.
Lárva:

Szót kell elejtenem nektek egy kis fekete lényről is. Én láttam már őket, azt hittem a macskám farka, de a macska a szobában sem volt és fél másodpercre a földön rángatózott. Kis éterenergia szívó szemétládák amik az aurádra tapadnak és zabálnak téged.

Én úgy gondolom hogy azok a gótok akik vámpírnak öltözve, barokk és zsabós ruhában járják a temetőket és egymást vagdosva vért isznak nevetségesek. Egyre távolabbra esnek attól amit valóban meg akarnak testesíteni, egyszerűen bedőltek Hollywood-nak. Ezért ítélem el jórészt ezeket a társaságokat is és nem vegyülök annyira velük (Köztük is van kiművelt, okkult kivétel). Én sokáig hittem szintén azt amit ők, de a szexmágia megismerésével és az alatt kialakuló élesebb érzékek megszerzésével (életesszencia érzékelése) rögtön másképpen látom a világot.
Nos itt lezárom a vámpírok néprajzi és okkult tanulmányozását, jöjjön a várva várt rész:


SUNDS JELENSÉG:

Tehát ha minden igaz a vámpír valamilyen módon képes éteri energiával táplálkozni. Általában ez olyan állapotban lehetséges, ha az ember valamilyen szinten nyitott, védtelen. A félálomban vagy alvás előtti állapotban ez a helyzet kiváltképp alkalmas, esetleg a szex közben is, én általában akkor tudok éteri energiát szívni. (Megelőzöm a pletykát: nem tartom magamat vámpírnak, hanem csak egy okkultan aktív egyénnek csupán). Nos az incubus és succubus az álmodó embert támadja meg, akárcsak Lilith is aki Ádámot szexuális álmokkal zaklatta. Nekem volt pár kísérletem , hogy valóban tudok-e álmokat befolyásolni, azért volt vicces mert a partnereim mind materialisták voltak, így csak engem igazoltak. Pár példa az álom manipulálásra:

1.) Egyik partnerem amíg aludt, a kezemet a fejére tettem és arra koncentráltam, hogy rá erőltessem az akaratomat, végtére is azt csinálja amit én akarok. Pár perc után, izegni mozogni kezdett, majd felébredt hogy rémálma volt. Elmondta hogy velem álmodott, majd hirtelen eltűntem és úgy érezte valami a hátára ül és egyre lejjebb nyomja. Nem tud felébredni, egyre jobban összenyomja az az ismeretlen erő és elveszik tőle a szabad akaratát. Ezek a tünetek nagyon hasonlítanak a SUNDS-hoz, de menjünk tovább.


2.) Egyik partnerem , aki mentálisan szét volt bombázva pl megérezte a szexuális energiát a szobában (amit én generáltam :D) . Minden bútor recsegni kezdett, majd úgy érezte nincs egyedül, rázta a hideg és hirtelen nagyon felizgult, majd egész éjjel nem tudott aludni. Szegénnyel ezt többször is eljátszottam, s ez alatt némi energiát is tudtam belőle szívni.

3.) Ugyancsak ezzel az ismerősömmel tetőzött be a dolog azzal, hogy nálunk aludt és több paranormális jelenségre is felfigyelt. Igazság szerint a nálam gyengébbeknél el tudom érni hogy valamilyen szinten úgy lássanak ahogy én persze csak addig , amíg fizikai kontaktusunk tartott. Érezte az energiákat és látott is mindent, aztán hogy nem találkoztunk vissza állt a régi kerékvágásába. Szóval szeretek azzal szórakozni hogy normális, átlag embereket "felnyitok,,. Tehát : nálunk volt és én a lenti fürdőszobába mentem magára hagyva őt. Hirtelen egy nagy zajt hallottam és hogy ordít. Majd káromkodást hogy elege van és hazamegy. Megkértem szépen mesélje el mi történt, és elmondta hogy fél álomban volt, hirtelen halálfélelme támadt, majd úgy érezte nem tud mozogni. Próbált felkelni de sehogy sem ment neki, ezt az előzte meg hogy látott engem belépni az ajtón, mintha én mentem volna oda hozzá de az arcom elmosódott volt, át akart ölelni, érezte amint mellé fekszem majd nyom nélkül eltűntem, utána jött rá a pánikfélelem és a roham. Azt érezte , hogy valami a karján keresztül megy be a testébe , de kinyomott magából egy fehér fényt (amit már a Tükrös cikkemben is javasoltam) és a bénultságból úgy ébredt tudatára. Meg kell hagyom, hogy a jelenséget valószínűleg én okoztam, mert lentről elég erősen gondoltam rá hogy felmegyek a szobába és ez némi szexuális energiával is párosult.

4.) Egy másik emberre esett még meg az, hogy pánikrohamot kaptam mialatt ő aludt, szükségét éreztem annak , hogy velem legyen és megérezte, felkelt és ment is a számítógép elé, hogy velem beszéljen. Még vele fordult elő, hogy párszor bepróbálkoztam és mindig mozgott, felébredt vagy éppen rosszat álmodott.
Véleményem szerint, ha valaki akinek elég erős akarata van és tud energiákat direkt módon alakítani és feltölteni érzelmekkel akkor egy nála mentálisan gyengébb emberre tudja is használni (ha nem is gyenge, akkor kellően nyitottnak kell lennie rá) . Ez befolyásolja pl az álmait és csinálhatunk direkt lidércnyomást. Szerintem nem sokban különbözik ezektől a SUNDS főleg az incubus succubus támadás, csak ott nem egy élő ember áll a dolgok mögött, hanem egy test nélküli entitás. Meg kell hagynom annak ellenére, hogy magam is tudom produkálni a SUNDS és inccubus támadását, engem is számtalan eset ért. Itt a linkje egy régebbi cikkemnek, de jobban örülnék, ha mindent elolvasnátok, hogy összeálljon a kép:

http://mortemaeternus.blogspot.com/2010/02/kain-tukrok-ejjel-ii.html

Egyik élményemet ott találhatjátok, de azon kívül a 3 legfélelmetesebb az ez volt:

1.) Legelső SUNDS-om olyan 12 éves koromban történt. Már reggel volt, felébredtem és megnéztem hány óra van (10 ) és az órát máshova tettem ahol ébredésem után meg is találtam (innen is tudom, hogy nem álmodtam) majd feküdtem és próbáltam elaludni. Tudjátok van hogy gondoltok egy szóra és halljátok a fejetekben a bizonyos szót, nos itt nem kellett gondolkodtam, mert magától jött az, hogy:

-Hello... engedj be
-Hova engedjelek be?- kérdeztem magamban és jött választ rögvest. Egy középkorú férfi hangja volt egyébként.
-A fejedbe!

Majd innentől volt az, hogy megpróbáltam felkelni, sikítani, de mintha valami rám telepedett volna és nem engedett volna ki ebből az állapotból. Nem tudtam felkelni így valahogy mélyebbre jutottam és álmodás nélkül feküdtem addig amíg anyám haza nem jött, és délután fél 4-kor rázott fel ebből az állapotból.

2.) A másik ilyen az pedig az volt, mikor feküdtem az ágyamban félálomban, minden oké volt, csak hirtelen arra lettem figyelmes , hogy valaki fekszik mellettem. Egy középkorú férfi volt próbáltam lelökni az ágyról, de mindig rám fordult (súlya miatt) . Öltönyben volt, s a végén majdnem lelöktem de a súlyánál fogva rám fordult s kiderült, hogy egy nagy felfújódott hulla az illető, és megfogta a kezemet mielőtt leesett volna az ágyról (uccsó rúgásnál, mert akkor már rugdosódtam is) . Akkor történt meg hogy rájöttem a fény használatára amit kiengedek magamból és fel tudok kelni ebből a bénultságból. Mostanában, hogy én csinálom az ehhez hasonló dolgokat velem már nem nagyon fordul elő szerencsére, de a tükrökkel kapcsolatban folyamatos fenntartásaim vannak. A lényeg, hogy legyen király mentális védelmetek és lehetőleg estére a tükröket le kéne takarni.

3.) Ez a jelenség teljesen éber állapotomban kapott el. Egy szobatársam is tanú volt. 13 éves lehettem, mikor sajnos beutaltak egy szanatóriumban (gondolom ezen senki sem csodálkozik) . A szép kis terülten egy hullaház és hullaégető is üzemelt ami nem igazán volt jó hatással a hülye gyerekekre (mindig is tudatában voltam képességeimnek :D). Egyik éjjel a szobatársammal beszélgettünk az ágyon ülve, mikor hirtelen egy nagy kék valami felvillant, de fizikálisan, ő is látta mert mert akkorák lettek a szemei mint 2 darab kindertojás. Én hősiesen bele feküdtem az ágyamba, magamra rántva a takarót, (tipikus :D) majd hirtelen azt éreztem, hogy a félelemtől megbénulok, nem tudok megszólalni sem megmozdulni, ez alatt a másik gyerek ordított, hogy jöjjön valaki, meg mi bajom van, én szépen fulladoztam. Másnap át is raktak másik szobába XD

Na, most hogy pár saját gondolatomat tisztáztam jöjjön pár official adat is a jelenségről:

David Hufford antropológus munkája fedezte fel a "Vén banya jelenséget,, . A könyvében: The Terror Comes In The Nigth-ban erről részletesebben olvashatunk. Új-Fulandon végzett kutatásai közben egy fura lényre lett figyelmes, a Vén banya egy szellem ami az álmodó embereket támadja meg. A tanúk úgy emlékeznek, hogy hirtelen felriadtak és nem tudtak megmozdulni, lebénultak nem tudtak megszólalni, majd érezték amint fojtogatni kezdik őket. Ez nagyon sok helyen felismerhető, ám David felfigyel egy flórklórral kapcsolatos elemre is. Szétküldött egy kérdőívet az egyetem diákjai közt, és a 15% átélt már vén banya tüneteket. Akik részletesen leírták a személyes tapasztalatukat nem tudtak semmit a flórklórhagyományokról, és sosem hallottak a Vény banyáról, mégis egyező vonásokat tartalmazott a tapasztalatuk. Tovább kutatott hát Észak-Amerikában és ott a lakosság 25% élt át ilyet, és nem az álomparalízis szinonimájaként tűnt fel a dolog.

Általában háton fekvő személyeknél történt meg az eset, nem tud mozdulni, sem beszélni, képes érzékelni ébren a környezetét de mégsem tud aktívan részt venni az eseményekben. Majd a jelenség közelít és szorítást érez a mellkasán, vagy fojtogatást. Általában láthatatlan vagy egy gomolygó formát látnak , előtte furcsa ritmikus zaj hallatszik, ha valaki képes megmozdulni az összes kísérő jelenség megszűnik. Érdekes hogy azok is beszámoltak ilyen esetekről akik nem ismerik a Vén banya történetét, tehát már a jelenség előbb létezett minthogy kitalálták volna :). (Y) Sokan ezt neurológiai jelenségnek tartják, pl álomparalízissel magyarázzák azt, hogy nem tudunk megmozdulni, hipnopompikus képrendszer okozza, hogy látjuk a "banyát,, de ez mind nem magyarázat arra, hogy miért MINDIG UGYANAZ a jelenség, bármely kultúráról is essen szó. A legegyszerűbb magyarázat : egy ellenséges entitással van dolgunk, nem mással.

Egy érdekes kutatásnak köszönhető hogy a Laosz vidékén élő Hmong törzs titkára is fény derült. Őket gerillaharcra toborozták, s a háború után (hogy győztek a kommunisták) a legtöbb hmong thaiföldi táborba menekült, majd az USA-ba vándorolt ki. Miután enyhültek a háború emlékei és kezdtek beilleszkedni egy titokzatos betegség kezdte tizedelni őket. Jó egészségnek örvendő férfiak haltak meg egymás után, mind álmukban, minden előzmény nélkül adták be a kulcsot. A járványt az orvosok SUNDS-nak nevezték el, (Sudden Unexplainted Noctrunal Death Syndrome= hirtelen megagyarazhatatlan éjszakai halálszindróma... ötletes, mi ?!XD) s nem találtak magyarázatot, hogy mi lehet az oka. A bevándorlók a SUNDS közeli élményeket éltek át . Dr. Neal Holtan az egyik legnagyobb SUNDS kutató beszámolt az alábbi jellemző eseményekről:

-pánik, erős félelem
-teljes és részleges bénultság

-mellkasi nyomás

-idegen lény észlelése
-érzékelési zavar

Érdekes, hogy mi átlag emberek pl. alig tudunk az ilyen fajta kísérletekről, mivel a médiából szaron és hazugságokon kívül más nem folyik ne is várjunk csodát. Azon van a rendszer hogy az emberekben elnyomja a spiritualitásra való törekvést és buta, agymosott birkává tegyen minket, köszönhetjük ezt a cionista gyerekbaszó zsidóknak (igen szerintük 3 éves korig nem bűn gyereket kefélni. Egyébként ez nem a sima hétköznapi zsidó tartja így, hanem a világuralomra törő nagy mágikus szektás rohadt zsidók. No... abba hagytam, zsidó téma off). Tehát ott tartottunk :D..., hogy érdekes mennyire nem tudjuk milyen kutatások és megmagyarázhatatlan betegségek tizedelik az embereket, a Vén banya alapvető tüneteit produkálták a megfigyelt betegek.

Ők a hagyományukban: Csog csuam-nak hívták, egy szörnyeteg okozza a jelenséget. A Hmongok alapjában véve sámánhitre építették a kultúrájukat, az ősöknek ajándékokat adtak szertartások keretein belül az ősök cserébe megvédték a családot az olyan lényektől mint pl a dab csog. Ezek a szörnyek éjjel fojtogatnak és nappal barlangokban rejtőznek el. Az ősök szellemei tartották féken őket, de az áldozatok elhanyagolással elő tudtak jönni és megtizedelni a népet. Ha nem mutatott be áldozatot a család akkor visszajárt a dab csog egészen a halálig, hogy magával vigye áldozata lelkét. Miután a klánok szétszéledtek s lakásokba költöztek ahol nem vághattak le rituálisan állatokat elmaradtak az áldozatok is. Gondolom nem kell tovább magyaráznom, hogy akkor mi is lehet a helyzet és a megoldás. :D A hmongoknak 60% élt át Vén banya támadást, akik pedig áttértek a kereszténységre azoknak a 72-át támadták meg :D. Végül a hmongok vidékre költöztek ahol újra tudtak a hagyományoknak élni és így abba maradt a gyilkolás. A kutatók elutasítják, hogy a dab csog szörny lenne az oka , de normális magyarázattal még nem álltak elő, a bevándorlás okozta stresszel magyarázták a történteket. A Vén banya kutató szerint az a hmong akivel Vén banya jelenség történik szó szerint halálra rémül, ezért haltak bele az esetekbe. Ilyen szempontból nézve a bölcsőhalál is egy érdekes boncolgatni való téma lenne,de nem akarok még több betűt leírni mert gondolom már a szemetek is kifolyik, nekem meg kezdenek beállni az ujjaim (Lilith mondta, tegyenek a gyermekek nyakába kámeát amin angyal szerepel és így nem ragadja magával a gyermekeket stb :P ) .
Nos tehát ebben a részben végül is tisztáztuk, hogy a vámpír nem iszik vért, csak a pózer gótok, a vér szexuális mágiában fontos eszköz lehet de nem fogok erről bővebben írni. Az Incubus Succubus és SUNDS jelenség kis eltérésekkel de hasonlóak egymáshoz így a vámpírokkal is összeköthető a helyzet. Sőt ha elég erős akaratuk van, erős agyhullámokkal és kicsit átlagnál több energiánk akkor mi magunk is előidézhetünk hasonló rosszaságokat ! :) A következő részben Pár történelmi alak jön, majd könyv és film ajánló és szégyenlista is, aminek sok Twilight rajongó nem fog örülni :-s ... Jó éjt!

30 megjegyzés:

 1. érekes volt erről a SUNDS jelenségről olvasni, ugyanis bár nekem nem volt soha ilyen élményem, de a családomban már igen. és amikor mesélték nekem, akkor nem tudtuk, hogy mi lehetett vagy mi történhetett. nagyon rémisztőnek hatott. de most már minden világos. köszi az okítást :D

  VálaszTörlés
 2. Az éteri/asztráltest témával magyarázni a vámpírok létezését csak egy a rengeteg lehetséges magyarázat meg elmélet közül.

  Ha jól tudom Lilith neve a sumer „lil” szóból ered ami szelet jelent. A lilitu démonok valóban incubus jellegű lények voltak, sőt, Lilith a assziro-babilóniai mítoszokban Lilitu-ként szerepel, aki Inanna szent prostituáltja volt, „Inanna keze, félrevezetve a férfiakat”.

  A dracul latin/román kifejezést, jelent ördögöt, de sárkányt is (középkori keresztény körn yezetben a kettőt nem nehéz összemosni), de eredetileg a román nyelvben sárkányt jelentett, a nevet pedig először II. Vlad vette fel, amikor belépett a Zsigmond által alapított Sárkányos-rendbe.

  A vámpírellenes temetési/kihantolási szokások között volt az is, hogy egyenesen átrendezték a csontokat nem természetes tartásba (koponyát arccal lefelé, t a lábak közé vagy a test mellé, lábcsontokat keresztbe stb) pl. JB 55 és társai, ami azért is érdekes, mert erre az észak-amerikai kontinensről kevés adatunk van.

  A larvae: „a rómaiak hite szerint a boldogan elhunytak jótékony szellemeivel, a Laresekkel ellentétben rémes éjjeli szellemek. Aki életében maga hibájából lett gonosz halálnak okozója, vagy a ki nem részesült szabályszerű temetésben, sem nem kapott rokonai részéről síri áldozatot, annak a lelke nem talált pihenést. Nyugtalanul bolyongott ide s tova a felvilágon és hazajáró lélek vagy éji kísértet gyanánt csontváz alakjában (nudis ossibus) rémítgette álmában rokonait vagy azt a házat, a hol életében lakott.”

  A Malkavitákra vonatkozó megjegyzést pedig kikérjük magunknak, vannak szépek és aranyosak is köztünk:(

  VálaszTörlés
 3. Érdekes ciikk :D Jó tudni ezekről :) Furcsa dolgaid voltak kiskorban :D Heh..nekem is volt már olyan,hogy nagyon akartam,hogy jöjjön el a barátom,hogy beszéljük meg a dolgokat és pár órával később be is állított úgy,hogy nem is beszéltük meg,de lehet,hogy csak véletlen műve :D nem tudom :) ami még elvette a figyelmem az a kindertojás-os szemek :D xD

  VálaszTörlés
 4. -Florielle:

  Örülök, ha segíthettem!

  -Dirgesinger:

  Én úgy vélem, számomra az a legkézenfekvőbb magyarázat, mert tényleg rendesen össze tudta foglalni az egészet, főleg az Egyiptomi részeknél. Bár biztos vannak még más elméletek, de mivel én is csinálom, tudom hogy van is mögött valami. 8Oké nem mintha így látatlanban olyan sokat érne a szavam).

  A nevének eredése Hans Biedrmann mágikus művészetek kislexikonjából ollóztam ki, bár lehet hogy annyira nem hiteles amit írt :-s. Majd utána nézek jobban, de köszönöm a javítást! Amit mondtál annak is utána kutakodok, mert pl erről nem is tudtam :O

  Igen azt tudom, csak nem ebben a részben szerettem volna kitárgyalni, a Tepeses és Báthory-s részt azt a következő cikkre terveztem!

  Tudom az én karim is egész jó fej, csak szeret nőnek öltözni és eladni a testét :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDd
  -Cukorka:

  Hohó! Még vannak is sajna :D Van amit le se merek írni XD...

  Nem hiszem, hogy a véletlen műve lenne egyébként, simán oda "vonzottad,, !

  VálaszTörlés
 5. Na hát akkor meg végülis mi baj is van a Malkavitákkal? :P

  Azzal nincs baj ha számodra ez a magyarázat a kézenfekvő, én magam a vallási/néprajzi megfontolásokat "kutatom", de hát embere válogatja.

  VálaszTörlés
 6. Arról nem ír, hogy lehet elkerülni a jelenséget?
  Unom már,éjjel megint bőgve ébredtem fel emiatt T_T

  Amugy nagyon szépen összeszedett az írás,gondolom nem kis munka volt ennyi anyagot összeválogatni.

  Én Leslie L. Lawrence-től olvastam a Gonosz és a Fekete Hercegnőt,abban is sok és részletes leírás van Vlad Tepesről->Drakula, A Karóbahúzó vajda :D

  VálaszTörlés
 7. -Dirgesinger:

  Az én karim esetében az, hogy férfi XD

  Te mire gondolsz?

  VálaszTörlés
 8. Most mért. A többiek között nincs elég elmeháborodott? De tényleg... ez nem lenni kampánybeszéd a Malkávok mellett, csak úgy megjegyeztem:)

  VálaszTörlés
 9. -Dirgesinger:

  Nekem eddig csak Malkávjaim voltak :D Na jó meg egyhomokos Torreador... de valóban egyik sem normális :D

  VálaszTörlés
 10. -Bunny:

  Nos... kellő mentális védelemmel ki lehet őket küszöbölni.

  Igen, egy egész nap volt XD De szerencsére rengeteg ilyen témájú könyvünk van, szóval így annyira nem nehéz. :)

  VálaszTörlés
 11. Káin:
  Szorongva olvastam gyermekkori élményeidet.

  Kegyetlen dolgok ezek, rég eltemetett dolgokat tépnek fel bennem.

  Említettem is már neked, gyermekkori-ugyancsak tükrös élményemet. Soha nem fogom elfelejteni azt az arcot. De amiről nem meséltem még neked, volt két teljességgel érzékelhető ugyanilyen már már fizikális jelenségem, de soha többé olyan erős és tiszta mint az első. Voltak kevésbé erőssek is, de fölöttébb erőszakosabbak.
  Ezek szerintem szörnyű dolgok, és csak azok érezhetik át a mélyről jövő fojtogató rettegést, akik átéltek hasonlót..:( a lebénultságot és a cselekvőképtelenséggel társuló feltörő rettegés, amikor még lélegzetet venni is képtelen vagy, csak nézed és nézed és majd belehalsz az iszonyatba és a megrőkönyödésbe de nem tudsz tenni mert rabul ejt de nem akarod, csak nem tudsz tenni ellene egyszerűen ááááááááááááááá iszonyat.
  Szerencsére az utóbbi 2 évben elkerültek ezek a dolgok. Soha nem kívánom vissza azokat a dolgokat. Nálam is kb 12-13 éves koromban jelent meg az a tiszta és megfoghatatlan kegyetlenséggel tekintő alak, akiről meséltem neked. De utánna sorozatosan megjelentek ezek a dolgok. Sőt..gyerekkoromban közel 3 évig hajnali 2.25 perckor pontban felébredtem és soha nem tudtam visszaaludni. A fény sem volt elég a szobámban, mert megfulladtam a félelemtől. És nem csak a tekinettek érzése, hogy biztosan van valaki a szobádban..hanem láttam is őket nem egyszer..néhol foltokat vagy mozgást, vagy elvonuló alakokat. Hangokat nem hallottam, csak morgást és morajokat, zajokat. Ágyam mellett állókat, sőt mellettem fekvő testet is éreztem ugyanúgy. De a legelső arcot soha nem felejtem. A tekintetet, melyet a tükörből láttam a mögöttem álló gyönyörű, de kegyetlen tekintetet. Soha nem felejtem el azt a nőt.
  Káin ezeről a dolgokról nekem nem könnyű beszélni, mert elzárva tartom magamban. Gondolni sem szeretek rájuk, mert úgy gondolom, a gondolataimmal előhívhatom és kihívhatom magam ellen ezeket a jelenségeket, amikre igazán nem vágyom soha de soha.
  Ezek kurrrva kegyetlen dolgok.:(

  Bárcsak soha ne történtek volna meg ezek a dolgok. Vajon mi indíthatja el őket?
  Soha de soha többé nem akarok még csak hasonlókat sem átélni..:(

  VálaszTörlés
 12. Káin:
  De különös..ma már nem rettegek úgy a tükröktől, de gyerekkoromban én is erre asszociáltam..valamiért figyelni kezdtem éjjelente. Folyton néznem kellett, nem tudtam aludni a tudattól hogy ott van és a tompa sötétség figyel belőle. Eleinte én is letakartam..a késsőbbiekben becsavartam anyagokba szövetekbe bármibe aztán letakartam majd kivittem a a szobámból is..De tudtam hogy ott van.És néha az árnyak onnan. Láttam őket, bár akkor csak sziluettek voltak...
  de soha sehol nem láttam avgy hallottam hogy a tükrök iylesmikkel bírnak...egyszer csak tudtam él elkezdtem rettegni. éreztem hogy esténként végtelen távlatok nyílnak meg míg reggelre ugyanez bezárul.
  De gondolni sem szeretek rá, és próbálom csak önmagam meglátni a tükrökben.

  VálaszTörlés
 13. na jó tele offoltalak :D:D

  de ezek nem kellemes dolgok..
  most hogy elolvastam végig a cikked, rengeteg dolog feszít, amikre nem akartam emlékezni.

  VálaszTörlés
 14. -Neo:

  Ó ha tudnád a többit... -.- Nem csoda hogy ennyire antiszioc lettem...

  Nekem is ugyan ez volt, csak még suttogtak és kopácsoltak is. De ezt a problémát kiküszöböltem azzal, hogy lassan 3 éve füldugókkal alszom (Y)...

  Én sem tudtam, csomó dolgot, mégis bennem voltak. Érdekes dolgok ezek. Lehet hogy egy helyről jöttünk ;D

  Hát nem akartam , hogy rosszul legyél :( Sajna még az entitásokról meg a 3. szemről el sem kezdtem írni. lehet azt el sem kéne akkor olvasnod :-s

  VálaszTörlés
 15. huu jöhetnek, jöhetnek azok a cikkek :P :D

  VálaszTörlés
 16. -Florielle:

  Lassan de biztosan jönnek, nem egyszerű megírni ezeket :D

  VálaszTörlés
 17. Káin:

  Úgyis elolvasom :D:D

  De erről nem te tehetsz..egyszerűen csak felszakadtak az emlékek bennem és egész délelőtt bombáztak...de úgyis elásom magamban újra, amíg fel nem szakadnak megint és megint és megint..
  De még mindig azt mondom, jobb ha ezek emlékek maradnak, mintsem újra átélt valóság. :S

  VálaszTörlés
 18. elhiszem. nem is sürgetlek :$:) csak jelzem, hogy várakozó állapotba álltam xD

  VálaszTörlés
 19. -Neo:


  Bakker, majd msn-en ha gondolod elmondhatod, ha attól jobb. :-s

  -Florielle:

  Ma hajnalban vagy holnap megpróbálom lezárni a vámpírokat! :D

  VálaszTörlés
 20. Nekem eddig egy hasonló élményem volt csak, és máig próbálom azt gondolni, hogy álmodtam, de ezek után nem vagyok benne egészen biztos. :S
  13-14 éves lehettem, egyik este már az ágyamban feküdtem, hogy akkor most alszom, de azt éreztem, hogy valaki/valami mögém fekszik. Nagyon ijesztő volt. Próbáltam megfordulni vagy lelökni az ágyról, de nem mozdult. Odanézni nem tudtam, nem is akartam, nem mertem. Aztán hirtelen valahogy sikerült a falnak támaszkodva ellökni magam, és megfordulni, akkor megszűnt az érzés, megint csak olyan volt, mintha egyedül feküdtem volna.
  Máig se tudom, álmodtam-e vagy nem, de nagyon félelmetes volt. :S Nem is merek belegondolni, hogy ti ehhez képest miket élhettek meg, rémes lehet. (Az én esetemben talán azért hajlok az "álom volt" magyarázat felé, mert kiabálni próbáltam közben, és nem jött ki hang a torkomon, ami velem tipikusan a rémálmaimban fordul elő.)

  És most hogy így kiöntöttem a szívem, mehetek is vissza szakdolgozatot gépelni... :D

  VálaszTörlés
 21. -Tímea:

  Ha szeretnél megnyugtatást akkor azt írom: Nyugi, csak álmodtad! :D

  ~a jófej XD~

  VálaszTörlés
 22. Nekem egy időben gyakran voltak olyan élményeim, hogy azt álmodtam, hogy valaki fojtogat. Legalábbis álomnak gondoltam... Egy ízben volt olyan erős ez a jelenség, hogy emlékszem még, beszélni akartam, de nem tudtam, és láttam, de csak homályosan. Amikor fölriadtam, nem tudtam eldönteni, hogy valóságos volt-e, vagy csak álmodtam, ellenben éreztem még utána a nyomást a nyakamon. Azt hiszem arra riadtam föl, hogy fölemelt nagyjából ülőhelyzetbe és vissza lökött fekvő helyzetbe. Mindez akkor az éjszaka történt, amikor egyik osztálytársam meghalt szénmonoxid mérgezésben...

  VálaszTörlés
 23. -The LOne Drow:

  Igen, ez SUNDS jelenség! Ha van még most is akkor elmondom hogy tudod ezt megfékezni!

  Bár azt nem értem miért bántott téged, mert ez annak minősül. :-/

  VálaszTörlés
 24. Káin, nincs már, ez még 2008 tavaszán történt és a leírtakkal ellentétben nekem nem halálfélelmem volt, én dacoltam volna vele, de nem bírtam. Tehetetlen düh volt bennem abban a pillanatban és amikor fölriadtam arra lettem figyelmes, hogy a takaróm a nyakamnál, a kezemmel úgy szorítottam, mintha a fojtogató kezét szorítottam volna. Persze, amikor fölébredtem már féltem nagyon, mivel gőzöm sem volt akkor, hogy mi volt ez a jelenség. Ez történt 2008 tavaszán, még ugyan ebben az évben valahogy ősz környékén, talán október volt, koleszban volt ugyan ilyen élményem, viszont, ha lehet azt mondani nem volt ilyen intenzív. Azóta nem volt ilyen élményem szerencsére.
  A legtöbb ilyen esetnek oka van? Mert én semmi olyan dolgot nem tettem, ami ezt okozhatta volna.

  VálaszTörlés
 25. -The Lone Drow:

  Elég ha kicsit alábbhagy a mentális védelmed! ezek rád cuppannak azonnal. :-/ Nekem pl akkor szokott ha beteg vagyok vagy rossz a kedvem huzamosabb ideig!

  (Káin)

  VálaszTörlés
 26. Azóta elkerült ez a jelenség engem elkerült. Lehet az a gonoszabb entitás fölhagyott ezzel, mivel nem a megszokott érzelmeket váltotta ki belőlem az eset, hanem, ha tehettem volna erőteljesen visszavágtam volna neki, csak hát abban a helyzetben nem tudtam.

  VálaszTörlés
 27. Végigolvastam a cikket és elgondolkodtam ezen a jelenségen. Először csak kirázott a hideg, hogy ilyen lehetséges. Aztán azon gondolkoztam, hogy velem miért nem történt még meg. Gyorsan átfutottam a jellemzőket és megakadt a szemem ott, hogy halálfélelem. Aztán egyszer csak beugrott, hogy már velem is történt, csak már elfelejtettem. Emlékszem, hogy december volt és én este 5 óra körül értem haza. már nagyon fáradt voltam és egyből ledőltem egy kicsit pihenni. Csak egy tíz percig akartam aludni, de valahogy nem sikerült. Mikor már félálomban voltam akkor jött a lelkiismeret furdalásom, hogy tanulni kellene a holnapi dolgozatra. Ezen gondolkodtam, amikor meghallottam a hangot:
  Aludj. Nagyon furcsa volt, mert máskor ilyen parancsoló hangot nem hallottam. Fel sem fogtam, hogy mi van, automatikusan válaszoltam rá:
  De nekem fel kellene kelnem házi feladatot írni. Erre megint azt válaszolta, hogy Aludj.
  Én megint: De fel kell kelnem, mert este nem tudok majd aludni.
  Erre ő: Aludj.
  Én: De én most fel fogok kelni. Már nem válaszolt rá,én meg megpróbáltam kinyitni a szememet. Hát nem jött össze. Akkor megpróbáltam megmozdítani a kezemet, de az se sikerült. Aztán valahonnan ösztönösen ez visszhangzott a fejemben: HA MOST NEM KELEK FEL MEG FOGOK HALNI.
  A lábamat sem tudtam megmozdítani, de egyszerre valahogy sikerült felülnöm és kinyitnom a szemeimet. Rögtön felpattantam az ágyról, és megnéztem a telefonomon az időt. Csak 2 perc telt el azóta, hogy utoljára megnéztem. végiggondoltam az imént történteket, és elkezdtem nevetni. Még hogy meghalok, ha nem kelek fel. Így visszagondolva már nem olyan vicces...

  VálaszTörlés
 28. -Névtelen:


  Húúúúú tökre vágom ezt , nagyon rossz dolgok ezek bakker :((((

  VálaszTörlés
 29. Szia! Igazából fogalmam sincs,hogy ez annak számít-e amiről írtál, de kíváncsi vagyok... Az a problémám,hogy félek háton aludni. Egészen kiskoromban kezdődött,mikor egyik éjszaka egy alakot láttam a szobám előtt álldogálni(ami fogalmam sincs hogy jöhetett össze sötétben,de láttam.) Akkoriban több ilyen nem fordult elő hála az égnek, viszont egy ideig anyukámmal aludtam(ha ciki ha nem,féltem.)Volt hogy mellette ébredtem arra,hogy nem tudok levegőt venni és folyik rólam a víz a félelemtől.Körbenézve viszont nem láttam semmit. Később hősiesen visszaköltöztem a szobámba, majd egyik nyáron(pár év eltéréssel) durván hallható lélegzetvételre/szuszogásra figyeltem fel magam mellett. Nem volt erőm megfordulni, annyit tudtam tenni hogy ordítottam anyukámnak hogy azonnal jöjjön ide.Komolyan mintha a kiskoromban látott valami közeledne felém.Mostanában akár hányszor megpróbálok a hátamon aludni,erős nyomást és nyilalást érzek a mellkasomban,amit igyekszem letudni annak hogy dohányzom.Ugyanakkor a nyilalás mellett ott van a hirtelen félelem is ami nem fér össze a tüdőproblémákkal.. Még valami, fogalmam sincs mennyire van köze hozzá de tőlünk úgy nagyon max. 30 méterre kezdődik egy kurva régi temető(nem ismerek onnan senkit, rokon nem jöhetett vissza látogatóba magyarul). Ezzel a háton alvással még úgy ahogy megbirkóznék, viszont a személyiségem évről évre egyre jobban változik. Abszolút életvidám kölyök voltam,manapság meg mintha kicseréltek volna.Néha legszívesebben a családomat is kitörölném az emlékezetemből, alig vannak barátaim, undorító pesszimista szar lettem,és képtelen vagyok pörögni.Egy két lábon járó selejt vagyok pedig nem ilyen voltam és nem ilyennek neveltek.Valaminek ki kellett váltania.. Tipp hogy hogy tüntessem el az esetlegesen rám ragadt dolgot?Persze ha lehet ilyen..

  VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: