2010. február 21., vasárnap

neo.Crysis: Street Art-az átkos áldás


Egyre jobban azt érzem, hogy szép lassan-de kitörni látszik ketrecéből a street art. Mára már egyre kevesebben gondolnak a szó hallatán vandalizmusra, bár országunkban még mindig túlnyomó részt a szabadkézi tipográfia csodáit szemlélhetjük buszokon, falakon, kapualjakon.

De tekintsünk el ma ettől! Két számomra kedves alkotó munkáit hoztam el nektek, de mielőtt bemutatnám őket-tisztázzuk mi is az a street art.




Összetevői: kreativitás, ötletes megoldások, kézügyesség és frappáns humor. Az alkotók a nyilvános területeken tevékenykednek, így nyilvánítják ki véleményüket, elképzeléseiket minden ember számára érthető módon. S itt láthatjuk, hogy a köz tulajdonát használják közvetítő csatornaként, ezért a más tulajdonában lévő ingatlan rongálása miatt ma is vandalizmusnak számít. Mégis az illegalitás ellenére ez a legkedveltebb helyszín az önkifejezésre, hiszen falak közé zárva kevesebb emberhez jutna el mondanivalójuk. Persze az elmúlt néhány évben megérkezett a változás szele. Egyre több teret hódít és egyre nagyobb elismerést von maga után egy egy művész munkássága. Ebből következően egyre népszerűbb ez az alkotói forma, hiszen a digitális képszerkesztés és sokszorosítás által percek alatt képesek vagyunk megalkotni egy stencilt a festékfújáshoz, vagy akár egy felragasztható matricát elkészíteni. A tipográfiai graffitit már abszolút nem tolerálják, és megkezdődött a harc a visszaszorításáért, míg ezzel párhuzamosan a street art felemelkedőben van, egyre több szimpatizánst és alkotót tudhat magáénak. Ez ritka esetben pénzzel és ismertséggel is járhat, hiszen az egyre népszerűbb véleményformálása nemcsak az utcák dísze, hanem magazinok és designerek megnyilvánulásaiból is visszaköszönnek. Ez az önkifejezési forma is éppúgy, mint a számomra oly kedvelt dadaizmus is önmagába fulladt bele, hiszen pénzzel minden megvásárolható, még az alkotók is, akik az utca helyett újra a műtermet és a galériákat használják az önkifejezés színterének, mint támogatott, elismert művészek, ami az egyén számára biztosan életre szóló nevet szerezhet vagy épp megélhetést. Kiemelkedő alkotások jöhetnek létre, de számomra ezekből már elillant a varázs.

De elég a szócséplésből, jöjjön két számomra értékes alkotó, talán azok, akik a legtöbbet letették az asztalra ebben a műfajban-BLU és Banksy.

Banksy, akit azt hiszem kötelező megemlíteni ebben a témában. Ő egy brit graffitis, aki a legnagyobb áttörést hozta ennek az alkotási formának és akinek kiléte máig is ismeretlen, miközben már műteremben alkotott szatírikus művei több ezer fontért kelnek el. Lássuk néhány alkotását!



És következzen személyes nagy kedvencem BLU!

Monumentális alkotásait ha személyesen tekinthetném meg, biztosan órákon át csak tátott szájjal lesném. Alkotásai szinte karikatúráknak hatnak, és egy olyan torz és kifordított világot tár elénk, amit nem lehet nem csodálni. BLU egy olasz művész, aki mára rengeteget tett annak érdekében, hogy a street art gondolkodásra ingerelje az embereket, és valószínűleg nem egy fiatal kortársa példaképévé emelkedett ki. Tisztelegjünk munkái előtt! Folyamatosan frissülő oldalát ITT találhatjátok meg, több száz alkotásával együtt! Megéri megnézni, remek élményt fog nyújtani, garantálhatom!







BLU nemcsak falakat és épületeket dekorál, hanem számos rajzzal és animációval bővelkedik munkássága!

Személyes kedvencem:




Mindemellett egyik leghíresebb alkotása, amit kötelező ismerni!

És munka közben, hogy láthassátok, mekkora munka és energiabefektetés kell egy egy munkájához. Itt csak létrával dolgozik, de sok esetben daru emeli fel őt az akár több tíz méteres magasságba!



És zárásképp két brazil alkotó, Otavio és Gustavo Pandolfo, másnéven az OS Ikrek, alkotásaik álomszerűek, és elmondásuk alapján álmok ihlették.






Remélem élményt nyújtottak a látottak és segítettem a street art jobb megítélésében!
Járjatok nyitott szemmel, mert sohasem tudhatjátok, mikor láttok egy egész kis csodát valamelyik utcasarkon.

8 megjegyzés:

  1. azon szoktam gondolkozni, hogy ezeket az alkotásokat hogyan készítik el? mármint értem, hogy létrával meg daruval... de ezeket valahogyan át kell látni. nem elég csak valamit 10 méteres magasságban felfirkantani anélkül, hogy a kompozíció ne vesszen el és ne legyen csak egy odahányt dolog az egész. valami hihetetlen úgymond mentális melo is, nem csak fizikai. szerintem...

    VálaszTörlés
  2. Juj tök jó hogy írtál erről, mert 0 tájékozottságom van a témában O__O

    VálaszTörlés
  3. BLU alkotásai valami hihetetlenek...

    VálaszTörlés
  4. florielle:

    ..hát tényleg nemcsak fizikai, hanem kemény szellemi munkával jár. Odahányt dolog pedig nem lesz, hiszen akik komolyabban belevetik magukat a rajzolás-festészetbe, elengedhetetlen alap a térbeli ábrázolások és arányok ismerete minden valamire való munka előtt, ezeket mindenképpen meg kell tanulni és kellő gyakorlatot szerezni benne.
    BLU esetében is ugyanez a helyzet, ő sem egyből a 30 méteres falnak esik neki, előre kitalált-sőt sokszor megrendelt munkákat készít el. Ezek mindig papíron léteznek és sokszor a kivitelezés alatt módosul avagy bővül a koncepció. Mint egy festmény, amely mindig bővül egy vonással, egy árnyalattal vagy egy reflexszel, soha nem tudhatod, hogy a vázlatodból mi kerekedik..:)

    Káin:

    Örülök neki, hogy ma is okosabb lettél egy picivel!! :D:D

    Ilyasviel:
    Nagy kedvenc! ^^

    VálaszTörlés
  5. ja és nahát..a blog történelmében én kaptam az első le-"nemérdekes"-ezést!!!
    LOL :D:D jovanbazzeg! :D:D

    VálaszTörlés
  6. -Neo:

    Már én is kaptam a hajfestéses cikkre. :DDDD Nyugi! Szerintem érdekes volt.

    VálaszTörlés
  7. Káin:

    affene..én sosem vagyok első semmiben! :D:D
    tudod mit?? írjunk egy postot, hogyan kell hajat festeni street art style-ban! :D
    vagy hogy a festékszórós pigmentek neeeem ááá nem roncsolják a hajt, ellenben nagyon dekoratívak! :D:D

    VálaszTörlés
  8. -Neo:

    Oké, de azt együtt írjuk, és akkor talán 2 nem érdekes-et is kapunk :DDDDD

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: