2010. február 17., szerda

Abel: Tim Burton Film áttekintés


Director: Henry Selick
Writer: Tim Burton
Music: Danny Elfman

Voices: Chris Sarando
Danny Elfman
Catherine O'Hara
William Hickey
Glenn Shadix
Ken Page
Paul Reubens
Ed Ivory

Rövid összefoglaló: Van egy csontvázunk Jack, aki rettentően boldogtalan bár mégis ő a Halloween királya, és a rémisztések nagyura, adott egy szerelmi szál, Sally jegyében aki egy összevarrt frankenstein női kiadásban, A Gonosz doktora Dr.Finkelstein, egy kis csapat vandál akik jelmezbe vannak bújtatva, egy kissé buta polgármester, egy Mikulás, és a Zsákos ember aki itt tényleg zsákból készült.

Véleményem/Ismertető/Kalauz: A Filmet nagyon régen sikerült már megnéznem, de még mindig iszonyatosan nagy rajongója vagyok, gyönyörű film, és Tim Burton kiemelkedő munkái közé tartozik, ez a film még stop-trükkel készült, amiről nem tudtam meg azóta se sokkal többet a nevénél, ha valakinek van valami információja róla azt kérjük ossza meg velünk is, na de a lényeg, bár a film egy igen furcsa egyvelegét alkotja a karácsonynak és a halloweennak, igen megkapó lett, humoros, mégis komoly, szóval szerintem rettentő nagy kontrasztot képes kiépíteni a maga 94(?) perce alatt, a zene kiváló, természetesen mint az összes Tim Burton film zenéjét, ezt is Danny Elfman alkotta akinek azóta szólómunkái és más filmbeli felkérései is vannak (Terminator:Salvation), Alap műnek számít a goth stílus irányzatnál, és mai napig rengeteg új dolgot(pólók, figurák, kezstyűk, sapkák, pulóverek stb...) gyártanak belőle, Véleményem szerint is egy alapmű aki belekezd Tim Burton munkáinak végigtekintésébe, annak ajánlom kezdje ezzel, rengeteg kis filmet is csinált amit fel lehet lelni Youtuben. A filmről igazából egy két mondatnál többet nem is merek mondani, mert minden részlete fontos, hiszen a legutolsó részletig ki van dolgozva.

Úgy hiszem kedvet kaptatok (már aki még nem látta) hogy megnézzétek a filmet, és most itt egy kis ízelítő további műveiből.

1971 - The Island of Doctor Agor
1979 - Stalk of the Celery Monster
1979 - Doctor of Doom
1982 - Luau
1982 - Vincent
1984 - Frankenweenie
1985 - Pee Wee nagy kalandja (Pee Wee's Big Adventure)
1988 - Kísértethistória (Beetle Juice)
1989 - Batman - A denevérember (Batman)
1990 - Ollókezű Edward (Edward Scissorhands)
1992 - Batman visszatér (Batman Returns)
1993 - Karácsonyi lidércnyomás (The Nightmare Before Christmas)
1994 - Ed Wood (film)
1994 - A hajó hülyéje (Cabin Boy) // producer
1995 - Mindörökké Batman (Batman Forever) // producer
1996 - Támad a Mars! (Mars Attacks!)
1996 - James és az óriásbarack (James and the Giant Peach) // producer
1999 - Az Álmosvölgy legendája (Sleepy Hollow)
2000 - Stainboy világa - flash animáció // producer
2001 - A majmok bolygója (Planet of the Apes)
2003 - Nagy hal (Big Fish)
2005 - Charlie és a csokigyár (Charlie and the Chocolate Factory)
2005 - A halott menyasszony (Corpse Bride)
2006 - The Killers - Bones (videoklip)
2007 - Sweeney Todd, a Fleet Street démoni borbélya (Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street)
2008 - Karácsonyi Lidércnyomás 3D (The Nightmare Before Christmas 3D)

(forrás wikipédia)

Nos ezek közül a művek közül, nagyon sok meg sem jelent magyarul, de hogy ezek ne szegjég kedveteket elárulom, hogy a legtöbb műve részletekben ugyan de megtalálható szintúgy a youtuben hála a fanoknak.

És most így a végére kaptok egy cikket Burton bácsiról is:

Tim Burton, teljes nevén Timothy William Burton, amerikai rendező, forgatókönyvíró, producer és festő. 1958. augusztus 25-én született Burbankban, Kaliforniában. Felesége a híres színésznő, Helena Bonham Carter, akivel már két közös gyermekük született.

Burton gyermekkorát a Kalifornia állambeli Burbank külvárosában töltötte. Nyomasztóan hatott rá a tipikus amerikai külvárosok unalmas, "normális" élete, s ha tehette, saját világába menekült, és klasszikus Universal- és Hammer-horrorfilmeket nézett. Ezek az élmények erősen befolyásolták munkásságát.

Gimnáziumi tanulmányai után a California Institute of the Arts-ban tanult tovább, ahol a Disney felfedezte magának. Burton ki nem állhatta az animátori munkát, megcsinálta a Fox and the Hound-ot, de nagyon untatta. Azonban itt kapott lehetőséget arra, hogy elkészíthesse az első stoptrükkös kisfilmjét, a Vincent-et 1982-ben, amelynek az alapjául szolgáló vers ihletője a saját gyermekkora, valamint a legendás Vincent Price, aki elvállalta a kisfilm narrálását, s szoros barátságot kötött Timmel.

A Vincent után 1984-ben lehetőséget kapott arra, hogy élőszereplős rövidfilmet forgasson. Ez pedig a Frankenstein filmek sajátos újraértelmezése, a fekete-fehér Frankenweenie (1984) lett. A filmet azonban a Disney gyermekek számára túl horrorisztikusnak találta. Burton és a Disney stúdió útjai ekkor hosszú időre elváltak. E két korai kisfilm a Karácsonyi lidércnyomás magyar DVD-n megtalálható.

Stephen King miután látta a Frankenweeniet, beajánlotta a fiatal Burtont Paul Reubensnek, aki éppen készülő filmjéhez keresett direktort. Így született meg első egész estés filmje az 1985-ös Pee Wee nagy kalandja, aminek hatalmas sikere volt. Ebben a filmben dolgozott együtt először Danny Elfman zeneszerzővel, akivel azóta legendás a munkakapcsolata. Burton ezután rendezett egy Alfred Hitchcock Presents epizódot, majd 1988-ban elkészítette a Kísértethistória Beetle Juice című fimet. A téma tökéletesen passzolt Burton képzeletvilágához, s ugyancsak nagy sikereket aratott. Olyannyira, hogy a Warner Bros. felkérte a Batman képregény adaptációjának rendezésére.

Innentől kezdve csak felfelé ívelt a karrierje, sorra rendezte az olyan filmeket, amelyek híven tükrözik gondolatvilágát, különcségét, a bizarr dolgok iránti szeretetét.

(forrás wikipédia)

Nos eme remek elmének köszönhetjük ezeket a csodás filmeket, amikhez hasonlót a mai világban még csak elvétve sem látunk, és olyan filmrendezőt sem láttam még akinek az összes létező művét egyaránt majdnem tökéletes kritikával értékelik.Köszönöm hogy meghallgattatok, elolvastátok az írásom.




25 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem Tim Burtont, gyerekkoromban iszonyat nagy hatást tett rám, azóta is "hülye,, vagyok. :D

    VálaszTörlés
  2. hogy mi is a stoptrükk? talán itt választ kaphatunk: http://www.premierpark.hu/cikk.php?cikk=1010172

    VálaszTörlés
  3. egyébként meg tetszik az oldalatok!

    VálaszTörlés
  4. -Florielle:

    Juj ennek nagyon örülünk!!! ^_^

    VálaszTörlés
  5. Örültem ennek az írásnak. :) Nagyon szeretem a filmjeit. A Karácsonyi lidércnyomást még sajnos nem sikerült megnézni, de már megvan, szóval csak idő kéne rá. :)

    Egyébként kiraktalak titeket a blogomba és úgy láttam, hogy páran már jöttek is tőlem. :)

    VálaszTörlés
  6. -Bluesophie

    Szia!

    Juj nagyon köszönjük! Mi is kirakunk téged!!!

    VálaszTörlés
  7. Hát köszönöm szépen. :) De nemegészen ugyan az a színvonal. :D Én csak néha írok elmélkedős bejegyzéseket és be kell vallanom azok sem ez a szint. De talán majd egyszer felfejlődök vmi hasonlóra. :D Mondjuk az enyém már eleve teljesen más stílus, de úgy szeretem, hogy tudtok filmekről írni. Nekem az sose ment, már kezdek beletörődni, hogy ilyen téren nem vagyok fejlődőképes. :D

    VálaszTörlés
  8. bluesophie:

    Az a jó, hogy egy blog sem ugyan olyan! Egyébként nincs mit. Itt talán azért tűnik a szint másnak mert 6-an vagyunk :D

    VálaszTörlés
  9. ha már itt tartunk, én is kitetellek titeket a blogomra :$
    jegyzem: én sem vagyok ugyanilyen stílus, sőőt egészen másmilyen. de titeket jó olvasni. :)

    VálaszTörlés
  10. ohh wow :) köszi :$

    VálaszTörlés
  11. Üdv...
    Tim Burtuntől sok filmet nem láttam, de amit igen azok jók voltak...
    Ma hallottam a TVben (asszem) h van egy új filmje: Alice Csodaországban s ki mással a főszerepben mint Johnny Depp...
    am ez felkeltette az érdeklődésemet...
    Am a Corpse Bride, Charlie és a csokigyár, Batman filmek ezeket biztos h már láttam tőle... :)

    VálaszTörlés
  12. -Andrew:

    Igen már én is nagyon várom azt a filmet!

    Egyébként azért folyamatos szereplője a Jhonny Depp mert a rokona, de Helena Bonhan Carter is mindig szerepel nála (Sweeney Todd, Alice stb) , ugye mert ő meg a felesége XD...

    VálaszTörlés
  13. hmm tisztára mint a Jay és Néma Bob visszavág...

    VálaszTörlés
  14. ilyenek a rokonok... ők is akarnak egy szeletet a tortából s aztán azon kapod magad h a tányérodon már csak morzsákat találsz de azt is a hangyák cipelik el...

    VálaszTörlés
  15. -Andrew:

    Tényleg ilyenek... nekünk is XD, de ezen felül ők tényleg bele illenek Tim Burton látványvilágába, és a Sweeney Todd számomra annyira zseniális darab , hogy magamra is fogom varratni az egyik szereplőt! :)

    VálaszTörlés
  16. Nha azt a filmet még nem láttam, de a Burton filmek Depp nélkül nem lennének az igaziak xD
    nah jó talán a Batman-filmekből nem hiányzott...
    mert elképzeltem Johnnyt mint Riddler, nem az igazi... Jim Carrey jobb a fejemben....

    VálaszTörlés
  17. -Andrew:

    Na majd akkor én is írok róla egyszer XD Abban kielemzem ahogy van :D

    VálaszTörlés
  18. Rendben :) akkor azt feltétlenül elolvasom... :)

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: