2011. július 2., szombat

Ahowe: Filmajánló

Ha azt mondom horror, a legtöbb embernek amerikai, vagy japán filmek jutnak eszébe. Az amcsik nem szeretnek semmiben lemaradni, a japánok pedig hát.. szépen fogalmazva érdekes ötleteik vannak (és nem csak a filmipar terén). Elég nehéz színvonalas filmet összehozni szerintem, ami az első perctől az utolsóig izgalmas, egyrészt mert már elég sok a sablon sztori, másrészt sietnek a készítés során, esetleg a színészek bénák, stb. Lehet én vagyok selejtes, de nem tudom eltűrni egy horrorfilmben a romantikus szálakat ( lényegében azt, hogy a két főszereplő összejöjjön, ha már kezdetektől együtt voltak nem számít :D). Ha horror akkor legyen véres, darabolós, vagy legyen ijesztő és tartson lelki sokkban.

Mai filmemet egy nagyon kedves barátnőm ajánlotta, így muszáj volt azonnal megnéznem, már csak azért is, mert nem a fent említett nemzetek filmjéről van szó, hanem valami egészen más..

Szerb film
(Srpski film)

Trailer

Filmadatok:
Nemzet: ki nem találnátok, de szerb
Műfaja:: horror, thriller
Hossz: 104 perc
Megjelenés éve: 2010, tehát még elég friss
IMDb értékelése: 5.8
IMDb link: http://hungarian.imdb.com/title/tt1273235/
Rendező: Srdjan Spasojevic

Sok helyen feltüntetik a leírás előtt/után, hogy különösen kegyetlen és aberrált film, csak 18 feletti erős gyomrúaknak ajánlott. Na innen tudtam, hogy nekem való.

Borító

Alapsztori:


Van egy ex-pornósztárunk ( férfi ), aki boldogan, ám nem túl gazdag körülmények között él a feleségével és kisfiával. Felkeresik egy üzleti ajánlattal, hogy forgasson még egy utolsó filmet, és annyi pénzt kap, hogy abból élete végéig vígan elélhet anyagi problémák nélkül. Végül elvállalja, ám nem mondanak el neki semmit, kivel, mikor, hol és mit kéne csinálni, mivel a „természetességre” törekednek, művészfilmet akarnak létrehozni. Sofőr fuvarozza, az instrukciókat pedig már csak a helyszínen kapja a főszereplő. Egyszer csak otthon ébred összeverve, vért vizel, hasonló finomságok. Mivel semmire nem emlékszik, próbálja felkutatni a történteket a felvett filmek segítségével, van ott a pedofíliától kezdve, nekrofílián át gyilkosságokig minden.

Milos, a főszereplő

Innentől kirakhatom a SPOILER táblát, de szerintem érdemes végigolvasni kedvcsinálónak, sokkal meggyőzőbb, mint a film leírása.

A film elején rögtön egy pornójelenettel kezdődik: Milosunk még erejének teljében kúrogat egy szőke csajt. Hamarosan kiderül, hogy ezt bizony a max. 10 éves gyerek találta meg otthon, és kezdte el nézni. ( Elég furcsa érzés lehet a saját fatert pornófilmben látni :/ ) Ekkor érnek haza a szülők, apuka teljesen természetesnek veszi, anyuci pedig azonnal kikapcsolja. A film első egyharmadában semmi figyelemreméltó nem történik, csak néhány lightos pornójelenet.

30-40 perc körül elkezdődik Milos utolsó filmjének forgatása, itt sejthető, hogy lesz ez sokkal durvább is, de még nem igazán mutatott sokat a dolog. Majd jön egy elég sokkoló jelenet, ahol az ember jogosan hagyná abba a film nézését, nálam is verte a biztosítékot. Ez pedig nem más, mint az újszülött pornó… Ezt azt hiszem nem kell kifejtenem.

Innentől, azaz az utolsó harmadtól miután véresre verve felébredt otthon és keresi az emlékeit, elszabadul a pokol. Kiderül szegénykét beoltották valami droggal, amitől úgy elszállt, hogy még talán a konnektort is megrakta volna. ( A newborn porn után meg sem lepődtem volna, ha mondjuk ráizgul egy húsdarálóra, vagy akármi ) A film végre érdekessé vált, jöttek a véres és kegyetlen jelenetek. A vége pedig egyenesen tetszett, tökéletes befejezés volt: egyszerre lehangoló, ugyanakkor az előző jelenetektől még forgott az ember gyomra.
SPOILER VÉGE


Szerintem:

A jelenetek, képi világ nagyon l ki volt dolgozva, összevágva. Kicsit nehéz elhinni, hogy ezt tényleg szerbek készítették. De ha már ilyen ügyesek, alkothatnának normális filmeket is, mert ez nem ép elmére vall. Hitelesek a színészek, majdnem mind jó volt. A nyelvezet elég primitív, nulla angoltudásommal angol felirattal is teljesen érthető volt, mivel nincs szinkronizálva, amit meg tudok érteni. Legálisan Magyarországon szerintem nem jutunk hozzá, vagy elég nehezen. Nem igazán volt horror, inkább torture porn.. A beharangozók alapján valami durvára számítottam, amit nem igazán kaptam meg, bár ez nem Fűrész, vagy darabolós horror, tehát ahhoz képest érdekes volt. Egyszerre hatott az elmére és a gyomorra, de úgy igazán egyikre sem.

Másik negatívum, hogy túl lassan indult be, nem voltak üres jelenetek, de az ember egy ilyen filmnél az izgalomra számít, nem ennyi körítésre, amit sajnos a történet megkövetelt. Nem ájultam el tőle, de azért bejött. Kinek ajánlom? Hát.. akik szeretik a beteg filmeket meg a S&M pornót, mindenképp. Illetve gyengébb idegzetű fogyni vágyóknak kb 50. perctől. Szerintem egyike vagyok azon kevés embereknek, akik végig ettek a film alatt :D

3 megjegyzés:

  1. A horrorfilmek többsége az átlagember szintjére van beállítva,amit szívesen megnéz és még tetszik is neki,de mindig is eljátszottam a gondolattal,milyen sztorit lehetne kreálni,amit végképp nem bírna el a kis szívünk-lelkünk :)
    A csecsemőbaszást én is beleraknám,meg a levágott fejjel való szopatást,az még vicces is! :DD
    Most mosolygok rajta,de amikor a Hotel 2. részében csak szimplán levágja egy nő a csávó faszát és odadobja a kutyának....na olyan ideges lettem...
    Vigyázni kell,mit nézünk...anno 87-ben asszem faterom megengedte,hogy vele nézzem az egyik James Bond filmet...pechemre...ugyanis meghatározó lett,van benne egy magas,vékony ürge,félelmetes vas-fogsorral még a cápa nyakát is átharapta a tengerben...azok a jelenetek máig bennem élnek,mikor az öreg Roger Moore felé közelít,hogy megharapja...nem véres,mégis beszartam.
    Az én csodás lelkemnek nem való az ilyen :D

    VálaszTörlés
  2. :D Ezt a filmet én is nem olyan rég láttam. Ajánlották, hogy ááááááááá nagyon durva. Leszedtem, találni hozzá magyar feliratot amúgy, meg olvastam kommenteket...tényleg szörnyülködtek az emberek, úgyhogy izgatottan estem neki. De nem nyűgözött le. Valóban unalmasan kezdődik, sok jó ötlet van benne,de valahogy megreked egy gagyi szinten. Igazából én elég sokat röhögtem film közben. Amúgy rendben van, meg kell nézni egyszer...üt is, csak jobbra számítottam.
    Egyébként nekem Apollinaire tizenegyezer vesszője jutott róla eszembe :D

    Rencsi

    VálaszTörlés
  3. Nem vagy egyedül én is zabáltam Nagyon sok ilyen filmem van amúgy, egy egész gyűjtemény, de mindig látok valami vicceset és inkább arról írok mint ezekről (erről is akartam amúgy) de nagyon jó ajánló lett! :D Legközelebb már én is valami ilyesmiről fogok írni, mert a végén azt hiszik elpuhultam :DDD

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: