2011. június 26., vasárnap

Ahowe: Alternatív gyógyítás – Reflexológia

Sziasztok!

Ma a masszázs egyik fajtáját készülök bemutatni, mégpedig a lábmasszázst, más néven reflexológiát. Nem tudom ki mennyire hisz ezekben a csodatévő keleti cumókban, de egy esélyt érdemes adni neki. :)




Gondolom nem én vagyok az egyetlen, aki az orvos által felírt –amúgy haszontalan, csupán tünetet kezelő- gyógyszereket nem, vagy csak nagyon ritkán váltom ki. Egyszerűen feleslegesnek tartom kiadni mérgekre azt a több ezer forintot. ( Fájdalomcsillapítókra és hasonlókra nálam ez nem vonatkozik. )


Szerencsére léteznek alternatív gyógymódok is, mint a gyógynövények, természetgyógyász, akupunktúra/presszúra, afrikai hasfelmetszős orvoslás, stb. Volt szerencsém tapasztalni közülük többet is, ugyanis kisebb koromban egy kis „orvosi baki” miatt egyik szememre megvakultam, így dokitól dokiig jártunk. Reflexológiával sikerült 15%-os látást összeszednem a bal szememen. A nő, aki sikeresen elcseszte 12 éves koromban közölte ( nem tudom hány év tapaszozás, meg ide-oda járkálás után ), hogy ez is csoda, ennél jobban már biztos nem fog javulni, illetve se szemüveg, se szemtapasz, se mindenféle gyógyászati kezelés nem kellett volna eddig sem, hiszen ezek amúgy nem javítottak semmit, csak lerontották a másik szemem. A vicc az volt, hogy a jóasszony a 15%-os látásomra adott mínusz feles, meg másfeles szemüveget, a jó szememre is ugyanezt. Mivan? És akkor x év után közli, hogy bocs, de ez felesleges évi min. 100ezer forint volt (csak nála, ugye akkor a többi csodatévőt meg kezelést meg sem említem), mert szart se ért? Na de mindegy, visszatérek az eredeti témára, csak kibukott belőlem, hogy utálom a pénzéhes orvosokat … :D


A reflexológia egy ősi gyógymód, működési elve pedig, hogy a test összes szerve úgynevezett energiacsatornákon keresztül össze van kötve ’kioldó pontokkal’, amelyek a lábfej egész területén megtalálhatók.

A lábunkban 7000 idegvégződés található. Feladata pedig a test alátámasztása, a járás biztosítása, külső hatások felvétele és torzítása.

A reflexzónák elhelyezkedésének alapelvei

Az övezeti felosztás megkönnyíti a szervek beazonosítását a lábon. Függőleges övezetek a fejtől lefelé átvonulnak a testen és a lábon. Számuk egyformán 5-5 a test két oldalán, a lábon és a kézen. A függőleges felosztás megfelel a lábunk ujjainak, mert testen található szerv ugyanabban a hosszanti zónában van a lábon is.

A vízszintes övezetek száma három, azaz két vonallal osztjuk fel a testet és a lábat. Az első vonal a vállöv felső területén húzódik, a második az öv derék vonalán.

I. övezet: a lábon a jobb és bal láb alapízületei és a lábujjak: ide tartozik a fej, a fejen levő szervek. Itt hasonlóan a piramispályához kereszteződés jön létre. ( Piramispálya: a finomabb mozgásreflexeket irányítja)
II. övezet: a vállöv alatt és a derék öv feletti rész szervei, ez a lábon a lábközépcsontoknak felel meg: mellüreg, gyomortáj, tüdő, szív, máj, stb.
III. övezet: a gyomor öv alatti rész, ami a lábon a lábtő csontok területe: hasi medence szervei, nemi szervek.

Testünk jobb felén levő szervek zónái a jobb lábon, a bal felén levő szervek zónái a bal lábon találhatók. A középen elhelyezkedő szervek zónái a talp belső oldalán, illetve mindkét talpon helyzetüknek megfelelően jelen vannak. (Például a felszálló vastagbél a bal lábon, a haránt vastagbél mindkét lábon, a leszálló vastagbél a jobb lábon található meg.)

Kivételt képez a szív, amely a bal talpon található, de kiegészítő zónája a jobb talpon van. A páros szervek mindkét talpon megtalálhatók: vese, szem, petefészek. Vannak mélyebben fekvő és a felszínhez közelebbi zónák, így alakulnak ki a zóna átfedések. A fejen levő szervek zónái kereszteződnek a talpon is. A reflexzónák a bokacsont fölött négy harántujjnyira húzódnak föl a lábszáron: alsó végtagok reflex zónái találhatók itt.

Az alap masszázsfogások:

Simító masszázs: a leggyakoribb fogás. A bemelegítés, a kezelés és a levezetés során is használatos, de alkalmazzák a relaxáló kezelés közben is. A nagy simítások a test felé irányulnak. Hatásuk lazító, levezető, harmonizáló. Az érzékenyebb zónák masszírozása után is mintegy levezetésként alkalmazható.

Kihúzó masszázs: a hüvelykujj oldalával egy folyamatos mozdulattal húzzák végig a zónán, például húgyvezeték, nyelőcső, csuklyásizom esetében.

Váltott fogás: a két hüvelykujjal felváltva masszírozzákk, mint például a vese zónánál.

Vízszintes oda-vissza irányú masszázs: hüvelyk-, vagy mutatóujjal masszírozzák, például a torok, szem, fül.

Szembe fogás: hüvelyk-, vagy mutatóujj begyével végzik. A többi ujj a lábat alátámasztja, míg szemből apró kis mozgásokkal masszíroznak. Általában kis területű zónáknál alkalmazzák, mint például epehólyag.


Oldalfogás: a hüvelykujj a talpra merőleges, széles, nagy felületű zónáknál alkalmazzák, mint például tüdő, vékonybél. A mozgás a nagy felület miatt lehet egymás melletti, mint a gyomornál is. de így masszírozzuk a szívet, a májat.

Körkörös-masszázs: az ujjbegy körkörös mozgást végez a kezelendő területen, például méh, prosztata.

Speciális fogások

Rezegtető masszázs: mindkét mutatóujjunkat a kezelendő zónára tesszük és rezegtetjük. Az altest nyirok területeinél lehet alkalmazni.

Csípő fogás: a mutató és hüvelykujj közé fogjuk a fej nyirokutainak területét, és csípésszerű mozdulattal jobbra-balra elmozdulva kezeljük.

Morzsolgatás: a homloküreg zónáinál alkalmazzuk az ujjhegyeken.

Lépegető masszázs: a vastagbél felszálló ágát szoktuk így masszírozni. Az ujjbeggyel egy kicsit felfelé lépünk, lefelé nyomunk. A gerinc zónájánál is alkalmazható a farkcsonttól indulva fölfelé.

Nyomófogás: erős fájdalomnál, görcsnél a fájó részre rányomunk a hüvelykujjunkkal.

Fejő masszázs: a mutatóujjunk be van húzva, míg a hüvelykujjunk nyújtva. A láb külső oldalán levő zónákat (ízületek) tudjuk így kezelni egyszerre alulról és felülről.

A masszázs sorrendje
1. bemelegítés
2. alapszervrendszerek sorrendje: vizeletkiválasztó, emésztő, nyirok
3. láb oldalak sorrendje: talpi zónák, belső oldal, külső oldal, lábfej – lábhát
4. kezelendő zónák sorrendje:
4.1. napfonat, vagy mellékvese zónája
4.2. vizeletkiválasztó rendszer
4.3. emésztő rendszer, vagy az agy zónái
4.4. érzékeny zónák, cél-zónák
4.5. nyirokrendszer
5. befejezés: simítás, energia-átadás

Irány:
A masszírozás iránya: általánosságban mindig a test felé irányuló mozgással masszírozunk, azaz a lábujjaktól a sarok felé, lábfejen a boka felé. A felszálló vastagbélnél viszont ellenkezőleg lentről fölfelé. A gerincet is masszírozhatjuk a farkcsonttól fölfelé haladva.

Erősség:
A masszírozás erősségét befolyásolja a láb állapota, a masszírozott zóna mélysége. Alapszabály, hogy a fájdalomküszöböt enyhén meghaladó masszírozás a megengedett. De nem minden zónánál kell elérni a fájdalomküszöböt: halánték, kisagy, szív, máj, gerinc, nyirok, vérnyomáscsökkentő zóna.
A masszírozás ritmusa: szintén a láb állapotától függ. Túlműködésnél lassú nyugtató masszírozás – simítások, 30 mp-től egészen 2 perces rányomások alkalmazhatók. Alulműködésnél, energiahiánynál gyorsabb ritmusú a masszázs.

Időtartam:
A masszírozás időtartama: szintén a beteg állapota szabja meg. Egy zóna masszírozása a perc táblázatból olvasható le: általában fél és 1-5 perc között mozog. A kezelés időtartama általában 40-60 perc. A kezelés sorozat legalább 4-5 alkalomból álljon. Naponta egy kezelést végezzünk, vagy többszöri, de nagyon rövid célzott kezelés egy adott területre.


Masszázsprogramok

Bevezető masszázsprogram

Célja a pácienssel való érintéses kapcsolatfelvétel, benyomások szerzése a lábról, az esetleges feszültségek oldása, a problémás pontok és zónák megtalálása (lerakódások, fájdalmas pontok, bőrkeményedések). Ezért a bemelegítésnek határozottnak és mégis finomnak kell lennie, hogy érezze a páciens teljes odafigyelésünket és meg is bízzon bennünk. A kezelés időtartama 5-10 perc a láb állapotától függően (például hideg lábnál a hosszabb, melegnél rövidebb ). Fontos odafigyelni, hogy a masszőr kezén a köröm rövid, a keze puha és legyen.

A kezelés sorrendje:
1. először a jobb, majd a bal lábat melegítjük be, a nem kezelt lábat letakarjuk, hogy ne fázzon
2. a tenyerünkre kenjük a krémet, majd ha felmelegedett a lábfejre kenjük hosszú, simító mozdulatokkal
3. a lábujjak átmorzsolgatása
4. a lábujjak oldalainak átmasszírozása
5. a lábujjak hajlítgatása és kimozgatása, meghúzása
6. a lábujjak tövének átdörzsölése
7. a lábfej széthúzása alulról és felülről
8. a láb éleinek átdörzsölése
9. lábfej csavarása
10. sarokpárnák átdörzsölése
11. a talp átgyúrása
12. a sarokcsont külső és belső oldalának átsimítása
13. lábfej torna: lábfejkörzés, integetés a lábfejjel


Levezető masszázsprogram
A masszázst simításokkal fejezzük be.
1. általában a vizeletkiválasztó szervrendszer zónáival, de például légúti megbetegedéseknél a nyirokrendszerrel zárunk.
2. a napfonat átfogása
3. energia átadás, vagy csere
4. a lábak letörlése a felesleges krémtől, majd a beteg önállóan felöltözik
5. a masszírozó kezet mos, ujjait kirázza, lazítja
6. kezeit és önmagát, valamint a helyiséget energetikailag megtisztítja


Relaxáló masszázsprogram
Ennél a masszázsnál lágy, hosszú simításokat végzünk, éppen csak érintve a lábfejet, annak zónáit. Leginkább a szeretetmasszázsra hasonlít, amikor a páciens energia testével dolgozunk.
1. kapcsolat kialakítása a páciens lábaival, szeretetteljes érintéssel
2. a lábfej simító masszázsa
3. a gerinc reflexzónáinak masszázsa, kb 5 percig
4. a talp simító masszázsa
5. a rekeszizom zónáinak masszázsa
6. a napfonat zónájának masszírozása
7. a medence nyirokmirigy zónáinak lassú masszírozása
8. a nyak, a tarkó és a vállöv lazítása
9. a lábujjak finom, lágy simogatása
10. az egész láb simító, levezető masszázsa


Méregtelenítő masszázsprogram
A méregtelenítés az egész szervezet egészséges működésének az alapja, ezért elengedhetetlenül fontos, szinte minden betegség kezelésénél valamilyen szintű elvégzése.
1. bemelegítés
2. a vizeletkiválasztó rendszer zónáinak masszírozása
3. a tüdő zónájának masszírozása
4. a máj és epe szerveinek masszírozása
5. a vékony és a vastagbél rendszer masszírozása, hangsúlyozottan a leszálló vastagbél és a szigmabél
6. befejezésként újból a vizeletkiválasztó rendszer átmasszírozása


Immunműködésre ható masszázsprogram
Az immunrendszer működése az egész szervezet védekezőképességétől függ, ami szoros összefüggésben van a táplálkozással, a mozgással, a méregtelenítéssel.
1. bemelegítés
2. a vizeletkiválasztó rendszer zónáinak masszírozása
3. a szív és vérkeringés zónájának kezelése
4. a nyirokrendszer masszázsa
5. a vékony és a vastagbél rendszer masszírozása, hangsúlyozottan a leszálló vastagbél és a szigmabél
6. befejezés


Harmonizáló masszázsprogram
Ezt a programot akkor végezzük, ha a páciensnek nincsen panasza, és mi sem találunk semmilyen nagyobb eltérést a zónákban. Ilyenkor az egész szervrendszert kezeljük.
1. bemelegítés
2. a vizeletkiválasztó rendszer zónáinak masszírozása
3. emésztőrendszer
4. légző rendszer
5. szív és vérkeringési rendszer
6. fej és idegrendszer
7. nyirokrendszer
8. hormonrendszer
9. a gerinc és az ízületi rendszer
10. a vizeletkiválasztó rendszer zónáinak masszírozása
11. befejezés

Önmasszázs
Előnyei:
1. Az önmasszázst reggel, vagy bármikor napközben végezhetjük, amikor egy kis időnk van rá.
2. Nem kell alkalmazkodni a kezelőhöz.
3. Saját magunkat gyógyíthatjuk, megelőzhetjük a nagyobb problémákat.
4. Érezzük a masszírozás erősségét, így a megfelelő erőt tudjuk kifejteni.

Hátrányai:
1. Nem érvényesül a gyógyító személyisége, bár ha egy tapló pénzéhes disznó, akkor ez nem feltétlenül jelent gondot.
2. A szükséges ellazulás nehezebben valósul meg, mert kényelmetlenebb a helyzet.
3. Bizonyos helyek nehezen hozzáférhetőek és kezelhetőek a kevésbé hajlékonyak számára.
4. Nem tudunk olyan intenzitással rányomni egyes helyekre, mint ahogy azt kellene.
5. Előfordulhat ügyetlenségből, hogy több kárt csinálunk, mint hasznot.



Partnermasszázs
Előnyei:
1. Ha a családban többen is ismerik a masszírozást, tudnak egymásnak segíteni, ami erősíti az összetartozás érzést.
2. Természetes gyógymód, ezért, ha megfelelően végezzük, nincsen káros mellékhatása. Jobb, mint a gyógyszer.
3. A masszőrnek megfelelő elméleti és gyakorlati tudással kell rendelkeznie, legyen empátiás készsége, így tud segíteni a páciensnek.
4. Széleskörű ismereteivel az otthoni gyógyuláshoz is tud tanácsot adni: gyógyteák, illóolaj, fürdők, ásványvizek, borogatások, stb.
5. Energetikailag ki tudja egészíteni a masszírozást, ezzel gyorsítva a kezelést, hatékonyabbá is téve azt.

Hátrányai:
1. Nem megfelelő elméleti és gyakorlati tudás esetén súlyosbodhatnak a tünetek, esetleg a fájdalmak is erősödhetnek.
2. Amennyiben a kezelő szakmai kompetenciáján túllép a betegen nem tud segíteni, csak áltatja azt. Ezzel egyrészt önmagának, másrészt minden természetgyógyásznak árt.


Saját vélemény:

Negatívum: én nem bírom, ha a talpamhoz valami hozzáér, csikis vagyok. Illetve nem tudom miért, nekem kicsit bizarr ha előtte xy gombás lábát is fogdosta az illető, aki masszíroz. Jó persze kezet mos meg fertőtlenít, de nekem mindig az jár az agyamban, hogy hogy van egyes emberek után étvágya a masszőrnek, stb :D ( Főleg mert eddig csak vékony természetgyógyászokkal találkoztam. )


Önmasszázzsal nekem csupán annyi a bajom, hogy lusta vagyok hozzá. Vagyis inkább nincs kitartásom, és félek is, hogy valamit elrontok.

Pozitívum: Előnye, hogy nálam használt így hiszek benne, és ha az embernek sikerül egy valóban hozzáértő szakembert kifognia tényleg jól járhat, többszörösen kifizetődő, mintha öt kg gyógyszerrel próbálnánk eredményt elérni. Testi, fizikai gondoknál szerintem tök jó dolog, hogy nem kell hozzá tönkretennem a májam, hogy meggyógyulhassak. ( Szellemi, lelki problémákra viszont én akupresszúrát ajánlanék. ) Másik nagy piros pontja, hogy otthon is elvégezhető egy kis gyakorlással.

hasznos infókért köszi www.drimmun.com

4 megjegyzés:

  1. Ezek az alternatív gyógymódok nagyon hasznosak! Jóó kis cikk lett! :)

    VálaszTörlés
  2. Én is jártam és nagyon sokat segített! Komolyan használ ez a dolog!!!!!

    VálaszTörlés
  3. Muris, öcsém barátnője elvégzett egy ilyen tanfolyamot :] a vicces az volt benne, hogy édesanyám még jó pár évvel ezelőtt vásárolt egy könyvet 290 Huf ért ami ezzel a témával foglalkozott és a tanfolyamon leadott anyag java része benne szerepelt. Gondolkoztam is rajta, hogy megtanulom autodidakta módon, esetleg még kölcsön kérem a jegyzeteket is.

    VálaszTörlés
  4. Köszi, ez nagyon tetszett! Főleg az, hogy magamnak is csinálhatom, mert én nem bírom, ha masszíroznak (bizarr számomra, hogy random emberkék fogdosnak). Kint egy kínai nénihez járok, és bizony az ő alternatív gyógymódja többet segített, mint az eddigi orvosaim... elmulasztotta a fejfájásom és a hasmenésem, ami egyébként már évek óta "velem él".

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: