2011. június 8., szerda

Ahowe: Állatkínzás I. – Kozmetikai állatkísérletek

Sziasztok!

Eredetileg erre a napra nem ezt a cikket szántam, de mivel ma voltam menhelyen nyárimelóra jelentkezni csak ez a téma jár az agyamban. Úgy döntöttem indítok egy cikksorozatot erről, amiben próbálok majd mindent kivesézni, lesznek benne erős idegzetűeknek tartalmú részek bőven.



Szerintem az állatkínzás egy igen brutális módja manapság az emberi hülyeségnek. Ha már egymást nem ölhetjük, kínozzuk azt, akinek esélye sincs ellenünk, hiszen könnyebb a gyengébbel kezdeni. Úgy gondolom, minden épeszű ember egyetért velem abban, hogy állatokat bántani hobbiként undorító és elítélendő dolog. Nem vagyok véreskezű állatvédő, csupán egy sima gazdi. Mellesleg régebben is volt erről egy cikk neo.Crysis által, én kicsit részletesebben belefolyok, illetve mivel ez egy sorozat, több post lesz.

Az állatkísérleteknek csupán 6%-át végzik gyógyászati célokból, emberek és állatok életének megmentésére használható gyógyszerek kifejlesztésére. A kísérletek legnagyobb részét, 63%-át a hadiparban, 31%-át a kozmetikai iparban végzik. Sokan ellenzik az állatok ilyen célú felhasználását. Miért kell emlősök ezreinek szenvedni azért, hogy egy új sampont piacra dobjon valamelyik nagyvállalat, csak azért, hogy valami ósdi reklámmal ránk sózza a szarjait termékeit? Talán a kozmetikai kísérletek érintik legjobban a mindennapjainkat, ezért választottam ezt mára.

Mi is az az állatkísérlet? Az állatkísérlet egy alkalmatlan módszer a kémiai anyagok egészségkárosító hatásának megállapítására.

Miért végeznek állatkísérleteket?

Az újonnan kifejlesztett anyagok tesztelésekor azt feltételezik, hogy a kísérletben részt vevő állatoknak a kémiai anyagra adott reakciója hasonló az emberével. Ezért használnak az emberhez közelebb álló emlősöket- például patkányokat, egereket, kutyákat, macskákat, majmokat, stb.- a kísérletek elvégzésekor. Az állatokat direkt erre a célra tenyésztik, így biztosítják, hogy az egyedek közti különbségek minél kevésbé befolyásolják a kísérleti eredményeket ( így jön létre a sok mutáns nyuszi meg patkány ). Az eredmények bizonytalansága azonban magában a módszerben rejlik- ki mondta, hogy az ember és a többi emlős ugyanúgy reagál a kísérletben vizsgált anyagokra? Sajnos vannak olyan emberek is, akik bevállalják a pénzért,nyilván nem jókedvükből, sajnálom őket, de ez a cikk most nem róluk szól.
Tudniillik, hogy egy kozmetikumot a cégek csak akkor dobhatnak piacra, ha semmilyen emberre ártalmas mellékhatása nincs.
A szenvedés

A hagyományos állatkísérletek során az állatok bőrére, szemébe, vagy tápcsatornájába juttatják a vizsgált anyagokat, és figyelik a végbemenő változásokat. Az eredmény lehet bőr- és szemirritáció, daganatfejlődés és más belső szervi elváltozások, az utódoknál súlyos fejlődési rendellenességek. Egy-egy kísérletet annyi egyeden kell elvégezni, hogy abból statisztikai módszerekkel használható eredményeket lehessen kihozni, ez pedig évi több százezer kísérleti állat halálát jelenti.


3 módszert különíthetünk el a kozmetikai mellékhatások teszteinél:

Az első módszerrel tesztelik például a rúzsokat. Ebben az esetben azt figyelik meg, hogy a termék mekkora adagjától pusztul el a kísérleti állatok fele.





A másodikkal az olyan termékeket, amelyek a szemünkbe kerülhetnek, úgy, mint a samponok, hajsprayk, balzsamok, szempillaspirálok vagy szemhéjtusok. Megfigyelik, hogy a tesztelt cucc mennyire irritálja az állat szemét. Mondanom sem kell, a tesztek többségének a végén az alany megvakul. Úgy ellenőrzik, hogy kalodába zárt, mesterségesen éberen tartott nyúl szemébe csöpögtetik az anyagot napokon keresztül; az állat természetesen előbb-utóbb megvakul.





A harmadikkal a különböző arckrémeket és dezodorokat. Ilyenkor emlősállatok a kísérleti alanyok. Testüket leborotválják, majd rájuk kenik/fújják a tesztre váró anyagot. Közben lejegyzik, mennyire dagad, gyullad be a bőrük, mennyi idő után figyelhető meg rákosodás.




Az tesztek nagy része során az állatokat egy hangyapöcs méretű ketrecbe zárják, amiből csak fejük lóg ki, így korlátozva mozgásukat, illetve vakarózást, egyebet, hogy ne érhessenek az irritált felületekhez.




Egyéb gusztustalan kísérletek:
Állatkölyköket vakítanak, süketítenek meg, hogy megnézzék, hogy maradnak életben majd felnőtt korukban, ha külvilági ingerek nélkül nőnek fel. Második fejet műtenek egy kutyára, hogy lássák, vajon mi fog történni (ez nagyon népszerű kísérlet, de eddig minden alany elpusztult), kínzóeszközzel nyújtanak négy felé állatokat, hogy vajon mikor repednek szét a csontjaik, mesterségesen elgyengítik macskák gerincoszlopát, hogy megnézzék, vajon tudnak-e mozogni két lábbal vonszolva magukat, elektromos csatlakozókat műtenek állatok agyába, hogy elektromos impulzusokkal félelmet és fájdalmat válthassanak ki bennük,stb, de ezekről talán egy másik cikkben.

Szükségesek vagy feleslegesek ezek a kísérletek?

A kozmetikaiparban végzett állatkísérletek feleslegesek, mert
1. állatok kínzásával és megölésével járnak
2. megbízhatatlan, pontatlan eredményt adnak
3. költségesek
4. számos megbízható alternatív kísérleti módszer létezik, melyekkel helyettesíteni lehet őket.

EU-megállapodás az állatkísérletekről

2009-től tilos lesz az állatokon tesztelt új kozmetikumok behozatala az Európai Unió országaiba. Az illetékesek erről egy 12 órás ülés során döntöttek, mely igencsak megosztotta a résztvevőket. A döntést az Európai Parlamentnek és a tagállamoknak is hivatalosan jóvá kell még hagyniuk
Egy másik döntés már jóval korábban kimondta, hogy 2003-tól tilos a kozmetikumok állatokon való tesztelése az EU-ban, ha létezik megfelelő alternatív módszer az állatkísérletek helyettesítésére. Ez a rendelet azonban nem szabályozta, mikortól tilos az állatokon tesztelt kozmetikumok behozatala az Unió területére. Ez vicces, ugyanis én még mindig látom a boltokban a Colgate fogkrémet, L’Oreal termékeket, Head & Shoulders és Pantene sampont, Old Spice vagy Secret dezodort, esetleg egy Hugo Boss parfümöt.

Mit tehetünk mi itthon?

Lehetünk tudatos vásárlók: a termékeken fel van tüntetve, ha az adott cég nem tesztel állatokon. Külföldön ezt "cruelty free" vagy "not tested on animals" cimke jelzi és már itthon is kapható több, kifejezetten állat- és környezetbarát termékcsalád. Ezeket nemcsak, hogy nem tesztelik állatokon, de legtöbbjük nem is tartalmaz állati eredetű anyagokat. De vegyük meg a legdrágább high-end cuccokat, hogy 20 patkányt megmentsünk?

Sajnos ezt nem mindenki engedheti meg magának, ahogy az exkluzív, szintén környezetbarát Oriflame, Clinique, Yves Roché termékeket sem, de ha jobban belegondolunk, számolgatunk egy kicsit - mennyi idő alatt fogy el egy bármilyen híg tusfürdő és pl. ugynaz FREEMAN-gyártmányban -, ráadásul még a környezetet is védjük vele, a végeredmény mindenképpen az lesz, hogy megéri. A dm- drogerie mark saját termékeit nem teszteli állatokon; és mivel nem is reklámozzák a termékeket, ezek jóval olcsóbbak, mint agyonreklámozott, márkás társaik.




Egyik internetes fórumon felvetődött a kérdés ezzel kapcsolatban, a kedves kérdező teljesen fel volt háborodva, hogy miért ilyen buták az emberek akik a teszter cégek kozmetikumait veszik meg. Mire egy válaszban azt kapta, hogy csak akkor van joga így beszélni másokról, ha ő az emberi táplálékként szolgáló –direkt erre a célra tenyésztett- állatok húsát nem fogyasztja. Ja, ezt nem ítélte el.. Miért, miben különb ha szerekkel öljük meg, vagy csak egyszerűen levágjuk őket? A kérdező válasza annyi volt, hogy „ de az ételként szolgáló állatokat direkt erre a célra tenyészték, ez a sorsuk”. Hát ez igazán vicces volt, tesztre tenyészteni bűn, de jó szaftos, zsíros hamburgert enni nem. (Én személy szerint nem szeretem a húst, de nem azért, mert állatvédő vagyok, csak szimplán nem szeretem és kész.)

De felmerül megint egy kérdés: használhatunk olyan termékeket, amiket előtte semmin nem teszteltek? Rákennél az arcodra olyan szarokat, amik franc tudja miből vannak, de legalább nem haltak meg érte nyuszik? Köszönöm, én nem. Szerencsére léteznek alternatív kísérleti megoldások, minden cégnek ezekre kéne átállnia, talán olcsóbban is jönne ki. J

-sejttenyészet, sejtklónozás, anyasejtek
-audiovozuális elektronikus kísérleti szimuláció
-autopsia - post-mortem emberi tanulmányozás
-adatbankok használata
-klinikai és járványügyi tanulmányok embereken
-mikroorganizmus-tenyészet
-növényi szövetek és sejtek használata
-biokémiai metódusok
-számítógépes modellezés
A kísérleti állatok védelmének világnapja április 24.

És íme, néhány ismertebb cég a feketelistáról:

-Procter & Gamble Co. (Ariel, Head & Shoulders, Pantene Pro-V, Secret dezodor, Tide mosószerek, Pantene samponok, balzsamok és hajápoló termékek,Camay, Ivory, Lenor, Meister Proper, Pampers (pelenkát állatokon, ehhez tudás kell), Always, Alldays, blend-a-med, blend-a-dent, Old Spice, Hugo Boss férfi- Parfümök és testápolószerek Laura Biagiotti, Otto Kern, Giorgio Beverly Hills férfi és női -Parfümök és testápolószerek, Pringles chips, Punica gyümölcslé)

-Colgate-Palmolive Co. (Colgate fogkrém, Palmolive szappan, Ajax, Fab, Speed Stick dezodor, Mennen dezodor, SoftSoap)
-Clairol Inc.(Hajfestékek, samponok és egyéb hajápoló szerek)
-Johnson & Johnson (Neutrogena szappan és az összes baba-termék!)
-Vanish
-Arm & Hammer (Cow Brand Sütőpor – wtf?)
-Helene Curtiss Industries (Finesse sampon, Unilever szappan, Suave)
-Henkel (Schwarzkopf & Dep)(Mosóporok, hajápoló szerek)
-L'Oreal (Hajápoló szerek)
-Jhirmack (Playtex) (Hajápoló szerek)
-Kimberly-Clark Corp. (Kleenex, Scott Paper, pelenkák)
...és még sokan mások

Akik nem tesztelnek:

-Amway Co.
-Avon Products,
-Inc.Benetton Cosmetics Corp.
-The Body Shop,
-Inc.Chanel,
-Inc.Clinique
-dm - Drogerie Markt
-Estée Lauder Cosmetics
-Free Spirit Enterprises
-Freeman Cosmetics Corp.
-Yves Rocher, Inc.
-Wella Corporatio-n,
-Beiersdorf (Nivea, Eucerin, La Prairie, Atrix, Labello)
-The Body Shop
-Revlon, Inc.
-Dr. Hauschka kozmetikumok (már itthon is kapható)
-Lush kozmetikumok
-Malu Wiltz és Art Deco
-Lancome
-Tesco termékek ebből még az állatokat is kispórolják :D

12 megjegyzés:

  1. Várom a többi részt is. Nagyon kényes téma ez.

    Két részre szakad a vélemény sajnos. Én ebben a szakmában dolgozok és még a tesztelt dolgok is kiváltanak mellékhatások pl és nem egy tusfürdőre és festékre vagyok allergiás.

    Gondolom azt nem szeretnéd hogy emberek haljanak meg vakuljanak meg amúgy is van elég mocskos dolog a földön amivel mérgezik őket (kísérletek csak globálisan ). Viszont amikor belegondolok hogy PL mi lenne ha Danin vagy Mártin kísérleteznének (cicáim) akkor szomorú leszek.

    Én is nagyon szeretem az állatokat, de sajnos van amit rajtuk kel tesztelni. Biztos költségesebbek azok a tesztelések amiket fent említettél bár ilyen nagy cégeknek valszeg nem az hanem lehet más van a dolog mögött : pl úgy nem olyan pontos az eredmény.

    Az egyéb gusztustalan kísérletekről írhatnál majd hogy miért csinálják vagyis mit akarnak elérni vele mert érdekel. Amúgy mindig is lesznek sajnos áldozatok és ez ellen nem lehet tenni. Én pl szeretem a húst az embernek muszáj azt ennie különben megbetegszik és nem akarom tudni hogy került az asztalra ahogy azt sem hogy a festék amivel dolgozok hogy készült. Ahogy azt sem éppen melyik pap hogy baszik meg egy gyereket vagy melyik zsidó épít ki pedofil hálózatot, vagy azt sem hogy a szomszéd kislányt hányszor erőszakolta meg az apja 8 évesen.

    Nagyon sok retkes dolog van a világban én gondolkodtam minden és beleőrültem majdnem.Eljutottam oda hogy nem akarok itt élni, ebben a világban. Jó dolog bele vetni magunkat és elszánni valami miatt de akkor az éhezők miatt is el lehet ,vagy azokért akiket valami katasztrófa ért pl Japán. Ennyi részre nem tudunk szakadni. És szerintem akik ezt a termékeket használják sem rossz emberek csak tudatlanok vagy direkt nem akarnak tudni róla.

    Én nagyon sajnálom ezeket az állatokat de lehet akkor sosem derülne ki hogy hat és mi járnánk így. Aki ilyet dolgozik az úgy tekint erre mint a munkájára biztos nem élvezi ahogy a patológus sem a hullákban turkálást. szerint azt az állatkínzást kéne büntetni ami ténylegesen kegyetlenségből és nem valami cél érdekében történik, mert még az sincs! :DDD Komolyan Mo-n alig visznek börtönbe el embert ezért, pedig állítólag az jár. Ezek a cégek nem zárnak van annyi pénzük, inkább lefülelni kéne azokat akik megbasznak egy állatot vagy rugdossák.

    Amúgy régen is alkalmaztak kozmetikumokat ókorban nem tudom hogy hogy tesztelték de akkor tuti nem állatokon és a kozmetika és a fodrászipar hatóanyagilag arra épül. A sok szar tartósítószerrel meg ezekkel a műanyag vackokkal hozták be a mérgeket...Mert régen is volt haj, szem meg mindenféle festék de mind embereken volt kipróbálva. Mondjuk Egyiptomban azt hiszem ólommérgezést is kaptam meg megjavultak sokan :D

    VálaszTörlés
  2. Bocs, de ezt nem bírtam végig olvasni... sokkal jobban felzaklat az állatkínzás, mintha mindezt embereken csinálnák. lehet én vagyok defektes, de ez van.
    Amúgy ahogy írtad, konkrétan lehetetlen, vagy csak nagyon nehezen lehet kikerülni ezeknek a termékeknek a vásárlását.
    Én már rég nem gondolkodok a világ nagy dolgain, mert mindig rájövök, hogy tehetetlen vagyok ellene, és csak magamat idegesítem ezzel.
    Megyek megkeresem a cicámat és kicsit megszorongatom. :)

    VálaszTörlés
  3. -Nikolaos: Nem vagy defektes én is így vagyok ezzel. Talán mert az állatok igazán ártatlanok.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó hogy erről írsz! Várom a következő részt is. Elég szomorú hogy ez megy a világunkba, de igen Kamillának valahol igaza van, mert inkább állatokon mint embereken, de ha több cég meg tudja ezt oldani úgy hogy nem az állatokon tesztelik akkor a többi is, és innentől kezdve undorító ez a dolog úgy ahogy van!!!Amit meg elfogyasztunk húst az megint más, mert gyors halállal ölik meg amit fogyasztunk csirkét vagy bármi mást, és nem több napig vakítják tesztelnek állatokon mindenféle krémet hajfestéket!! Biztos vagyok benne hogy meg lehetne ezt oldani állatkínzás nélkül is!!!

    VálaszTörlés
  5. Ha rajtam múlna, én legszívesebben bűnözőkön (gyilkosok, pedofilok, stb) végeztetném el ezeket a kísérleteket. Így legalább pontos képet kaphatnának a tudósok az adott szer emberre gyakorolt hatásáról. Ja, hogy emberi jogok és hasonlók? A legideálisabb az lenne, hogy a súlyos vagy visszaeső bűnözőktől megvonnák ezeket a jogokat, és akkor a visszatartó erő is meglenne, Najó, mára befejeztem a világmegváltást, sziasztok :)

    VálaszTörlés
  6. Névtelen:

    Teljesen egyetértek. Kísérletezzenek pedofilokon!!!

    VálaszTörlés
  7. Egyáltalán mi szükség van ennyi kence-ficére?
    Mosakodáshoz miért nem jó a szappan, minek tusfürdő, az csak úgyis beleragad a szembe. A régi bevált dolgok miért is kezdenek eltűnni/háttérbe szorulni? Tudom, a "Világ" állandó mozgásban van, változik, fejlődik, de vannak olyan dolgok is amik nem szorulnak "tökéletesítésre". Amikor pedig agyon mérgezzük testünket valami vegyszerrel amiről halvány fogalmunk sincsen, akkor talán elgondolkodhatnánk azon, hogy szükségünk van-e rá?

    VálaszTörlés
  8. -Kamupók:

    LOL Most ez elég epic volt. Naná hogy kell meghalnék smink nélkül. :DDDD

    VálaszTörlés
  9. Ugyan már. A smink tönkre teszi az arc bőrt, ahogyan a többi bőr felületet a szoláriumozás. Legalábbis én így értesültem róla. Főleg annak köszönhető ez a hatás-ellenhatás reakció, mivel olyan anyagokat visznek az emberek a szervezetükbe amik romboló hatásúak, főleg annak köszönhetően mivel megvan hozzá az alapja a negatív töltetű anyagnak ahhoz, hogy működésbe tudjon lépni.
    A smink elsősorban manapság a szebbé, feltűnőbbé, vonzóbbá való tételre szolgál, mivel akik használják nem érzik magukat eléggé annak. Vagy változni szeretnének, mert más milyennek akarják látni magukat.
    Ezek a szerek elérik a kívánt hatást, de mivel egy negatív képzet szüli a használatukat, ezt a negatív tévképzetet fel fogják erősíteni a használóban, ezért negatív hatásként fognak megjelenni a későbbiek folyamán az aktív használattól. Persze változó kinek mikor jön el az a bizonyos kritikus pont, mivel az emberek is különböznek...
    (remélem érthető)

    VálaszTörlés
  10. -Kmaupoók:

    Nem olyan sminkcuccot kell venni ami tönkreteszi :D. Van szemhéj tus 300 ft-ért amitől bedurran a szemed és van 15.000-ért is. Érdekes én még mindig fiatalabbnak nézek ki a koromnál mert letörlöm minden nap és kenem a pofámat hidratálóval.

    A szolárium azért káros mert a nap és a szoli (UV sugárzás) öregíti és kiszárítja a bőrt de vannak olyan sminkek ami ásványokat tartalmaznak vagy eleve hidratálnak. Mondjuk én alapozót sosem használtam én azt tényleg károsnak tartom meg nem is kell nekem .

    A smink az én szakmámban elengedhetetlen, ha nem sminkelek vagy nézek ki jól nincs vendég :D. Nem szül semmilyen negatív képet bennem , imádok sminkelni mert olyan mintha rajzolnék. Eléggé felháborodtam most :D...

    VálaszTörlés
  11. remélem nem baj, hogy írok, mert eddig még nem írtam, pedig szinte minden nap feljárok ide xD de az állatkínzás az nálam mindig is érzékeny téma volt :S
    én csak keveset szeretnék hozzátenni... gondolom azt tudjátok, hogy azokat a csirkéket, amiket a tescóban meg egyéb helyeken lehet kapni, mint kaja, milyen életük volt? ha lehet azt életnek nevezni... bezárják őket 1-2 hónapra egy dobozba, se napfény, se hely, mert többszáz vagy több ezer csirke nyomorog nagyon pici helyen, sokan összetapossák egymást, injekciózzák őket, hogy gyorsabban nőjenek... amelyik csirke (vagy malac, tehén, akármi, amire azt mondják, meg lehet enni) meg túléli az "életének" ezt a részét, levágják, becsomagolják, kiszállítják az üzletekbe... persze, hogy az embernek muszáj húst ennie, de azért jobb lenne, ha tudná, milyen hús is az... ezek az állatok még csak nem is egészségesek, még napfényt se láthattak az alatt a hónap alatt (nem tudom pontosan, meddig tart, míg elég érettek lesznek a levágáshoz)
    és azok az emberek, akik ilyen helyeken dolgoznak, nem komplettek! annyi videót láttam, hogy verik a szegény malacot, tehenet, az meg csak visított fájdalmában... az állatok ugyanúgy szenvednek, mint az emberek, csak mi nem értjük meg őket... de látni ugyanúgy lehet rajtuk, ahogy sírnak :(( és egy felnőtt malac nagyon intelligens, talán még a kutyáktól is, sokkal több dologra meg lehet őket tanítani, nagyon kedves és aranyos állatok (aztán jönnek az előítéletek, hogy büdösek, meg rondák, pedig ha jól vannak tartva, ugyanolyan kibírható szaguk lesz, mint a kutyáknak) de ha valaki megenne egy kutyát az már hajajaj hogy képes megenni valaki egy kutyát... :// hisz az a barátunk!
    aztán meg már ne is beszéljünk arról, ha fókákat gyilkolnak, hogy belőlük RUHÁT csináljanak! undorító! és nem csak fókákból, gyakorlatilag bármilyen állatból tudnak ruhákat, szőnyegeket meg egyéb dolgokat készítni.. medvék, rókák, tigrisek, farkasok... a youtube meg tele van olyan videókkal, amiben fókákat vernek agyon botokkal! szörnyű, mikre képes az ember!!! hogy képes bántani egy olyan ártatlan lényt?!? a halakkal meg a vízi állatokkal is ugyanaz a probléma, de általában az állatvédők inkább csak a bálnák megmentésével foglalkoznak, pedig a többi élőlény is ugyanúgy veszélyben vannak... egyszerre annyi halat fognak ki, sok helyen egyes tonhalak kezdenek eltűnni, kihalni, aztán míg kiszállítják a halat (vagy akármilyen más húst is) lehet, megromlanak és később is legalább a felét kidobják, mert nem eszik meg... éttermekben mennyi kaját dobhatnak ki naponta?? :// mcdonald's meg egyéb gyorskajáldák... pazarolják a húst, pedig az is életekbe került, az igaz, hogy nem emberek életébe,de az állatoknak ugyanúgy joguk van élni, mint az embereknek! talán még több is,mert az állatok nem teszik úgy tönkre a környezetüket,mint mi..emberek... ://
    szóval csak ennyit akartam..bocs,de megrögzött állat- meg környezetvédő vagyok ^^" remélem nem nem nagy baj, ha írtam ....... *beszari*

    VálaszTörlés
  12. -LUmen:

    Szia!

    Nyugodtan hozzászólhatsz máshol is, azért blog a blog hogy mások kommenteljenek így naná hogy nem baj :D.

    Hát én már leírtam a véleményemet és ugyan úgy tartom. (fentebb). De tényleg gáz dolgok vannak sajna :(

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: