2011. július 24., vasárnap

Káin: Voodoo nyomában III.

http://www.voodoomuseum.com/images/stories/igallery/voodoo_mus/large/3_marielabeauvoodooqueen.jpg

Sziasztok!

Ígéretemhez híven folytatom a befejező részt, remélem mindenkinek elég infóval szolgáltam a témával kapcsolatban. Ebben a részben inkább érdekességeket fogok már írni mert a konkrétumokat már közöltem, nem is szaporítom a szót, belefogok! Lehet kicsit összeszedetlen lesz a Louisianai vuduról szóló rész, de fordítok angolról (egészen az érdekességek-ig, szóval elgépelésekért vagy mondattani hibákért bocsánat előre is).



http://www.voodoomuseum.com/images/stories/igallery/voodoo_mus/large/4_Main_Altar.jpg

Louisiana és a Voodoo



Nagyon sokszor halljuk a Voodoo-t egybeforrni Louisiana-val és New Orleanssal, azt hiszem régebbi cikkekben írtam hogy miért. Ugye afrikai gyökerei vannak és az Afroamerikaik találmánya, akik a rabszolga-kereskedők által hozták be New Orleansba. A Louisiana-i voodoo nagyon sokban hasonlít a haiti voodoo-hoz, de attól még nem egy és ugyan az. A Louisiana-i voodoban nagyon sok hoodoo elem is vegyül, erről mint külön ágazat már a régebbi cikkemben írtam (2. részben ha jól emlékszem).




Nagyon sok alapja arra az ősi tudományra épül, ami a mérgek, rituális táncok és ceremóniákban fogantatik meg, ezeket a mai napig nem felejtették el a behurcolásuk óta. 1808-ban hagyták abba a rabszolgák importálását Louisiana-ba, addig folyamatosan érkeztek. Ezáltal egy elég nagy populáció gyülemlett fel, hitvallásukat nem sikerült a keresztényeknek eltaposniuk, sőt inkább kiegészítették és erősebbé tették. Amuletteket és védelmező nyakláncokat hordanak maguknál, az egyik ilyen védelmező eszköz konkrétan mérgezett tárgy a nyakban ami egy afrikai növény gyökeréből van kinyerve. Ez a gyökér még csontokkal és más egyéb anyagokkal van kombinálva. Sokszor szenteltvíz is van náluk és templomi gyertyákat is felhasználnak. Nagyon sok elemet belevettek a hitükbe, szerepel benne Jézus, a Keresztény isten és még Allah is! :D Nem csoda hogy odaverős a vudu. (főleg a Louisiana-i. ) Nagyon sok szellemük pl a kereskedelem során adódott a vallásukhoz, bár nagyobb része Afrikai származású. Sok szellem nem csak Afrikai nevet visel magán, hanem katolikus szenteket is meg tudnak idézni.



Kik a Voodo királynők?

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSlAlsBm3gEOCsmb099Gd6pnJ6zPWN_fCxr3TV9PZoK5g0HcKfu

A 19 század során, a Vudu királynők központi figurákká váltak Amerikában a vudu kapcsán. Ők voltak a ceremóniák fejei és táncosai, és a gyógyítók is, akik amuletteket adtak betegségekre na és porokat. A leghíresebb voodoo királynő a New Orleansi Marie Laveau. A háza a St. Ann utcában volt, ahol privát rituálékat végzett és szellemeket idézett. Ő vonta bele leginkább a katolikus elemeket a mágiájába, sőt hívő is volt valamilyen szinten. Miután meghalt az ő szelleme is megidézhető opcióvá vált, egyike lett a nagy szellemeknek! A sírját manapság ezrek látogatják, sokszor elzarándokolnak oda emberek és kívánnak valamit. Ő lett az Orleans-i voodoo ikonja. Több látogatója van mint Elvisnek!

Voodoo és a turizmus

Az 1930-as évektől New Orleansban voodoo turizmus kezdett élni, egzotikus téma volt Hollywood-ot is megfogta, az első ilyen film a White Zombie volt ami 1932-ben készült el. A turisták azért zarándokolnak el, hogy kívánjanak a varázslóktól és babákat vásároljanak.



Érdekességek a voodoval kapcsolatban:

1.) Gondolom senkinek sem új hogy a mocskos rühös keresztényeket szidom nos brillíroztak a vudu témában is. A haitire érkezett segélyből nem adtak a vudu hívőknek mert ugye tudjuk mennyire gyűlölködőek más csoportok híveivel szemben. :D (Kivétel a gyerekekkel mert azokat előszeretettek basszák). Na de visszatérve Haitin kihagyják a segélyezésből a vudu hívőket az evangelisták. Én azt nem értem hogy ha ők gondolják magukat civilizáltnak és példaértékűnek akkor hogy engedhetik meg azt hogy más híveket nem részesítenek a segélyben. Ezzel ismét saját magukat ásták alá.

"Az evangélisták domináns pozícióban vannak, és mindent megtartanak maguknak" - jelentette ki Max Beauvoir, aki szerint a felekezet tagjai ellenőrzik a földrengés sújtotta ország fővárosának repülőterét, ahonnan minden segélyt a saját híveiknek továbbítanak.,,

"Mindenki egyformán szenved, s mindenkinek egyformák a szükségletei. Nem kérünk többet, mint akárki más" - hangsúlyozta a vudu "nagymestere". Beauvoir, a párizsi Sorbonne egyetemen végzett 75 éves biokémikus abból az alkalomból nyilatkozott a The Daily Telegraph című angol napilapnak, hogy híveihez két héttel a természeti csapás után végre megérkezett az első segélyszállítmány a fővárossal szomszédos Mariani településre. A World Food Programme négyszáz zsáknyi rizsből álló szállítmányát a helybéliek megrohamozták és kifosztották.


A vudu az afrikai animizmus és a katolicizmus elemeit ötvözi. Jól érzékelteti a vallással szembeni előítéleteket, hogy Pat Robertson amerikai evangelista televíziós prédikátor a földrengés utáni napon kijelentette: Haiti két évszázaddal ezelőtt, a francia gyarmatosítók elleni győztes lázadás idején "szövetséget kötött a sátánnal". (OMG idióta szar)

A vallásával kapcsolatos tévhiteket cáfolva Max Beauvoir rámutatott: az emberáldozat és a bábok tűvel való szurkálása "hollywoodi vudu". Mint elmondta, a vudu követői Istent imádják, de emellett szellemek százaiban is hisznek.

Haiti túlnyomórészt keresztény ország, ahol a lakosság 80 százaléka katolikus, 16 százaléka pedig protestáns, de az emberek kétharmada a vudu vallást is gyakorolja.



2.) A politikára is "rátette a kezét a vudu". Állítólag a Kennedy gyilkosságban 1964 -ben szintén az akkori rettegett rémuralmat fenntartó haiti elnök, vudu főpap, Francois Duvallier, vagy ahogy a nép hívta: Papa Doc volt a ludas. A diktátor a vudu segítségével 15 évig tartotta kézben a szigetet és az uralkodása alatt 26 ezer ember tűnt el nyomtalanul. Az amerikai elnök néhány hónappal korábban megorrolt papa Doc-ra a diktatúra túlkapásai miatt, és felfüggesztette az országnak kiutalt évi 12 millió dolláros segélyt. Ezután a vudu legkeményebb átkával sújtotta Kennedyt, az Onanga átokkal, mely 3,6 vagy 9 hónap alatt öl. Az uralkodó fia "Baby Doc" folytatta apja totaliárus uralkodását és a vudu praktikákat is. Uralkodása "csak" 10 ezer emberéletet követelt. Elűzése után a mai Haiti a legszegényebb országok egyike.

3.) A katolikusok a vudut az ördög vallásának kiáltották ki és a mai európai közhiedelemben is az ősi vudu kegytárgyak személyesítik meg a fekete mágiát. A fekete kakas, a viaszbáb és társai. A haiti lakosság szinte teljes létszáma gyakorolja a vudu valamilyen formáját. A szigeten tartózkodó egyházak igyekeztek a Papa és baby Doc kormányát gyűlölő népnél saját vallásuk számára tőkét kovácsolni. Elnézőbbé váltak a vudu kegytárgyakkal szemben és hadjáratot indítottak a régi rezsimben működő papok ellen.

4.) Keresztény inkvizíció a XX. század nyolcvanas éveinek közepén: A vudu papok elleni hajsza másfél ezer beavatott lemészárlásával még nem ért véget. 13 vudu pap csak úgy menekülhetett meg, hogy megtagadta vallását és kinyilvánította a kereszténységet. Jéremiben egy katolikus plébános elégette a vudu dobokat és más rituális tárgyakat. A hivatalos haiti egyház ugyan cáfolta, hogy hozzájárulásával végezték volna a keresztény inkvizíciót, de tények igazolják részvételüket. Az öldöklés az egész országra kiterjedt, bár az igazság az, hogy a diktatúrát legalább annyi katolikus, mint vudu hívő támogatta. Az a hír is járta, hogy a titkos vallásháborút az USA tőkeerős egyházai is támogatták.

5.) New Yorkban – Bűnösnek vallotta magát a haiti nő, aki pogány praktikákat űzve lobbantotta lángra hatéves lányát. A beteges cselekményben a nagymama is közreműködött. Büntetése letöltése után hazatoloncolják a 31 éves Marie Lauradint, erre azonban csak jó idő múlva kerül sor, ugyanis a nőt, aki bűnösnek vallotta magát, a jövő hónapban várhatóan tizenhét év börtönre ítélik. Lauradin anyja, a 72 éves Sylvenie Thessier már egytől három évig terjedhető börtönbüntetést kapott gondatlan veszélyeztetésért.
A tettre 2009 februárjában került sor a család New York-i lakásán. A meggyújtott gyerek testén részben örökre megmaradnak a nyomok. Az ügyész vádjai szerint a hatéves Frantzcia Saintil hangosan kiáltozott fájdalmában, de nem hívtak orvost, és őt sem vitték az ügyeletre. Később azonban mégis kórházba kellett vinni. A rituálé keretében az anya egy, a földre rajzolt körbe fektette a gyereket, a kört pedig gyúlékony folyadékkal locsolta fel. A tűzkörben fekvő kislánynak azonban hamarosan az arca és az egész teste lángra lobbant. A két nőn kívül jelen volt az esetnél a család egy barátja is.
Lauradin eredetileg azt hazudta a rendőrségen, hogy véletlen konyhai balesetben sérült meg a gyerek arca: magára rántotta a forró vizes fazekat. Frantzia azonban, miután a kórházból kikerülve nevelőszülőkhöz került, elmondta az igazságot.
6.) Feldühödött tömegek vadásznak a vudu vallás papjaira Haitin, sokan őket tartják felelősnek az országban terjedő kolerajárványért. Az elmúlt néhány hétben legalább 45 embert lincseltek meg - írta a haiti kormányra hivatkozva a BBC internetes oldala.
Október óta több mint 2500 haiti halt meg kolerában, és további 121 ezer embert kezeltek a betegséggel, közülük minden második kórházba került. Haitin 1 millió 300 ezer ember az év eleji földrengés óta sátrakban él, és a legtöbb helyen nincs biztosítva a tiszta víz. A hányással és hasmenéssel járó, orvosi segítség híján kiszáradáshoz vezető kolera elsősorban rossz higiéniai körülmények között terjed.
A nemrég egy átvonuló hurrikán által is sújtott országban ugyan sokan követik a vudut, de az újabb csapás mögött egyesek a vallás papjainak ármánykodását látják. Az áldozatokat a lincselők megkövezték vagy machetékkel felkoncolták, mielőtt testüket felgyújtották volna a nyílt utcán - számolt be az ország kommunikációs minisztere, Moise Fritz Evens, aki hiába hívott fel a lincselések beszüntetésére.
Mi történik azzal aki a woodoonak ellenszegül?

A tabuk megsértői súlyosan megbetegszenek, vagy meghalnak. Az átok fog, az ember szuggerálható, és mindent elhisznek a varázslónak, aki szinte azt csinál követőivel, amit akar. Az áldozat alig eszik, elfogy az életereje, aztán meghal. Vudu-halált vált ki a közösség, amikor kitaszítja egyik tagját. A kiközösítés, a megvetés, a megbélyegzés olyan lelki hatást gyakorol az áldozatra, hogy belepusztul.
"Az ellenséges természeti környezetbe, a vadonba egyedül nem mehet, mert elemésztődik. Marad a közösségen belüli elmúlása. Az ilyen ember reményvesztett lesz. Anélkül, hogy orvosilag bármilyen baja lenne, elkülönül, elhúzódik a társaitól, lefekszik a kunyhójában, nem vesz magához táplálékot, és a körülményekhez képest hihetetlen gyorsan, néhány nap alatt menthetetlenül elpusztul. Ezt a halált a közösség által kiváltott, megsürgetett szociális halálnak vagy ’kiközösítéssel járó halálnak’ is nevezhetjük."
Az önként vállalt vudu-halálnak valamilyen belső kényszer az oka. Egy helyütt megszabták, hogy a halottakat ne a megszokott helyre, barlangba temessék, hanem egy templom udvarába. A bennszülöttek ezt nehezen viselték, ezért többen besurrantak a barlangba, és ott várták meg a halált - mintegy élve eltemetkezve.
Még a vudu eszközökről:

A vudu eszközei közé tartoznak az ártó bábuk vagy fétisszobrok (Kongóban például szöges szobrok), de Ausztráliában - ahogy H. Damm írja - "a rámutató botocskák, a kihegyezett fapálcikák vagy kengurucsontok" a tulajdonképpeni varázseszközök egy ember életének kioltására. Ha a gyilkosságot elhatározták, a varázsló megbízóival együtt titokban elhagyja a tábort, hogy végrehajtsa a sajátos ceremóniát. A megbízó előrehajló felsőtesttel a földre térdel, a varázsló pedig keresztbe fekszik a hátán. Így a kívánság és az akarat eggyé válik, és csak a rámutató pálcika, ez a mágikus eszköz kell ahhoz, hogy az áldozatra átvigyék. A varázsló jobb kezében tartja a hegyes pálcikát, amelyet többszörös hajfonattal a könyökéhez kötözött. Az ellenség táborhelye felé döf vele, és így szól:
"Teljenek meg csontjaid pálcám mérgével, hogy húsod megrohadjon, és bűze odacsalja a férgeket, hogy felzabálják! Málljanak szét csontjaid, és emésztődjenek el, mint víz a sivatagi homokban, hogy szellemed semmit se találjon meg belőlük! Szárítsa ki a szél bőrödet, tegye ráncossá, mint falevelet a tűz forrósága, és szárítsa ki véredet, miként a tócsák iszapját!" A szó ereje mindenképpen hat... (Sőt ilyeneket én is szoktam másoknak mondani ha nagyon kikészülök idegileg XDDD....

A lelki és érzelmi tünetek által befolyásolt vudu-halál gyakori a modern társadalom magányosainál is. Szintén egyfajta megsemmisítése az embernek az is, amikor a házasok összevesznek, és a családi fotókról levágják a másik képét. A gyermekpszichológusok szerint a vudu-halálhoz közeli jelenséget az anyaméhen belül is ki lehet váltani. A nem kívánt terhességekből születettek közül egyéves korukig jóval többen halnak meg, mint azok közül, akiket szeretettel hordott ki az anyjuk.
Poén :D

Link -Érdekes linkek:
-Tanulmány a voodoo halálról

Találtam egy oldalt ami a New Orleans-i voodoo történelmére épül. Sőt még múzeumuk is van! A múzeumban különböző történeteket olvashatunk el, megismerhetjük az eszközöket és a jazzt. :) A Múzeum 1972 óta létezik, a weboldalon bolt is található sőt blog is. Kint vannak a titkok is (gondolom ami publikus, sok cikkel, érdemes hát ellátogatni az oldalra ha már a múzeumba nem tudunk.

-Voodoo múzeum New Orleansban

-Nagyon sok infót szolgáltató oldal a vudu hitről

-Voodoo bolt


Nos remélem tetszett a cikksorozat, bár nem merítettem ki a témát, mert mondjuk a fent linkelt két oldalt is lefordíthattam volna magyarra de nem érzek rá kényszert :D. Elég érthető az angol szóval aki még kíváncsi még több mindenre azoknak ajánlom elolvasni a fentebb linkelt oldalakat!


9 megjegyzés:

  1. Hűű alapos és érdekes cikksorozat volt.
    Személy szerint semmit nem tudtam a vuduról, de alkalmazni sem fogom, mert elé erősnek tűnik.
    Grat.

    VálaszTörlés
  2. Én még mindig azt mondom, hogy ha valaki szarakodik az emberrel, azt bíííímmm, gerincen kell fejelni, aztán jó éjszakát :D Komolyra fordítva: a vudu nem tűnik elég megbízhatónak. Ha valakivel ki akarok baszni, akkor csak tutira megyek.

    VálaszTörlés
  3. -LIne: Köszi szépen, hát igen amit nem ismersz teljesen azzal nem érdemes játszani.

    -G:

    Nekem az volt. :) És mivel nem tudok senkit gerincen fejelni marad ez.

    VálaszTörlés
  4. A gerincen fejelés csak egy kifejezés volt. Az öncélú erőszak a balfaszoknak való.

    VálaszTörlés
  5. Köszönet a cikkért. Legalább többet tudok róla, nem csak annyit, mint amennyit a TV-ből sikerült leszűrnöm. Lényegében a hit, nyilvánuljon meg bármilyen formában, maga az erő.

    VálaszTörlés
  6. -Kamupók: szívesen, amit írtál azzal egyetértek. Itt nagyon erős dolgok mozognak.

    VálaszTörlés
  7. Most csinálok weblapot ebben a témában és ha nem baj, akkor kiraknék linket erről a három cikkről.
    Egyébként gratula, mert jól sikerült és részletes!:)

    VálaszTörlés
  8. -Húsbavájó:

    Jaj nagyon szépen köszönjük, cserébe akkor kirakjuk a weblapod linkjét, ha szeretnéd! :)

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: