2010. február 17., szerda

Nyarlathotep: H. P. Lovecraft

Ajánlanám ezt az olvasáshoz.



Végtelen csodálatom és tiszteletem sarkallt arra, hogy annak az írónak szenteljem ezt a bejegyzést, aki megváltoztatta a világról alkotott képem és felfogásom. Az úr neve Howard Philips Lovecraft, a borzalmak avatott mestere.

Nos, úgy gondoltam hiteltelen lenne, ha pár sort idevetnék az életrajzából, így ez a rész származzon inkább az ő tollából(forrása a http://hplovecraft.uw.hu :)

"1890 augusztus 20-án születtem Providence, Rhode Islanden amerikai és angol szülőktől. Mindig itt éltem, néhány rövid periódus kivételével ( 1892-93-ban szülei Massachusettsben akartak letelepedni, ill. az 1924-26 közti időszak, amikor Lovecraft megnősült és Brooklynban élt - a ford). Tanulmányaimat helyi iskolákban és magánúton végeztem el, betegségeim miatt egyetemre nem járhattam. Már korán érdekelni kezdtek a rejtélyes és színes dolgok. Nyolc és fél éves koromban, 1899 márciusában publikálni kezdtem egy kézzel írott heti magazint A Tudományos Közlöny címmel, amely egy példányban jelent meg s családom olvasta. 1903 augusztusában megalapítottam A Rhode Island-i Asztronómiai Hírmondót, amely 1905 január 1-ig hetente látott napvilágot, majd 1908-ig, a lap megszűnéséig, havonta. 15 és 25 közötti példányszámban jelent meg, hektográfon sokszorosítva. 1914-ben a Kincsesház folyóirat "Hajónapló" c. rovata közölte egy szatirikus versemet, amelyet Edward F. Daas is olvasott, aki egy példányt elküldött az Amatőr újságírók Egyesületének. Áprilisban beléptem, júliusban már publikáltam ("Az amatőr újságíró feladata" Az új Tag 1914 júliusi számában -- ford.). 1914 szeptemberében elnöke lettem a Kritikai Bizottságnak; 1915-16-ban első alelnök; 1917-18-ban elnök; 1917-ben, 1920-22-ben és 1924-25-ben pedig hivatalos szerkesztő. 1915 áprilisától 1925 júliusáig eleinte negyedévente, majd rendszertelenül jelentettem meg a Konzervatívot. 1917-ben lettem tagja az Amatőr újságírók Nemzeti Szövetségének, melynek 1922 novemberétől elnöki tisztjét töltöttem be, William J. Dowdell nyugdíjazása miatt. Az egyetlen amatőr találkozó, melyen részt vettem, a Nemzeti volt Bostonban 1921-ben és 1930-ban.

Tagja vagyok a Volt Amatőr újságírók Szövetségének. Komoly irodalmi erőfeszítéseimet mostanra az álom-életre, idegen árnyékokra és a kozmikus "kívülállókra" fókuszáltam, mindemellett élénken érdeklődöm a tudományok és a szkeptikus racionalizmus iránt. Életem csöndes és eseménytelen, klasszikus és antik érdeklődéssel. A gyarmati új angliai atmoszférát különösen kedvelem. Legkedvesebb szerzőim, a legintimebb értelemben Poe, Arthur Machen, Lord Dunsany, Walter de la Mare és Algernon Blackwood. Foglalkozásom változatos irodalmi munka, beleértve kritikusi és speciális szerkesztői feladatokat is. 1923 óta jelentetek meg rendszeresen természetfeletti írásokat a Természetfeletti Történetekben. Szemléletmódomat és írói technikámat tekintve konzervatív vagyok, de csak annyira, hogy meg tudjam jeleníteni a fantáziát a művészetben és a mechanisztikus materializmust a filozófiában."

Csupán annyit fűznék hozzá, hogy ha jól tudom, Lovecraftot a rémálmai inspirálták, azokat vetette papírra. 1937. március 15-én távozott az élők sorából, szülővárosában(vonjuk le a konzekvenciát, Lovecraft igaz magyar volt xD). 45 éves volt ekkor, gyomorrákban hunyt el, amit akárhonnan is vizsgálok, számomra elég gyanús(jó példája ez annak, hogy a nagy tudás milyen következményeket vonhat maga után).



Ismeretségem az ő írásaival igen régre vezethető vissza, 11 éves korom óta olvasom a műveit(egyszer egy kedves ismerősömnek is említettem ezt, ő rám nézett, végig mért majd ennyit mondott: most már mindent értek...). Általa ismertem meg a rettegést és a félelmet s egy olyan lehetséges jövőkép nyomasztó látomását, ami örökre rám nyomta bélyegét. De mik is ezek pontosan, hogyan éri el ezt a hatást? Novelláiban valójában nem maguk az entitások rémítenek halálra(ezzel a hagyománnyal szakított), hanem ezen dolgok lehetséges létezése s az, hogy mindig lesben állnak, s valójában teljesen védtelenek vagyunk velük szemben. Mikor ezeket a műveket olvastam, megéreztem azt, amit emberi ész fel nem érhet, az univerzum roppant nagyságát s benne az ember jelentéktelen kicsiségét. Nem vagyunk többek egyszerű bábúknál, amit nálunknál jóval nagyobb hatalmak irányítanak. Rávilágít arra, hogy vannak olyan roppant és ismeretlen hatalmak, melyeknek létezéséről nem érdemes tudni. Akik valamit megsejtenek abból, ami a függöny mögött zajlik, végül mind ugyanott végzik...

Mindezt, már már szépirodalmi köntösbe bújtatva adja át. Mesterien tépi az ember idegeit(bár épp emiatt sokaknak monoton lehet), nem siet el semmit, valójában a végkifejlet az, ami az olvasót porig sújtja. Gyönyörű és részletes leírás jellemzi, az ember előtt szinte minden megelevenedik s látni véli az olvasottakat.

Történetei alapja a Cthulhu mítosz, melyet feltehetően ő alkotott meg(ezzel nem egészen értek egyet, némi utána járás után elég ijesztő összefüggésekre leltem, s az említett rémálmai sem egészen erre mutatnak). A mítosz lényei ismeretlen, a távoli világűr szegleteiből, vagy idegen dimenziókból származó entitások. Létezésüket miazmás rémálmokon és megzavarodott kultistáikon keresztül hozzák az emberiség tudtára.

Kitérnénk a sokak által emlegetett Necronomiconra is. Ez egy valóban létező mű, DE nem abban a bizonyos formában, mint ahogy azt sokan hinné vélik(tehát az őrült arab által írt grimoire-t felejtsük el). Története végtelenül egyszerű. Valamikor a 70'es évek tájékán, mikor is Lovecraft a köztudatba került, és írásai egyre populárisabbá váltak, a lelkes olvasók elözönlötték az ezoterikus könyvesboltokat, a hírhedt Holt nevek könyvét keresve. Az eladók persze néztek értetlenül, hiszen a mű mint olyan, nem létezett. Később megszületett zseniális ötletük, ha van rá kereslet, miért ne írjanak egyet? Így is tettek... Azóta sok különböző és egyre bárgyúbb kiadvány született ilyen címen.

Hazánkban eddig megjelent művei:
  • Howard Phillips Lovecraft: Cthulhu hívása, 1992,
  • Howard Phillips Lovecraft: Cthulhu hívása (Valhalla Páholy, 1993
  • Howard Phillips Lovecraft: Eryx falai között (Dávid Könyvkiadó, 1995
  • Howard Phillips Lovecraft: Zarándokút Kadathba (Móra Könyvkiadó, 1995
  • Howard Phillips Lovecraft: Árnyék az időn túlról (Lazi Könyvkiadó, 1998
  • Howard Phillips Lovecraft: Az árnyak borzalma (Lazi Könyvkiadó, 1998
  • Howard Phillips Lovecraft: Az őrület hegyei (Lazi Könyvkiadó, 1998
  • Howard Phillips Lovecraft: Sötét testvériség (Lazi Könyvkiadó, 1999
  • Howard Phillips Lovecraft: Holdárnyékban (Valhalla Páholy, 1999
  • Howard Phillips Lovecraft: Az álom fala mögött (Lazi Könyvkiadó, 2000
  • Howard Phillips Lovecraft: Árnyak a kapu előtt (Lazi Könyvkiadó, 2001
  • Howard Phillips Lovecraft: A suttogó Cthulhu (Valhalla Páholy, 2001
  • Howard Phillips Lovecraft: Összes művei I. kötet (Szukits Könyvkiadó, 2001
  • Howard Phillips Lovecraft: Összes művei II. kötet (Szukits Könyvkiadó, 2003
  • Howard Phillips Lovecraft: Összes művei III. kötet (Szukits Könyvkiadó, 2005
Művei alapján a szerepjátékon keresztül(Cthulu hívása), a PCre készült játékokig(Alone in the dark 1, Dark corners of the earth, stb.) rengeteg mindent készült.

Az árnyék Innsmouth felett c. műve nyomán, kicsit átírva film is született, talán az egyik legnézhetőbb adaptáció.


Ellenben a humorról sem szeretnék elfeledkezni. :) Erről a Lovecraft történeti társaság gondoskodik... Hallgassatok bele a többibe is, ha egy mód van rá, figyelve a szöveget. Megéri. >:)


Végezetül pedig:

"A mélységlakókat nem lehet elpusztítani, bár olykor kénytelenek meghátrálni a Nagy Öregek ősvilági mágiája elől. Most békén szunnyadnak a tenger ölén; ám egy szép napon majd, ha a csillagok állása kedvezőre fordul, fölserkennek valamennyien, hogy dicsőséges áldozatot mutassanak be a Hatalmas Cthulhu éhének csillapítására. Nem Innsmouth az egyetlen hely; vannak mások is, nagyobbak, régibbek, titkosabbak. A mélység fölfelé tör, és ha szükséges, még mélyebbről hoz segítséget. Ez történik szerte a világon; Innsmouthban csupán a roppant mozaik egyetlen kövecskéje fordult ki a helyéböl." Árnyék Innsmouth felett

Szép álmokat...

9 megjegyzés:

  1. A legpoénosabb szerintem az "If I were a fish-man" illetve a "Carol of the old ones".

    A legjobb műve pedig szerintem A dolog a küszöbön, én attól cs*** féltem a legjobban.

    VálaszTörlés
  2. Innsmouth!!!!

    Éjjel nem bírtam tőle aludni. Mikor Xboxra kijött a Call of Cthulhu, na mi volt a második pálya? Naná hogy az! Sikítozva próbáltam megcsinálnia a pályát és a menekülős jelenetnél abba is hagytam. X'D

    Rám is nagy hatással volt gyerekkoromban Lovecraft, szerintem a legtöbb novella az saját tapasztalataiból eredhetett... :-s

    VálaszTörlés
  3. Rajta nőttem föl... *elmorzsol egy könnycseppet* :) Hát, ha talán nem is mindet(ne feledjük, azért elég intenzíven foglalkozott néprajzzal és mitológiával) de egyetértek, sokmindent vélhetően a saját szemével is lát(ha)tott.

    VálaszTörlés
  4. Ja és Debrecenben a legtöbb villamos sárga volt. Régen halálra izgultam magam nehogy éjjel hazafele egy felborult sárga villamost lássak a ködben...
    A Dagon meg egészen jó film ahhoz képest hogy szerintem Lovecraft műveit egyszerűen nem lehet filmre vinni.

    VálaszTörlés
  5. Soha az életben nem olvastam Lovecraftot, de most kedvet kaptam hozzá.
    Egyre hasznosabbnak bizonyul, hogy olvasni kezdtelek titeket.

    Szép estét.

    VálaszTörlés
  6. Ilyasviel:

    Na ennek mind nagyon örülünk! :O

    VálaszTörlés
  7. Remélem elolvasod azt a hsz-t, és válaszolsz is. "Történetei alapja a Cthulhu mítosz, melyet feltehetően ő alkotott meg(ezzel nem egészen értek egyet, némi utána járás után elég ijesztő összefüggésekre leltem"

    Ezt egészen pontosan hogyan kell érteni? Én úgy olvastam, egy tőle származó levélben, hogy a Chtulhu-mítosz teljes egészében tőle származik, fikció.

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: