2010. február 25., csütörtök

Káin: Vámpírok a történelemben , irodalomban, okkult szempontokból II.

Nos üdv mindenkinek újra a témában! Az okkult oldaláról írtam eleget, lassan rátérünk a néprajzi oldalára is. Bár ez is bővelkedni fog okkultista elemekkel. Valószínűleg a néprajzot sem tudom le egy cikk alatt...
A középkorban úgy tartották, hogy a vámpírok átmeneti lények az élő és halott állapot közt. Főként állatokra és szörnyszülöttekre hasonlítottak, nem pedig emberre. Úgy gondolom ez már a romantika megjelenésével alakult így, hogy emberre formázta őket az irodalom. A kereszténység a szörnyeket 3 csoporta osztotta:

-Test nélküli
- mi világunkban fizikailag megjelenő alakok
-E világi szörnyek amik emberi alakváltozásból jöttek létre

A vámpírkultusz 3 féle hiedelemvilágból ered:

-Halottkultuszok
-sötétség mítosza
-vérmítosz

Bizonyos törzsek sokáig úgy hitték, hogy ha megisszák ellenfelük vérét, azzal az ő életük fog hosszabbodni, véráldozatokat mutattak be isteneiknek és vérszerződést kötöttek egymással. Az ősidőkben a halált a vérhez kapcsolták azt gondolták a vérivás vissza adja az életerőt és az élők vére felkelti a holtakat. Az Amerikai őslakók szerint a vér köti össze az Isteneket és az embereket. Moloch föníciai istenséget pl emberáldozatokkal látták el, majd bárányokkal. Erre a Jeruzsálem melletti Hinnon völgyébe került sor, így alakult ki a Gyehenna is. Minden estre a törzsi szokások bele ették magukat a népi flórklórba . Pl a magyar népmesékben is sok a vérrel kapcsolatos történet. Népi hiedelem szerint a vérmágia az egyik legbrutálisabb mágia fajta és ezt én sem tagadom. :D nekem is sikerült vele ügyködnöm (RÉGEN) és a hatás elmaradhatatlan volt (az egyik dutyiban ül , a másik impotens). Aki a témában többet szeretne olvasni, ajánlom nektek:

Gurdun Schury Éltető Nedv (a vér kultúrtörténete) című könyvet:

Tudományos szempontokból vizsgálódik, ám mégsem száraz. 9 fejezeten át veszi végig, a tudomány és művészetek, vallások világát a vér kapcsán. Na de vissza térve a vérszívó állatok is belesegítettek abba, hogy a legenda egyre szélesebb kört alkosson. A középkorban a sötétséget a Sátán és a démonok uralták, úgy tartották éjfél után indul el a buli, az átalakulni képes emberek ekkor aktivizálódnak és így tovább. A vámpír úgy tartották nem egy este alatt végez áldozatával, hanem több éjszakán át. Ez alatt uralja őket és irányítja így alakult ki a szexualitás is. Az ókori kaldeus nép úgy tartotta hogy a partner vérének ivása a nemi kapcsolat egyik formája. Ebben van valami mert nálam is előtör néha a vérfetish. (Igen, van ilyen). A görög mitológiában a lámiák voltak vérszívó szeretők. Hogy mikor alakult ki ténylegesen a vámpír kultusz, arra a mai kutatók a Balkánt vágják rá pedig ugye már a Bibliában megjelent, de mindegy...) Az biztos, hogy szlávok és a Keleti népek sokat beszéltek róluk. Néprajzilag elsőként: szerbek, horvátok, ukránok, ruszinok románok jegyezték fel őket. De leginkább Magyarországi Erdéllyel fonódott össze a legenda. Drakula személyét pl. Erdélyhez kötik, ő valójában Vlad Tepes román származású Havas földi uralkodó volt. A vámpírokban való hitet az ortodox vallás erősítette,bár nekik egy egészen jól kiépült démonológiája van. Szerintük azok az emberek akik az egyházból való kiközösítés átka miatt halnak meg visszajáró halottak: moroi lesznek. A másik hasonló lénye a strigoi. Ez egy éjszaka repdeső madár, ami emberhúst zabál és vért vedel. A striga kifejezés még a boszorkányok egyik fajtáját jellemzi. Ebből a két alakból lett a román jellegű vámpír, harapásuk fertőz. Nem is kell mondanom, hogy akkoriban menyire elterjedté vált az ellenük való védekezés: fokhagyma, mivel az ókortól az energia és életerő növénye volt. Ugye ide tartozik a feszület, amulett, fény. stb Akiket jobban érdekel a vámpírok néprajzi oldala azoknak ajánlok egy nagyon jó könyvet:

Pivárcsi István: Drakula gróf és társai:

A hülye cím ne tévesszen meg senkit, olyan szintű kutatás és forrás anyag áll mögötte, hogy érdemes beszerezni. Jó részt engem is ez a könyv művelt ki a témában! Nos ebből a kultúrkörből jött tehát, hogy nappal alszanak. Akik insomniába szenvedtek gyakran keveredtek vámpírság vádja alá. Ha akkor éltem volna szerintem engem már 100x karóztak volna meg egy év alatt :D (van isnomniám XD) . A gyertyás szokás is ekkor alakult ki, hogy olyan kicsi és hideg a fénye hogy a vámpírt nem égeti :). Ez azért vicces mert sok ember nem reagál pl arra ha tűzbe teszi a kezét, vagy megfog egy forróbb tárgyat. Nálam ez legalábbis amiatt van, mert a kezemből folyamatosan áradó hideg energia (lehet nem túl jó hogy hideg) sokszor elnyomja egy fizikai tárgy melegét. Aki eldobna már egy meleg bögrét én azt örömmel viszem. Szerintem sokak vannak ezzel, legalábbis azok akiknek érezhető az energia áramlás a testében.Ez azokkal fordul elő akiknek az átlagnál valamiért több jut. Megemlítem még, hogy a vámpíroktól rettegő parasztok a padláson lévő kicsi denevéreket karókkal döfték át. :( A középkorban a vámpírság gyanújával előállított holtat (lol, ezt azért megnézném...) egy karóval szíven szúrták , majd jól meg is égették, biztos ami biztos alapon :D. Egy jegyzőkönyv szerint, a fejet is levágták és külön, távol eső részen helyezték azt el. A vámpírokat segítette kialakulni egy vérszívó denevér faj is (Dél amerikai) .

Kitérés a vérfarkasra:

A farkasemberek kialakulásában is belenyúlt a vámpírság, mert sokáig őket farkas alakban vélték látni. Úgy gondolták nem csak vámpírok, de emberek is képesek voltak farkassá alakulni, ezt egy születési rendellenességgel magyarázták. természetesen a harapása szintén fertőző volt. Lupinoknak hívták őket, ez a latin lupus= azaz farkas szóból eredt. Már akkoriban kialakult, hogy a várfarkas a vámpír ellenfele, mert a vér megszerzésében riválisok. Románoknál a prikolics olyan emberi lény akik belső kényszer hatására állattá változnak, de nem csak farkas alakra képesek: kutya, macska béka stb. Születésükkor foguk van és farokkezdemény (amiről már írtam az I.-ben, gerinc túlnövés). Intelligens, erős, erőszakos lények .
Két érdekes bőrbetegség:

Pellagra:

Most egy nagyon érdekes bőrbetegségről lesz szó, amiről írok. Ez i a vámpír hiedelem kialakulását lendítette előre és erősíti azt, hogy entitások voltak emberi testben . Casal gallér a neve, egy nyakon történő bőrelváltozás ez. Anno járvány volt, de kiderült nikotinsav hiány okozza, a szegény társadalmak kizárólag kukoricából készült ételeket ettek, a nikotinsav csak kötött formában található meg benne és nem tudott felszívódni a szervezetben, érdekes a mexikóiak mégsem betegedtek meg. :-s Bőrgyulladás, hasmenés elbutulás voltak a tünetei. A bőr hámlott, elszarusodott, főként ott ahol napfény érte. A hasmenés végül véressé vált, hányás is előfordult. Az idegrendszeri terhelés miatta beteg agresszívvé vált. A betegek olyanok lettek mint az elképzelt vámpírok, a vámpírok szája állítólag bűzös volt, így a pellagrások sem tűntek fel jó színben a szájüreg gyulladásuk végett. Bár szerintem a középkorban mindenki pofája büdös volt, ez csak az én véleményem :D. Mivel a betegek mániás-depresszióssá váltak (ha vért fosnék én is az lennék) még jobban azonosulhattak a mogorva és ingerlékeny vámpírok alakjával. Sokszor kihantolták a koporsókat és bizonyos feljegyzések szerint piros pozsgás hullákat találtak bennük.
A porphyria:

Ritka betegség ez, fénnyel szembeni túlérzékenység, a bőr felhólyagosodik és kisebesedik tőle. Arcon és végtagokon a nap hatására erőteljes szőrképződés indul meg. Szemük állandóan könnyes és csipás. Nekem csak kis fényérzékenységem van, a szemem mondjuk napszemüveg ellenére is könnyezik így a betegség nem lehet éppen kellemes. Idegrendszeri rendellenességek is fellépnek ilyenkor. A tüneteket olyan vegyi anyagok is előidézhetik ami pl: a fokhagymában is vannak. Ezt mind egy állítólagos génhiba okozza. Egy hatékony módszer a betegségre: rendszeres vérátömlesztés :).



Még egy könyv amit ajánlok az ez:


John Michael Greer: Mágikus lények kalauza

Óvatosan merem ajánlani mert rengeteg érdekes néprajzi dologról ír, sőt kielemzi a az egymásra épülő létsíkokat is és ad pár magyarázatot a másvilági lényekkel és entitásokkal kapcsolatban, csak abba a hibába esett hogy a vámpír, farkasember és démonokon kívül ő már tündérekről és hableányokról is ír FIZIKAI formában. Szörnyvadásznak mondja magát és igen elkötelezett, tehát aki könnyen elhisz mindenfélét azok ne olvassák , vagy ha el is hiszik maguknak tartsák meg a megszerzett "tudást ,,.
Mivel a téma rettenetesen széleskörű és hosszú nem fogok pl régi vádiratokból idézi, akik erre kíváncsiak vásárolják meg a fent említett könyveket. A következő részben tervezem a népi hiedelmek lezárását , SUNDS jelenségről való értekezést és a történelmi alakok elemzését mint Báthory Erzsébet és Vlad tepes , na meg pár sorozatgyilkosról is szót fogok ejteni akik vért ittak. Remélem tetszett ez a cikk is! Lehet hogy még ma éjjel, vagy holnap jelentkezek még egy cikkel, ha nem akkor vasárnap mindenképpen írok a témában!

17 megjegyzés:

  1. Nagyon jó írás!
    Ismertető, ajánló és kurrrrva jót röhögtem rajta! :D:D

    "a pellagrások sem tűntek fel jó színben a szájüreg gyulladásuk végett. Bár szerintem a középkorban mindenki pofája büdös volt, ez csak az én véleményem . Mivel a betegek mániás-depresszióssá váltak (ha vért fosnék én is az lennék)"

    IGAZI FAVORIT!!!

    kurrvajó ^^ várom a többit, remélem lesznek benne ilyen fincsi mondatok! :D

    VálaszTörlés
  2. -Neo:

    Juj nagyon köszönöm! ~meghajol~

    XDDDDDD

    Ha erre igény van akkor nem fogom vissza magamat :D

    VálaszTörlés
  3. Nagyon durva az oldalatok és szeretném megköszöni, hogy írtatok a blogomra, mert tényleg nem találtam volna meg ezt az oldalt.
    S akkor mindenféle témában írtok, írsz. De jó érdekes dolgokat lehet találni. Állítom, hogy rendszeres olvasótok leszek. Még egyszer érdekes az oldal.

    VálaszTörlés
  4. -Gianna Swan:

    Üdv itt!

    Juj pedig féltem a negatív visszajelzésektől, ezért spameltem. Szerencsére nem okoztunk bosszúságot! Érdemes vissza is olvasni ! ^^

    Köszi, hogy tag leszel!!! :)

    VálaszTörlés
  5. Nem azért mondom, de most kaptam a blogomra tőletek kommentet, amivel semmi bajom nem lenne ha...

    Ha tényleg nem SPAM formában közölnétek magatokat.

    Ha tényleg nem így akarnátok "reklámozni" illetve a figyelmet felkelteni magatokra.

    Elárulok egy nagy titkot. Én sem úgy szerzek figyelmet magamra, hogy körbeírogatom a világhálot egy darab spam kommenttel, azt soha vissza nem járok többé arra az oldalra. Hanem az írásaimmal próbálok figyelmet elérni, illetve másokat olvasva próbálok én is figyelmes lenni mások felé. Figyelem figyelmet produkál. Nekem is vannak kihívó írásaim.. ez van... sokszor kapok szart, és sokszor értenek velem egyet. Ezzel nincs baj, és nem is lesz baj. Mindig lesz negatív és pozitív kommentelő.

    De a blogom nagy része még így is énblog kategória.

    Ám még tudok nektek segíteni valamiben, mivel valószínű, hogy nem ismeritek. Van egy magyar oldal ahol magyar blogok ezrei gyülekeznek pont ilyen, vagy hasonló célból (S most ezt nem azért mondom, hogy amit, vagy akit találtok lespamoljátok)

    www.blogsearch.hu

    Iratkozzatok fel és már tettek is valamit azért, hogy legyen olvasótok. De még mindig az a legjobb módszer, hogy a figyelmetekkel figyelmet kaptok. Ergo ha valakit megtisztelsz a figyelmeddel, az utána a figyelmével viszonozza.

    Elnézést a kommentért, mert nem a bejegyzéshez fűződik.

    Lacel voltam...

    VálaszTörlés
  6. Na meg a másik..

    Hogy ha valahova feliratkozol rendszeres olvasónak (Ha olvasód.. ha nem.. az okokat úgyse firtatja senki) akkor ő arról a rendszeres olvasó képére kattintva eljuthat ide.

    Na még ennyi...

    VálaszTörlés
  7. Lacel:

    Köszönjük a felvilágosítást!

    A tippet hazsnálni fogjuk, egyébként hozzád is így jutottunk el! (Mások feliratkozásának profiljából stb :D)

    További kellemes olvasást!

    VálaszTörlés
  8. A lényeg... Figyelmet kelts és figyelmet adj.. ennyi :)

    Nem pedig az, hogy figyelmet kérj a semmiért....

    VálaszTörlés
  9. -Lacel:

    Na már regeltünk is!

    Rémélem sokan nézik az oldalt én például lassan 2 és fél éve folyamatosan blogolok és nem tudtam hogy létezik ilyen egyáltalán :-s

    Hát igen, csak türelmetlen típus vagyok :)

    VálaszTörlés
  10. Kedves Lacel!

    Előre is elnézést kérünk- a blog szerkesztői nevében is, de megbocsáss, de azt gondolom kissé nehézkes hangvételű kommentedre csupán azzal reagálnék, hogy ha nem tetszik a SPAM, egyszerűen moderáld. Ajánlottak neked valamit, ezáltal választás elé kerültél, amivel elegendő egy igennel vagy egy nemmel reagálni.
    Adok-kapok helyzetet említesz...nos mit is kellene adnunk, hogy be merészelt az egyik szerkesztő egy ajánlást írni a blogodra?? Nem kényszerített senki semmire. Ha van kedved megnézni, megnézed, ha pedig nem, nem törődsz vele-ilyen egyszerű.
    Sajnálom, ha ez ennyire felzaklatott téged, és még egyszer elnézésedet kérjük-de legalább nem telt eseménytelenül a napod.
    Tájékoztató jelleggel történt ami történt, nem hiszem, hogy ennyire felkavaró lenne a helyzet..
    A blogod pedig publikus, mint ez is, úgyhogy ha gondolod be SPAMelhetsz akár ide is, nem fogunk kétségek között gyötrődni miatta! :P
    Ajánló volt, nem pedig kényszer...ha zavar-töröld!

    VálaszTörlés
  11. Káin, Káin...egyre vulgárisabban fogalmazol =)

    VálaszTörlés
  12. -Káin:

    Hát a bejegyzéseidben:)

    VálaszTörlés
  13. Káin:
    jut eszembe...Drakula gróf és társai...
    ..ez a kor Dawson és a haverok-ja???
    :D:D xD
    Káin szerintem legyél vulgáris állat!! :D:D

    VálaszTörlés
  14. -Neo:

    Nem merek mert lepattannak az intellektuel olvasók XD

    VálaszTörlés
  15. Ez egy egyéni vélemény, de a Pivárcsi könyv maga a borzadály. Nekem is megvan, el is olvastam, bár ne tettem volna. Felületes, hivatkozások nélküli, tudományos munkára alkalmatlan. Max. ismeretterjesztőnek jó, de rengeteg ködösítés van benne. Olyan dolgokat kezel tényként amiről egy nála picit is járatosabb illető pontosan tudja hogy fikció (pl. hogy kerül bele a VTM mint igazolt történelmi tény????)

    Vlad Tepes havasalföldi fejedelemről mostanában a legelfogadottabb tudományos munka Kurt W. Treptow műve, a "Vlad III Dracula" (ezt nem én mondom, hanem Elizabeth Miller aki most a legismertebb Drakula-tudós).

    Az nagyon érdekes kérdés, hogy miért ásták ki a halottakat a sírjukból. Még 2003 végén is történt ilyen eset Romániában, tehát közel sem múltba veszett hagyományról van szó. Akik Petre Tomát kiásták, tudták mit miért tesznek, hiába fejlett az orvostudomány annyira, hogy minden egyes, a halottakon tapasztalt jelet megmagyaráz. Ez az igazán érdekes.

    VálaszTörlés
  16. -Diresinger:

    Igen pl a Vampire sze4repjátékból vett cuccnak az IGAZSÁG-ként való bemutatása nem éppen nyerő szerintem sem, de amúgy érdekes.

    Én is hallottam, anno a híradóban is benne volt :D A könyvnek meg utána nézek! Köszi! ^^

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: