2011. július 15., péntek

"kamupók": Tízmilliószoros nap

Egy kis bevezetővel kezdeném.

A tibeti ("nagy") Buddha napokat hívják 10 milliószoros napoknak.A négy legjelentősebb buddhista ünnepnap, avagy azon napok, amikor a pozitív cselekedetre és pozitív gondolatokra való törekvés gyakorlása tízmilliószorosan hat. Egy évben négy fő különleges-rendkívüli Buddha emléknapot tartanak, amikor ünnepség keretében emlékeznek meg Buddha életének legfontosabb állomásairól. Azt mondják, hogy ezeken a napokon a pozitív illetve negatív cselekedetek hatása tízmilliószorosára hatványozódik, ebből kifolyólag a spirituális gyakorlatok végzése erősen javallott.


Chotrul Düchen (vajmécsesek ünnepsége) – Shakyamuni Buddha követői hitének erősítése végett csodatévő cselekedeteket mutatott be.

Saka Dawa Düchen – A tibeti naptár negyedik holdhónapjának teliholdjakor (15. napján) történik, amit tibetiül Saga Dawaának neveznek. Shakyamuni Buddha megvilágosodását és a parinirvánát (önálló fény teljes kialvása – lélekben való megállapodás) ünnepli. Buddha 35 éves korában Bodhgayában megvilágosodott. Saga Dawakor Kushinagarai parinirvánájának évfordulójáról is megemlékeznek.Chokhor Düchen (chokhor – imakerék) – A tibeti naptár hatodik holdhónapjának negyedik napja, amikor Shakyamuni Buddha először forgatja meg a Dharma kerekét - Buddha első szentbeszéde, a Négy Nemes Igazság tanítása.

Lhabab Düchen – A tibeti naptár kilencedik hónapjának 22. napja. 41 évesen Buddha a mennyekbe emelkedett, hogy az isteneknek tanításokat adjon, és édesanyjának meghálálja, hogy hozzásegítette Őt a Szamszárából való szabaduláshoz. A követői kérésére Viswakarma isten által készített különleges létrán visszatért a mennyekből.


(A tibeti naptár a hold járására épül. Egy tibeti hónap 30 napból áll, ezért minden harmadik évben egy hónappal megtoldják az évet és ezzel körülbelül behozzák az addigi naptári eltéréseket, és érik utol a külvilágot. Ez a hónap rendszerint az év legsikeresebb hónapjának a megismétlése. Mivel egy hold évben csak 354 nap van, így egyes napokat megdupláznak, másokat kihagynak. Régen Tibetben az állami főasztrológus készítette el a következő évi naptárt, ami igen fejlett matematikai és asztronómiai számításokon alapul. A tibeti hónapokat számozzák, viszont a hét napjait a napról, holdról és az öt látható bolygóról nevezték el)

Ezek a napok 2011-ben:

-február 4.
-május 17.
-július 5.
-november 17.

Ezt egy kis bevezetőnek szántam. Ugyanis sokan vannak akik nem hisznek az ilyen dolgokban. Pusztán annak köszönhetően, hogy nem tudják hogyan működik. A teremtés erejének a mechanikája nem csupán a gondolat, hanem az érzet is. Az emberek hajlamosak elsiklani a fölött a tény fölött, hogy a negatív képzeteket könnyebben bevonzzák maguknak, mint a pozitívat, nem hiába hiszen hasonló a hasonlóval elven működik az univerzum. Annyit jelent, hogy aki a Földön él van benne negatívum, amit ki kell dolgoznia magából. Meg kell szabadulnia tőle. Megtanulni elfogadni a dolgokat, elhagynia rossz szokásait, aktivizálnia magát, stb.

Tehát ahhoz, hogy megteremtsünk valamit arra 10 milliószor kell gondolnunk, de nem elég rá gondolni, hanem egy érzetet is társítani kell hozzá. Amikor félünk valamitől, minél többet gondolunk félelmünk tárgyára annál hamarabb fog megvalósulni. Pusztán azért mert érzetet viszünk bele. Amikor pedig valami jót szeretnénk magunknak, akkor legtöbbször ott rontjuk el, hogy nem viszünk bele érzetet. Nem mindig könnyű azt a fajta pozitívumot előhoznunk magunkból amire éppen áhítozunk, főleg egy számunkra elkeserítő szituációban.

Ha valami jóra gondolsz, fűzd mellé a boldogság, elégedettség vagy más pozitív érzetedet is ami a vágyunkhoz szükséges. Csak ennyit szerettem volna.

-forrás: Szabó Pálma

3 megjegyzés:

  1. Kipróbálom szerintem :D. Amúgy ezt nem is ismertem, jó hogy írtál róla. :)

    VálaszTörlés
  2. Hű, ez érdekes és egyben igaz is, az a része, hogy egy csomó mindenbe, főleg rossz képzetekbe még plusz érzelmeket is viszünk. Legalább is rám igaz.

    VálaszTörlés
  3. Mondtam én hogy manifesztálni kell :)

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: