2011. június 1., szerda

Ahowe: Könyvajánló

Sziasztok!


Megérkezett a könyvajánló, amiről már meséltem korábban. A választott könyvem pedig : Jay Asher – Tizenhárom okom volt .Erről egy előadáson hallottam, hazaérve azonnal megkerestem és elkezdtem olvasni.


Pár szót az íróról:


Jay Asher 1975-ben született Kaliforniában. A mai napig ez az egyetlen kiadott munkája.13 díjat zsebelt be vele, alig fél év alatt. A könyvet egy barátja "próbálkozása" ihlette. Az író blogja: http://jayasher.blogspot.com A magyar borító az első helyen szerepel rajta.

A regény oldala: http://www.thirteenreasonswhy.com/index.php


A könyv borítói: ( a magyar a legszebb :))Fentről lefelé: magyar, amerikai, brit, cseh(ezen miért mosolyog?-.-), japán, koreai, lengyel, német1, német2, portugál, spanyol, svéd, olasz, brazil. A német címek egyébként kiakasztóak: Tote Mädchen lügen nicht, azaz Halott lányok nem hazudnak. Mi van??



















Ezt a könyvet már messze megelőzte a híre itt Magyarországon. Hónapokkal a megjelenése előtt röpködtek a kérdések: mikor jelenik már meg? Mikor lesz kapható? Sőt voltak akik már kalózfordításban gondolkodtak és azt próbálták elérni a neten. Kell-e, hogy ilyen témájú könyveket is olvashassanak a fiatalok? Egyértelműen igen. Főleg, ha megértik az üzenetét. Személy szerint minden minimum 14 évessel elolvastatnám.

Az alapsztori:


Ez a röpke 260 oldalas szösszenet egy lányról szól, aki látszólag egyik napról a másikra öngyilkos lett, és mindezért 13 embert okolt. Halála előtt névre szólóan kazettákat készített, amiket elküldött az első kazettán szereplőnek, akinek pedig meghallgatás után az a feladata, hogy továbbítsa őket a következőnek a listán, különben valaki, aki a háttérből figyeli a szálakat nyilvánosságra hozza a kazettákat, ami a résztvevők felének igen kellemetlen lenne. J Nevezhetjük ezt bosszúnak, hiszen direkt adja Hannah a többiek tudtára, mit tettek, ezzel bűntudatot keltve, illetve az állandó rettegést, hogy az adott személyen kívül 12 + 1 másik is ismeri a piszkos kis titkát.

Pár héttel Hannah Baker halála után egyik iskolatársa (és titkos imádója) Clay egyszer csak csomagot kap. Az izgatott bontogatás után hamar hideg zuhany éri. Halott szerelme hangjával töltött kazetták várják, hogy lejátssza őket. Ezeken a kazettákon lépésről lépésre mutatja be, hogy mik is vezettek ahhoz, hogy végezzen magával. Egy lavina indult el, amit képtelen volt megállítani és 13 esemény kellett ahhoz, hogy meghozza a végső döntést. Clay is valaki mástól kapta meg a szalagokat, de még nem tudja ki lehetett előtte és ki az aki őt követi (a háttérszál). Sokkolja mégis vonzza a gondolat, hogy meghallgassa a felvételeket, mert tudni akarja, mi volt az amiben segíthetett volna és mi az ő általa okozott indok.


A könyvet fűszerezi két párhuzamos narráció: Hannah Baker kazettái és Clay gondolatai,tettei. A kettő teljesen egyszerre történik: ahogy Clay hallgatja a szalagokat megismerjük az elhangzottak utáni gondolatait, cselekedeteit, emlékeit, ami szerintem zseniális ötlet.


Az egész alapsztori fantasztikus, már csak azért is, mert betegesen vonzódom a nem boldog kimenetelű könyvekhez. Sajnos a kifejtéssel már több problémám akadt. A történetekbe inkább nem mennék bele, akit érdekel, az úgyis elolvassa, előre nem mondok el semmit, mert én is kíváncsi voltam, de mikor elértem az adott részhez nem volt meglepetés és így elég kellemetlen volt olvasni.


Szomorú történet és helyenként elborzasztó is. A lány annyi mindenen ment keresztül, annyi állítólagos jóakarója, barátja árulta el, hogy már szinte számolni sem lehetett. A dolgok sokszor egymáshoz kapcsolódnak, sok az előreutalás későbbi sztorikra, illetve később pedig vissza az elsőkre, így aki nem figyel eléggé bele tud kavarodni.


A 9. történet különösen érdekes, nem illik a többi közé, míg az első 2-3 sztori gyakorlatilag alig szól valamiről.Sokan azt mondják gyávaság az öngyilkosság, mert képtelenek szembenézni az élettel és azokkal akiket itt hagynak maguk mögött. Én nem tudom elítélni a lányt. Szerintem mire eljut idáig az ember, addigra úgy érzi, hogy senki nincs vele senki sem fogja hiányolni. Nem lehet tudni mi játszódik ilyenkor az ember fejében, de biztos vagyok benne, hogy ilyenkor már nem gondolják úgy, hogy hasznosak lennének másoknak vagy maguknak, hogy bárki segíteni tudna.


A könyv hátsó részében néhány kérdésre felel az író, többek között arra is, hogy valós eseményeken alapszik-e a történet, mire azt válaszolta, hogy egy ismerőse valóban megpróbálta megölni magát, akivel aztán elbeszélgetett, tudni akarta mi vezette a döntésére. Amit hiányos a végéről azonban az a lista, amit többször is említenek a könyvben: mi az 5 jele annak, hogy valaki öngyilkosságot tervez.

Egyébként íme:

1.A fiatal értékes tárgyait, ruháit elajándékozza, kidobja. A következő hetek teendőiről, terveiről nem beszél.
2.Változások a viselkedésben és a külső megjelenésben: Az étvágy és az alvásritmus megváltozása. Ez túlzott evés vagy alvás, de étvágytalanság és álmatlanság formájában egyaránt jelentkezhet. A serdülő lefogyhat, vagy elhízhat, megjelenése nem érdekli, nem érez hozzá elég erőt és kedvet, hogy tisztálkodjon, adjon magára.
3.A személyiség, a viselkedés és a társas kapcsolatok hirtelen megváltozása: A környezet legtöbbször érzékeli, hogy a fiatal visszahúzódóvá, barátságtalanná vált, kötelességeit, barátait elhanyagolja, nem jár be az iskolába, de nem gondol rá, hogy a látszólagos nemtörődömség mögött súlyos kétségbeesés lehet.
4.Halállal kapcsolatos fantáziák: Nemcsak szóban, de iskolai fogalmazásokban, a kamasz verseiben vagy rajzaiban is megjelenhetnek.
5.Öngyilkossági tervek: Fokozott érdeklődés a fegyverek, altatók, mérgek iránt. Nyíltan vagy burkoltan az iránt érdeklődik, milyen gyorsan vagy fájdalommentesen hatnak.



Ami negatívum számomra: a 13 sztori külön-külön, de még együttesen sem elég szerintem egy öngyilkosságra. Sőt, akad néhány olyan, amiben csak „próbálja rákenni másra” a dolgokat, illetve olyan is, ami gyakorlatilag nem a főhősnőről szól, alig kapcsolódik hozzá, ez is csak a bűnbak keresésének példája. Ütősebb sztorikat vártam… Ugyanakkor leesett a mondanivaló. A történet lényege végül a háttérben rejtőző intelem: merj segítséget kérni, ha úgy érzed mélypontra jutottál. Ne fojtsd magadba, beszéld meg valakivel, ne egyedül ugorj neki, ne add fel.

A könyv egyébként kb. 3000 Ft-ba kerül.

6 megjegyzés:

  1. Jó kis beszámoló lett! Szerintem az öngyilkossághoz pont hogy bátorság kell.

    VálaszTörlés
  2. -Krisztina:

    Hát nem tudom nekem eddig egyszer volt még 15 évesen egy kísérletem és azóta nem tudom megtenni mert nincs hozzá elég bátorságom. (Bár most nem érzek rá okot, de voltak mostanában nagyon szar pillanataim és gyáva voltam megtenni).

    VálaszTörlés
  3. :) Nekem is tetszik...majd utána nézek a könyvtárban! ^^ Amúgy igen, sztem is bátorság kell hozzá, mert nem tudod, hogy mi vár rád utána.

    Krisztina:

    O_O Melyik könyvet olvastad Marie Antoinette-ről? ^_^

    VálaszTörlés
  4. -Charlotte:

    Jaja engem sokszor az tart vissza hogy mi lesz anyámmal meg ilyenek :-s

    VálaszTörlés
  5. Kami:

    Jaja, ismerős helyzet+az, hogy mi van ha utána rosszabb lesz. O_O

    VálaszTörlés
  6. -Charlotte:

    Jaja meg az is hogy nincs olyan halálnem amiben nem lenne ott a fájdalom vagy a túlélés kockázata.

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: