Sziasztok!
A Mochit Magyarországon nem nagyon ismerik, általában teaházakban, kínai éttermekben és sushi bárokban lehet kapni. A Wasabiban nagyon apró, köményes és diós mochit kaphatunk amit vízben főznek ki, a Tokyo sushibárban (erről is írtam már) azt a mochit vehetitek amit rendesen gőzölnek! Ők saját maguk csinálják megvett alapanyagokból a Wasabis mochi már csomagos, így aki nem akar konyhatündérkedni akkor érdemes elmennie a Tokyo-ba és ott beülni pár órára a szalagok mellé :D. Ha nem tudjátok mit kell levenni a szalagról annyit mondjatok: daifuku mochit szeretnétek és hogy lesz-e. (Elég sokfajta mochi megy ott ugyanis!).
A kínai éttermekben nevetséges módon: Kínai kókuszgolyó néven fut és sok helyen ha azt kérded van e mochi kérdőn néznek rád, hogy miről beszélsz XD... Egy fehér kis nyúlós valamit adnak el vaníliás belsővel. Ez mirelit. Mikróban melegítik meg nektek ott olvad fel. Az kb 5 perc, viszont ha elvitelre vesztek akkor otthon 10-15 másodperc alatt jó lesz! Ez is jó, de nem annyira finom mint a Tokyo-s.
Én biztos vagyok benne amúgy hogy hozzávalókkal foglalkozó nagykerben vagy Ázsia centerben mi magunk is megvehetjük. Utána is fogok járni, bár a mirelites kínai éttermes mochi darabját 100-120 forintért árulják !!! Magyarul szokás szerint semmi infó nincs! :Đ Ezen már meg sem lepődöm -.-". Így fordítgatnom kell, de megéri. XD
A japán fesztiválok sütije a mochi, ünnepekkor mint pl szilveszter többen halnak meg mert annyit zabálnak hogy megfulladnak tőle! X'D A mochi rizsből készült nyúlós tészta, amibe aztán különféle dolgokat töltenek, vagy kis labdát formálnak belőle és leöntik pl. édes bab szósszal. A töltelék is legtöbbször édes bab, vagy édesburgonya püré (ez a daifuku ami a kedvencem).
Ünnepekkor a lakásokban kiteszik az úgynevezett kagami mochi-t (kagami mocsi, azaz tükör rizs-süteményt), vagy más néven oya-ko-daidait, ami a család fennmaradásának a szimbóluma. Két alsó gömbje mochi-ból (ejtsd mocsi, magyarul talán pépesített rizs) készül. Az alsó gömb az oya (oja) azaz szülő, felette a kisebb a ko, ami gyermeket jelent. Ők egy errefelé népszerű datolya levelén ülnek. A „hóember” feje egy Ázsiában elterjedt citrusféleség, keserű narancs, aminek az a különlegessége, hogy ha nem szakítják le, akkor évekig fent marad a fán. A narancshoz még egy levélke is társul, ez a levélke is mutatja a továbbélést. A daidai hangalak egyébként is két jelentéssel bír. Az egy kanjival írt keserű narancs mellett két más kanjival írva generációkat jelent.
A mochi speciális rizsből (mochigome) készül. A megfőzött rizst egy fatönk mélyedésébe helyezik, s míg egyvalaki állandóan forgatja a masszát, másvalaki hatalmasakat sújt rá (mármint a masszára) egy óriási faklopfolóval. Ha a páros ügyes és tartja a ritmust, szép mutatvány, ha viszont tévesztenek, az a segéd ujjaiba kerülhet. Íme egy videó a mochi készítéséről:
A fogyasztásra kész mochi nyúlós, nehezen rágható, általában nem is tartozik a nyugati emberek kedvencei közé, apám mikor megkóstolta megkérdezte kérem-e, anyám fejen vágott a konyharuhával. XD Az áldozatok általában megfulladnak tőle főként öregek és gyerekek.
Kiszárítva hónapokig vagy akár évekig is eláll. Kiváló eltarthatósága és szállíthatósága miatt valaha nagyon jó szolgálatot tett. Egy egész étkezésnyi mochi-rizs összetörve és kiszárítva csupán akkora helyet foglal el mint egy fél szappan és forró vízbe téve pillanatok alatt fogyaszthatóvá válik. A hajdani szamurájok sokheti mochi-készlettel felszerelkezve indultak a harcba, de a közemberek is előszeretettel fogyasztották (már ha kaptak belőle).
Speciális mochi rizs kell hozzá, ami igazából egy nagyon magas keményítőtartalmú rizsfajta. Ezt először a szokásos módon meg kell főzni. Utána jön a buli része, a döngölés. Egy 1m átmérőjű kivájt farönkbe teszik és egy jó nagy fa kalapáccsal sokáig döngölik. Ettől teljesen sima, fehér, kicsit áttetsző tészta lesz belőle! ^_^ Sajnos a magyar készítőknek igen rossz tapasztalatai vannak, idézek egy blogról:
" Fotót nem mellékelek - a tegnapi napom maga volt a tragédia. Reggel csináltam mochi tésztát, lehűtöttem, ahogy az egyik idióta recept mondta - naná hogy kérem szépen nem lehetett megtölteni. Kétségbeesésemben begyúrtam egy újabb adagot, az még rosszabb lett.
Már bőgni kezdek, ha a mochi szóba kerül, mert ez a tegnapi két el...rontás az életkedvemet is elvette. Már ott tartottam, hogy a párommal kezdtem kiabálni, hogy a japánok miért nem tudnak valami egyszerűbb desszertet kitalálni, mondjuk egy sima kevert tésztát. Ugyancsak a szemére vetettem, hogy igazán segíthetne azáltal, hogy átváltozik három fakalapácsos japán férfivá, mert ez nem női munka, kérem! Ezt egy nő nem tudja megcsinálni!És tudom, hogy van mochi-keverő gép, és hogy az én hibám, amiért a gluténos rizslisztet sima rizsliszt és keményítő keverékével próbáltam pótolni. De könyörgöm, valaki küldjön nekem egy megvalósítható mochi-receptet!,,
Ilyenkor mindig úgy vagyok vele, hogy érdemesebb nem próbálkozni, ha mégis rengeteg videó van fent youtube-on a témában. :Đ A legjobb az ha a hozzávalókat vesszük meg amik kb porban kaphatóak nagykerekben és Ázsia centerben! Akkor már egyszerűbb lesz a móka. Az én kedvenc mochi fajtám (mert rengeteg van) a Daifuku! Ez édes bab pürével töltött mochi! :3 A hozzávalókat amúgy a Kapy utcában is meg lehet venni ami keleti élelmiszerbolt!!!! Itt van az oldal és még több infó a boltról:
Mochi receptek:
Nagyon jó kis mochi recept szép jánnyal és ebben minden hozzávaló benne van , nagyon egyszerű! :Đ
Daifuku recept
Ez is
Fél órás elkészítés!
Daifuku
Ez ragacsos rizslisztből készült süti (mochi), amit édesbab-pürével töltenek meg. Létezik eperrel, fagyival stb töltött változat is. Sőt egy fórumon láttam az ajánlott élelmiszer boltban minden összetevőt segítenek megkeresni!
-Hasznos linkek:
-Itt lehet rizst venni a mochihoz!
:D
VálaszTörlésAzon a blog bejegyzésen szakadtam, persze átérzem a fájdalmát a hölgynek, igaza van. Mochi dagasztó videó elképesztő, még a japánok is csk néztek :D én 100 h bele nem nyúlnék.
Am összehasonlítva Tokyot és a Wasabit, nekem az utóbbiban jobban ízlett ez a halálos golyó, én is majdnem az áldozata lettem..
Az biztos, h kömény a tetején? Fekete szezámnak néztem, de lehet csk nem értek hozzájuk :Đ
Daifukura lennék még nagyon kíváncsi. Itthon jól sejtem, nem lehet kapni?
Másik cikket már nézem is :)
Madame C.
-Madame C:
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik a cikk azt hittem 0 kommentes lesz de nem hagyhattam a kis mochikat bajban és szó nélkül! >_<#
Nagyon durva azon gondolkodtam hogy amikor gyakorolták kb. hányszor baszhattak rá egymás kezére XDDDDD
Az Hú lehet szezám bár nekem köményt is mondtak. Valószínűleg nem kóstolták meg rendesen akkor XD
Dehogynem! Már írtam! :O Tokyoban lehet!!!!
O_O hogy nem vettem észre...?
VálaszTörlésAmúgy is terveztem már, h visszatérek :D és legelek 1 jót.
Nem hagyhattad a kis mochikat bajban...árválkodni egyedül, mer sokkal jobb dolguk van benn a többi között a gyomorban :D hát igen. Milyen segítőkész vagy.
Ki tudja mennyire fáj, végül is a puha tészta tompít. Lehet olyan, mint a simogatás :Đ Legközelebb hülye balesetekről cikkez!
Madame C.
-Madame C:
VálaszTörlésPedig írtam, hogy a kedvencem ott kapható :Đ
Sajnos nem tudok hülye baleseteket :-( Viszont lesz egy jó kis bélsipoly. XD
Ááááh éhes vagyok *__*
VálaszTörlésHogy nem csapják le az ujjait a mochiharcosnak...:O lol
Szerintetek ha otthon akarok csinálni, hogy jövök ki anyagilag? :O Biztos nem olcsó mulatság, vagy igen?
-Ms.Rat:
VálaszTörlésNem tudom alig pár összetevőből áll! Szerintem hívd fel a boltot az oldalukon van telefonszám!
De ha csináltál elmondod hogy sikerült? :O
parafa kalapáccsal én is bevállalnám!
VálaszTörlésHe he. Én már csináltam mochit és megmaradtak az ujjaim. De nem egyszerű mutatvány.
VálaszTörlés-Shingami:
VálaszTörlésVan recepted amibe magyarul vannak az arányok stb? :O
-Susmus:
lol XD kíváncsi lennék milyen lenne :Đ
Persze :)
VálaszTörlésDe előre félek, nem akarok úgy járni mint ez a szegény blogger :D
-Ms.Rat:
VálaszTörlésDe ő asszem elrontotta a receptet!
Pitizni tudok egy kis Raffaellóért vagy tejberizsért, nyamnyam^^
VálaszTörlés