2011. július 3., vasárnap

Daems: Mindenki Művész - Minden Művészet (harmadik rész)

"Érdekeltek az egyén és a közösség jogai és a hatalomhoz való viszonyuk - értem ezalatt a politikai hatalmat - illetve az ellenállás és az említett jogok kihasználása." (Ai Weiwei)

Igen, Ai Weiwei, a hírhedt meztelen lovas (vagyis inkább alkapás) végre szabadlábon van szűk három hónap bezártság után. A sajtó által felkapott ok a kínai kormány erős kritizálása volt, miszerint egyik önarcképe - amin ádámkosztümben pózol férfiasságát egy fehér plüss alpaka avagy Grass Mud Horse mögé rejtve - a következő címet kapta 草泥马挡中央 (Az alpaka elrejti a középső részt.), minek kiejtése nagyon hasonlít a 肏你妈党中央 (Közösülj anyáddal, kommunista párt belső vezetése.) mondatra.

A kevésbé ismert (és nem annyira botrányos) ok pedig az adócsalás, ami miatt már sok híres ember került rács mögé. Mivel a művészet olykor szorosan összefonódik a politikával (gondoljatok csak a szovjet propaganda-plakátokra) és a művész úr aktívan politizál, ezért nem tartom kizártnak, hogy az első ok nagyobb szerepet kapott a letartóztatásában.

Weiwei természetesen már fogdába kerülése előtt is hírhedt volt különleges ötleteiről: 2010 októberében Londonban került kiállításra a kerámia tökmag-szőnyege (amiről én sajnos lemaradtam), amely 100 milliónyi magocskából állt a kínai Jingdezhen "porcelán főváros" lakosai jóvoltából. Itt feltehetőleg az ázsiai összetartó erő volt a fontos, hiszen a sok egyforma ember (akik mégis egyediek, akár csak a magok, hiszen egytől egyig kézzel festették őket) egy igazán meghökkentő tömeget képes alkotni.


Nekem 2009 októberében volt lehetőségen élőben látni tokiói "According to What?" című kiállítását, amely igencsak elnyerte tetszésemet, pedig nem mindig tud megnyerni a kortárs művészet. A lényeg a különböző anyagok találkozása volt, akárcsak ahogy a különböző kultúrák "vegyülnek össze" a globalizáció hatására. Meg is osztok pár fotót, amit a helyszínen készítettem:


















több kép YouTube-ról:


Gondoltam ő most eléggé idevág, mivel Kína gazdasági partnerei lettünk. Mivel édesapám eléggé rasszista, kiskoromban nem kedveltem a magyarországi kínaiakat, de úgy gondoltam, ideje nyíltabban gondolkodnom és megismernem a kultúrájukat, ha már a sárkányaikért annyira odavagyok. Aki inkább a festészetet és az irodalmat kedveli, annak Gao Xingjiang-ot ajánlanám.

(to be continued)

2 megjegyzés:

  1. ÁÁÁÁá de jó király hogy voltál ott, tök érdekes cikk volt! ha voltál még kiállításokon akkor írhatnál róluk!!!! :3

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: