2011. július 16., szombat

Line : Sigmund Freud és a pszichoanalítika


FREUD



Freud zsidó származású, osztrák neurológus és pszichiáter, 1856-ban született Csehországban családjával később Bécsbe költözött ahol az orvosi karon tanult élettant. 1886-ban nyitotta meg magánorvosi rendelőjét. 83 évesen halt meg állkapocsrákban.
Őt tartják a pszichoanalitika megalkotójának.Sok követője akadt köztük volt Jung, Freud lánya és a magyar Ferenczi Sándor.
Nézetei:
Háromféle Én létezik : Ösztön-Én, Ego és Superego (Felettes-Én).
Van még az Én ami a józan állapot, és a hatékony tevékenységek központja. Az Ösztön-Én tartalmazza a szenvedélyeket, a Felettes-Én pedig a feszültség, társaságkeresés és az erkölcsi előírások. Az Én próbálja az Ösztön-Én és a Felettes-Én-t harmóniába hozni. Amikor az Ösztön-Én eluralkodik akkor az Én és a Felettes-Én eltávolítják, úgy, hogy tartalmát a tudatalattiba helyezik. Ez az elfojtás, ezek pedig rejtett módszerekkel hatnak ránk. Leginkább azok a vágyak és érzelmek vannak elfojtva amelyek a vérfertőzéssel állnak kapcsolatban,fiú-anya és lány-apa (Ödipus és Elektra komplexus).
A normális állapotba való visszahozás pszichoanalízissel oldható meg. A pszichoanalízis a tudattalan kikérdezése amely addig vezet, hogy az analitikus az emlékek felhasználásával és az álomfejtéssel megérti a problémás tartalmat, amelyik kiváltotta a blokádot (akadályt).
Ezenkívül a vallásgyakorlás megoldás. Freud szerint az illúzióba kapaszkodás egy életre elnyomja a neurózist.
’’ Vágyom, tehát vagyok’’
az ember ösztön és normák között áll. A vágyak értelmezése áll az ember előtt ami a tudattalanból fakad, és értelmezési módszere az elfojtás. A traumák, a lelki zavarok az elfojtás miatt alakulnak ki, mert a Felettes-Én túl erős, nem jut hozzá a tudatalatti energiához, és a dinamika elakad. Ekkor terápiához kell folyamodni.
Hatásai:
  1. Sokáig csak szűk körben terjedtek gondolatai, a II. világháború után terjedt el széles körben.
Freud művei:
1895-ben publikálja barátjával Joseph Breuerrel közös művét a Tanulmányok a hisztériáról melyben többek között Anna O. történetét írják le. Betegségét apja mellhártyagyulladására majd későbbi halálára vezetik vissza. 1880-ban kezdődött, egyik éjjel apja betegágya mellett Anna hallucinált és szorongott. Majd később a tünetek széles skáláját produkálta : Nyelvi zavarai voltak, néha csak angolul, franciául, olaszul vagy csak németül volt képes beszélni, később jobboldali bénulás állt be nála, ezért meg kellett tanulnia bal kézzel írni, motoros zavarok álltak be a szemében, a tárgyakat nagyobbnak látta és folyton hunyorított, hangulati ingadozások, evési zavarok és később amnézia keserítette meg a mindennapjait.
Kezelését egyértelmű vagy cél módszer nélkül kezdte el Breuer aki megállapította, hogy két tudata volt (mai nevén konverziós zavar) az egyik viszonylag normális, a másik ideges, szorongó, hallucináló stb stb és az egyik személyisége nem emlékezett a másikra. A kezelése abból a megfigyelésből alakult ki, hogy amikor ő mesélhette el a történetei megnyugodott
Kezelése hipnózisból és beszélgetésből állt. Anna O. végül meggyógyult, soha nem beszélt életének erről a részéről és tagadta, hogy a pszichoanalízis lenne a megoldás az emberek problémájára.
Freud 1900-ban írt egy könyvet az álomfejtésről, melyben leírja, hogy álmaink tudattalan tartalmakat szimbolizálnak és ezek feltárása után elérhetővé, válik a személyiséget mozgató dinamika. 1912-es megjelenésű a Totem és tabu melyben a vallások eredete található.
A pszichoanalízis:
A standard pszichoanalízis a pszichoanalitikus alapszabály (szabad asszociáció, egyenletesen lebegő figyelem) szerint folytatott terápiás eljárás, amely fekvő helyzetben történik. Feltáró, verbális módszer, fontos eszköze az értelmezés. A terápiás anyag jelentős része az áttételi-viszontáttételi konstellációból származik. A személyiségen belül működő – többnyire tudattalan – dinamikus erők átstrukturálásán keresztül hat, aminek eredménye a tünetek javulása, valamint a személyiség őszműködésének javulása is. A terápiás folyamat fontos része, hogy a személyiség kóros, konfliktusos részei a terápiás kapcsolatban – a páciens viselkedésében és viszonyulásában – széles területen megjelennek, megérthetővé és átdolgozhatóvá válnak. Fontos tényezői, az idő-nélküliség és az értelmezés. Szabályai, hogy csak verbális körülmények kötött zajlik, és nem cenzúrázza a páciens a gondolatait, és a szabad asszociáció. A szabad asszociációra az analitikus egyenletesen lebegő figyelme irányul. Miközben ilyen módon figyeli a páciens asszociációit, befogadja magába a páciens által közölt érzéseket, tartalmakat. Személyiségét megosztva egyik személyiségrészével azonosítja magát ezekkel a tartalmakkal, a másik személyiségrészével pedig megfigyeli az azonosítás révén benne keletkező érzéseket, gondolatokat, fantáziákat, és felhasználja ezeket a megértés céljára úgy, hogy igénybe veszi szakmai tudását, tapasztalatai és kreatív kapacitását. Orvosi, pszichológusi és pszichoterápiás szakvizsgával rendelkező személy végezheti.
Pszichoanalitikus rövidterápia:
Időkorlátos, a pszichoanalízisre épülő amelyen meghatározzák az ülésszámot. Célja a személyiség részleges, a tüneti viselkedéssel közvetlenül összefüggő megváltoztatása. Ülő helyzetben történik. Ambuláns és kórházi keretek között egyaránt alkalmazható.

13 megjegyzés:

  1. Hú ez nagyon érdekes volt és tetszett! Remélem több ilyen cikk is lesz mert nálam ez a témakör nem kutatott. :)

    VálaszTörlés
  2. Köszi szépen, tervbe van véve.:)

    VálaszTörlés
  3. Tényleg jó lett és külön örülök, hogy teljesen érthetően írtál! :) Folytathatnád még, esetleg ha tudsz vmit, írhatnál az Álomfejtésről is. Én olvastam és meglehetősen érdekes volt az eredménye. xD

    Várom a következő cikked.

    VálaszTörlés
  4. - Charlotte : Köszönöm :)

    az álomfejtéssel az a problémám, hogy ahány ember annyi jelentése van az álmoknak, nincs konkrét kulcsa, hogy mit is jelentenek igazán, azt az álmodó tudja értékelni, persze vannak szimbólumok és jelentések de ezek is sablonokra épülnek.
    Én egy időben azt csináltam, hogy lejegyzeteltem az álmaimat, és később józan fejjel próbáltam leszűrni, hogy mi az ami mondjuk az előző napról maradt ott és mi az ami mondjuk még mélyebben van, és azt elemezni. Mondjuk nem mentem vele sokra mert főleg rémálmaim voltak :DD

    Későbbre terveztem olyan cikket, amikor már a pszichiátria nagy neveiről írtam, írok egy összefoglalót, hogy ki hogy látja az álmokat,és akkor majd írok róla is. Freud nem tartozik a kedvenceim közé így a könyvet nem olvastam, de ha lesz időm bepótolom.:)

    VálaszTörlés
  5. Ez nekem is tetszik,nem is kötözködöm,mert ez érdekes :D

    VálaszTörlés
  6. Line:

    Egyetértek, szerintem is személyfüggő. Én kíváncsiságból olvastam el az Álomfejtést, volt benne sok érdekes dolog, meg egy csomó olyasmi is, amit nem értettem. xD A konklúziója az (ha jól értettem), hogy az álom lényege a vágyteljesülés, ennek örömére a könyv befejezése után volt két olyan álmom, amire egyszerűen nem tudom ráhúzni azt, hogy bármi vágy lett volna benne elrejtőzve. xD
    Én is gondoltam rá, hogy le kéne írnom őket, de szerencsére a fontosakra általában emlékszem. =)

    Fúú most egyébként kíváncsivá tettél, tényleg nagyon várom a következő cikket. =)

    VálaszTörlés
  7. - J.D. : Dejó, majd írok olyat amibe bele tudsz kötni XDDD

    - Charlotte : Kedvenc pszi bácsim C.G. Jung-nak van egy olyan könyve, hogy az Ember és a szimbólumai, nagyon érdekes és az első része csak az álmokról szól.

    VálaszTörlés
  8. Line:

    Köszönöm a tippet, majd csekkolom a könyvtárban! =)

    VálaszTörlés
  9. Nekem is Jung a kedvencem, Freud-ot nem bírom annyira, mert szerintem annyira nem hiteles (de kétségkívül érdekesebb dolgokkal foglalkozott, mint a kevésbé ismertek). Nem tudom, hogy voltál-e tavaly (azt hiszem akkor volt Budapesten) a pszichiátria kiállításon (http://www.indavideo.hu/video/Pszichiatria_karokozas_es_halalesetek), én sajnos voltam (berángattak)... alig hittem el, hogy mivel traktálják az embereket... egy kalap alá vették a pszichológiával (ami eleve felhúzott) és kb arról szólt az egész, hogy minden a pénzre/manipulációra épül, szóval nem volt túl neutrális a dolog... ha esetleg láttad, írhatnál róla egy cikket, mivel te meg pont az ellenoldalról vagy (azazhogy érdekel a pszichiátria és pozitívabban közelíted meg). Cheers x

    VálaszTörlés
  10. - Daems : Freud, elég egysíkúan gondolkodott, de az ő korában ez abszolút megállta a helyét, mert nem nagyon volt más támpontja. Sajnos nem voltam a kiállításon, mert elég későn vettem észre, hogy van.
    Nem teljesen pozitívan közelítem meg, csak leírom amit tudok róla, meg aminek utána néztem, nagyon-nagyon sok belekötni való van benne és nem mindig a leghumánusabb eljárást választják. Na erről tudnék írni, csak nem fogok, személyes tapasztalatról nem.

    VálaszTörlés
  11. Engem az is nagyon érdekelne,hogy aki nagyon sok mindent tud már a pszichológiáról,viselkedésről,testbeszédről az hogyan tudja befolyásolni mások életét,gondolom egy pszichiáter is leszűr dolgokat már egy rendelőbe való belépésről,kézfogás,mosoly,hanglejtés stb.
    Kicsit sajnálom,hogy jómagam nem figyelek ezekre mikor kommunikálok másokkal,mert sok energiát elvesz így is a mindennapi élet :)
    Pedig meg kellene próbálni figyelni...
    Jómagam is jártam dilidokihoz és késöbb értettem meg a kérdései,megjegyzései mire vonatkoztak...mit próbált fürkészni...akkor és ott nem tudatosult,de ha most mennék lehet bevinném az erdőbe :DD

    Figyelmesen várom a témába vágó cikkeket! :)

    VálaszTörlés
  12. JD: Egy megyei kórház pszichiátria-főorvosa a családunk barátja, és hihetetlenül jó szakember, nem a semmiért érte el a szakmájában azt, amit, viszont a családi élete romokban hever. Egy dolog a száraz, szakmai tudás, megint más az, ahogy az emberek viselkednek. vannak ismétlődő viselkedésminták, de végső soron minden ember egyedi. Vannak a testbeszédnek árulkodó jelei, például azt, amikor valaki hazudik, általában meg lehet mondani, viszont ezen túlmenően messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni.

    VálaszTörlés
  13. G:

    Romokban hever?Akkor elkövetett valamit... :)
    Büntibe van.
    Jómagam nem szívesen lennék pszichiáter,mert leszívja az energiám,nagyon kevés emberrel való beszélgetésemnél érzem azt,hogy közös a hullámhossz,inkább lehúznának a szintükre a béna témáikkal,életükkel...
    Néhány ember viszont kapcsolódik hozzám,csak még hamar lefáradok,keveset tudok...
    A taszító paraszt viselkedésem is álca,ne nagyon tudják,hogy magasabb a szellemi síkom :) bár még hiányosak az információim...


    Te érthetően írsz,figyelek :)
    Kamupók is jó,Csincsillával még hadilábon állok :DD

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: