2010. február 17., szerda

Káin: Hajápolás, otthoni hajfestés

Nos, mivel a statisztika azt mutatta szükség van könnyed cikkekre elkezdem az életmódosdit is. :) Úgy érzem azért van szükség erre a cikkre mert amilyen réteget megcéloztunk erősen a dark és az alternatív vonal (de sok más kedves érdeklődőt is szertetettel fogadunk) akiknek erős hajlama van arra, hogy hajukat minél extrémebbre igazítsák. Ezzel nem is lenne baj, ha nem azt látnám egyes közöséig oldalakon és kint a való életben is, hogy az otthon szőkített haj szénné van égve és kezdi felölteni azt a nagyon szépen kinéző vattacukor formát. Tudjuk milyen az? Nos akkor van gáz, ha:

A hajadat igazi hajfesték már nem fogja be, két mosás után kikopik. A színező sem fogja be, néhol átüt a szőke. A haj megszáradva kemény lesz, megduzzadt, arra áll amerre akar, csak a vasalás hatására ér el valamilyen formát (ezzel tovább roncsoljuk) a kinézete sprőd, erősen hasonlít a nylon szalmára, fésüléskor apró kis letört hajak tarkítják a fürdőszobát. Ha ezek a tünetek akkor azt javaslom : ÁLLJ! Mert nem sok kell, hogy tőből letörjön (nem vicc, ilyen van)! Kb. így néz ki az egészségtelen, segítségért kiáltó haj:


MIT CSINÁLTÁL ROSSZUL, MIÉRT NÉZ KI ÍGY ?

Ha hiszitek ha nem, a hajnak vannak terhelhetőségei, ha ezt a bizonyos határt túllépi eltörik, elszakad és még sorolhatnám mi minden történik. Tudom hogy a hajszínék, a rendes festékeken belül igencsak kevés extrém színt tartalmaznak, erre vannak a színezők, amik a divatszínek világába kalauzolnak minket. Ugye a kék, pink és még sorolhatnám milyen fajta színek egyvelege tartozik bele a kategóriába. Nekem is rengeteg színű hajam volt, 2x tettem tönkre életem során és fél évet kellett várnom hogy rendbe jöjjön. Sajnos a divatszínnél nincs olyan, hogy egyszer ne égjen le, el is mondom majd hogy miért! Még ha rendes ápolást is tartunk fent 1 évnél tovább a haj nem fogja bírni és leég. Ez a következők miatt történik:

Sima hajfestés:

A hajfestésnél erős kémia folyamatok nyitják fel a haj szerkezetét és alakítják és a pigmenteket. A hajfestékben olyan anyagok vannak amik ezt vissza is zárják. Hajfestés utáni professzionális kezeléssel megoldható hogy még jobban lezáródjanak a hajszálon lévő mikroszkopikus kis pikkelyek. A hajszál olyan mint egy házetető a hidrogén per oxid nyitja fel a pikkelyeket ezeken a réseken át megy be a vegyszer a hajba. A festék pedig tartalmaz olyan anyagokat amik ezt vissza is zárják. Mi a baj az otthoni hajfestékkel való festéssel? Ti kiméritek grammban? Mert szerintem sokan nem. Egy fodrász arányokkal dolgozik ez a hajroncsolást gátolja meg, az idő figyelése azért fontos mert ha idő előtt mossuk le a festéket van hogy csak a per oxid hat, leszívja a hajat és a festék nem épül be így ocsmány, fakó árnyalatokat kapunk. Ha túl sokáig marad fent akkor meg jó sötét lesz. :D És ez még nem a divatszínekről szól. Ez csak egy sima, random hajfestékkel történő hajfestés otthon.

A divatszín:

Mit is használunk? Blanche port és hidrogén per oxidot ugye? Ez magyarul az a kék izé meg a fehér lötty amit összekevertek, általában 12%-ost kentek a fejetekre hogy jóóól leszívja a hajat, lemossátok és jön a színezés, mehettek is budipózerkedni vagy bulizni. Na ez szó szoros értelmébe vett: Gyilkosság! Hogy miért? Sem a színező sem pedig a szőkítő nem tartalmazza azokat az anyagokat amiket a hajfesték, a haj kis pikkelyei SOSEM záródnak le. Olyan szintű roncsolásnak vannak kitéve hogy ihaj. Sokan nem is törődnek azzal, hogy legalább hajpakolókat használjanak vagy hajvégápoló szereket. Idővel azt veszitek észre , hogy egyre több tünete lesz a fent említettekből és a fejeteken nem marad más csak egy marék seggszőr. Sokszor nem is kell 12%-os oxy, elég a 6-os és 9-es is. Ez a hajatoktól függ. Sokszor ki sem méritek így még inkább roncsolja a hajat. Lúgot kentek a fejetekre ami megeszik a szarut, nézzétek meg mi lesz ha hidrogén per oxidba áztattok pár napig egy hajat vagy egy körömdarabot. Ez történik a fejeteken is! Ha már ilyenre vetemedtek fontos a savas öblítés és a pakolók, hajápolók használata. Nem elég ha negyed másodpercre balzsamot kentek a fejetekre, ettől ne nyugodjon meg a lelkiismereteket. Önámítás azt hinni , hogy szép a hajatok amikor már ilyen állapotba került.
MIT LEHET TENNI?

A legegyszerűbb azt mondani, hogy ne színezzétek a hajatokat, de tudom ez lehetetlen mert mindenki marhára egyedi akar lenni (sokszor majmolva a másikat). Amit ajánlani tudok, legalább ne az egésszel tegyétek ezt, vagy forduljatok fodrászhoz. Mindegy mit tesztek idővel úgyis az lesz a vége ami. Személyes véleményem az, hogy bármilyen színű lehet egy haj, ha már ilyen állapotban van az UNDORÍTÓ. Lehettek igényesek, szép ruhában, ha a hajatok ilyen nem azért nevetnek ki titeket mert nem értik meg az extremitást hanem istentelenül elhanyagolt, csóró külsőt eredményez, ápolatlanságot, nemtörődömséget. Nagyon sokan szoktak hónapokig tartó színes tincseket rakatni a hajukba, ez pl az egyik legjobb megoldás szerintem. A spray és a hajspirál gagyi. Ha elértétek ezt az állapotot amit tenni lehet a következő. Elmentek szépen egy fodrászhoz és NEM szőkére hanem valamilyen normális színre befestetitek. Kb 3-4 mosásig fog tartani, de nem baj, nem szabad feladni, addig kell járni oda amíg egy színű nem lesz és nem fakul meg. Olyan hajszínt válasszatok ami sötétebb , hogy csak 3% hidrogént kelljen alkalmazni. Ilyen pl a sötétbarna és a fekete is. A 3% alig szív, csak megköti a festéket a hajatokon. Ha ez megvan, ti otthon még ügyeskedhettek. Nem elég a balzsam, hajpakolást is javaslok. Bármilyen hajpakoló megfelel, mindegy a márkája. Pl az egyik legjobb, a fodrászkellékesnél kapható literes Kallos hajpakoló, ami olyan mint egy nagy adag folyós szappan. A címkéje barnás vörös és: dauerolt szőkített hajra- alkalmazzák. Este hajat mostok, ráteszitek a fejetekre a pakolót, vesztek egy dauer sapkát, felhúzzátok a hajra és másnap reggel lemossátok. Ajánlom a haj beszárítását, és hogy heti 2x vasaljatok hajat (hajmosás után értelem szerűen, heti 2 hajmosás ajánlott) . Ha jól kivasaljátok a hajmosás után akkor elég csak a következő mosáskor vasalni, sőt ez lenne a normális . Értelem szerűen csakis csontszáraz hajat szabad vasalni, lehetőség szerint befújjátok előtte direkt hajvasaláshoz való spay-el, ami egy védőréteget von a hajszálak köré hogy ne égjen szénné. Van még egy nagyon jó cucc, amikor hajam már olyan volt mint egy marék fekália a végeire ezt kentem:
És szó szerint a hajam kiegyenesedett tőle és nem volt olyan sprőd és undorító. De végül a festés tette meg a kellő hatást, na meg az, hogy olyan színt választottam ami az eredeti hajszínemtől nem nagyon üt el, így ritkán kell festeni és mondom az is 3%-os oxyval történik. Nem azt mondom, hogy ne legyetek extrémek és ne használjatok divatszíneket, de szakemberhez forduljatok és otthon is ápoljátok, hogy sokáig lehessen olyan amilyen. Az első vészjelzésnél ajánlott átfesteni mert nagyon nagyon csúnya vége lehet! Ami még segít, az a haj növésével való arányos pár milliméteres visszavágás. Ugyanis a törő haj egyre feljebb törik és az egészséges hajat is érintheti. Sajnos nagyon úgy néz ki, hogy a szőke haj az a szőkék kiváltsága magad. Még annyit mondanék, hogy a hamvasító sampon, ami arra való, hogy a szőke haj ne sárguljon be (tinta kék sampon, sokan előszeretettel használják, hogy milyen jó, megszínezi kékre a roncsolt részeket amúgy) ráfolyt a budink tetejére (ami nem a gagyi műanyagból van) és megmarta azt.

Tehát ha nem akartok ilyen egészségtelen hajat, tartsátok be a javaslatomat!

42 megjegyzés:

  1. Nekem sima fekete hajszínezővel van színezve a hajam 5 éve. A hajam alapból nem túl jó minőségű (kevés, vékonyszálú) de a színező nem tett benne kárt szerencsére, festéket nem is akarok használni. Anno volt hogy eljátszottam egy kék tincs gondolatával, de szerencsére letettem róla:)

    VálaszTörlés
  2. -Dirgesinger:

    Igen, maga a színező nem ártalmas, hanem az amikor leszőkítik hozzá a hajat. Ugye a pink és kik nem látszik egy sötétebb hajon :(

    amúgy jól tetted, hogy nem kísérleteztél ilyesmikkel! A kevés és vékony szálú hajat, hajtőemelő szárítással és minimális tupír hajlakk kombóval olyan dússá lehet varázsolni hogy magad is meglepődsz amúgy. Nekem pl mondják, milyen jó dús hajam van, vizesen meg alig egy marék XD

    VálaszTörlés
  3. én életemben egyszer festettem be a hajam, teljesen szarrá ment. először melíroztattam (de csak párszor), különböző színekkel. akkor nem is volt semmilyen probléma. aztán meguntam, és a rendes hajszínemet (kb sötétbarna) szerettem volna visszanyerni, hogy egy kis pihenés után, újra valami dizájnos cuccot tegyek a fejemre. no, hát annyira rottyra ment szegény, hogy azt hittem rákos vagyok, úgy hullott csomókban. sokáig tartott, mire helyreraktam. viszont most meg már unom az eredetit. szóval majd valamikor beújítok, ha lesz merszem, ugyanis nagyon gagyi minőségű a hajam. :S

    VálaszTörlés
  4. -florielle:

    Ííííí... O__x

    Hát igen, elég kényes téma ez. Főleg hogy még a fodrászok közt is van sarlatán...

    Remélem sikerül valamit kezdeni vele .

    VálaszTörlés
  5. nekem szerencsére az egyik barántőm fodrásznak tanul. szóval majd ő kezelésbe vesz :D remélem... :O

    VálaszTörlés
  6. jaja, a barátnőm szokott Cure bulikra nekem csinálni Robert Smith hajat, nem is hittem hogy a kevés hajamból ilyen sokat lehet csinálni:)

    VálaszTörlés
  7. -florielle:

    z biztos, különösen, hogy modell hiány az folyamatos probléma nekik! Sok sikert hozzá!

    -Dirgesinger:

    Igen, durva ahogy fel lehet dobni :D

    VálaszTörlés
  8. Én egy fehérre/őszre szívott tincs gondolatával játszadozom, csak félek.
    Kevés dolgot siratnék meg úgy, mint a hajamat.

    VálaszTörlés
  9. Ilyasviel :

    Attól függ milyen színről menne a dolog. Ha feketéről akkor szerintem felejtsd el. :-s

    VálaszTörlés
  10. -Ilyasviel :

    Szerintem mehet. Az nem olyan horrorisztikus! :)

    VálaszTörlés
  11. Nekem van ilyen szőkítőporom,ami a hajfestékhez volt,de soha nem mertem sokat belerakni.
    Most vettem másféle árnyalatú festéket,de attól meg enyhe barnás árnyalata lett a szőke hajamnak. /én csak garniert használok a többi festék szétmarja a fejbőrömet/
    Azt a port használhatom más árnyalathoz is?meg mennyi rakjak bele? 5grammos kis tasakban van.
    (remélem nem kérdeztem túl butát XD de nemszeretném elcseszni)

    VálaszTörlés
  12. -Bunny:

    A por KIZÁRÓLAG szőkítésre van és 1:2-es arányban szokás.

    VálaszTörlés
  13. aha,értem.
    mert mostanában mindig enyhe barnás árnyalata lesz a hajamnak ezektől az állítólagos hamvas hajfestéktől,pedig alapban is világos a hajam színe

    VálaszTörlés
  14. ★Bunny★:

    Attól függ mit kensz rá és mennyi ideig van rajta a festék :D

    VálaszTörlés
  15. Most megkövezhettek nyugodtan, de nekem nyaranta (mert suliba nemlehet XD) pink a hajam, és egyáltalán nincs semmi baja.. igazából nem kell sokat szívatni a hajszinen, hogy meglátszódjon elég rendesen, mondjuk ez festék márkájátol is függ. De nekem egyáltalán nem olyan kinézetü a hajam mint ami a képeken van O_o a fodrász is mondta hogy egyáltalán nincs semmi baja a hajamnak, tök egészséges, nemtörik, nem hullik... de lehet hogy csak én vagyok ilyen szerencsés xDDD

    VálaszTörlés
  16. -Mai:

    Igen, ez függ az alapszíntől meg a hajminőségtől is! :) Na meg nem folyamatosan ilyen hanem nyaranta.

    VálaszTörlés
  17. Valaki meg tudja mondani, hogy a kék metil roncsolja-e a hajat? Én azt használom (vízzel higítom és azzal öblítek), a színe szép, olcsó és gyors is, de ha káros hatással van az amúgy is kevés/vékony szálú hajamra, akkor bajban vagyok. XDD

    VálaszTörlés
  18. -Ketszi:

    Felejtsd el. Kiszárítja a haj kocsonyás részét amitől apró darabokban a törik szét mialatt fésülködsz. Ez a kocsonyás rész pótolhatatlan.

    VálaszTörlés
  19. Káin:

    Nah most jutottam el odáig, hogy fogalmam sincs mit csináljak a hajammal. Amikor anorexiás voltam elkezdett nagyon hullani és azóta sem állt le. Csomókban jön ki és csontszáraz (nah jó nem annyira mint a képeken de ez is durva már) + még festem is. A festést nem hagyom abba, mert végre megtaláltam a saját színem, ami passzol hozzám és az egyéniségemhez.
    Ki fogom próbálni, amit javasoltál. Csak egy kérdésem lenne.
    Mit is használsz? A kép nem jelenik meg. Légyszi-légyszi. Sürgős lenne.

    Am köszi a cikket így nagyon utólag. :)

    VálaszTörlés
  20. Ok, annak aki barna haju es szoke akar lenni mondom:

    Az en hajam sotetbarna, evek ota festem szokere, de sosem szokitem...
    Ez azt jelenti, hogy csak szoke festeket hasznal a fodraszom... mivel a a szoke festekekbe mar eleve van szineltavolito, vagy mi a csoda...
    Eloszor talan nem lesz pont az a szoke arnyalat amit szeretnetek de a masodik festesnel mar igen...
    ...
    Az igaz, hogy mondjuk az en hajam nem platinaszoke... inkabb rezes... de ennel vilagosabbra is lehet festeni minden szokites nelkul...

    VálaszTörlés
  21. -Melinda:

    Az a baj, hogy sokan a rezesség miatt kezdenek blanche-t használni. :-/

    VálaszTörlés
  22. En direkt hasznalok rezes szoke arnyalatot, nekem tetszik, de tudom hogy ezt a hajszint kevesen szeretik, (a fodraszom mondja)....am tobb evvel ezelott ugyanigy voltam platina...ha hiszitek, ha nem...

    VálaszTörlés
  23. -Melinda:

    Akkor neked volt türelmed kivárni :D Csak tudod, sokan úgy vannak vele, hogy kitalálják nekik most azonnal kell. :)

    VálaszTörlés
  24. Sziasztok!Lenne egy kérdésem.Nekem is felmerült ez az ötlet, hogy hajszínező habbal fessek bele a hajamba csíkokat.Mivel nekem elég sötét színű, de mégsem fekete, félek, hogy egy kicsit én kicsi pónim színei lesznek..szóval kék helyett szürke, stb stb..Viszont leszívatni nem nagyon szeretném, mivel már 2 éve vasalom, és nem akarom h nagyon seprűs legyen.Mit javasoltok, melyik márka tudná befogni a hajam??
    És még annyit, hogy az igaz e, hogyha levágnám ez elégett részeket, akkor sokkal jobban nőne a hajam??Mert már egy éve növesztem, de így is rohamosan nő, és már sajnálnám levágni.Előre is köszönöm, és a post érdekes,és hasznos.Így tovább!

    VálaszTörlés
  25. -Lina Disaster:

    Szia!

    Üdv itt, örülök hogy írtál! A hab nagyon ritkán fog be sötét hajat mivel hidrogénperoxid nincs benne= nem szívja le a hajadat.

    Sajnos nincs márka. Minden extrém szín kizárólag blancheolással fogja be a hajadat. :( De ezt a cikkben is írtam.

    A vágástól elkezd nőni, a törött részek pedig feltörhetnek az egészséges részekig is így mindenképpen le kell vágni mert nem elég hogy egészségtelen de nem valami szép.

    Ne sajnáld mert a törött rész igénytelen látszatot kelt és egy szép egyenesre vágott egészséges haj ezzel ellenben üdítő látvány.

    A törött rész kb olyan mintha hullák lógnának a fejeden, szóval bátran de ne Te vágjad hanem fodrász mert az életlen olló (otthoni olló) széttöri a hajvégét, nem vágja hanem szétszakítja így töredezett marad. Hajvasaláshoz használj hővédőt és az sem fog törni.

    Köszönjük szépen, olvass és kommentelj, mind4en friss kommentelőnek örülünk!

    VálaszTörlés
  26. tyűűű.köszönöm a gyors, és tartalmas választ.

    Még annyit szeretnék, hogy nekem messze áll attól a töröttségtől a hajam mint a képeken.De nagyon félek, hogy sokkal rosszabbra fordulhat a helyzet, ha nem használok rá semmit.

    Ha a törött részeket levágná a fodrász, akkor nagyon rövid lenne, ami elég katasztrofális megmozdulás lenne számomra.

    Nem tudtok egy olyan pakolást, ami kitudja valamennyire egyenesíteni a hajam?Mert ha kimegyek az esőre, vagy párába/ködbe akkor loknisra változtatja külsejét.

    A szőkítés anyámnak sem tetszene nagyon, meg nekem sem igazán.Elég erős szerkezetű a hajam, de ez tönkre vágná szerintem.

    Előre is köszönöm a választ. :)

    VálaszTörlés
  27. -Lina:

    Nincs mit, ezért vagyunk.

    Kell rá használni mert a hővéső (dm-ben is vehetsz) arra jó hogy a hajadból az sül ki és párolog el, nem pedig a haj kocsonyás anyaga és az akár mit is mondanak a reklámok: sajnos pótolhatatlan.

    Akkor vágass mindig csak pár centit. PL havonta 1 centi és a hajad lassan lenő.

    Pakolás nincs erre, szerintem a legjobb megoldás egy tartós hajkiegyenesítés lenne. Ez olyan mint a dauer csak itt nem becsavarják hanem a dauer vízzel fésülik le és nem kéne szénné vasalnod a hajadat.

    Nincs mit!

    VálaszTörlés
  28. oo..ilyen is létezik.mármint a dauer-rel való kiegyenesítés.az nem ugrassza inkább össze? : o

    és tényleg köszönök mindent.sokat segítetek. :)

    VálaszTörlés
  29. -LIna?

    Ha becsavarod igen, de ha azzal fésülöd az a tartós egyenesítés. Ez elég old dolog, nézz utána neten!

    Nincs mit! :3

    VálaszTörlés
  30. azta : o..hát ez nagyon jó.ezt megfogom csináltatni *-*..köszönöm szépen.isteniek vagytok ^^

    VálaszTörlés
  31. -Lina:

    Nincs mit, örülök, ha segítettünk!

    VálaszTörlés
  32. Sziasztok, most találtam meg e blogot, magyon tetszik, elolvasom teljesen, ha időm engedi. A témához:
    Egy tipp, emberek, saját tapasztalatból:
    Nézzetek utána a Sodium Laureth Sulfate hatásának! Meg fogtok döbbenni!
    A legolcsóbbtól a legdrágább gyári samponokban és mindenféle testápolószerben benne van. Nem lebomló, a szervekben felhalmozódó rákkeltő mesterséges habosítóanyag. Sőt, gyakorlatilag minden gyári testápolószer tele van toxinokkal, rákkeltő anyagokkal, allergizáló összetevőkkel. A haj a modern sampon, sőt, balzsam meg pakolás-használat miatt törik. Ez egy nagyon nagy biznisz a gyártóknak, betegen tartani minket az orvosságok által. Gondoljatok arra, hogy hetven -nyolcvan évvel ezelőtt, amikor a lányok még hamus lúggal mosták a hajukat, az nem törött, puha volt és olyan hosszúra megnőhetett, hogy ráülhettek akár... :)
    A színezést meg vöröshagyma levével vagy hennával kéne megoldani, de a világosítás elérhető citromleves öblítéssel (ez a szőkék haját is szebbé, aranylóbbá teszi). Mossatok hajat csupán két felvert tojássárgájával. Gyönyörűen tisztít, meggyógyul a fejbőr és a korpásodási, zsírosodási problémák elmúlnak, ráadásul hidratálja a hajat és így pakolás se kell rá ha ezzel mosod.
    Az is külön történet, hogy pl a fogkrémekben mik vannak... de, ha a Gugliba megnézitek a sodium laureth sulfate-t és a parabeneket, csomó weboldalon más, gyakran használt méreganyagokról is szó lesz, amiből kiderül, hogy a termékek 99%-ában a vízen kívül mindegyik összetevő valamilyen úton káros a szervezetre. A festéshez érdemes még megnézni azt, hogy régen a gyapjút a takácsok mivel festették (milyen növények főzetével)és hogyan javították az állagát, tartósították a színt -mivel a gyapjú és a haj szerkezete megegyezik. Remélem, hasznos voltam, és jöjjön rendbe a hajatok!

    VálaszTörlés
  33. s-linie art :

    Sok szeretettel üdvözlünk köreinkben! remélem sok minden tetszeni fog neked!

    Hasznos volt amit írtál, remélem más is elolvassa!!!!

    VálaszTörlés
  34. Sziasztok! Remélem nem gond, hogy ide írok! Eddig csak olvasó voltam, de lenne egy kis problémám amiben kellene egy kis segítség, vagy tanács! Szóval én egy huszonéves fiú vagyok, aki elkezdte növeszteni a haját. Ámde kissé hullik a hajam. Ez főleg fürdés, zuhanyzás után, közben látszik, amikor mosom a hajam. A kezem tele van a hajszálaimmal. És nem kevés. Persze nem marokszámra. Gondolom ez nem normális. És érdekelne, hogy hogyan lehetne elérni azt, hogy a hajam ne hulljon. Van valami jó sampon, balzsam vagy ilyesmi? Elég vékonyszálú, vagy annak tűnő a hajam. Úgy gondolom, hogy rendesen ápolom/ápoltam!

    -Dead-

    VálaszTörlés
  35. -Dead:

    Szia!

    Mennyi az a sok mennyiség? mert az ember naponta rengeteg hajszálat veszít! Hajmosáskor főleg látni. Akkor van para ha a saját kajádból húzod ki. Van ilyen?

    VálaszTörlés
  36. Kígyófi Káinné:
    -Hali! Azt tudom, hogy sok hajszálat veszít az ember naponta. Nekem kb. 30-40 szál! Ez sok? Legalábbis amit észreveszek. A kajámba szerencsére nem került még. Kicsit zavaró fürdés/zuhanyzás után látni azt a sok hajszálat. Csak megerősítés kellene, hogy nincs semmi gond!:D

    Dead

    VálaszTörlés
  37. Dead:

    Naponta több mint 100 hullik ki mindenkinek.

    VálaszTörlés
  38. Hasznos cikk volt. Köszi. :)

    VálaszTörlés
  39. -Névtelen:

    Örülök, ha segíthettem :)

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: