2010. február 21., vasárnap

Káin: Zeneajánló

A mai napon egy igencsak érdekes csapatot fogok bemutatni nektek! Mivel széles a zenei ízlésem skálája egy friss kedvenccel szolgálok nektek (számomra friss csak XD igaziból mai napos). Aki szeret a csűrdöngölést pl cigányzenére és a punkot is, akkor a kettőt gyúrja össze és azonnal el fog élvezni az összhatástól , de tényleg. Ez egy olyan stílus amikor a folk belekeveredik a punkba, így lesz DIY, azaz : Do it your self de őket sokan gypsy punknak is hívják, tudjátok kikről van szó??? ha nem akkor itt a:

GOGOL BORDELLO:

Pár éve láttam egy vicces videó Klippet, a sziget reklámozta anno, azóta őket keresem , de sehol sem találtam. Egyik ismerősöm a napokban pedig pont megmutatta maga a zenekart és így a Klippre is fény derült! Rögtön meg is kerestem mind a 6 lemezüket és azóta vidáman hallgatom. Szinte már elképzelem ahogy rongyos kalózruhában fosztogatok és közben punkzenére ugrálok falábbal, TÉNYLEG ilyen a feelingje az egésznek ahogy van :D. Az énekes pöttyös neon színű biciklis cicanadrágban őrjöng le-fel a színpadon, miközben hegedűvel húzzák a nótát. Hiába punk, hiába a rettenetes akcentus, olyannyira népszerűek lettek, hogy Amerikában már ismert sztárok, mi több még Madonnával is felléptek közösen! (érdemes megnézni a videót, a vége felé egyre jobban bevadulnak :D)




Jöjjön pár szó erről a helyre kis kompániáról

A banda 1999-ben alakult meg New york city-ben. A cigány zene inspirálja őket nem is kicsit, észak Európából emigráltak Amerikába. Nevüket Nikolai Gogol ihlette meg (Hasonló író volt Kafkához és Dosztojevszkijhez-ne engem bántsatok, wikipédiát fordítottam és ott volt XD). A Bordello utónév egy olasz szóból jött, ami azt jelenti, hogy: dzsentlömenek klubja :D. Eugene Hütz-t a frontembert 1986-ban, a csernobili katasztrófa után evakuálták otthonából Nyugat-Ukrajnába, melyet aztán elhagyott és Lengyelország, Magyarország, Ausztria és Olaszország érintésével jutott el 1993-ban az Amerikába. Hütz New Yorkban emigráns orosz és ukrán valamint helyi muzsikusokkal alakította meg zenekarát, mely kezdetben sima orosz roma esküvői muzsikát játszott. A Gogol Bordello aztán néhány tagcsere után melynek során két izraeli muzsikus került a bandába - és a New York-i underground színtér megtermékenyítő ereje hatására keveredett el mai izgalmasan sokszínű stílusáig. A zenekar debütáló albumát, a 2002-es Voi-La Intruder című lemezt melyet a Nick Cave and The Bad Seeds dobosa, Jim Sclavunos producerelt összesen négy stúdióalbum követett a legutóbbi tavaly Gypsy Punks Underdog World Strike címmel. Hütz eredetileg a: Hütz and the Béla Bartóks nevet akarta maguknak adni, de végül úgy gondolta: Senki sem tudja Amerikában, hogy ki az a Bartók Béla :D... Nos végül is ennyi amit el tudok mondani róluk meg még az, hogy készült róluk egy film is! Gogol Bordello non-stp címen, 2009-ben. A rendező Margarita Jimeno, a szereplők pedig a Bordello tagjai :D. A 90 perces színes és fekete fehér film a zenekar útját mutatja be nektek!

"Eugene Hütz a Gogol Bordello nemzetközi fesztiválkörútjától a Bolgár bár nevű New York-i kultdiszkón át az együttes gyökereiig vezet el bennünket. A film 2001-től követi nyomon, hogyan nőtte ki a csapat a kelet-európai bevándorlók gyűjtőhelyének számító klubot.

„Most, hogy ez a cigánypunk együttes többezres koncerttermeket tölt meg, és a karizmatikus frontember, Eugene Hütz főszerepet kapott Madonna Filth and Wisdom című filmjében, valószínűleg lezárult a korszak, amikor a Gogol Bordello hangulatos kiskocsmákban adott elő őrült zenei performanszokat és a tagok önfeledten stage divingoltak. Szerencsére Margarita Jimeno mozgalmas dokumentumfilmje megörökítette a társaság korai, szédítően energikus fellépéseit. Legalább ilyen élvezetesek a bevágott 1988-as kijevi videofelvételek, amikből kiderül, hogy Hütz már fiatalon is kiválóan táncolt, és a jellegzetes bajusz eredetére is fény derül.” (Alissa Simon),,

Még itt olvashattok róluk

-koncertbeszámoló: http://quart.hu/cikk.php?id=1965
-Offical oldal: http://www.gogolbordello.com/

Most pedig bemutatok pár kedvenc számot! Remélem megjött hozzájuk a kedvetek! :D Az első legyen az a szám amire felfigyeltem és már két éve kutatok. A videoklipben van cigány zászlót szorongató bajszos fogpiszkáló és természetesen nagy vérmes táncoló cigány asszony! Amint hallgatom kedvet kapom biciklit vinni a MÉH-be.




Szintén feelinges kis zene:



Adnak a színpadképre :D



To protect this generation
from the raging east infection
market another british invasion
or 80-th regurgitation
or more cultural inbreeding
oor more garbage prefeeding
to protect this generation
from the east infection!
aiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiget down here as a cheap labor force
but i beat the system everywhere i goes
no matter how many times i get ordained
the message is still the same:
666666666666666...

Remélem tetszett a zeneajánlóm és mindenki letölti, megveszi, ellopja a Gogo Bordello egyik darabját! :D

11 megjegyzés:

  1. "...Hasonló író volt Kafkához és Dosztojevszkijhez..."

    Azért ez egy igen erős mondat lett, ezt ismerd el! :P

    VálaszTörlés
  2. Wikipédiát fordítottam le, ott írták :D

    VálaszTörlés
  3. szerkesztői megjegyzés a kifogásolható résznél. Update-eltem miattad XD

    VálaszTörlés
  4. LOOOOL
    én évekkel ezelőtt kaptam egy Gogol Bordello lemezt...:D akkor még nem nagyon ismerte őket senki-nem tudom most ez hogy van :DDDDDDD

    hááát nekem izzééé..nem nagyon jött be XD XD valami Ska-P-s arctól kaptam..nos a punk lesz az az "életérzés" amit igazán soha nem fogok megérteni!! :DDDD főleg ezt a dupla-csavaros konceptet :D

    ..pár régi emlékfoszlány előugrott most bennem, ezért olyan furcsa :D de ja vue!!

    :D azért jót mosolyogtam rajta :D:D ennek a palinak nagyon kis vicces feje van! XD igazi díszhuszár!! :D

    VálaszTörlés
  5. -Neo:

    Igen, és amíg azon röhögsz hogy hogy néz ki lelopja rólad a gatyát is XD

    Érdekes én nem szerettem sosem a punk zenét, de ez valamiért annyira bizarr, hogy imádom Xd Egész nap ezt hallgattam :D!!!

    VálaszTörlés
  6. Káin:
    XDDDDDDDDDDDDDDDD

    remélem önszántadból és nem kényszerítettek!! :D:D

    ^^

    VálaszTörlés
  7. Nem, magamtól,a Madonnás még anyámnak is tetszett! :D

    VálaszTörlés
  8. Amikor a Madonna számot hallgattam, valami borzalmas szabadság érzése kapott el. Még a levegőnek is más illata volt. Ilyet már rég nem éreztem, legutóbb tini koromban. Higgyétek el az már igen rég volt. Legszívesebben kiugrottam volna a bőrömből. Keserédes gondolatok forogtam a fejemben. Talán olyan húrokat pendített meg bennem, amire már csak tudat alatt emlékszem. Ős Punk? Ős cigány?

    VálaszTörlés
  9. Lilith:

    Igen van egy ilyen feelingje szerintem is :D

    Ezek szerint van benned vonó? :D Bár szerintem Mo-n mindenkibe van minden :-s

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: