2010. február 22., hétfő

Káin: Filmajánló

Kit ne hozna lázba az a téma, hogy utazni tudunk az időben, vagy megváltoztatni a sorsot? Rengeteg kérdés vetődik fel ilyenkor, hogy mi lett volna, ha másképp csinálunk bármit is. Én személy szerint annyi változtatnék, hogy 1-2 embert soha sem ismertem volna meg, mert akkor nem tartanék lelkileg ott ahol most vagyok, és talán az iskolában jobban igyekeztem volna. De különösképpen semmit sem bánok amit megtettem, mert mindig az igazam mellett és az elveim mellett álltam ki. Ha utólagosan is hülyeség volt, akkor sem bánom, mert akkor én tiszta szívből védtem a saját igazamat. A témában rengeteg film született, vígjátéktól kezdve a horrorig és a fantasy-ig. Én most a szerintem 3 legjobb filmet fogom felsorolni nektek, amit érdemes megnézni, ha érdekel titeket a téma. Az első film amit ajánlok:

DONNIE DARKO

Ez a film kicsit régi darab és amennyire furcsán kezdődik annyira lesz jó. Akik nem szeretik az elvont filmeket, amire figyelni kell de nagyon (minden részletére) azoknak nem ajánlom! Menjenek és nézzenek akciófilmet meg Disney vígjátékokat. Ez a film nem fogja a megoldást arany tálcán nyújtani, saját kútfőből kell a részleteket összerakni. Vannak benne utalások , de rengeteg csavar is, aki nem egy észkombájn az inkább hanyagolja, mert a véleménye kb. annyi lesz:

"Nem értettem a filmet, tiszta hülyeség, szar!"

Olyan szinten több időben ugrál, főleg a végén, hogy nagyon kell figyelni vagy értelmetlenné válik az egész. Rám minden esetre nagyon nagy hatással volt, hiába régi . Ez a film végül is több idősíkban ugrál, egy fiúról szól aki folyamatos gyógyszeres kezelés alatt áll. Egyik éjjel egy nyúl ruhás idegen kihívja a kertbe és elmondja, hogy mennyi ideje van hátra, majd aznap este egy repülőgép roncs esik a házra, aminek származását senki sem ismeri. Innentől kezdve elszabadul a pokol, Donnie Frank hatására égeti le egy pedofil szcientológus házát, árasztja el vízzel az iskolát és követ el ilyen fajta csínyeket, amiről kiderül, hogy mind mind a jövőbeli célja érdekében történik, minden okkal van!
A végén kiderül, hogy Donnie képes utazni az időben és szüksége lesz rá, hogy megmentse a két számára legfontosabb nőt, akik halálát kiválthatja a sajátjával. A film végére pedig a film elejére kerülünk, ahol mindezt egyetlen egy eszement röhögéssel összekötött mozdulattal teszi meg (nagy ugrálás az időben). Annyit még elmondok az időutazást végül nem is ő teszi meg hanem az anyja, csak ez Donnie-ban tudatosul a végén és emiatt röhög (visszatérés a film elejére, "múltba,,) . Remélem segített a film megértésében az irományom, mert sajnos igen kevés embernek esett le a dolog, akiknek megmutattam a filmet.. Nagy pozitívuma még, hogy hála az istennek nem happy end. Jöjjön pár official adat:

-Rendező: Richard Kelly
-Forgatókönyv író:
Richard Kelly
-készült: 2001
-szereplők:
Jake Gyllenhaal, Maggie Gyllenhaal, Patrick Swayze, James duval
-műfaj:
sci-fi
-Még több itt:
http://www.port.hu/pls/fi/films.film_page?i_film_id=46633

Trailer:


A következő darab nagyon érdekes szintén. Azért jó film, mert sokáig nem tudjuk, hogy most őrülttel van-e dolgunk vagy sem. A második film:
A FIÓK

A filmben egy katonát bűncselekménnyel vádolnak meg s mivel semmire sem emlékszik belőle, egy diliházban találja magát. A szadista orvos olyan pszichoterápiát alkalmaz, hogy az örülteket Fiókba zárja egy egész éjszakára magukra hagyva őket. A fiók nem más mint a krematóriumi tepsi, amibe a hullákat dugdossák. A főhős a Fiókban többször kilép a testéből és egyre jobban ráérzünk, hogy az időben utazik. Sokszor csak az őrültet látjuk, de egyre inkább képes belenyúlni a történelem kicsi szálaiba (szűk környezetére utalok) és olyan bizonyítékokat hoz magával, ami lassan meggyőz egy doktornőt is, hogy amiről a mi hősünk beszél az igaz. A film egész szórakoztató és érdekes, mindenkinek szeretettel ajánlom. Könnyebb megérteni mint a Donnie-t. Adatok:

-Rendező: John Maybury
-Forgatókönyv író:
Marc Rocco, Tom Bleecker
-készült: 2005
-Műfaj: Thriller
-Szereplők: Adrien Brody, Keira Knightley
-Még több adat:
http://www.filmkatalogus.hu/A-fiok--f13663

Trailer:



Az utolsó darab mesterhármasban ( és ez nem Fásy, Bunyós Pityu, Tibó XD) Pedig a sokunknak ismerős:

PILLANGÓ HATÁS

Ez a film a harmadik amit ajánlani tudok. Az első részéről beszélek, mert ugye mindig az első a legjobb, a többi pedig csak lerágott csont. Egy fiúról szól, akinek szintén idegrendszeri és agyi elváltozása van. A film elején zavaros történet az események haladtával egyre inkább érthetőbbé válik. A fiúnak az az átka, hogy kiesnek neki dolgok így gyerekkorától elkezd naplót vezetni. A szépnek nem mondható gyerekkorában (erőszak, pedofília stb) megismer egy lányt akit később felnőttkorában válaszokat követelve felkeres, majd a lány másnap megöli magát. A bonyodalmat az okozza, hogy elkezdi elolvasni gyerekkori emlékeit. Észre vette, hogy emlékében megélt helyzet ha kicsit változik nyomot hagy a testén egy heg formájában, s lány halála után rájön, hogy emlékeit felidézve utazhat az időben s változtathat a múlton ergo a jelenen is. Több jövőkép következik s, a lassan szélmalomharcnak tűnő hadakozásában a sorssal úgy tűnik nem nyerhet. A fiú és a lány szerelme sosem teljesülhet be mert a nekik szánt sors kizárólag tragédia lehet. A fiú apja is hasonló "betegség miatt,, került diliházba, majd a film vége felé belénk próbálják sulykolni, hogy a fiú csupán őrült, naplók nem is léteznek és folyamatos kezelése alatt végig csak hallucinált... ámde! Na nem lövöm le a poént, nézzétek meg. :) Pár adat:

-Készült:2004
-Műfaj: thriller
-Rendező: Eric Bress, J. Mackye Gruber
-Szereplők: Asthon Kutcher, Melora Walters
-Még több adat:
http://port.hu/pillango-hatas_the_butterfly_effect/pls/fi/films.film_page?i_film_id=60621&i_city_id=3372&i_county_id=-1&i_topic_id=2

Trailer:


Remélem mind a 3 film tetszeni fog nektek! Ne tévesszen meg titeket Asthon Kutcher neve mert nagyon durva film. Én pl azt hittem , hogy ezt is a Donnie Darko rendezője készítette (aztán kiderült nem). Míg a Donnie és a Pillangó rávilágít arra, hogy kizárólag veszteségekkel változtathatunk a sorson, a Fiók sokkal optimistább műalkotás. De ne vegye el a kedveteket, mert az a film is páratlan a maga módján. Egyik film sem vicces, bár a Donnie-ban van némi fanyar humor. Remélem tetszeni fog nektek! Nekem ezek a filmek személy szerint sokat jelentenek.

32 megjegyzés:

  1. a Pillangó hatás az egyik kedvenc filmjeim egyike. :) Nagyon ott van, mondanom sem kell. egyébként én azokat a filmeket szeretem, amelyekben van valami sejtelmesség, és gondolkodni kell rajtuk. Bár van egy-kettő, aminek a végén azt mondom, hogy "basszus én ezt egyáltalán nem értem, milyen szar film", aztán rágódok rajta egyet-kettőt és leesik. Szeretek úgy filmet nézni, hogy nemcsak kikapcsol és szórakoztat, hanem valami értelme is van és megdolgozza az agytekervényeim :)

    VálaszTörlés
  2. -Florielle:

    Akkor a Donnie-t erősen ajánlom :D. Bár , hogy spoilereztem annyira nem lesz nagy durr. :(

    VálaszTörlés
  3. egyszer azt is el kezdtem, de bealudtam rajta, aztán elfelejtődött az egész. csak a nyuszira emlékszem, meg arra, hogy mennyire idegesített. :)

    VálaszTörlés
  4. florielle :

    Én féltem tőle :D Bár 4 éve láttam először... XD

    VálaszTörlés
  5. Pont gondoltam rá, hogy az egyik filmajánló alatt beajánlom neketek a Donnie Darkót, dehát úgylátszik nemkell. :D

    A többit egyébként nem láttam. A Pillangóhatásnak a felét rajzórán úgy, hogy nem volt nálam a szemüvegem és messze volt a tv, ráadásul felhangosítva se volt. Szerintem mondanom sem kell, hogy nem sok maradt meg belőle. :D

    VálaszTörlés
  6. -Bluesophie:

    Ülj neki újfent :D Úgy tényleg nehéz filmet nézni X__x"

    VálaszTörlés
  7. Nekem a Pillangóhatás kétszeri megnézésre sem nyújtott igazából semmi maradandót, a Donnie Darko viszont egy olyan film, ami hihetetlenül megfogott, pedig azóta sem sikerült értelmeznem.

    VálaszTörlés
  8. -Ilyasviel:

    Remélem én jól értelmeztem :-s

    VálaszTörlés
  9. -Káin:

    Soha sem tudhatod.
    Különben is, minden művészetben az a szép, hogy a tudományok egzakt tényeivel szemben adott műről minden egyes olvasónak/nézőnek megvan a saját helyes értelmezése, nem létezik egyetemes, kizárólagos változat.
    Ezért nem csípem az irodalomkönyvek verselemzéseit.

    VálaszTörlés
  10. -Ilyasviel:

    Hm... erről jut eszembe, anno eleget "gyúrtam,, a magyar tanárnőkkel emiatt :D...

    VálaszTörlés
  11. az irodalom engem is kiakaszt. de egyébként a filmművészetnél (főleg a művészfilmeknél) is megjelennek hasonló "belemagyarázós dolgok", amik szintén ki tudnak akasztani. nah, akkor nagy veszekedés megy a barátom (aki filmet tanul) és köztem, ha valamit meg akar magyarázni, hogy márpedig az úgy van... egy szó mint száz: mindenki számára mást jelent egy film, vagy egy festmény, nem feltétlenül azt, amit a rendező, vagy a festő mondani akart.

    VálaszTörlés
  12. -Florielle:

    Juj, nálam a Faun labirintusánál van ez!

    Elméletem szerint a kislány csak kitalálta az egészet, és mielőtt meghal és eljut a királyságba az is csak az ő fejében történik, ugyanis miután oda ért, még bevágják azt amint elmosolyodik a földön és elernyed, tehát akkor halt meg igazán! XD

    Én ezen brusztoltam rengetegszer. :D

    VálaszTörlés
  13. ööö nem láttam a filmet... xD de ha megnézném, kösz a spoilert :P :D

    VálaszTörlés
  14. Tudományos megjegyzés:
    Jake Gyllenhaal kurva jó muki! :D:D:D

    VálaszTörlés
  15. -Lilith:

    LOL! Ebben a filmben annyira nem jön elő ez a kedves tulajdonsága XD

    VálaszTörlés
  16. Aki ráérez Donnie történetére,onnan kezdve Darko-vá válik és élete végéig az is marad a kedvenc filmje,megvilágosodik és érzelmi kapuk nyílnak meg elötte... ;)

    VálaszTörlés
  17. -Janezz:

    :) Remélem én jól értelmeztem.

    VálaszTörlés
  18. -Lilith:

    Maggie pedig igen dekoratív hölgyemény:)

    VálaszTörlés
  19. A Donnie Darko és a Pillangó hatás irtó jó film. Előbbi annyira tetszett, hogy még a rendezői változatot is letöltöttem. ^^ A suliban is megnéztük, és az osztály fele nem értette. (Mondjuk eztmár a film elején sejtettem. xDD)
    A fiókot még nem láttam, de felírom a listára. :DD

    VálaszTörlés
  20. -Ketszi:

    Mer az emberek fele gyökér :D

    VálaszTörlés
  21. Miért jó ha egy film nem happiend?

    VálaszTörlés
  22. Csak azért írok ide,hogy ne feledjétek el néha-néha megnézni a Donci Dárkót... :D
    Én tesztfilmnek is gyakran használom,mert akinek nem jön be,azt inkább kerülöm és csak a felszínes énemet adom ki neki,de akinek tetszik azokkal lehet energiát cserélgetni... :)))
    Régen az aktuális csajaimnak is levetítettem,de minek? :DDD A legtöbb úgy is csak a gatyámba nyúkált közben....:DDD

    VálaszTörlés
  23. -Kaldvi:

    Mert undorító a nagy Amerikai idill és örülök, ha végre nem közhellyel találkozom ^^

    -Janezz:

    LOL

    VálaszTörlés
  24. Pillangó hatás-Ma este-TV2-21:35
    Aki még nem látta...megvilágosodhat...

    VálaszTörlés
  25. Akinek tetszik a Pillangó hatás, annak erősen ajánlom a Mr. Nobody-t is ! Tutira tetszene! :)

    VálaszTörlés
  26. Na majd megnézem! azt még nem is láttam :O

    VálaszTörlés
  27. Ocean.Turquoise:

    Köszi a tippet,mostanság úgysem találok jó filmeket...:)

    VálaszTörlés
  28. Kicsit más a képvilág és a hangulat, mondhatni vidámabb, viszont annál összetetteb és számomra nagyon elgondolkodtató volt. :)

    VálaszTörlés
  29. Na ma letöltöm, más dolgom a cikkíráson kívül úgy sincs. :)

    VálaszTörlés
  30. A Donnie és a Pillangó hatás a kedvenc filmjeim.Mostmár tudom,mit nézek meg legközelebb :D

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: