2010. február 15., hétfő

Káin: Filmajánló

Nos mivel éjszakáimat jó részt nem alvással töltöm arra jutottam minden éjjel megnézek egy filmet és kiértékelem azt , kis blogunk berkein belül. A kritika írás egy nehéz dolog, hiszen mindenkinek más tetszik, de megpróbálok érdemben véleményezni. Ugyan ki vagyok én, hogy egy filmalkotó munkáját górcső alá vessem... mégis megpróbálkozom vele, mert lehet sokaknak tetszene a műalkotás és elsiklanak felette valamiért (én sem hallottam a filmről, véletlenül került kezeim közé). A Tegnap éjjeli filmem a :

MÁGUS- The illusionist

volt. Az elején úgy voltam vele meg sem akarom nézni, mert még csak nem is horror. (igen, elfogult vagyok :D) De már hajnali 3 volt és rettenetesen unatkoztam,a tv-ben meg semmi jót nem láttam így végül nekiveselkedtem, hogy megnézzem az alkotást. Már az elején megfogott a képi világa és a furcsa hangulata, némi kajahordás után rendesen leültem és szépen végig néztem megszakítások nélkül (ami ritka). Íme az official adatok:

Rendező: Neil Burger
Forgatóköny: Neil Burger, Steven Millhauser
Szereplők: Edward Norton,Jessica Biel
Megjelenés: 2009. március.24
Még több adat :
http://www.divido.hu/index.phtml?op=product&product_id=16664

Szóval a film elején a stílust igen nehéz behatárolni, én legszívesebben romantikus fantasy-nek kiáltanám ki. Egy gyerekkori tiltott szerelem az alapja a történetnek, itt kicsit féltem, hogy közhelyes lesz. A szereplők idősebb korukban újra egymásra találnak és fellángol köztük a vágy, (igen bla-bla-bla) ennek beteljesülésében még inkább akadályozza őket a számtalan negatív körülmény. Az alap történet kicsit lerágott csont, de maga a kivitelezése a történetnek nagyon izgalmas és érdekes. A gyerekkorukban szétszakadó pár külön utakon járva újra összetalálkozik, a fiú, azaz Eisenheim ünnepelt illuzionistaként tér vissza gyerekkorában elhagyott városba (Bécs) ahol egy előadás keretin belül találkozik gyerekkori szerelmével. Innentől kezdve jön az égszakadás és földindulás. A probléma az, hogy a lány grófnő és jegyese pedig maga Ferenc József fia, aki igazán hűen képviseli a összes negatív férfi jellemvonást amit csak el lehet képzelni (asszonyverés, ivászat, arrogancia). A herceg Eisenheim megszállottjává válik és előadásait egyre több rendőri beavatkozás zavarja meg és a két szereplő közti viszony is egyre mélyebb mígnem szökésre kerül a sor...talán. Voltak percek amikor megkönnyeztem bizonyos jelenetek , a film végén akkora csavar van, hogy negyed órát hüledeztem. Nem csoda hiszen a világ egyik legjobb illuzionistájával van dolgunk. Na szóval nem lövöm le a poént, nem akarok tovább spoilerezni. :) Aki szeretne egy érdekes, izgalmas szerelmi történetet látni az tekintse meg ezt a kis rövidke filmet. Hiába közhelyes az alaptörténet, mégis sikerült feldobni azt! Jó szórakozást!

Trailer:

12 megjegyzés:

  1. Nagy hatással volt rám a film, örülök, hogy hirdetitek, mert igényes, tanulságos munkának tartom.

    Szeretném elmondani, hogy összességében a blog is elnyerte a tetszésem, a design szép és érdekes, az induló írások is egészen jók. Sok szerencsét kívánok a további boldoguláshoz!

    VálaszTörlés
  2. Notorius Tyb:

    Üdvözlünk kis blogunkban!

    Nagyon örülök, hogy tetszett az ajánlóm, remélem a többi is elnyeri majd a tetszésedet!
    Jól esnek a lelkesítő szavak, főleg itt a kezdetek kezdetén! Igyekszünk minél szélesebb skálán mozogni! ^_^

    VálaszTörlés
  3. Köszönjük a filmajánlót! Megyek és megnézem!

    VálaszTörlés
  4. -Lilith:

    Kíváncsi leszek a véleményedre!

    VálaszTörlés
  5. Nah, nekiállok ténylegesen visszaolvasgatni, ha már aludni nem tudok.

    Nagyon kíváncsi vagyok a filmre, így az ajánlód után. Azt hiszem itt a szereposztás miatt is érdemes megnézni. Ha jól láttam, akkor az illuzionista a Harcosok klubjából a hapek, a gróf az a Gladiátorból a színész a csajt meg a Pengéből ismerem. :D Szóval előre tetszik.

    VálaszTörlés
  6. -Nightmare:

    Ennek örülök, mert azt jelenti, h. nem hiába írtunk :D

    LOL XD

    VálaszTörlés
  7. Épp az imént fejeztem be. Hát. Gyenge közepest tudok csak rá adni. :-/ Nálam egyedül az menti meg, hogy gyönyörű a képi világa, a bécsi épületek, utcák és a belső terek is nagyon szépek, de ezen kívül semmi extra. Edward Nortontól többet vártam volna. Nagyon szeretem a munkásságát, de itt valahogy kevés volt. A csavar meg (a The Prestige-t előtte látva) nem volt nagy durranás. De ha nem akarnám igazságtalanul összehasonlítani a kettőt, akkor sem ütött volna akkorát.

    *SPOILER*
    A trükkök - merthogy a végén ugye kiderül, hogy erről van szó - túl jók ahhoz, hogy ne kellene őket jobban kifejteni, ami ugye végül nem tesznek meg, csak a narancsfás esetében, de ott is csak félig-meddig. A The Prestige-ben talán csak egy kérdésre nem kapunk kielégítő választ, de itt túl sok kérdés marad. Túl misztikus ahhoz, hogy ilyen egyszerűen zárják le, hogy trükk volt, azt' csá.
    *SPOILER vége*

    Ha nem hasonlítanám össze a két filmet, akkor se kapna jobbat egy négyes alá, alánál, de így... :-/

    VálaszTörlés
  8. -MAndy:

    Na akkor kíváncsi vagyok. Megnézem most már O__o"

    VálaszTörlés
  9. Hmm, végre megnéztem én is. Azt leszámítva, hogy engem is idegesített a sok magyarázat nélkül maradt misztikus trükk, nagyon tetszett. Főleg a szerelmi szál miatt...

    SPOILER
    ... amiről először simán elhiszi az ember, hogy tragédiába torkollott, emiatt egészen nyomasztó és szomorú lesz a film hangulata (az előző csodákkal teli világhoz képest), meg felbukkannak a túlvilági utalások, amikről kiderül, hogy mégsem az volt. Szóval olyan zavaros. De a végén, mikor megtudjuk, hogy az egész csak ILLÚZIÓ volt, és minden szép és jó és győz az igazság meg a szerelem... hát én csak ültem és mosolyogtam, olyan felszabadító érzés volt. A csattanó miatt végül is kellemes filmélmény. :)

    VálaszTörlés
  10. -Nightmare:

    Igen, szerintem is, bár a trükkök tényleg magyarázat nélkül maradtak, de hát érted.... ő a nagy mágus :DDDDDDDDD

    VálaszTörlés
  11. Én meg végre megszereztem az Oroszlánkirályt full hd-ben (szívfájdalmam volt, hogy eddig nem adták ki blu-rayen, de most végreeee). *örül*

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: