2011. július 19., kedd

Káin: Freakshow és egy nagyvárosi legenda

Mimivel

http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/248904_1829884299350_1007623878_31577714_554385_n.jpg

Rengeteg nagyvárosi legenda van, többek közt az hogy a macska ha leesik valahonnan, akkor a talpára esik. Van a kedvenc műsorom a Mythbustrers amiben kísérleteznek ilyetén nagyvárosi legendákkal, hát sajnos ma egy legenda, vagyis mondhatni tegnap este fail lett. :( A legjobb barátnőm cicája kiugrott az 5. emeltről (panel) és össze vissza törte magát. Szegényt hajnali 6-kor találta meg a barátnőm egy vértócsa középen feküdve. Azonnal elszaladt vele a klinikákra.


 A cicának kitört pár foga és a tüdejében levegő volt és vért pisilt, egyebek közt sántít, de azért túlélte. (Azért nem írtam cikket, mert a barátnőmet látogattam meg mert nagyon ki volt készülve a cicája miatt, így tartani kellett benne a lelket) szerencsére ma hazavihette és azon kívül hogy sokkot kapott, letört pár foga más baja nincs. ~lekopog~ :) Na de azt szeretném tudni, hogy mégis miért gondolják azt sokan hogy ha a cica leesik valahonnan akkor a talpára esik, sőt mi több, mintha valaki mondta volna, hogy minél magasabbról esik annál jobb, mert akkor van ideje úgy rendezni a testét, hogy jól essen -.-". Nos utána nézek ezeknek a dolgoknak, remélem találok valamit a témában :O.


A macska tényleg mindig a talpára esik?

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT2wZZiLuvvFEQWNzFPg--e6ssPp6QDg_d0eaec2MLj5_4oC6zW

Állítólag esés közben a cica egy bizonyos szerve miatt egyensúlyba jön, így nem eshet másra csakis a talpára. A háttal lefele zuhanó macska először a fejét és a mellső lábát fordítja az esés irányába. Ezután behúzza hátsó lábát, és farkával evezve a hátsó részét is a megfelelő irányba mozdítja el, így mind a négy lába a talaj felé néz. A macska az ütődés letompítása céljából lábát messzire kinyújtja, és a hátát is begörbíti.





Állítólag a kismacskák a születésük utáni 39. napon tudják ezt a reflexet produkálni. Viszont a macska simán halálra tudja magát zúzni, ha túl magasról esik le. A magas lakásokban lakó gazdáknak ajánlják a rácsokat a kiugráló macskák miatt! Nos valahogy én is így gondoltam, hogy bár a talpára tud esni, na de nem mindig . vagyis akkor is a talpára esik csak összetöri magát :(.

http://www.macska0.eoldal.hu/img/picture/80/leesik.jpg

A tudósokat nem nagyon foglalkoztatta a téma (szerencsére) mert akkor több cica is csak matcica lenne (lol neee nem akarom ezt a humort...) viszont két Amerikai állatorvos tanulmányozta azt hogy az esés utáni kórházba került cicák milyen magasságoktól sérültek meg. Arra jutottak , hogy a nagyobb magasságból kiesett cica csak enyhén sérült, pl egy hetedik emeletről kiugró cica túlélte míg egy 4-5. emeltről kiugró macska nem!!! :O (Akkor lehet mégsem volt hülyeség a minél magasabb elv!). Bár így is voltak sérüléseik a hetedikről pl kisebb-nagyobb csonttörések. A magasság abban játszik szerepet hogy a cica mennyi időt kap hogy meg tudjon fordulni a talpra esés végett, sajnos a szerencsés eséshez tapasztalat is kell, sajnos kevés kiscica éli túl ezt.

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSGMeLrhbbfeNaF4KWYfEWIiIthvFacHHSdtVN-z90YFB8PqJFyOg

A becsapódásnál a fej a legérzékenyebb része, szerencsés esetben mellső lábaival ér szilárd talajt, és ilyenkor könnyen lefejelheti a földet. (szerintem Mimi esetében is ez történt, ezért tört ki a foga :-/ ) De csodával határos módon még egy ilyen szabadesést is képes egy sima állkapocstöréssel megúszni. Az esés sikeressége persze nagymértékben a talajtól is függ.
Ezen a weboldalon egy macska zuhanását mutatják be animációval és magyarázattal, lehet vele játszani: Klikk

Vészhelyzet esetén

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSlqnWWBnialzrTMwePdBIWp-o817THI6bHBp7rF9cqYkDW107P

Ha a cicátok kiesett az ablakon és esetleg sérült a gerince ezt tegyétek, nagyon fontos! Ha eltört a gerinc, a hát szokatlanul görbe, a gerinc fáj, bénult. Nem szabad mozgatni az állatkát, mert így további károsodásokat szenved, a következő módon kell szállítani:

-Keressünk egy megfelelő méretű merev lapot
-Helyezzünk alá három szalagot
-Az egyik kezünket a macska mellkasa, a másikat a hátsó része alá téve óvatosan csúsztassuk fel a lapra;
-A szalagokat összekötve megakadályozhatjuk, hogy az állat leessen
-Vigyük az állatorvoshoz!

http://macskablog.net/sites/macskablog.neobase.hu/files/imagepicker/1/gerinc.gif

Ha a lába tört el, akkor nem tud ráállni és ernyedten lóg, mivel a fájdalomküszöbük tágabb mint az emberé nem fog üvölteni, de ebből már lehet tudni hogy baja van. Ha közelebbről megvizsgáljuk, a nyílt törésnek nyilvánvaló jelei vannak. Ha ezt látjuk, első lépésként öblítsük le a sebet tiszta vízzel, de ne használjunk fertőtlenítőszert. Steril gézzel kössük be, majd tekerjünk rá olyan anyagot, amely a kötést a helyén tudja tartani. A lábát puha anyaggal alátámasztva vigyük állatorvoshoz! Ha a törés zárt, állatorvos segítsége nélkül nem boldogulunk. Ha zárt törés gyanúja merül fel, az állatot tegyük be a szállítórekeszbe, és vigyük el az orvoshoz.

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRqYeXes1Bin5jhU7-1PBHT8Z9TRxLMBZYfNmZffpXVndWFj1lTVA

Nos remélem Mana (barátnőm) cicája meggyógyul és hogy ti nem fogtok így járni, ha igen akkor ezeket tegyétek és azonnal menjetek állatorvoshoz!!!! (mert ha nem akkor Márta megbüntet titeket :O )

http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/268263_1967317255088_1007623878_31703738_2642554_n.jpg

17 megjegyzés:

  1. Uhh szegény barátnőd macsekja :( remélem meggyógyul.
    Szeretnék egy cicust de sajna allergiás vagyok rájuk.

    VálaszTörlés
  2. -LIne:

    Én is az vagyok, gyerekkorom óta és amióta kertes házban lakunk és cicáink vannak szépen elmúlt!

    VálaszTörlés
  3. Szegény cicuska , de azért szerencsés!
    Hát meg kell választani milyen cicát viszünk panelba vagy zárt helyre. Mondjuk egy sziámi cicát semmi esetre se ajánlanék oda , mer nagyon izgágák. szerintem perzsa az a tuti , nem sok dolog van vele :)
    Én régen nem szeretem a cicákat, de ma már imádom. Van egy cicám félig sziámi és fekete. Azért tudom , h nem normális ez a fajta.
    Gyógyulást a cicusnak!

    VálaszTörlés
  4. állítólag magasabbról a légellenállás miatt éli túl, meg mert kihasználja ezt, és szétveti magát:D

    VálaszTörlés
  5. Nem tudom ki hogy van vele, de a lépcsőházaknak amiket eddig láttam, van egy olyan tulajdonsága, hogy a bejáratok egyik oldalán lépcsők vannak. A barátomék egyik macsekja szintén kizuhant (nagyon rég volt, több mint 10 éve már) és a lépcsők sajnos nem segítettek a sikeres túlélésben (ott a hatodikról zuhant ki a cica). Ugyan ilyen állapotban volt az elmondottak alapján, a vérvizelésről nem tudok, csak a látványáról meséltek, elhunyt szegény pára.

    VálaszTörlés
  6. én kiskoromban a teraszunkról ( 160 centi magasan lehet+korlát ) dobáltam ki a macskám, persze nem tudtam mit csinálok, nagyon kicsi voltam, de szerencsére sose lett semmi baja mindig talpra érkezett a puha fűben... :) aztán valami nyomi az utcából rákényszerített hogy kapjam be a macska fülét(megtettem-.-) és allergiás lettem rá, azóta nincs cica :D
    jobbulást barátnőd kiskedvencének!

    VálaszTörlés
  7. Black Butterfly :

    Hát volt már neki egy 20 évig élt, ezért merte
    :( amúgy a sziámik tényleg nagyon rosszalkodnak :D

    Krisztina:

    Lol nekem simán macskát néztek csak :D. De amióta velük élek elmúlt. :O

    LOL ez a vajas kenyér sztori durva XDDDD

    - Susmus:

    Valami ilyesmi :D

    -Kamupók:

    Szerencsére Mimi jól van :3

    -a hero of war.:

    Szegény cica :( Búúúú de attól hogy lettél allergiás? :O Milyen szemét:( Köszi átadom neki!!!!

    VálaszTörlés
  8. Nem csípem a cicákat.Bár az kifejezetten mókás volt, amikor pár éve, az akkori barátnőmnél arra ébredtem, hogy a macskája az ágyban a fejemre telepedett. Biztos tetszett a hasának a meleg, kopasz fejem :D

    A ragadozó nagymacskákért viszont odavagyok.

    VálaszTörlés
  9. -G:

    Hallod megy a flém a Krokodilos cikk alatt, beírt egy nyomorék, hogy mi vagyunk a szemetek mert elítéljük hogy valaki krokodillal lövi magát és megrohad. X'DDD Ez nagyon vad!!!!

    Nem értem miért nem szereteted a cicákat :(

    VálaszTörlés
  10. Nem bántom őket vagy ilyesmi, csak távol tartom magam tőlük, amennyire lehet. Persze a gyerekekhez hasonlóan a cicák is mindig betalálnak.

    Amit nagyon nem szeretek bennük, hogy hűségnek a szikráját sem ismerik.

    VálaszTörlés
  11. -G:

    Búúú örülök, hogy azért nem bántod őket :O Bár rólad nem is tudnám elképzelni.

    Ez nem igaz. Márta (cicám) nagyon szeret pedig nem is én etetem :O

    VálaszTörlés
  12. Na szép. A saját macsekod, és nem adsz neki enni :D Én nem szeretem őket, de ha látok a városban valami nagyon leszuperált példányt, azért csak dobok neki valami csócsát.

    VálaszTörlés
  13. -G: Hát a családé :D Akkor ezek szerint szereted, csak nem ismered be :Đ ~kajánkodik~

    VálaszTörlés
  14. Ne kajánkodj, mert kapsz :P *utánad suhint*

    VálaszTörlés
  15. Csak óvatosan, ma chérie, nálam a harapás az kb egyenértékű a keringőre való felhívással :P

    VálaszTörlés
  16. -G:

    Ezen a blogon midnenki perverz :DDDD

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: