2011. július 22., péntek

Ahowe: Sminkeltessük a hulláinkat

Egyik kedvenc blogomon olvastam róla, hogy egy híres cég is nevét és szaktudását adja a hullasminkeléshez, úgy éreztem be kell mutatnom nektek is.

A hullák kisminkelése először elég érdekes reakciókat és gondolatokat válthat ki az átlag emberekben. Kisminkelni egy halottat? Minek? Kinek akar tetszeni a koporsóban egy 96 éves néni? Első hallásra azt mondanánk olyan felesleges, mint a szép, díszes koporsóra költeni a pénzt - úgyis a föld alá kerül.Kicsit utána olvasgattam, a kommentelők többségének tetszett az ötlet.



Akkor tegyük fel még egyszer az alapkérdést: Minek kisminkelni egy halottat? Nos, próbáltam kutatni válaszok után. Nyilván a célközönség nem az idős korosztály lesz.Főként fiatalok, baleseti sérültek, betegség miatti bőrelváltozások áldozatai adhatják a célzott réteget, meg természetesen a gazdag "átlag". Hiszen egy nyitott koporsós temetésen azért jó lenne felismerni az illetőt. Ha egyszer megmurdálok és esetleg ilyen temetésem lesz, azért szeretném, hogy felismerjenek, és úgy gondoljanak rám ahogy valóban kinéztem, nem kéken, véraláfutásokkal, stb. Nem szeretnék "csúnya képpel" megmaradni a szeretteim, barátaim emlékében. Igazából azt is ide sorolnám, hogy mikor napokig/hetekig áll(fekszik) a hulla a hűtőházban, akkor nem olyan már a bőre, mint 'friss' állapotában.


Másik válasz, hogyha már az életnek annyira szeretnénk tetszeni, időt áldozunk a külsőnkre, akkor a halálnak miért ne tetszhetnénk? Egy szolid smink talán senkit fog elrontani, főleg mikor már úgy is mindegy lesz neki, aki pedig még a halálban is dizájnos akar lenni nyugodtan viselhet teljes bulisminket, füstös szemeket, amit csak akar ( mintha annyi akarata lenne... :D ) Előtte eszembe sem jutott ez. Ha fiatalon meghalok tuti valami extrémet szeretnék :D De azért nem szándékozok még :)

Másik érdekes dolog, hogyha az életben eldöntöm előre, hogy halálom után fodrászt, sminkest kérek, akkor mit válasszak? Foglaljam le előre a 80 éves énemnek a mostani ideálom? A jövőben talán már saját stylistot is rendelhetünk.

Amin még sokat gondolkodtam, az az, hogy milyen lehet hullasminkesnek lenni? Nyilván csendes a munkakör, a vendég nem pofázik vissza, nem ficánkol, mintha bábut festegetne az ember. Negatívum talán az átható hullaszag, meg néha becsúszhat egy-két sérült, beteg alany. Akinek van gyomra hozzá ( és gondolom csak azok csinálják ) azoknak utóbbi úgyis mindegy.


Az Illamasqua egy 220 éves brit temetkezési vállalattal kezdett együttműködésbe, ami a "The Final Act of Self-Expression" nevet kapta. A halottakat profi, erre a célra specializálódott Illamasqua sminkesek kenegetik ki. A szolgáltatás idén júliustól elérhető, 450 fontról indul ( mai árfolyammal számolva majd' 140ezer Ft ) és a temetkezési vállalkozónál kell kérni. Bővebb infók, ha esetleg kedvet kapnátok hozzá :D : http://www.illamasqua.com/about/final-act-of-selfexpression/

15 megjegyzés:

  1. nem kell a dolgot így túlspirázni, a smink itt leginkább alapozást, maszkolást, konkértan a páciens fejének/arcának/kilátszódó testrészeinek összerakását (ha durva a helyzet) jelenti, nem pedig egy menő alkalmi smink feldobását. persze, aki megteheti kérhet ilyet is, de általában nem erre kell gondolni. ((én is szerettem volna ezzel foglalkozni))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon erősen gondolkoztam azon hogy az leszek, de sajnos Magyarországon nincs rá igény. Az angolok nagyon nyomatják és szívesen csinálnám meg egy hullának a haját és sminkelném ki, de Magyarországon egyszerűen nem tudom hogy hol lehet ezt kivitelezni. :(

    VálaszTörlés
  3. Szerintem a kampányképen lehet látni, hogy az Illamasqua igenis menő alkalmi smink feldobására gondol. ((Amúgy meg hajrá, még nyugodtan lehetsz "hullasminkes")).;D

    VálaszTörlés
  4. Szerintem , mindenhol sminkelik a hullákat, de csak azért , h nagyjából "normálisan" nézzenek ki!
    Lehet ez már az extra kategória amikor olyanra mázolják a halottat amilyen ő maga volt még az életben.

    Engem hamvasztani fognak ezt már tudom. Engem ne nézzen senki miután már nem élek. nekem morbid ez , de lehet csak én gondolom így!

    Káin:
    Hát ha nem Mo-n akkor máshol! Nyelvtudásod van szal már előrébb vagy!
    Vagy nem hagynád itt Mo-t?

    VálaszTörlés
  5. -Black Butterfly: jaj dehogynem, de még kéne egy maszkmester suli!

    VálaszTörlés
  6. Csincsilla: No offense, de még egyáltalán nem láttál "élőben" halottat, pláne nem olyan igazán szétcincáltat. Addig ne akarj ilyen munkát, amíg nem megy át pár a kezeid között.

    Hát...ami azt illeti rám így is véraláfutásokkal/sebekkel fognak emlékezni, akár kisminkelnek, akár nem :D Most például a térdeim sebesek, mert a cégben kitaláltuk, hogy fel kéne futni egy három és fél méter magas (és fél méter széles) falra. Ennek az a trükkje, hogy teljes erőből neki kell futni a falnak, és az utolsó pillanatban fel kell húzni a lábunkat, nekinyomni, lépni egyet fel, majd a másikkal is, és csak akkor érjük el a tetejét a kezünkkel, hogy felhúzhassuk magunkat. Kb negyed óráig próbálkoztunk, mire rájöttünk, de tényleg mókás, mert ha túl korán akarunk fellépni (mert megijedünk a faltól), akkor a lábunk ellök a faltól, nem pedig felfelé nyom, ha viszont túl későn, akkor faszán megtérdeljük, ami viszont nem fain, de még így is benne van, hogy lecsúszik a lábunk, akkor meg csak simán felkenődünk rá. De miután egyszer sikerült feljutni, utána már zsinórban háromszor is ment, a lényeg, hogy ne féljünk izomból nekifutni a falnak. *kapargatja a sebeit*

    VálaszTörlés
  7. Van lehetőség Magyarországon, maszkmesteri suli kell hozzá. Bementem megkérdezni egy temetkezési vállalkozáshoz, elég gáznak éreztem a helyzetet:D Amúgy meg hullát láttam/fogtam már, a durvábbik fajtát is (patológusnak is készültem), meg lehet szokni, ha elvonatkoztatsz attól hogy valaha élt, olyan már mint egy gumibaba.

    VálaszTörlés
  8. pályaválasztás előtt nekem is megfordult a fejemben, de maradtam egy ismertebb/gyakoribb "szakma" tanulásánál, amivel kb bármit kezdhetek... és egyébként igen, van rá igény, pl Amy Winehouse is most halt meg, rá meg szerintem sokan nem ismernének rá (erős) smink nélkül (egy sztárnál pedig még úgymond ciki is lenne -a családnak- trén kinézni a temetésen)... meg azért tényleg jobb a szeretett embertől elbúcsúzni, nem pedig mondjuk egy horrorisztikus hústesttől... de abban igazad van, hogy a gazdagabbak eltúlozhatják (bár ők a földi életüket is nagy lábon élik, úgyhogy mindegy XD) például engem tuti nem érdekel, mit csinálnak a testemmel a halálom után (de remélem legalább hasznosítják valahogy)
    köszi a cikket x

    VálaszTörlés
  9. Erről nekem valamiért mindig az amerikai filmek jutnak az eszembe amikor ott áll az egész tömeg a nyitott koporsónál és nézik a halottat, oké, hogy meg szeretnék tartani az emberi formájukat, de szerintem természetes módon kéne hagyni a holtakat a maguk formájában.

    VálaszTörlés
  10. Hát nem tehetek róla,de rögtön morbid dolgok jutnak eszembe...hogy a család megrendeli a jóképű fiatalember sminket,ha fiatalon meghalnék...de nem tudnák,hogy a végrendeletemben már rögzítettem a Pumukli jelmezt,sminkel :DDD ...de mondjuk Joker is szóbajöhet és még hangfelvételt is gyártatnék előre:
    "Táncoltál már az ördöggel a sápadt holdfényben?"

    VálaszTörlés
  11. Mit meg nem adnék ha végre valaki bevinne egy boncolásra. Már 6 éve könyörgök mindnekinek akinek köze van hozzá és mindig: oké MAJD...

    VálaszTörlés
  12. Engem is hamvasztani fognak, remélem, mert ha nem visszajövök és nagy balhét csinálok XD, nekem már teljesen mindegy, hogy nézek ki a halálomkor, ha olyan idétlen pofám lesz, max. jót röhögök rajta, odaát már megtehetem ;)
    Ennyi az esti morbid humor 19.40 van

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: